Un calculator sarcină poate fi un instrument util în viața unei viitoare mame, pentru a estima data la care ar trebui să vină pe lume bebelușul. De asemenea, măsurarea vârstei gestaționale o poate ajuta să obțină informații despre dezvoltarea intrauterină a copilului și despre etapele prin care trece organismul femeii pentru a se adapta schimbărilor și a susține noua viață din pântecul ei.
Dacă aștepți un copil, pe kid.ro găsești informații detaliate despre simptomele corespunzătoare fiecărui trimestru, luni și săptămâni de sarcină, despre alimentație, somn, dureri abdominale și călătorii în timpul acestei perioade pline de provocări fizice și emoționale, deopotrivă.
Cum se stabilește data nașterii bebelușului cu ajutorul unui calculator sarcină?
Numeroase site-uri conțin aplicații care te ajută să determini data nașterii prin simpla introducere a datei primei zile a ultimei menstruații. În funcție de această dată, un calculator de sarcina online îți poate indica momentul când va veni sorocul.
O versiune puțin mai complexă introduce în stabilirea rezultatului și variabila duratei ciclului menstrual. Femeile de vârstă reproductivă pot avea o durată a acestuia care variază de la 21 la 35 de zile. Pentru numai 10-15 % dintre ele, ciclul menstrual durează 28 de zile, așa cum ne informează manualele de anatomie. Un astfel de calculator poți găsi pe site-ul American Pregnancy Association.
Există însă și variante mai complexe ale unui calculator sarcină, în care se solicită informații suplimentare, precum ziua ovulatiei, vârsta viitoarei mame, dacă acesta este la primul copil sau mai are nașteri, dacă a avut sau nu avorturi spontane, dacă înainte de sarcină a consumat alcool sau a fumat etc. Pe baza acestor date, un calculator sarcină aplicație poate estima cu mai multă acuratețe data posibilă a nașterii.
Cât de corectă este estimarea datei nașterii cu ajutorul unui calculator de sarcină?
Multe femei au constatat decalaje între data pe care o stabiliseră ele pentru naștere, data estimată de medic, data indicată de un calculator sarcină pe săptămâni și luni, pe de o parte, și data reală la care se produce nașterea. Așa cum se poate observa, atât data determinată prin calculatorul de sarcină, cât și metoda de calcul de sarcină folosită de medicul ginecolog pornesc de la data ultimei menstruații a femeii. De la acest moment se calculează 280 de zile, care nu reprezintă însă un termen bătut în cuie, ci unul orientativ, întrucât sarcina poate avea o durată cuprinsă între 38 și 40 de săptămâni. Așadar, este normal ca nașterea să se producă înainte sau după termenul estimat, cu câteva zile, o săptămână sau chiar două față de data probabilă.
Indiferent de metoda de calcul folosită, că se determină data nașterii de la ultima menstruație sau se face cu ajutorul unui calculator sarcină în funcție de data concepției, indiferent dacă este realizată potrivit unei examinări ecografice a medicului ginecolog, variații pot exista. Statisticile arată că numai 4 % dintre nașteri se produc la termenul estimat. Explicația stă în faptul că există o mulțime de factori care pot influența dezvoltarea intrauterină a copilului și vârsta gestațională la care acesta va veni pe lume.
Factorii sau pot influența data nașterii bebelușului
Așa cum probabil ți-au povestit femeile din viața ta care au trecut prin experiența nașterii de copii, în afara termenului programat pentru nașterea prin cezariană, nu există nicio certitudine că bebelușul se va naște la data estimată prin calculele viiitoarei mame sau cele ale medicului care îi monitorizează sarcina. Iată de ce pot apărea variații și rezultatul unui calculator sarcina pe luni poate să difere de data reală a nașterii:
1. Istoricul din familie
Dacă mama a născut înainte de data stabilită sau la o săptămână sau chiar două după această, sunt șanse mari ca și fiica ei să aibă un comportament similar legat de sarcină și naștere. De asemenea, contează și nașterile nașterile anterioare ale femeii și termenul la care acestea s-au produs.
2. Durata ciclului menstrual
Cel mai simplu calculator de sarcină generează rezultatul cu data probabilă a nașterii în funcție de data ultimei menstruații, la care adaugă 280 de zile. În cazul în care ciclul menstrual durează mai mult sau mai puțin de 28 de zile, și diferența între data estimată și data reală va depinde de durata acestuia. Și medicul ginecolog poate greși din această cauză.
3. Dacă mai ai copii, următorul se va naște mai devreme de termenul estimat
Este un fapt dovedit prin statistici că mamele care au mai trecut prin experiența nașterii, tind să nască mai devreme de data estimată. Femeile aflate la prima sarcină, au o durată a acesteia, în medie, de până la 41 de saptamani și 2 zile. De la a doua sarcină nasc mai repede, media duratei perioadei gestaționale fiind de 40 de săptămâni și 3 zile, deci cu aproximativ o săptămână mai devreme.
4. Condiții legate de sarcină și de organismul mamei
Uneori nașterea se produce prematur, din cauza conformației uterului, a unei infecții vaginale bacteriene, a tensiunii arteriale crescute a mamei, precum și din cauza greutății inadecvate a bebelușului pentru vârsta gestațională, ceea ce înseamnă că nu are un mediu ideal pentru dezvoltarea intrauterină.
Față de data estimată printr-un calculator de sarcină, pot exista diferențe semnificative generate de o serie de factori de care trebuie să se țină cont în aprecierea datei probabile a nașterii. Cu toate acestea, folosirea unui calculator de sarcină aplicație își are utilitatea ei de netăgăduit, iar corelarea datei estimate cu aprecierile medicului care monitorizează sarcina este cea mai indicată metodă de a obține o dată a nașterii cât mai apropiată de cea reală.
1 Comments on “De ce data nașterii copilului poate să nu coincidă cu cea obținută cu un calculator sarcină?”
Bună ziua,
Sunt Dr. Liliana Dumitru, medic pediatru și aș dori să ofer feedback cu privire la articolul “De ce data nașterii copilului poate să nu coincidă cu cea obținută cu un calculator sarcină”.
Acest articol este foarte relevant și informativ pentru mamele și viitoarele mame care sunt interesate de sarcină și de sănătatea copiilor lor. Articolul explică în mod clar faptul că calculatoarele sarcinii pot furniza date aproximative cu privire la data nașterii și că aceste date nu sunt întotdeauna exacte.