Articole

Cum trebuie abordate rinitele? | Intrebari frecvente

Afla cum trebuie abordate rinitele direct de la domnul Dr. Boris Smoc, medic primar ORL Spitalul Clinic de Urgenta Louis Turcanu – Timisoara. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Cum trebuie abordate rinitele?

–  transcriere video interviu cu Dr. Boris Smoc –

Dr. Boris Smoc:

Referitor la abordarea rinitelor: ne intreaba distinsa noastra audienta despre abordarea lor. Cum abordam rinitele? Este bine sa le abordam in acest context, ca inflamatii ale mucoasei nazale si ca si continuitate a mucoasei nazale cu mucoasa sinusurilor. Rinitele le abordam, in concluzie, ca rinosinuzite. Totusi avem doua forme particulare de rinite, cu pacienti foarte, foarte multi, pe care as dori un pic sa le abordam separat si sa ne oprim putin asupra lor.

Este vorba de rinita cronica hipertrofica unde, din cauza numeroaselor episoade de raceala sau din cauza alergiei, mucoasa foselor nazale pe ansamblu, sau doar a unor parti, (de exemplu doar a cornetelor inferioare), este hipertrofiata. Cornetele inferioare se apropie de septul nazal. Pacientul nu mai poate respira. In prima etapa, daca pacientul pune acele picaturi vasoconstrictoare in nas, totul este bine, sau daca noi aplicam un tampon imbibat cu efedrina pacientul respira – este faza congestiva. In a doua etapa, pe masura ce trece timpul, se ajunge la faza conjunctiva, in care tesutul se organizeaza fibros. Daca aplicam vasoconstrictori locali pe un tampon, vom vedea ca mucoasa nazala nu mai reactioneaza, si atunci este timpul pentru interventia chirurgicala.

In prima etapa a rinitelor in faza congestiva, a rinitelor vaso-motorii, atunci folosim din nou medicamentele acestea de valoare deosebita – corticosteroizii intranazali. Avem rezultate spectaculoase cu beclometazona la rinitele cronice hipertrofice in faza congestiva. Vin pacienti care nu respira, vin cu sticluta de vasoconstrictori si-ti arata ca trebuie sa o aiba tot timpul la birou, la serviciu, la teatru, oriunde, pentru ca i se infunda nasul. Si atunci ii explici incet, incet, incerci sa-l dezveti sa nu mai foloseasca aceasta. Ii dam beclometazona – dimineata doua pulverizatii pentru inceput, seara doua pulverizatii. Dupa aceea reducem la o pulverizatie. Vom vedea ca dupa doua, trei luni de tratament, acesti pacienti vor respira bine. Daca au posibilitatea, bineinteles, vom recomanda si cura heliomarina. Daca au rude undeva la tara, la aer curat, ii vom trimite sa mai stea si acolo, sa inlaturam din agentii iritanti si vom avea rezultate.

Cand tesutul conjunctiv se organizeaza fibros si nu mai exista raspuns la vasoconstrictoare, cand ajungem in aceasta faza de rinita cronica conjunctiva, atunci se impune tratamentul chirurgical. Avem in clinica disponibile toate metodele – avem radiofrecventa, avem laserul, cu care reducem volumul cornetelor nazale inferioare fara sa afectam structura mucoasei si rezultatele sunt bune – pacientii respira. Este bine sa incercam sa identificam pacientii in fazele incipiente, in faza hipertrofiei congestive. In faza in care ei raspund la tratament, si dupa un tratament de doua-trei luni cu aceste sprayuri, corticosteroizii intranazali, ei vor respira bine si nu vom trebui sa crestem costuri de spitalizare sau costuri in cabinete cu aceste interventii chirurgicale.

Tot referitor la abordarea rinitelor as vrea sa mentionez separat rinita alergica, chiar daca si pentru ea se foloseste deja termenul de rinosinuzita alergica. Pentru ca aceasta reprezinta o problema serioasa de sanatate pe ansamblu. 10-20% din populatia Romaniei sau chiar a globului sufera de rinita alergica. In timpul zilei pacientul este obosit, nu are randament la serviciu, copilul nu are randament la scoala, nu pot face efort fizic, exista probleme. Ea se manifesta, dupa cum stim, cu stranut, obstructie nazala, congestie nazala, lacrimare, prurit nazal, prurit ocular.

Rinita alergica, in tratament, are ca cel mai important si de prima intentie antihistaminicul H1. Aici avem toate medicamentele disponibile. Orice pacient are in casa un comprimat sau o solutie de rupatadina (care este varful de lance) sau are ceva din cele vechi – clorfemiramin sau cetilizina simpla, deci fiecare stie cam ce si cum trebuie sa ia. Isi ia antialergicul, se imbunatateste.

As vrea sa ne oprim un pic la clasificarea rinitelor alergice si sa continuam cu tratamentul. Rinitele alergice, conform clasificarii actuale din ghidul Aria, se impart in intermitente si persistente, iar ambele se clasifica in usoare si moderate-severe.

Dupa cum am spus, prima etapa a tratamentului este antihistaminicul H1. In a doua etapa, deja din rinita alergica moderata, revenim la corticosteroizii intranazali. Este, din nou, locul beclometazonei si al celorlalte medicamente. De asemenea, mai avem ulterior, graduat, treptat, inhibitorii de leucotriene – montelucastul – si unde reusim identificarea alergenilor si se indeplinesc criteriile pentru imunoterapia specifica, putem face imunoterapie specifica.

Trebuie sa ne gandim ca aceasta este o problema de sanatate deosebita si pacientii lipsesc datorita complicatiilor, datorita sinuzitelor copiii pot face otita seroasa, la fel ca si copiii alergici cu serozitate in spatele timpanului. Din nou, nu aud bine la scoala, au absente. De aceea este foarte important de tratat corespunzator rinita alergica, de colaborat cu medicii alergologi. Chiar daca diagnosticul este laborios, il putem face. Prin testele cutanate pe care le fac colegii alergologi si prin monoglobulinele e-specifice, care se pot doza din sange.

Dr. Boris Smoc

Dr. Boris Smoc, medic primar ORL Spitalul Clinic de Urgenta Louis Turcanu - Timisoara

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

o săptămână ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

o lună ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

o lună ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago