Furia este una dintre acele emotii pe care le consideram negative si a caror manifestare fata de ceilalti poate fi problematica. Atunci cand rabufnirile de furie nu mai pot fi controlate si ne afecteaza relatiile, ne cauzeaza probleme la serviciu, dar mai ales se rasfrang asupra copiilor, este momentul sa facem ceva in acest sens.
1. Furia – informatii generale
2. De ce avem rafubniri de furie in interactiunea cu copiii?
3. Cum prevenim rabufnirile de furie fata de copii?
4. Cum gestionam furia in relatia cu copiii?
Daca am face un experiment si am nota cuvintele care ne vin in minte atunci cand ne gandim la furie, sunt sanse foarte mari ca majoritatea sa aiba o conotatie negativa. Tindem sa consideram furia o emotie “negativa”, cand de fapt ea este insa o emotie normala, naturala, care face parte din paleta noastra de emotii de baza.
Daca furia in sine este normala, modurile in care o exprimam pot fi problematice, mai ales atunci cand ii ranim (la propriu sau prin cuvintele noastre) pe ceilalti. Cand se intampla acest lucru, furia este urmata de alte emotii inconfortabile: vina, rusinea, neajutorarea, sentimentul lipsei de control in fata furiei.
Furia are un rol adaptativ – in fata unui pericol (real sau perceput), ne ajuta sa ne pregatim pentru a lupta sau a ne apara. Furia, la fel ca si alte emotii, este insotita si de manifestari fiziologice si biologice. De exemplu, cand ne infuriem, bataile inimii se accelereaza, presiunea arteriala creste, la fel si nivelul unor hormoni, precum adrenalina si noradrenalina.
Inainte de a incerca sa ne gestionam furia, este important sa o intelegem. Sa vedem ce anume o provoaca, ce ne semnaleaza furia si ce incearca sa ne spuna.
Furia poate fi cauzata atata de factori externi (anumite evenimente, situatii, interactiuni cu persoane), cat si de factori interni (amintiri, ganduri). Furia este o emotie primara; adica emotia apare ca o consecinta directa a unui eveniment (de exemplu, daca avem parte de un tratament nedrept). Insa de multe ori, furia devine o emotie secundara, adica o consecinta la o alta emotie. In aceste situatii, sub furie se ascunde o alta emotie: frica, tristetea, rusinea etc. In aceste situatii, este important sa descoperim emotiile primare pe care furia le ascunde, astfel incat, gestionandu-le pe acestea, vom putea reduce si furia.
Cateva posibile cauze pot fi urmatoarele:
Insa indiferent cat de tare ne apasa copiii butoanele, rabufnirile si raspunsurile noastre exagerate de furie nu sunt cauzate de ei. Copiii (mai exact comportamentele lor) sunt mai degraba acele scantei care aprind focul, dar pentru care erau deja pregatite lemnele si combustibilul.
In primul rand, e important sa identificam cauzele rabufnirilor de furie si sa incercam sa lucram asupra lor. E vorba de acei factori care ne fac mai vulnerabili in fata comportamentelor copiilor.
Ce ne poate ajuta in acest sens:
In plus, foarte utile pentru a ne reduce nivelul de reactivitate si a ne creste starea de bine sunt:
Important! Simplul fapt de a intelege ca nu doar copilul si ce face el ne fac sa ne pierdem cumpatul si rabdarea, e deja un pas important.
Furia nu apare dintr-o data, ci isi face simtita prezenta prin modificarile pe care le simtim in corp, prin acele semnale de alarma care ne anunta ca ne vom infuria. Ca sa le descoperim, ne ajuta aceste intrebari: Ce ganduri am? Ce emotii simt? Ce senzatii am in corp?
De asemenea, sa identificam factorii declansatori ai rabufnirilor furioase – care sunt momentele/situatiile in care ma infurii de obicei cu copilul? Daca le constientizam dinainte, ne putem seta altfel asteptarile.
Asa cum mentionam, este normal sa ne infuriem, insa daca exprimarea furiei o indreptam catre copii sau o facem in prezenta lor, e important sa incercam sa o gestionam.
In primul rand, sa ne plasam furia (intensitatea ei) pe o scala de la 1 la 10, unde 10 este intensitatea maxima. Aceasta evaluare ne ajuta sa stim ce metodă sau tehnica de management al furiei sa folosim:
Cand simti ca incepi sa te enervezi, fa ceva ca sa schimbi registrul (mergi sa bei apa, deschide un geam intr-o alta camera, suna pe cineva, da drumul la muzica etc.). Nu inseamna ca cedezi sau eviti furia, ci mai degraba ca te dai din calea ei.
Cand devenim furiosi, primele ganduri care ne vin in minte sunt cele “aprinse”, care functioneaza ca un combustibil pentru furie. Intretin furia si o fac sa creasca.
Cum schimbam aceste ganduri? Intreaba-te “Ce altceva pot sa gandesc (mai aproape de realitate) in aceasta situatie astfel incat sa nu ma infurii?” Este vorba despre a inlocui gandurile gandurile dramatice, exagerate, cu altele mai realiste, rationale.
Cand ne infuriem, simtim nevoia acuta de a ne elibera. Uneori o facem prin actiuni pline de furie – tipam, lovim, bruscam, jignim, ranim etc. Acestea sunt incarcate de furie, insa nu ajuta. De ce? Pentru ca in minte tot avem acele ganduri furioase, iar in corp inca simtim tensiune. In plus, apare
vinovatia. Mult mai sigure pentru ceilalti: sa tipi sau sa lovesti intr-o perna, dar functioneaza după acelasi principiu de mai sus.
Avem la dispozitie doua tipuri de metode de eliberare a furiei:
Exercitiile de respiratie
Iata cateva exemple:
Exercitii de “grounding”
Ne ajuta sa ne distragem de la emotiile care ne coplesesc. Iata cateva exemple:
Gestionarea furiei este o abilitate care trebuie exersata, e nevoie de timp si de rabdare cu noi insine. De aceea, cand te vei infuria iar si vei reactiona asa cum nu vrei, iarta-te si vorbeste cu tine cu blandete, aminteste-si ca nu esti singurul care incearca sa gestioneze mai bine furia, spune-ti ca e doar o scapare, care nu anuleaza progresul tau si nici nu arata cum vor fi datile viitoare.
Sursa foto: Pexels
(1) Controlling anger before it controls you – https://www.apa.org/topics/anger/control
(2) Ce sa faci cand iti iesi din fire – Dr. Dawn Huebner
(3) Dansul furiei – Harriet Lerner
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
View Comments
Foarte bun articolul. Chiar mi-a plăcut!