Contraceptia dupa nastere – Indiferent daca te simti pregatita sau nu sa revii la viata sexuala dupa nastere, este important sa nu uiti de contraceptie. Iata care sunt metodele indicate dupa nastere.
CUPRINS:
1. La cat timp dupa nastere iti poti reincepe viata sexuala?
2. Mituri legate de contraceptia dupa nastere
3. Metode contraceptive ce pot fi utilizate dupa nastere
4. Forme de metode contraceptive
5. Metode contraceptive naturale
6. Metode contracetive definitive
7. Contraceptia si alaptarea
8. Cum alegi cea mai buna metoda pentru tine
Timpul pentru revenirea fertilitatii dupa nastere este variabil la femei. Este important sa va ganditi la o metoda contraceptiva daca nu doriti sa ramaneti din nou insarcinata. Menstruatiile revin de obicei, la aproximativ 4-10 saptamani dupa nasterea bebelusului. Daca alaptati, este posibil ca menstruatiile sa inceapa mult mai tarziu.
Reluarea activitatii sexuale dupa nastere se poate face imediat ce tu si partenerul va simtiti pregatiti. Unii oameni considera ca este nevoie de mai mult timp pentru a se simti pregatiti, atat fizic, cat si emotional. Daca ati avut cusaturi, acestea sunt, de obicei, dizolvabile, astfel incat nu va fi nevoie de indepartarea lor.
Dupa nastere, corpul unei femei intra intr-o faza de vindecare atunci cand sangerarea se opreste, leziunile se vindeca si colul uterin se inchide. Actul sexual facut prea devreme, in special in primele 2 saptamani, creste riscul de hemoragie postpartum sau infectie uterina. In general, un cuplu ar trebui sa evite relatiile sexuale timp de 4-6 saptamani dupa nasterea vaginala sau prin cezariana. Cu toate acestea, discutati cu medicul inainte de a relua activitatea sexuala. Daca o femeie a avut o nastere prin cezariana, o leziune perineala sau epiziotomie, medicul va recomanda probabil ca un cuplu sa astepte pana la vizita postpartum de 6 saptamani inainte de a relua activitatea sexuala.
Factorii care pot influenta momentul in care un cuplu isi reia activitatea sexuala dupa nastere includ:
O femeie poate ramane insarcinata in timp ce alapteaza, chiar daca menstruatiile nu au revenit inca. Chiar daca menstruatia nu apare, asta nu inseamna ca ovulatia nu s-a produs. Pana la 10% dintre femei vor avea ovulatie fara sa stie.
Optiunile non-hormonale, cum ar fi prezervativele, sunt intotdeauna disponibile femeilor postpartum – la fel ca optiunile non-hormonale cu actiune prelungita, cum ar fi steriletul. Exista insa si mai multe optiuni hormonale care ar putea fi eficiente pentru femei postpartum, chiar daca alapteaza. Variantele numai cu progestin nu par sa afecteze alaptarea. Pastilele si injectiile numai cu progestin pot fi folosite imediat dupa nastere, chiar si in timpul alaptarii. Femeile postpartum au un risc usor mai mare de cheaguri de sange, de exemplu. Mai mult, pastilele combinate, care contin si estrogen, pot fi potrivite dupa cel putin 42 de zile dupa nastere.
Cel mai bine este sa va ganditi la urmatoarele metode contraceptive imediat dupa nastere sau chiar inainte de nastere. Multe femei isi pot relua activitatea sexuala dupa 4-6 saptamani de la nastere, astfel ca e o idee buna sa va ganditi din timp la metodele de contraceptie.
Optiunile de contraceptie reversibile cu actiune de lunga durata, ca steriletul, permit revenirea fertilitatii in scurt timp. Desi apare o perioada de ajustare, fertilitatea se va restabili.
Cand poti incepe sa folosesti metode de contraceptie dupa sarcina? Depinde de ce metoda vreti sa utilizati. Unele, cum ar fi un sterilet, pot fi utilizate imediat. Pentru altele, cum ar fi metodele hormonale combinate, ca pilula sau plasturele, trebuie sa asteptati cel putin 3-4 saptamani inainte de a incepe din cauza riscului mai mare de cheaguri de sange imediat dupa nastere (estrogenul in aceste metode poate sa creasca acest risc putin). De asemenea, trebuie sa tineti cont si de alaptare. Daca stiti ca doriti sa alaptati, medicul va va avertiza probabil sa nu luati ceva cu estrogen, cum ar fi pilula, deoarece ar putea afecta productia de lapte matern.
Contraceptia postpartum este utilizata pentru a preveni sarcinile nedorite si la distante mici in primele 12 luni dupa nastere. Contraceptia postpartum este deosebit de importanta, deoarece sarcinile in aceasta perioada prezinta cel mai mare risc pentru mama si copil. Contraceptia nu este necesara in primele 21 de zile de la nastere, dar femeile sunt incurajate sa se gandeasca din timp la ce metode vor folosi in continuare.
Unele metode de contraceptie pot fi utilizate imediat dupa nastere. Acestea pot include injectia Depo Provera – injectia se administreaza la fiecare 12 saptamani si este foarte eficienta, pilula numai cu progestogen sau prezervativele. Prezervativele sunt o optiune sigura si accesibila si pot fi utilizate in orice moment.
Pilula contraceptiva de urgenta poate fi folosita oricand dupa nastere si poate fi luata pana la 4 zile dupa actul sexual – desi cu cat mai devreme cu atat mai bine.
Alte metode de contraceptie includ:
Daca nu alaptati si medicul a evaluat ca nu aveti factori de risc medical pentru un cheag de sange in vene, puteti incepe sa utilizati:
Un sterilet poate fi inserat la 4 saptamani de la nastere daca nu a fost introdus in 48 de ore de la nastere.
Daca alaptati sau ati dezvoltat anumite afectiuni medicale in timpul sarcinii sau nasterii, va trebui sa asteptati pana la cel putin 6 saptamani inainte de a putea utiliza:
De obicei, puteti incepe sa utilizati o diafragma (92 – 96% eficiente daca e utilizata corect) in jurul a 6 saptamani dupa nastere.
Metodele de bariera impiedica fizic spermatozoizii sa ajunga la ovul. Nu afecteaza hormonii, nu interfera cu alaptarea si nu au efecte secundare semnificative.
Prezervativul masculin capteaza materialul seminal in timpul sexului si sunt alegerea optima pentru contraceptia dupa nastere. Prezervativele nu necesita un examen fizic sau potrivire si ofera o protectie substantiala impotriva HIV si a multor alte infectii cu transmitere sexuala (ITS). Prezervativul feminin este o punga subtire de poliuretan care este introdusa in vagin inainte de sex, pentru a preveni sarcina si pentru a proteja expunerea la ITS.
Diafragma este un dispozitiv sub forma de cupola pe care il umpleti partial cu spermicid si il introduceti in vagin inainte de actul sexual. Impiedica spermatozoizii sa treaca prin colul uterin.
Aceste metode de prevenire a sarcinilor folosesc hormoni sintetici pentru a suprima ovulatia, subtiaza mucoasa uterina, astfel incat ovulul nu se poate implanta. Se ingroasa mucusul cervical pentru a bloca sperma sa ajunga la ovul. Sunt disponibile doar pe baza de reteta si sunt extrem de eficiente pentru prevenirea sarcinii, desi nu ofera nicio protectie impotriva ITS. Trebuie sa asteptati 4 saptamani dupa nastere pentru a incepe sa utilizati metode cu estrogen, deoarece estrogenul va creste riscul de cheaguri de sange in primele saptamani postpartum.
Mini-pilula este un contraceptiv oral care contine o cantitate mica de progestin. Pastilele vin in pachete de 28 si se ia o pastila in fiecare zi, astfel incat sa primesti o doza constanta de hormon. Mini-pilula este o alternativa buna pentru femeile care doresc sa utilizeze contraceptive orale, dar care alapteaza sau nu pot lua estrogen din alt motiv.
Plasturii contraceptivi se aplica pe piele si elibereaza apoi o doza continua mica de estrogen si progestin. Injectiile contraceptive cu progestin sunt utile pentru femeile care nu doresc (sau nu pot folosi) un sterilet, nu pot lua estrogeni etc. Cu toate acestea, nu este o metoda buna pentru femeile care intentioneaza sa inceapa sa conceapa in urmatorii cativa ani, deoarece poate dura mai mult de un an de la ultima injectie pentru ca fertilitatea sa revina.
Steriletul ofera o protectie reversibila eficienta, pe termen lung, si e sigur pentru mamele care alapteaza.
Planificarea familiala naturala implica constientizarea fertilitatii. Exista o mare variatie in ceea ce priveste eficienta, deoarece depinde daca utilizatorul o face corect. Alaptarea nu garanteaza faptul ca nu veti ramane insarcinata daca nu utilizati alta metoda de contraceptie. Aceasta tehnica se bazeaza pe faptul ca alaptarea intarzie revenirea fertilitatii dupa nastere.
Sterilizarea este o metoda permanenta de contraceptie. Aceasta implica o operatie si este foarte eficienta. Sterilizarea masculina (vasectomie) opreste sperma sa ajunga de la testicule. Sterilizarea feminina impiedica ovulul sa circule prin trompele uterine. Aceste metode sunt adesea utilizate atunci cand partenerii nu mai doresc copii. Daca nasteti prin cezariana, chirurgul poate face interventia uneori in acelasi timp.
Daca alaptati, puteti utiliza in siguranta minipiluna, prezervative, diafragma, injectia contraceptiva, sterilet sau sterilizarea definitiva. Daca trebuie sa utilizati contraceptie de urgenta, tipurile care sunt sigure de utilizat sunt:
Urmatoarele metode contraceptive nu sunt recomandate daca alaptati:
Pentru a lua decizia cu privire la metoda contraceptiva care vi se potriveste cel mai bine dupa nastere, discutati cu medicul despre ce metode sunt disponibile, cum functioneaza si cat de bine functioneaza atunci cand sunt utilizate corespunzator. De asemenea, tine cont ca unele pot avea efecte secundare. Mai mult, informeaza-te despre eficacitatea fiecarei metode. Nicio metoda nu este eficienta 100 %, dar unele au o eficienta mai mare decat altele.
Referinte:
(1) When can I use contraception after having a baby?, link: https://www.nhs.uk/conditions/contraception/when-contraception-after-baby/
(2) Sex and contraception after birth, link: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/sex-contraception-after-birth/
(3) Contraception after giving birth, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/HealthyLiving/Contraception-after-childbirth
(4) Postpartum Birth Control, link: https://www.acog.org/Patients/FAQs/Postpartum-Birth-Control?IsMobileSet=false
(5) Postpartum contraception, link: https://www.familyplanning.org.nz/news/2016/postpartum-contraception
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…