Intrebari frecvente

De ce plange bebelusul? | Intrebari frecvente

Afla de ce plange bebelusul direct de la domnul Dr. Adrian Craciun, medic primar neonatolog. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

De ce plange bebelusul?

–  transcriere video interviu cu Dr. Adrian Craciun –

Cauzele plansului la bebelus sunt multe si multiple. Si din pacate toata lumea, mai ales cu cat copilul este mai mic, considera ca plans = foame. Nu, la un nou-nascut sau la un sugar plansul nu este egal intotdeauna foame. Copilul nu poate sa iti spuns „mi-e cald, mi-e frig, am facut caca, am facut pipi, ma doare burta, mi-e foame”. Indiferent de cauza, plangi. La majoritatea mamicilor, in momentul in care copilul a inceput sa planga, s-a prins sinapsa si tabara pe el sa-l puna la san. Si daca copilului nu ii este foame, trage un pic, adoarme, si dupa aceea iar o ia de la capat.

Sunt cam patru mari cauze de plans la nou nascuti si la sugarul mic. Ma refer la un copil sanatos.

Plansul de foame. Poti sa faci orice – sa-l iei in brate, sa-l legeni, sa-i dai suzeta, tetina, nu se calmeaza decat cand ii dai sa manance. Este un plans care la unii copii devine rapid agresiv, disperat. Urla ca si cum l-ai taia. Si ala este momentul cand se pune copilul la san sau la biberon daca mama nu are lapte.

Mai plange daca doarme si il trezesti degeaba. Cu exceptia baitei, copilul nu se scoala din somn niciodata. Indiferent cat de mult a dormit – 3, 4, 5, 6 ore, macar sa aiba mamicile norocul asta. Stiu ca in unele maternitati se spune „trezeste copilul ca face hipoglicemie sau se deshidrateaza”. Hipoglicemia poate sa fie in primele 24 – 48 de ore sau la copilul cu afectiuni, iar ulterior nu mai face asa ceva, iar deshidratarea apare atunci cand copilul varsa, are diaree sau pierde cel putin 7-8% din greutatea corporala.

Foame, daca l-ai trezit degeaba, plange daca a facut caca sau pipi – este simplu, ai vazut cauza, creeaza disconfort, mai ales daca are si un fundulet mai iritat. Si mai plange de colici. Plansul de colici, spre deosebire de plansul de foame, este un plans mai scartait. Copiii se incordeaza, se inrosesc, isi freaca piciorusele, daca pui mana pe burtica lor bolborosesc. In ciuda miturilor care circula, copiii nu fac colici daca mama mananca fructe, legume sau orice altceva. Astea fac parte din categoria basmelor „cum sa chinuim mamica”.

Copiii fac colici in doua circumstante. Fac colici daca mananca des, mai devreme de doua ore, doua ore jumate – timpul de digestie al laptelui matern. Laptele praf se digera un pic mai greu, cam doua ore jumate – trei. Laptele nu are timp sa se digere, vine lapte proaspat peste lapte nedigerat, matele lucreaza continuu si pe urma te doare burtica. Si mai face colici daca suge foarte lacom, inghite mult aer, aerul ajunge in intestine si iar te doare burta.

Deci ca sa evitam aceste dureri, care sunt frecvente in prima luna de viata, in primul rand nu trebuie sa consideram plans =  foame. Primul gest cand copilul s-a trezit si a inceput sa planga este sa vezi daca nu trebuie schimbat. Daca nu trebuie schimbat sau nu se linisteste, se ia in brate. Daca s-a linistit in bratele dvs., nu ii este foame.

Plansul de foame nu se linisteste decat la san sau la biberon. Nu trebuie schimbat, nu se linisteste in brate, plange din ce in ce mai agresiv, a mai mancat acum 3-4 ore – acela este plans de foame si trebuie sa ii dai sa manance. Dar daca vezi ca in bratele tale se strange, se contorsioneaza, burta bolboroseste si a mancat cu jumatate de ora in urma, ala este plans de colici. Foarte frecvent se confunda una cu alta. Dar tendinta cea mai mare este de a  considera plans – foame. Nu. Sanul trebuie sa fie ultima optiune, nu prima. Pentru ca daca ajunge sa-ti manance din ora in ora, viata devine iad.

Dr. Adrian Craciun

Medic primar pediatru in cadrul Sectiei de Neonatologie a Spitalului Cantacuzino din Bucuresti.

View Comments

  • Buna ziua,am si eu o intrebare.Am o nepotica de 2luni jumate si orice lapte i se da, vomita,nu mult si nu dupa fiecare masa. Imi puteti spune ce sa facem?

  • Bana ziua am si eu o bebelinade de aproape 3 lunite întrebarea mea este dacă mai are colici plânge și câte odată nici nu știu ce sa ii mai fac dar pun pe baza la colici

  • Buna. Am o bebelusa de 3 luni jumate si ori ce as face cu ea plange daca e curata schimbată tot plange daca ii dau sa mănânce tot plange daca o iau in brate tot plange burtica nu ii borboroseste de strâns nu se strânge de înroșit se inroseate cum plange foarte mult in plus nu vrea sa doarmă am fost cu ea la pediatrie si mia spus că e complet sănătatea fetita si ca are reflux silentios si sai schimb laptele cu aptamil antireflux i am schimbat laptele dar tot asa e si plange doarme doar 15 min de cate 3 sau 4 ori pe zi iar noapte doarme de la 4 dim pana la 8 dim. Din cauza planului mi sa spus ca a facut harnică ombilicala medicul de la chirurgie a spus că nu o deranjează pe fetita cu nimik doar sa nu o las sa plângă ca sa nu se agravează situația nu am cum sa o opresc din plans ori ce iasa face. Dacă sta pe spate fetita se sufocă si se îneacă pana o lovesc usor pe spate atunci ii iasa laptele sau ceaiul pe nas si rapida dupa foarte greu cu tot ca o curat cu pompa. Ce as mai putea face

  • Buna seara,am o nepotica de 5 luni si jumatate,sunt ingrijorata deoarece de vreo 2 saptamani are scaunul de culoare verde inchis.
    Am fost cu ea la pediatru si mi-a spus ca e din cauza laptelui .
    In perioada aceea ii dadeam NAN CONFORTIS.Acum.a trecut-o pe Aptamil.Pepti 1. dar tot asa e scaunul
    Mentionez ca suntem la al 8 fel de lapte
    Doar NOVALACT,HIP nu am incercat cu restul cu fiecare a fost cate ceva
    Nu i-am.facut nicio analiza pt.a afla daca este alergica la lactoza sau la proteinele din laptele de vaca
    Ati putea va rog sa m-ajutati cu un sfat?
    Si daca este o problema si cu curea scaunului
    Am.uitat sa va intreb daca are vreo legatura ca am.inceput diversificarea acum 3 saptamani

    Multumesc frumos!

  • Buna ziua.Aveti mare dreptate.Pe prima fetita o puneam la san de fiecare data cand plangea , a inceput sa manance haotic,putin si exagerat de des...a renuntat la san abea la 2 ani jumate,pentru unii se considera sanatate,eu-chin,se trezea plangea ii dadeam san,inainte sa doarma san..dormea o ora..a fost groaznic..nu mi a zis nimeni cum sa alaptez,mi s a zis alapteaza la cerere...iar eu consideram plansul cerere.Acum la a doua fata,prima data o schimb,apoi o iau in brate ..sii ce sa vezi,nu mai plange..si dupa ce i dau sa pape doarme mai mult. E drept,copii nu sunt la fel..dar e mult mai bine acum .
    Acest articol m a incurajat ca fac bine ceea ce fac.

  • Am citit cu mare drag si sunt intru-totul de acord cu ceea ce spuneti. Fiul cel mic are 3 luni,nu are colici si îi cunosc fiecare plâns.

  • Buna ziua ...baiatul meu are 2 luni și nu doarme noaptea mai ales de la 1 la 6 dimineața se trezește din somn și plânge ...care ar fi cauza .....și cât ar trebui sa mănânce la biberon

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

4 săptămâni ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

o lună ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago