Citeste mai multe despre ecografia transfontanelara la bebelusi – cand se poate efectua, ce beneficii are, ce probleme poate depista si ce implica.
CUPRINS:
1. Ce este ecografia transfontanelara?
2. Indicatiile procedurii
3. Ce implica procedura?
Ecografia transfontanelara este o procedura imagistica ce foloseste ultrasunetele pentru a obtine imagini de la nivelul creierului la bebelusi. Se efectueaza la bebelusi, inainte ca oasele craniului sa se uneasca in totalitate. Este o procedura sigura, neinvaziva si nu utilizeaza radiatii.
Se efectueaza la nivelul fontanelelor pentru a examina structurile creierului. La copiii mai mari si la adulti, oasele craniului blocheaza undele sonore. Insa, fontanelele permit trecerea ultrasunetelor – fereastra ecografica. Aceasta procedura este la fel ca ecografia abdominala sau tiroidiana, de exemplu, doar ca se face la nivelul fontanelelor la bebelusi.
Fontanelele sunt acele zone moi de la nivelul capului bebelusului, cand oasele craniului inca nu s-au inchis complet. La bebelusi, fontanela este o fereastra ecografica ce permite examinarea structurilor cerebrale. Dupa ce fontanelele se inchid, ecografia transfontanelara nu mai poate fi facuta, pentru ca ultrasunetele nu trec prin os. Despre fontanelele la bebelusi poti citi pe larg aici.
Ecografia transfontanelara poate fi un examen de rutina pentru copiii nascuti prematur, mai ales daca se susepcteaza anumite probleme neurologice. Procedura este utilizata pentru a detecta afectiuni ale creierului asociate cu prematuritatea, cum ar fi sangerarea sau afectarea tesutului cerebral. Bebelusii prematuri au un risc mai mare de modificari in creier si in structurile din apropiere. Aceasta forma de ecografie poate fi efectuata oricarui bebelus cat timp fontanela nu s-a inchis inca. Insa, de obicei este indicata copiilor prematuri si cu greutate mica la nastere, care prezinta semne de anumite probleme la nivelul creierului. Insa, retineti ca daca medicul recomanda aceasta procedura asta nu inseamna neaparat ca bebelusul are o problema grava. Insa, este folosita tocmai pentru a exclude anumite situatii medicale.
De asemenea, poate fi recomandata uneori in caz de scor Apgar mai mic sau daca sarcina sau nasterea au fost cu anumite probleme sau riscuri.
Ecografia craniana la bebelusi poate ajuta la identificarea anumitor probleme la nivelul creierului, precum sangerarea – hemoragia intraventriculara. Poate fi facuta, de asemenea, pentru a verifica dimensiunea mai mare sau in crestere a capului copilului. Se pot identifica si diferite infectii la nivelul creierului (cum ar fi encefalita sau meningita) sau pot fi examinate anumite probleme ale creierului care sunt prezente de la nastere (cum ar fi hidrocefalia congenitala).
Astfel, pe scurt, testul verifica probleme ale creierului care pot aparea la copiii prematuri, cum ar fi:
De asemenea, poate ajuta medicii sa diagnosticheze alte probleme ale creierului, cum ar fi:
In plus, medicii pot recomanda procedura pentru un copil cu:
Nu este necesara nicio pregatire speciala inainte de o ecografie transfontanelara. Bebelusul va sta intins pe spate, iar dispozitivul numit traductor este miscat pe fontanela – pe care se va aplica putin gel ecografic. Uneori poate fi necesar sa tineti copilul in brate in timpul procedurii. Intreaga ecografie dureaza cam 10-15 minute, nu este dureroasa si nu afecteaza copilul. Copilul trebuie sa fie linistit, insa nu imobilizat.
Un rezultat normal inseamna ca tesuturilor creierului arata normal. Nu exista semne de sangerare, zone suspecte (leziuni), cresteri anormale sau infectie. Un rezultat anormal inseamna ca exista semne de sangerare, zone suspecte sau leziuni.
Daca se observa sangerari la nivelul creierului, acestea pot fi moderate (grad 1-2) sau severe (grad 3-4). Sangerarea de grad 1 inseamna ca vorbim despre o cantitate mica de sange limitata la captuseala ventriculilor. In caz de sangerare de grad 2, exista putin mai mult sange care se scurge in ventricul si se amesteca cu lichidul in mod normal limpede, dar ventriculii nu sunt umpluti cu sange. Sangerarea de grad 3 inseamna ca exista mai mult sange in ventriculi si acestia s-au umflat. Sangerarea de grad 4 este similara cu cea de grad 3, cu exceptia faptului ca afecteaza si tesutul cerebral din jurul ventriculilor.
Majoritatea bebelusilor cu sangerare de gradul 1 sau 2 vor avea o dezvoltare normala sau doar probleme usoare – cat timp se intervine la timp cu tratamentul adecvat. In caz de hemoragie severa exista un risc mai mare de a dezvolta probleme pe termen lung pe masura ce copilul creste. Cu toate acestea, nu toti bebelusii cu hemoragie severa vor dezvolta probleme.
Aceste probleme pot include dizabilitati intelectuale (dificultati de invatare si comunicare), paralizie cerebrala (dificultati de miscare), probleme de comportament sau o combinatie a acestora. Ocazional, copilul poate avea deficite vizuale (orbire) sau probleme de auz, dar acestea sunt destul de rare. Riscul acestor probleme este mai mare la cei nascuti cu mai mult timp inainte de data scadenta si cei care au hemoragie severa (gradul 3 si 4). In caz de sangerare de gradul 2 sau mai mare, exista un anumit risc ca sangele sa blocheze fluxul normal de lichid in jurul creierului si acest lucru poate duce la o acumulare de lichid. Cel mai frecvent, acest lucru se imbunatateste fara niciun tratament, dar uneori duce la necesitatea unei operatii pentru a elibera presiunea.
Referinte:
(1) https://www.webmd.com/brain/what-is-cranial-ultrasound
(2) https://kidshealth.org/en/parents/ultrasound-head.html
(3) https://www.radiologyinfo.org/en/info/ultrasound-cranial
(4) https://www.mottchildren.org/health-library/tu6083#tu6090
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
View Comments
F bună informare.
F bună informare.