Citeste mai multe despre diastaza abdominala – care pot fi cauzele posibile, semnele si simptomele care apar, precum si ce solutii de tratament si preventie exista.
CUPRINS:
1. Ce este diastaza abdominala?
2. Care sunt semnele si simptomele diastazei abdominale?
3. De ce apare diastaza abdominala?
4. Tratamente si solutii pentru diastaza abdominala
Diastaza abdominala, cunoscuta sub numele de separare abdominala sau diastasis recti, este o problema mai frecventa decat ati putea crede. Este o problema destul de comuna cu care se confrunta femeile in timpul sarcinii si dupa, in care jumatatea dreapta si jumatatea stanga a muschiului drept abdominal se despart la linia mediana – muschiul rectus abdominis. Apare atunci cand uterul in crestere face ca cei doi muschi lungi si paraleli ai abdomenului sa se separe unul de celalalt. Aceasta problema apare partial din cauza presiunii date de fatul in crestere si din cauza modificarilor hormonale care au loc in timpul sarcinii. De obicei, problema apare in a doua jumatate a sarcinii. Dupa cateva saptamani dupa nastere, decalajul va incepe sa se reduca pe masura ce muschii isi vor recapata forta de obicei.
O anumita separare abdominala este normala si de asteptat odata cu sarcina. In caz de separare abdominala dupa nasterea bebelusului, este posibil sa puteti observa un decalaj intre cele doua benzi de muschi abdominali. Poate deveni mai vizibila daca va intindeti pe spate si ridicati capul. De asemenea, apare o umflatura la nivelul abdomenului, mai ales atunci cand va incordati sau contractati muschii abdominali. Simptomele suplimentare includ:
Diastaza abdominala nu este dureroasa. Este posibil sa simtiti durere asociata cu unele dintre efectele secundare ale diastazei, dar separarea abdominala in sine nu doare. Puteti uneori sa simti slabiciune in zona abdominala atunci cand faceti unele sarcini usoare, cum ar fi ridicarea unui obiect cu greutate nu prea mare. Diastaza poate afecta uneori stabilitatea si mobilitatea trunchiului. Poate duce la dureri de spate, dureri pelvine, afectarea posturii, disfunctie a planseului pelvin si hernie, in cazuri extreme.
Iata cum sa va auto-evaluati pentru diastaza abdominala dupa nastere:
Medicul poate verifica in cadrul unei consultatii cat de mare este separarea abdominala, prin examinare fizica sau facand uneori o ecografie.
In timpul sarcinii, diastaza abdominala este de obicei data de modificarile hormonale si efectele fizice ale sarcinii. Diastaza apare in aproximativ 30-60% dintre toate sarcinile. Cu toate acestea, afectiunea este observata cel mai frecvent dupa sarcina atunci cand peretele abdominal este slabit, iar tesutul mai subtire de pe linie mediana nu mai ofera suport adecvat trunchiului si organelor interne.
Sarcina pune multa presiune asupra abdomenului. Presiunea interna-abdominala excesiva determina aparitia diastazei abdominale. Abdomenul este format din muschii abdominali stangi si drepti si o banda subtire de tesut conjunctiv intre ele. Acesti muschi sunt impinsi spre exterior si intinsi pentru a-i face loc fatului in crestere. Diastaza apare atunci cand tesutul conjunctiv devine supraintins si nu se reuneste. Partea stanga si partea dreapta a abdomenului raman separate.
In trecut, indicele de masa corporala (IMC), cresterea in greutate in timpul sarcinii, greutatea copilului si varsta mamei erau considerati factori de risc. Insa, unele cercetari recente sugereaza ca nu exista nicio legatura intre acesti factori de risc si aparitia diastezei abdominale. Este posibil sa aveti mai multe riscuri de a dezvolta diastaza ca urmare a sarcinii daca ati avut sarcina multipla, daca aveti statura mica si tonus muscular abdominal slab. Cu toate acestea, genetica joaca, de asemenea, un rol semnificativ in ceea ce priveste riscul de separare abdominala. Pentru majoritatea femeilor, acesta este pur si simplu modul in care corpul lor raspunde la sarcina.
Diastaza abdominala poate fi uneori o problema congenitala, ceea ce inseamna ca o persoana o are de la nastere. Cu toate acestea, de obicei apare in timpul sarcinii. De asemenea, uneori poate sa apara din cauza unor exercitii abdominale facute gresit sau excesive, din cauza ridicarii unor greutati prea mari etc.
Diastaza abdominala dispare de la sine? Separarea abdominala dispare de obicei dupa nasterea copilului. Insa, pana la 1 din 3 femei raporteaza inca probleme cu separarea abdominala la 12 luni dupa nastere.
Pentru a trata diastaza abdominala se pot recomanda o serie de exercitii sub indrumarea unui kinetoterapeut cu experienta in aceasta problema. Operatia este rareori efectuata pentru a repara diastaza abdominala. O operatie pentru corectarea diastazei este numita abdominoplastie.
Durata vindecarii depinde de severitatea diastazei abdominale si de eficacitatea terapiei fizice sau, in unele cazuri, a interventiei chirurgicale. Dupa cateva saptamani de la nastere, acest decalaj va incepe sa se inchida pe masura ce muschii isi vor recapata forta. Daca faceti modificari asupra stilului de viata si efectuati exercitiile recomandate, este mai probabil sa observati progrese.
Este important sa va imbunatatiti forta muschilor abdominali printr-o rutina de exercitii blanda si progresiva. Puteti corecta adesea o diastaza cu exercitii specifice, dar veti avea nevoie de indrumari de la un kinetoterapeut – gimnastica postnatala.
Orice miscare care contracta si extinde peretele abdominal spre inainte poate provoca mai multe leziuni asociate diastazei abdominale. Miscarile zilnice, cum ar fi sa te ridici din pat sau de pe scaun brusc, pot agrava diastaza. Incercati sa fiti atente la modul in care va folositi abdomenul in timpul zilei. Anumite miscari pot agrava separarea abdominala. In perioada postpartum, exista cateva modificari pe care ar trebui sa le faceti:
Intarirea muschilor de baza inainte de a ramane insarcinata sau in primele etape ale sarcinii ar putea ajuta la prevenirea separarii abdominale. Poate fi util si ca inainte de sarcina sa faceti o serie de exercitii sigure, potrivite in sarcina, pentru a reduce riscul de diastaza – gimnastica gravide.
Cercetarile sugereaza ca muschii abdominali mai puternici de-a lungul sarcinii pot sustine planseul pelvin pentru a reduce urinarea frecventa si pentru a creste sprijinul in partea inferioara a spatelui – ceea ce este extrem de important pe masura ce sarcina progreseaza. Exercitiile care intaresc muschii abdominali si pelvini pot fi benefice in prevenirea diastazei abdominale. Cu toate acestea, anumite exercitii pot exercita o presiune excesiva asupra muschilor abdominali, asa ca trebuie sa discutati cu un medic sau kinetoterapeut pentru a va recomanda exercitiile sigure. Recomandarile se pot schimba pe masura ce sarcina avanseaza.
Referinte:
(1) https://www.webmd.com/baby/guide/abdominal-separation-diastasis-recti
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/diastasis-recti
(3) https://www.healthline.com/health/diastasis-recti
(4) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22346-diastasis-recti
(5) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/abdominal-separation
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…