Afla totul despre ce inseamna distrofia la sugari (malnutritia), care sunt cauzele, simptomele, cum poate fi prevenita si ce tratament este recomandat.
Distrofia la sugari reprezinta o tulburare a dezvoltarii nou-nascutului cauzata de malnutritie. Aceasta apare in cazul in care bebelusul are o nutritie deficitara si are ca simptome principale intarzierea sau incetinirea cresterii atat in greutate cat si in inaltime.
Se numeste distrofie, deficienta nutritiva a copilului de pana in 3 ani. Dupa 3 ani, aceasta poarta denumirea de malnutritie.
Sugarul distrofic are starea de nutritie deficitara, adica are greutatea si talia mai mici decat valorile indicate. Trecerea de la eutrofie la distrofie se face de obicei cei pe neobservate.
Distrofiile se impart in trei categorii, in functie de gradul de severitate:
Daca cunoastem cauzele distrofiilor vom putea si sa le prevenim din timp.
Aceasta este cea mai frecventa forma de distrofie la sugari si se instalează daca mama nu are suficient lapte si nu si-a dat seama de acest lucru sau atunci cand se intrebuinteaza cantitati prea mici de lapte sau dilutii mai mari decat cele normale. La unii sugari joaca un rol si lipsa poftei de mancare.
Primele simptome sunt nelinistea, constipatia, abdomenul mai retras.
Acest tip de distrofie apare la sugarii alimentati cu lapte de vaca in concentratii mai mari decat cele corespunzatoare varstei sau cu cantitati prea mari de lapte praf si atunci cand se prelungeste alimentatia exclusiva cu lapte matern peste varsta indicata.
Daca sugarul de varsta mica primeste lapte integral (fara a fi diluat), la inceput poate creste in greutate, dupa aceea stationeaza si chiar scade. Copilul isi pierde buna dispozitie si pofta de mancare, devine agitat, plange, este palid, scaunele sunt rare, uscate. Urina si materiile fecale au un miros puternic de amoniac.
Distrofia se mai imparte si in urmatoarele tipuri, in functie de cauze:
Sugarul distrofic are urmatoarele simptome:
In primele 4 luni de viata, nou-nascutul trebuie sa creasca cu aproximativ 750g pe luna. Din luna a 5-a pana in luna a 9-a, greutatea sugatului creste cu 500g pe luna iar din a 9-a luna pana la un an, copilul va creste cu 250g pe luna. Intre un an si 2 ani cresterea greutatii se mentine la 250g luna, iar la 3 ani copilul trebuie sa aiba o crestere cu 150-200g pe luna.
Excesul de fainoase duce la aparitia distrofiei prin exces, de aceea nu se recomanda consumul ridicat de gris cu lapte sau alte fainoase asemenea.
Chiar daca cel mic e in aparenta “grasut” el tot poate fi distrofic. Un copil rotunjor nu este neaparat un copil sanatos!
In cazul distrofiei prin exces de fainoase, bebelusii sunt palizi, grasuti si cu imunitatea scazuta. Trebuie acordata o atentie sporita pentru a-i feri de virusi si bacterii.
Pentru a regla problema de nutritie cauzata de excesul de fainoase, alimentatia bebelusului trebuie sa fie mai bogata in nutrienti. Se pot recomanda supele de morcovi, branza de vaci, supa de legume, mere, banane, sucuri naturale, etc. in functie de varsta bebelusului.
Copilul distrofic trebuie supravegheat continuu de medic si are nevoie de o ingrijire deosebit de atenta, bazata pe respectarea pana la cel din urma amanunt a recomandarilor medicului pediatru.
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…