Boala ochilor rosii sau conjunctivita afecteaza cu precadere copiii, insa poate sa apara si la adulti. Desi de cele mai multe ori aceasta reprezinta doar o infectie minora a ochilor, este important sa stii cum se manifesta, de ce apare si care sunt cele mai eficiente metode de tratament, astfel incat sa eviti complicatiile.
Ce este conjunctivita – principalele tipuri si cauzele acestora
Conjunctivita reprezinta inflamatia membranei conjunctive, care captuseste globul ocular si suprafata interna a pleoapelor. Membrana conjunctiva este transparenta, subtire si are rol de protectie a ochiului si de pastrare a umiditatii.
Cauzele care duc la aparitia conjuctivitei sunt diverse, motiv pentru care aceasta afectiune inflamatorie a ochilor poate fi clasificata in mai multe tipuri.
Tipuri de conjunctivita
Principalele tipuri de conjunctivita sunt urmatoarele:
- Conjunctivita alergica – aceasta poate sa aiba o evolutie sezoniera, in functie de expunerea la substantele care duc la aparitia alergiilor. Apare frecvent la persoanele care au deja alergii sezoniere, fiind declansata de contactul cu substantele care declanseaza reactiile alergice. E important sa se evite pe cat posibil contactul cu alergeni precum praful, polenul etc. Conjunctivita papilara giganta reprezinta tot un tip de conjunctivita alergica si apare mai ales la persoanele care poarta lentile de contact. Alergia este declansata de substantele care se gasesc in compozitia materialului lentilelor si duce la aparitia unei cantitati mari de mucus.
- Conjunctivita bacteriana – este cauzata de cele mai multe ori de bacterii, precum streptococ, stafilococ sau gonococ. Insectele, contactul cu alte persoane infectate, igiena precara sau folosirea produselor de machiaj si a cremelor contaminate pot duce la aparitia conjunctivitei bacteriene. O alta cauza care favorizeaza aparitia acestui tip de conjunctivita este purtarea lentilor de contact ale altei persoane sau care nu sunt curatate corespunzator. Conjunctivita purulenta gonococica (ophthalmia neonatorum) apare la nou-nascuti in urma infectiei cu bacteria gonococica; daca nu este tratata la timp, poate duce la ulcerarea si perforarea corneei.
- Conjunctivita virala – este adeseori cauzata de virusurile asociate cu infectiile respiratorii sezoniere, transmise prin stranut sau tuse. Suflarea nasului cu putere poate favoriza migrarea virusului din sistemul respirator catre ochi.
- Conjunctivita chimica – aceasta este provocata de diversi agenti iritanti, precum fumul de tigara, noxele si poluarea din aer, apa cu clor din piscine.
- Conjunctivita fungica – este provocata de infectia cu chlamydia.
Citeste si Ce este bronsita si cum se manifesta. Metode eficiente de prevenire si tratament specific
Care sunt principalele simptome ale conjunctivitei si cum se transmite
Principalele simptome ale conjunctivitei sunt:
- senzatie de corp strain, arsura sau prurit (mancarime) in ochi;
- lacrimare abundenta;
- inrosirea ochilor si a mucoasei conjunctivale;
- umflarea pleoapelor;
- cresterea sensibilitatii la lumina;
- secretie alb-galbuie care apare de obicei dimineata si care determina lipirea genelor.
Conjunctivitele cauzate de virusuri si bacterii se transmit cu usurinta de la o persoana la alta. Daca sunt tratate la timp, acestea nu pun in pericol sanatatea ochilor.
Conjunctivita este contagioasa si se poate raspandi cu rapiditate in colectivitatile de copii. Cea mai raspandita forma de conjunctivita este cea bacteriana si este responsabila de majoritatea cazurilor de conjunctivita in randul copiilor, mai exact, intre 50% si 70%.
Aceasta poate fi transmisa si pe cale materno-fetala la nastere, in special in cazul conjuctivitei gonococice sau cu chlamydia.
Principalele locuri in care conjunctivita se poate raspandi cu usurinta sunt colectivitatile de copii (scoala, gradinite, tabere), piscinele si locurile care nu sunt ingienizate corespunzator.
Cum este diagnosticata conjunctivita si care sunt metodele de tratament
Daca este diagnosticata la timp, conjunctivita nu iti pune in pericol vederea. Odata ce apar primele simptome, este necesar un consult medical. Pentru diagnosticare, medicul optometrist va efectua cateva investigatii specifice. Acestea includ:
- anamneza – verificarea istoricului medical, pentru a determina cand au aparut simptomele si ce cauze au contribuit la aparitia lor;
- masurarea acuitatii vizuale, pentru a verifica daca a fost afectata vederea;
- evaluarea membranei conjunctive, a tesutului ocular exterior si a structurii interioare a ochiului;
- recoltarea si analiza secretiei conjunctivale, pentru identificarea bacteriilor, virusurilor si fungilor. Aceasta procedura este efectuata de obicei in cazurile de conjunctivita cronica, mai ales in cazul in care nu raspunde la tratament.
In urma diagnosticarii si a rezultatelor obtinute, medicul va putea stabili daca este vorba de conjunctivita si iti va recomanda un tratament specific.
Metode de tratament pentru conjunctivita
Metodele de tratament sunt stabilite in functie de tipul de conjunctivita:
- Conjunctivita alergica – primul pas consta in eliminarea si evitarea pe cat posibil a factorilor care au dus la aparitia infectiei. Compresele reci sau lacrimile artificiale pot ameliora disconfortul de la nivelul ochilor, in cazurile mai usoare. In cazurile severe, medicul poate recomanda medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau antihistaminice (pentru tratarea alergiilor). Conjunctivita alergica recurenta poate necesita picaturi oftalmice cu steroizi topici.
- Conjunctivita bacteriana – acest tip de conjunctivita este tratat de obicei cu picaturi oftalmice sau unguente cu antibiotic. Simptomele se pot ameliora dupa trei sau patru zile de tratament, insa este necesara respectarea intregii perioade de tratament pentru a preveni reaparitia infectiei.
- Conjunctivita virala – aceasta nu poate fi tratata cu unguente, picaturi oftalmice sau antibiotice. La fel ca o raceala, virusul trebuie sa-si urmeze cursul firesc, ceea ce inseamna ca infectia poate dura pana la doua sau trei saptamani. Simptomele pot fi ameliorate cu lacrimi artificiale sau comprese reci, insa durata infectiei nu va fi redusa.
- Conjunctivita chimica – spalaturile locale cu solutie salina sunt o forma de tratament standard pentru acest tip de conjunctivita. Arsurile chimice severe reprezinta o urgenta medicala, deoarece pot provoca leziuni la nivelul ochilor si pot duce la pierderea vederii sau a ochiului, asa ca este esential sa mergi la medic cat mai repede posibil. In cazul contactului cu o substanta chimica, clateste ochiul cu apa din abundenta.
Totodata, medicul poate recomanda sa intrerupi purtarea lentilelor de contact, dupa caz, pana la vindecarea conjunctivitei. In cazul in care aceasta este provocata de lentilele de contact, medicul va recomanda un alt tip de lentile sau de solutie pentru curatare.
Remedii naturiste pentru tratarea conjunctivitei
In cazul unei forme usoare, poti apela si la cateva remedii naturiste, insa numai dupa diagnosticarea infectiei de catre medic. Exista posibilitatea ca simptomele sa fie cauzate de o alta problema oftalmologica si este necesar sa elimini mai intai orice suspiciune.
Iata cateva remedii naturiste pentru conjunctivita:
- Lapte matern – desi nu dovezi stiintifice care sa sustina acest beneficiu, intr-un articol publicat de National Institutes of Health este mentionat faptul ca mamele care au incercat acest tratament au observat o ameliorare a simptomelor conjunctivitei. Acest lucru se datoreaza faptului ca laptele matern contine substante cu rol antiviral si antimicrobian. Ca tratament, poti aplica direct in ochiul afectat cateva picaturi de lapte, de doua sau de trei ori pe zi.
- Miere – datorita proprietatilor antibacteriene, antivirale si antiinflamatorii, mierea poate ajuta la tratarea conjunctivitei. Amesteca o lingurita de miere in apa calda (nu cu apa fiarta, deoarece isi va pierde proprietatile benefice) si lasa apoi sa se raceasca. Cu o pipeta sterila, pune apoi cate una sau doua picaturi in ochiul afectat, o data la cateva ore.
- Comprese cu ceaiuri – infuziile din plante, precum galbenele, musetel, gentiana, fenicul, albastrele, ceai verde sau negru, pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Acestea au efecte antiinflamatorii si antimicrobiene, care pot scurta durata infectiei. Foloseste comprese diferite pentru fiecare ochi, ca sa nu raspandesti infectia, si sterge ochiul din interior, de la baza nasului, catre exterior.
Daca simptomele nu sunt ameliorate sau daca se inrautesc in urmatoarele 48 de ore, trebuie sa mergi neaparat la medic. In acest caz, copilul poate resimti durere la nivelul ochilor, vederea este incetosata, iar sensibilitatea la lumina este sporita.
Cum poti preveni aparitia si agravarea conjunctivitei
Igiena locala este esentiala pentru a preveni aparitia conjunctivitei, dar si pentru a evita agravarea simptomelor, odata ce ochiul este inflamat. Iata cateva sfaturi de care sa tii cont:
- este necesara o igiena riguroasa a mainilor si a fetei si evitarea contactului zonei afectate, deoarece infectia poate fi transmisa de la un ochi la altul;
- secretiile conjunctivale trebuie sterse doar cu tifon steril si ser fiziologic;
- prosoapele si fata de perna trebuie spalate bine, schimbate cat mai des si nu trebuie folosite de alte persoane;
- nu trebuie folosite in comun produsele cosmetice sau lacrimile artificiale;
- purtarea lentilelor de contact trebuie intrerupta pe perioada tratamentului.
Desi cazurile usoare nu pun in pericol ochiul si vederea, iar simptomele se amelioreaza treptat, unele tipuri de conjunctivita (cea gonococica sau cu chlamydia) se pot agrava in timp, daca nu sunt tratate corespunzator. Medicul poate diagnostica in mod corect tipul de conjunctivita si poate recomanda un tratament eficient.
Sursa foto: Shutterstock