Cuperoza este o afectiune care nu poate fi vindecata complet, insa exista solutii eficiente care te pot ajuta sa reduci simptomele si sa previi agravarea acestei afectiuni.
Afla din articolul de mai jos cum recunosti principalele simptome ale cuperozei, dar si ce trebuie sa faci ca sa iti mentii tenul sanatos si hidratat.
Cuperoza este o afectiune a tenului care se manifesta prin inrosirea pielii si inflamarea vaselor de sange de la nivelul fetei. Aceasta apare cu precadere in randul femeilor de varsta mijlocie, care au tenul deschis la culoare.
Principalul simptom dupa care poti recunoaste aparitia cuperozei este inrosirea pielii, in special in zona obrajilor, nasului, fruntii si barbiei. Uneori, roseata poate sa apara si pe gat, urechi sau pe piept. Totodata, mai pot sa apara si cosuri care se aseamana cu acneea.
Daca nu este tratata la timp, vasele de sange de la nivelul fetei se inflameaza si devin din ce in ce mai vizibile prin piele. Unele persoane se pot confrunta si cu probleme la nivelul ochilor, cum ar fi durere, inrosirea sau inflamarea ochilor.
Alte simptome care pot sa mai apara sunt:
Este important de stiut faptul ca simptomele cuperozei pot sa fie intense timp de cateva saptamani, apoi sa dispara complet si sa apara din nou.
Cauza concreta care duce la aparitia cuperozei nu este momentan cunoscuta, insa medicii iau in calcul urmatorii factori ca fiind cei care declanseaza aceasta afectiune a pielii:
Totodata, exista si cativa factori de risc care cresc sansele de aparitie a cuperozei. Acesti factori de risc sunt urmatorii:
Cuperoza poate fi uneori confundata cu alte afectiuni ale pielii, precum acnee, psoriazis, eczeme, lupus sau o reactie alergica. Daca ai observat ca roseata tenului persista, atunci este cazul sa mergi la un medic dermatolog pentru diagnosticarea corecta a afectiunii, dar si ca sa iti recomande tratamentul potrivit.
Nu exista un test specific pentru diagnosticarea cuperozei, insa doctorul va examina cu atentie pielea si va efectua o anamneza, adica un istoric al afectiunilor anterioare si simptomelor aparute.
Daca nu este tratata la timp, in unele cazuri rare, glandele sebacee de la nivelul nasului se maresc si duc la aparitia unui tesut care acopera nasul si zonele apropiate. Aceasta complicatie se numeste rinofima si afecteaza cu precadere barbatii.
Nu exista tratament pentru vindecarea cuperozei, insa sunt cateva remedii care pot ameliora simptomele acestei afectiuni si pot preveni aparitia unor complicatii.
Tipurile de medicamente care ajuta la ameliorarea simptomelor cuperozei includ:
Pentru cazuri complicate de cuperoza, medicul poate apela la interventii minim invazive ca sa poata trata cuperoza, precum:
Pe langa tratamentul medicamentos, exista si o serie de remedii naturiste care te pot ajuta sa tii sub control cuperoza:
Totodata, este important si sa adopti o dieta sanatoasa, bogata in fructe si legume, care au proprietati antiiinflamatorii. Alte alimente pe care ar trebui sa le incluzi in alimentatie sunt ovaz, miere, tumeric si ghimbir. Bineinteles, turmericul il poti aplica pe piele sub forma de ulei esential sau creme.
In ce priveste mierea, acestea ajuta pielea sa ramana hidratata. Un studiu efectuat in 2015 a demonstrat ca unele tipuri de miere, precum kanuka sau manuka, au efecte benefice asupra pielii si ajuta la combaterea cuperozei.
Iata ce poti sa faci ca sa previi aparitia cuperozei si, in acelasi timp, sa ameliorezi simptomele:
Citeste si Masaj facial – Tehnici pentru tratarea ridurilor.
Chiar daca nu exista un tratament care sa vindece complet cuperoza, ai la indemana solutii care reduc roseata pielii si ajuta la ameliorarea celorlaltor simptome. Totodata, este important sa folosesti produse cosmetice adecvate tipului tau de ten, sa il protejezi de caldura sau frig, dar si sa ai un stil de viata echilibrat.
Sursa foto: Shutterstock
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…