Articole

COVID-19 si sarcina – cum te protejezi in sarcina

COVID-19 si sarcina – Iata cum poate afecta noul coronavirus sarcina, ce trebuie sa stie femeile gravide despre riscul infectiei cu SARS-CoV-2 si cum se pot proteja.

CUPRINS:

1. Sarcina in vremea pandemiei de COVID-19
2. Cum poate afecta noul coronavirus sarcina?
3. Infectia cu noul coronavirus in sarcina
4. COVID-19 – nasterea si alaptarea
5. Cum se pot proteja femeile insarcinate de coronavirus?
6. Sanatatea mentala in sarcina in perioada pandemiei

Sarcina in vremea pandemiei de COVID-19

Sa fii gravida in aceasta perioada dificila nu e usor, pentru ca pe langa stres suplimentar si anxietate, sunt modificari si in ceea ce priveste acordarea de ingrijiri medicale, controalele si analizele din sarcina.

COVID-19 este cauzata de un nou tip de coronavirus numit SARS-CoV-2. Virusul este transmis usor de la o persoana la alta. In general, cazurile sunt usoare sau chiar asimptomatice, dar pot aparea si complicatii si decese.

 

Femeile insarcinate au un risc mai mare de infectie cu noul coronavirus?

Nu se stie exact daca femeile insarcinate au mai multe riscuri de infectare cu noul coronavirus fata de alte persoane. Dar, din cauza schimbarilor prin care trec femeile in timpul sarcinii, este posibil sa fie mai probabil sa apara unele infectii. Deci, este foarte important sa va protejati.

CDC noteaza ca femeile insarcinate sunt mai susceptibile decat alte persoane la toate tipurile de infectii respiratorii, cum ar fi gripa. Asta in mare parte din cauza faptului ca sarcina schimba sistemul imunitar si partial din cauza modului in care sarcina afecteaza plamanii si inima. Chiar si asa, nu exista dovezi concrete care sa sugereze ca femeile insarcinate sunt mai predispuse la COVID-19 decat alte persoane.

Controalele medicale in perioada pandemiei

Discutati cu echipa medicala inainte de programari. Controalele medicale se poate sa fie facute mai rar sau prin telefon sau servicii online – telemedicina. Din pacate, multe cabinete medicale sunt inchise si femeile nu pot face o serie de teste ca morfologia fetala, de exemplu. De asemenea, multe maternitati sunt in carantina sau axate exclusiv pe COVID-19.

Cum poate afecta noul coronavirus sarcina?

Este de asteptat ca majoritatea femeilor insarcinate care sufera de infectie cu noul coronavirus sa aiba doar simptome usoare sau moderate ca de raceala / gripa. In cazul femeilor fumatoare sau care au o afectiune cardiaca sau pulmonara, cum ar fi astmul, poate exista un risc mai mare. Momentan nu exista suficiente date privind influenta noului coronavirus asupra femeilor insarcinate, dar acestea fac in prezent parte din categoria de risc.

COVID-19 poate afecta fatul?

Se considera ca riscul ca infectia sa fie trecuta de la mama la copil este scazut. Unii copii nascuti de femei cu COVID-19 s-au nascut prematur. In cele mai multe cazuri, acest lucru este din cauza faptului ca decizia a fost luata pentru ca bebelusul sa se nasca din timp, deoarece mama nu se simtea bine. Unele studii recente au prezentat probabilitate de transmitere pe verticala a noului coronavirus. Acestea s-au bazat pe simptomatologia la nou-nascuti si nivelul de anticorpi IgG si IgM, copii nascuti de mame diagnosticate in ultimul trimestru de sarcina cu COVID-19. In prezent nu exista dovezi concludente privind efectele infectiei asupra sarcinii si copilului.

Nu exista in prezent nicio dovada ca virusul in sine poate duce la defecte de nastere, avort sau alte probleme. Insa, febra in timpul sarcinii precoce, data de COVID-19 sau oricare alta cauza, poate creste riscul de probleme si complicatii. De asemenea, bolile pulmonare severe la sfarsitul sarcinii pot creste riscul de a naste prematur.

Infectia cu noul coronavirus in sarcina

Daca aveti COVID-19 si sunteti gravida, tratamentul va avea drept scop ameliorarea simptomelor si poate include cresterea consumului de lichide si odihna, precum si administrarea medicamentelor pentru reducerea febrei, ameliorarea durerii sau diminuarea tusei. Poate fi nevoie de spitalizare.

Daca vi s-a pus diagnosticul de COVID-19 (un caz confirmat sau probabil), informati medicul de familie si medicul obstetrician-ginecolog.

Simptomele COVID-19 in sarcina

COVID-19 este in principal o boala respiratorie. Simptomele apar de obicei la 2 – 14 zile de la expunerea la noul coronavirus. Cele mai frecvente simptome – indiferent daca sunteti gravida sau nu – sunt:

  • tuse seaca;
  • febra;
  • scurtarea respiratiei;
  • oboseala;
  • durere in gat;
  • durere de cap.

Informati telefonic medicul daca aveti oricare dintre aceste simptome si sunteti gravida. Este important sa informati medicul inainte de a merge la cabinet, astfel incat personalul sa poata lua masuri de precautie pentru a proteja sanatatea lor, a propriilor pacienti si a altor pacienti.

COVID-19 – nasterea si alaptarea

Daca sunteti sanatoasa pe masura ce va apropiati de sfarsitul sarcinii, unele aspecte ale travaliului si nasterii ar putea continua ca de obicei. Pentru a proteja sanatatea ta si a bebelusului, echipa medicala va restrictiona numarul de persoane prezente in salon la nastere, precum si vizitele dupa nastere.

Colegiul American de Obstetricieni si Ginecologi (ACOG) recomanda ca bebelusii nascuti de femei care au coronavirus sa fie izolati si monitorizati pentru simptome. Indiferent daca aveti sau nu infectie cu noul coronavirus, pandemia inseamna ca multe spitale limiteaza numarul de vizitatori la unul sau deloc. Acasa, inainte si dupa ce veniti cu copilul, trebui sa respectati planul de distantare sociala si sa se evite vizitele la nou-nascut.

Daca dupa nastere aveti schimbari de dispozitie severe, pierderea poftei de mancare, oboseala coplesitoare si stare de spirit negativa persistenta, acordati atentie acestor simptome, pentru ca ar putea fi vorba de depresie postpartum. Luati legatura cu medicul, mai ales daca simptomele nu se reduc, daca aveti probleme in a va ingriji copilul sau pentru a finaliza sarcinile zilnice etc.

Daca aveti COVID-19 sau asteptati rezultatele testelor din cauza simptomelor, contactul cu copilul dupa nastere va fi probabil afectat. Nu se stie daca nou-nascutii care au COVID-19 prezinta un risc crescut de complicatii severe, dar exista ingrijorarea ca cei mici ar putea fi infectati cu noul coronavirus dupa nastere, daca vor intra in contact cu picaturi respiratorii infectate.

Virusul poate fi transmis prin laptele matern?

In prezent, cercetarile sugereaza ca virusul responsabil de COVID-19 nu poate fi transmis prin laptele matern. Cercetarile nu au aratat nicio dovada a prezentei virusului in laptele matern al femeilor cu COVID-19. Preocuparea este ca o mama infectata poate transmite virusul catre copil prin picaturi respiratorii – din tuse sau stranut – in timpul alaptarii.

Daca aveti COVID-19 sau sunteti o persoana simptomatica suspecta de COVID-19, luati masuri pentru a evita raspandirea virusului la copil. Aceasta include spalarea mainilor inainte de a atinge copilul si, daca este posibil, purtarea unei masti de fata in timpul alaptarii. Daca pompati lapte matern, spalati-va mainile inainte de a atinge pompa sau parti ale sticlei si urmati recomandarile pentru curatarea corecta a pompei.

Cercetatorii au testat laptele matern doar de la cateva femei cu coronavirus. Probele nu au avut virus, dar asta nu inseamna ca nu puteti transmite virusul prin tuse sau stranut in timp ce alaptati. UNICEF, OMS si alte organizatii recomanda sa purtati masca de fata cand alaptati sau sa pompati laptele si o alta persoana sa hraneasca bebelusul.

Lauzia si alaptarea

Bebelusii nascuti de mame care au COVID-19 pot fi ingrijiti intr-o camera separata, vizitele fiind limitate doar la un parinte sau ingrijitor sanatos. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda, chiar si in cazul femeilor cu COVID-19, sa alapteze copilul si sa il tina in brate dupa nastere, pentru contactul piele pe piele, pentru dezvoltarea copilului. Insa, recomandarile Ministerului Sanatatii, conform documentului despre tratamentul femeilor gravide confirmate sau suspecte de COVID-19, ca parte protocolului, recomanda izolarea nou-nascutului de mama infectata, folosirea pompei de san pentru a stimula lactatia, dar fara a hrani copilul cu laptele stors.

Cum se pot proteja femeile insarcinate de coronavirus?

Pentru a se proteja de coronavirus si alte infectii, femeile insarcinate ar trebui sa respecte urmatoarele:

  • Spalati-va des si cat mai bine pe maini sau folositi dezinfectant cu cel putin 60% alcool. Spalati-va mainile dupa ce mergeti la toaleta, inainte de a atinge mancarea, dupa ce ati iesit in public, dupa ce ati fost in preajma oamenilor bolnavi si dupa tuse, stranut sau suflarea nasului.
  • Incercati sa nu va atingeti ochii, nasul si gura.
  • Distantarea sociala e importanta. Evitati sa iesiti din casa daca nu e absolut necesar. De asemenea, evitati contactul cu persoane care prezinta simptome de boala,  persoane suspecte sau care sunt bolnave. Purtati masca de fata cand trebuie sa iesiti din casa.
  • Curatati si dezinfectati obiecte si suprafete atinse frecvent, cum ar fi telefoanele, intrerupatoarele, manerele, clantele.

Sanatatea mentala in sarcina in perioada pandemiei

Sarcina poate fi o perioada captivanta, dar si una de incertitudine. Pandemia de COVID-19 adauga in mod evident stres suplimentar si poate provoca anxietate. In timpul sarcinii, semnele si simptomele stresului ridicat includ:

  • modificari ale apetitului;
  • sentimente frecvente de teama si ingrijorare pentru sarcina si nastere;
  • probleme de somn;
  • probleme de concentrare.

Iata cateva sfaturi de reducere a stresului:

  • Limitati expunerea la stiri, mai ales seara, inainte de somn.
  • Puteti apela la tehnici de relaxare, meditatie, pentru a ameliora starile de stres.
  • Acordati atentie relatiilor cu cei dragi, conectandu-va cu prietenii si familia la telefon sau prin conferinte video.
  • Dormiti suficient – mergeti la culcare la o ora consecventa si limitati timpul petrecut in fata ecranelor.
  • Mentineti o dieta sanatoasa si faceti exercitii fizice regulat. A manca sanatos  si a ramane activa poate ajuta organismul sa ramana sanatos in perioadele de stres.
  • Incercati un nou hobby sau redescoperiti unul vechi, cum ar fi sa cantati la un instrument, sa invatati o limba straina sau sa cititi. Puteti face in familie tot felul de activitati placute.
  • Luati in considerare consilierea psihologica online. Terapia poate fi de ajutor pentru oricine se confrunta cu anxietate, depresie sau stres in aceasta perioada si nu numai, si exista campanii de suport psihologic gratuit.
  • Cereti ajutor suplimentar – delegati sarcini si cereti ajutorul celor dragi.

Depresia in timpul sarcinii este frecventa, dar tratabila. Chiar daca se distanteaza fizic, femeile insarcinate nu trebuie sa se confrunte singure cu depresia sau cu alte probleme de sanatate mintala. Cel mai bine este sa va concentrati pe elementele pe care le puteti controla, inclusiv grija de sine si distantarea fizica.

Referinte:
(1) https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-covid-19-pregnancy-childbirth-and-breastfeeding
(2) https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/pregnancy-breastfeeding.html
(3) https://www.health.harvard.edu/blog/pregnant-and-worried-about-the-new-coronavirus-2020031619212
(4) https://sogr.ro/wp-content/uploads/2020/03/Metodologie-OG-si-NN-update-29.03.2020.pdf
(5) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/coronavirus-covid-19-and-pregnancy

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago