Articole

Decalotarea la baietei – sfaturi pentru parinti

Decalotarea este numita si retractarea preputului – iata care este diferenta dintre decalotarea naturala si decalotarea fortata, ce este fimoza si ce presupune ingrijirea preputului la baietei.

CUPRINS:

1. Ce inseamna decalotarea?
2. Ce este fimoza?
3. Ingrijirea zonei intime la bebelusi
4. Sfaturi pro si contra decalotarii

Ce inseamna decalotarea?

Preputul este tesutul care acopera capul penisului. La nastere, preputul este complet atasat de penis. Deschiderea ingusta a preputului neretractabil (normal) protejeaza deschiderea urinara de amoniac, fecale, materii straine, frictiune, iritatii, ulceratii si infectii. Cu timpul, preputul se separa si poate fi retras – decalotarea. La nastere, preputul normal este atasat de gland si are o deschidere stransa (inelul preputial) la capatul distal. Nu este retractabil la majoritatea nou-nascutilor.

Smegma si separarea preputului

Capacitatea de retractare a preputului creste odata cu varsta, cu retractia completa posibila pana la 1 an in 10% dintre cazuri, la maximum 10 ani la 50% dintre baieteti si in proportie de 99% la varsta de 17 ani.

Pe masura ce penisul si preputul se separa in mod natural, apare adesea o usoara roseata sau durere la trecerea urinei. Acest lucru este normal si de obicei se reduce dupa 1-2 zile. Inainte ca preputul sa se separe complet de gland, celulele pielii se pot acumula sub preput ca o substanta albicioasa numita smegma – smegma la bebelusi si copii. S-ar putea chiar forma bilute ferme sub preput. Acest lucru se intampla la aproximativ 10% dintre baietii mai mari si este, de asemenea, normal.

Smegma este o colectie de celule epiteliale descuamate si de substante sebacee care se colecteaza intre penis si preput. Inainte ca preputul sa devina separat si retractabil, este obisnuit ca smegma sa se colecteze ca mici acumulari galbene / albe care pot fi vizibile sau palpabile prin preput. Acestea sunt normale si nu necesita nicio interventie.

Ce este fimoza?

Fimoza si parafimoza sunt probleme ale preputului. Fimoza este atunci cand un preput nu poate fi tras in jos (retras) din varful penisului. Parafimoza este atunci cand preputul poate fi retras, dar nu se poate muta inapoi. Acest lucru poate afecta fluxul normal de sange in penis.

Daca preputul este strans, exista pericolul ca acesta sa se blocheze in spatele capului penisului (gland) atunci cand este tras inapoi, formand un inel care restrictioneaza furnizarea de sange la gland. Aceasta este cunoscuta sub numele de parafimoza.

Simptome

Cele mai frecvente simptome ale fimozei includ:

  • preputul nu poate fi retras complet pana la 3 ani sau mai tarziu;
  • roseata;
  • durere;
  • umflatura;
  • dificultati la urinare – daca deschiderea blocheaza fluxul de urina, poate face la preputul sa se baloneze in timpul urinarii.

Cele mai frecvente simptome ale parafimozei includ:

  • umflarea varfului penisului atunci cand preputul este tras inapoi;
  • durere;
  • incapacitatea de a retrage preputul inapoi peste varful penisului;
  • varful penisului are culoarea rosu inchis sau albastru.

Daca glandul este dureros si inflamat, poate fi vorba de balanita. Aceasta este o inflamatie a capului penisului. De asemenea, poate exista o scurgere groasa de sub preput. Daca atat glandul cat si preputul sunt inflamate, poate fi vorba de balanopostita. Uneori preputul poate fi marit – hipertrofie de preput.

Parafimoza poate bloca fluxul de sange in penis. Necesita tratament medical de urgenta pentru a evita complicatii grave, precum dureri intense, umflaturi, afectare fluxului de sange la penis. In cazuri severe de parafimoza, poate fi recomandata circumcizia.

Cauze si diagnostic

Cauzele fimozei includ infectia, igiena deficitara si ranirea anterioara a preputului. Orice afectiune sau activitate care are ca rezultat retragerea prelungita a preputului poate duce la dezvoltarea parafimozei. Parafimoza poate sa apara cand preputul este retras in spatele coroanei penisului.

Diagnosticul se face prin examinare fizica. Se poate preleva o proba de secretie pentru a confirma daca exista vreo infectie. In caz contrar, nu sunt necesare teste.

Tratament

Tratamentul specific pentru fimoza sau parafimoza va fi stabilit in functie de mai multi factori, cum ar fi:

  • varsta copilului, starea generala de sanatate si istoricul medical;
  • severitatea afectiunii;
  • tipul afectiunii;
  • toleranta pacientului la anumite medicamente, terapii sau proceduri.

Tratament fimoza

Pentru fimoza, tratamentul poate implica aplicarea unei creme cu steroizi pe preput de 3-4 ori pe zi timp de aproximativ o luna pentru a slabi inelul adeziv. De fiecare data cand se aplica crema, trebuie facuta in timp ce se utilizeaza o presiune usoara si constanta pentru a retrage preputul timp de un minut. Daca preputul se blocheaza in spatele capului penisului (parafimoza), medicul va incerca mai intai sa-l readuca la pozitia initiala manual. Pentru a va asigura ca acest lucru nu este dureros, un anestezic local este folosit pentru a amorti zona in prealabil. Daca tratamentul local de acest tip nu functioneaza si copilul continua sa aiba simptome de fimoza, poate fi recomandata o circumcizie.

Cremele cu steroizi

In aceasta abordare conservatoare (non-chirurgicala), o crema pentru decalotare cu steroizi este aplicata pe varful preputului de 2 ori pe zi, pe o perioada de 4-8 saptamani. Crema cu steroizi face mai usoara intinderea pielii. Dupa doua saptamani, copilul sau parintii pot incepe sa incerce sa intinda treptat preputul o data pe zi. Aceasta implica doar impingerea preputului inapoi, cat se poate, fara sa se forteze. Odata ce preputul poate fi tras un pic inapoi, crema poate fi aplicata si pe partea din fata a glandului expus. Apoi, preputul este adus la pozitia normala.

Medicamente pentru fimoza

Daca un preput strans este cauzat de infectie dupa decalotare, un medic poate prescrie tratament dupa decalotare fortata pe baza de antibiotice precum bacitracina sau antifungice precum clotrimazolul. In cazul in care cauza este de alta natura, un medic poate prescrie un steroid. Steroizii cu prescriptie includ betametazona si triamcinolona.

Tratament parafimoza

Pentru parafimoza, tratamentul in cabinetul medical poate include lubrifierea preputului si varful penisului si apoi strangerea usoara a varfului penisului in timp ce se trage preputul inainte. Un bandaj poate fi de asemenea infasurat de la varful penisului spre baza pentru a incerca sa se reduca umflarea. Daca acest lucru este ineficient, poate fi efectuata o incizie mica pentru ameliorarea tensiunii. In unele cazuri, poate fi recomandata o circumcizie de urgenta.

Parafimoza si fimoza NU se trateaza la domiciliu! Nu incercati sa fortati preputul – poate cauza dureri intense si fisuri la decalotare! Sunt urgente medicale care ar trebui tratate imediat de un medic.

Interventia chirurgicala – indepartarea completa sau partiala a preputului

Chirurgia pentru fimoza este de obicei descrisa ca circumcizie – operatie fimoza copii. O circumcizie completa implica indepartarea intregului preput. De asemenea, este posibil sa se indeparteze doar partea stransa a preputului (circumcizie partiala) sau sa se pastreze preputul si sa fie largit pur si simplu.

Operatia se desfasoara sub anestezic general la copii. La adulti, aceasta poate fi, de asemenea, efectuata folosind un anestezic local pentru a amorti zona.

Tipurile de operatie preput includ:

  • preputioplastie sau frenuloplastie: in aceste proceduri, un chirurg taie preputul pentru a-l desface;
  • circumcizie: cazurile severe de fimoza si parafimoza, precum si balanita persistenta sau balanopostita pot necesita indepartarea chirurgicala a preputului, cunoscuta sub numele de circumcizie.

Ingrijirea zonei intime la bebelusi

  • In timpul primului an de viata, curatati numai exteriorul preputului. Nu faceti nicio incercare de retragere a preputului.
  • Spalati usor penisul in fiecare zi cu apa calda. Daca utilizati sapun, alegeti o varietate blanda si fara parfum. Nu trebuie facuta nicio incercare de a retrage preputul pana cand nu poate fi tras inapoi cu usurinta. Apoi, copilul ar trebui invatat sa-si traga preputul inapoi usor pentru a-si curata suprafata interioara si glandul cu apa si sapun. Dupa retragere, preputul trebuie intotdeauna readus in pozitia sa obisnuita care acopera glandul.
  • Schimbati scutecele umede sau murdare ale bebelusului cat mai curand posibil pentru a reduce riscul de infectie.
  • Nu aplicati creme sau lotiuni antiseptice pe penis sau preput (daca nu sunt prescrise de un medic).
  • Dermatita de scutec poate provoca roseata si durere la nivelul penisului. Pentru a preveni eruptiile de scutece, asigurati-va ca schimbati rapid scutecele umede sau murdare.
  • Incercati sa lasati copilul fara scutec pentru perioade scurte de timp. Aerul proaspat va ajuta la prevenirea eruptiei de scutec si va ajuta la reducerea unor eruptii deja existente.
  • Aplicati o crema de bariera pentru eruptie de scutec, la fiecare schimbare a scutecului, inclusiv pe varful penisului si evitati sa folositi servetele umede la nivelul penisului.

Sfaturi pro si contra decalotarii

In primii ani de viata, preputul nu trebuie sa fie tras inapoi complet pentru a putea mentine penisul curat. Spalarea din exterior este suficienta. Nu este o idee buna sa incercati sa curatati spatiul dintre preput si capul penisului cu un obiect precum un tampon de bumbac, deoarece acest lucru ar putea deteriora sau rani pielea sensibila de acolo. Ideea de la care se porneste in ceea ce priveste decalotarea este curatarea mai eficienta a preputului. Cu toate acestea, decalotarea fortata poate duce la leziuni, dureri intense si risc de infectie. Smgma care se acumuleaza este perfect normala si nu este semn de murdarie  – ba mai mult, sustine separarea naturala a preputului si are astfel rol protector.

Dupa ce preputul se separa de gland si deschiderea acestuia se largeste, un baiat isi poate retrage propriul preput, fara durere sau rani. Prima persoana care va retrage preputul unui copil ar trebui sa fie copilul insusi. Preputul nu este conceput pentru a fi retras in primii ani de viata. Decalotarea fortata poate provoca de fapt traume, dureri, leziuni si chiar sangerare. Exista mici atasamente minuscule intre piele si penis, care creeaza o mica rezistenta la retragerea acestuia.

Ce este circumcizia?

La nastere, baietii au pielea care acopera capatul penisului, numit preput. Circumcizia indeparteaza chirurgical preputul, expunand varful penisului. Deoarece circumcizia poate fi mai riscanta daca este facuta mai tarziu in viata, parintii ar trebui sa decida inainte sau curand dupa nasterea fiului, daca doresc acest lucru.

Circumcizia este dureroasa? Da. Cu toate acestea, exista medicamente pentru durere care sunt sigure si eficiente. Academia Americana de Pediatrie recomanda utilizarea lor pentru a reduce durerea la circumcizie.

Dupa circumcizie, daca exista un bandaj, acesta trebuie schimbat des pentru a reduce riscul de infectie. Folositi vaselina pentru a impiedica bandajul sa se lipeasca. Penisul se vindeca in general complet in aproximativ 7 – 10 zile dupa circumcizie.

Problemele dupa o circumcizie sunt foarte rare. Cu toate acestea, apelati imediat medicul pediatru daca copilul:

  • nu urineaza normal in 6 – 8 ore dupa circumcizie;
  • sangerarea nu se opreste;
  • roseata din jurul varfului penisului se inrautateste dupa 3  – 5 zile;
  • scurgerea galbena persista mai mult de o saptamana – e normal sa fie o mica scurgere galbena in jurul capului penisului in prima saptamana.

Referinte:
(1) Tight foreskin (phimosis and paraphimosis), link: https://www.nhs.uk/conditions/phimosis/
(2) Care for an Uncircumcised Penis, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/bathing-skin-care/Pages/Care-for-an-Uncircumcised-Penis.aspx
(3) Foreskin care for boys, link: https://www.cua.org/themes/web/assets/files/patient_info/secured/en/pibw_15e-foreskin_boys.pdf
(4) Penis and foreskin care, link: https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Penis_and_foreskin_care/
(5) Foreskin problems, link: https://www.aboutkidshealth.ca/foreskin
(6) Can I Treat Penile Phimosis by Stretching the Foreskin?, link: https://www.healthline.com/health/how-to-stretch-foreskin

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Bună seara! As dori sa întreb ce se întâmplă când smegma se acumulează ca o formațiune de 1-2 cm diametru, cum este în cazul băiatului meu de 13 ani? Nu îl deranjează însă as vrea sa stiu dacă în timp va necesita o intervenție chirurgicala de îndepărtare. Mulțumesc, Carmen

  • Bună, baiatul meu are 7 ani și a fost decalotat acum o săptămână,ce ar trebui sa fac eu ca mămică mai departe, pentru ca doar forțat pot sa i trag ,nu cedează și nu iasa ușor deloc.mentionez ca doar cu rivanol lam făcut, nu mia dat o crema nimic,și vreau sa știu dacă trebuie tras în fiecare zi.multumesc

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

3 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago