Articole

Conectarea cu copilul – 10 idei de activitati

Conectarea cu copilul sta la baza unei relatii sanatoase si armonioase parinte-copil. Ce presupune sa ne conectam cu copiii, de ce este importanta aceasta si ce beneficii are pentru dezvoltarea copiilor?

Cuprins:

1. Conectarea cu copilul – informatii generale
2. De ce este importanta conectarea cu copilul
3. Idei de activitati prin care parintele se poate conecta cu copilul
4. De ce sa tinem cont atunci cand vrem sa ne conectam cu copiii

Conectarea cu copilul – informatii generale

Conectarea parintelul cu copilul se refera la a interactiona cu el intr-un mod cat mai prezent si atent la nevoile sale. Nu inseamna doar a fi fizic langa copil, ci a-i acorda intreaga atentie, a-i arata un interes sincer, a fi curios despre el si a te pune in pielea lui si a-l intelege.

Copiii au nevoie de aceasta conectare. Biologic suntem construiti astfel incat sa ne dezvoltam armonios daca avem parte de aceasta conexiune cu adultii importanti din viata noastra, indeosebi parintii.

Pentru ca o relatie sa functioneze si sa fie sanatoasa, studiile realizate de cercetatorii de la Gottman Institute arata ca pentru fiecare interactiune negativa avem nevoie de cinci interactiuni pozitive. In relatiile cu copiii, apar deseori interactiuni negative: adultii ii corecteaza, le reproseaza lucruri, ii critica, ridica tonul, eventual ii pedepsesc pe cei mici. Cu atat e mai important sa ne asiguram ca le oferim copiilor si interactiuni pozitive, care sa ne conecteze cu ei. Fiecare dintre aceste actiuni care ii fac deopotriva pe copii si pe parinti sa nu se simta bine au nevoie de cinci interactiuni pozitive, care sa redea o valenta pozitiva relatiei.

De ce este importanta conectarea cu copilul

Cand sunt conectati cu parintii, cei mici se simt vazuti, intelesi, importanti, validati. Ei capata incredere si sentimentul de siguranta. Conectarea ii ajuta pe copii sa invete sa se autoregleze. Copiii care se simt conectati cu parintii lor sunt mult mai dornici sa coopereze si mai motivati sa asculte ceea ce parintele vrea sa ii invete. Conectarea ii ajuta pe cei mici si atunci cand le este foarte greu sa treaca de la o activitate la alta, cand nu vor sa renunte la ce fac si totusi parintii insista (sa vina la masa, sa mearga la culcare, sa se imbrace pentru gradinita etc.)

Copiii au nevoie de conectare cu parintii si dupa separarile din timpul zilei (faptul ca parintii merg la serviciu, iar ei la cresa, la gradinita sau la scoala).

Nu in ultimul rand, conectarea parinte-copil sta la baza unei dezvoltari emotionale armonioase a copiilor, contribuind semnificativ la starea lor de bine.

Idei de activitati prin care parintele se poate conecta cu copilul

Avem la indemana numeroase modalitati prin care ne putem conecta cu copiii. Iata 10 idei la indemana in care putem incerca aceasta conectare:

1. Imbratisati-i pe cei mici si oferiti-le contact fizic des

Copiii mici au nevoie de afectiune fizica, ca noi toti de altfel. Profitati de fiecare moment si context pentru a-i lua in brate, a-i mangaia, a le zambi si a avea contact vizual cu ei. Pe cat posibil, introduceti in rutina de seara si de dimineata momente in care sa ii imbratisati si sa va conectati fizic si emotional. De asemenea, in momentele lor dificile, cand sunt coplesiti de emotii intense, imbratisarile (atunci cand sunt si ei de acord sa le primeasca) ii ajuta sa se descarce si sa se linisteasca mai usor.

2. Joaca

Joaca alaturi de copii, asezati jos pe podea, ghidati de ei in alegerea jocului si lasandu-i pe ei sa stabileasca regulile jocului ii ajuta pe cei mici sa se conecteze cu parintii. Orice joc sau activitate care le place si este in zona lor de interes (fie ca e joaca afara, jocuri de construit, intreceri cu masini, activitati creative etc.) poate fi un prilej de conectare, atat timp cat parintele este prezent si le ofera toata atentia sa.

3. Timp individual cu fiecare copil

Daca aveti doi sau mai multi copi, incercati sa le dedicati timp individual fiecaruia dintre ei. Nu e nevoie de foarte mult timp (10-15 minute zilnic), insa acel interval sa le fie dedicat exclusiv fiecaruia in parte si in care sa faceti impreuna activitati sau sa jucati jocuri care lor le plac foarte mult.

4. Activitati de conectare in rutina de seara

Pe langa activitatile din rutina de seara ce tin de igiena copiilor, hranirea si linistirea celor mici, putem include si activitati de conectare. Iata cateva idei:

  • sa povestim despre cum a fost ziua lor, ce a fost greu pentru ei si ce le-a placut cel mai mult;
  • sa aleaga un lucru (sau cateva) pentru care sunt recunoscatori;
  • sa povestim despre un eveniment dificil prin care au trecut si sa tragem niste concluzii;
  • sa ii incurajam sa vorbeasca despre ceva ce am observat ca ii framanta.

5. Sa vorbim cu ei si sa ii ascultam

Una dintre cele mai simple modalitati de a ne conecta cu copiii este sa le vorbim si sa ii ascultam la randul nostru. Sa povestim despre ziua noastra, despre ce planuri avem, sa ii intrebam ce parere au despre diverse lucruri, despre cum s-au simtit in anumite situatii.

6. Cititul

Pe langa numeroasele beneficii pentru dezvoltarea cognitiva a copiilor, cititul este si un prilej pentru conectare. Copiii descopera lumea, imaginatia lor se dezvolta, iar cand parintii le citesc din primii ani de viata, tinandu-i in brate sau langa ei, relatia lor devine mai puternica. Este un timp petrecut impreuna, conectati si in care copiii au intreaga atentie a parintilor. Vorbiti cu cei mici despre ceea ce cititi. Pornind de la intamplarile din carte, ajutati-i sa faca legaturi cu experiente, persoane si lucruri din viata voastra. Cartile pot fi un prilej bun de a aduce in discutie o situatie dificila pe care copilul o intampina; cu atat mai mult daca personajele trec prin situatii similare.

7. Cand cei mici au momente dificile

Acceptati-le emotiile si validati-le, chiar si pe cele pe care avem tendinta sa le consideram negative. De multe ori, parintii si-ar dori ca cei mici sa experimenteze doar emotiile placute, sa fie fericiti tot timpul. Este insa sanatos sa experimentam toate emotiile; iar cand parintii accepta ca micutii pot fi si furiosi, si suparati, si anxiosi, copiii invata ca e normal sa se simta si asa.

8. Creati ritualuri de familie

Ritualurile pot fi obiceiuri care au loc mai rar (cum sunt cele de sarbatori, de aniversari, vacanta anuala cu familia); dar pot fi si ritualuri zilnice sau care au o frecventa mai mare (ritualul de culcare al copiilor; masa in familia extinsa in weekend; vinerea – seara cand se comanda pizza acasa etc).

Mai multe idei de ritualuri de familie si beneficiile acestora – in acest articol.

9. Luati cel putin o masa impreuna ca familie

Mesele impreuna sunt un prilej de conectare pentru intreaga familie, in care si cei mici se simt integrati. Discutati aspecte legate de intamplarile de peste zi, incurajati fiecare membru sa contribuie la discutie, faceti planuri impreuna.

10. Implicarea in activitatile casnice

Cand ii implicam pe cei mici in activitatile casnice alaturi de noi sau ii rugam sa ne tina companie atunci cand facem o activitate in casa, ii ajutam sa inteleaga ca au si ei locul lor in familie, ca sunt importanti si ca aportul lor este unul considerabil. Aceste activitati impreuna sunt un prilej de conectare in care putem vorbi cu copiii.

De ce sa tinem cont atunci cand vrem sa ne conectam cu copiii

  • Sa punem deoparte dispozitivele electronice si sa le oferim toata atentia noastra. Copiii vad daca suntem preocupati de telefon in timp ce le vorbim sau ne jucam cu ei si inteleg ca nu sunt suficient de importanti ca sa le oferim intregul nostru interes.
  • Sa evitam sa cumparam copiilor cadouri atunci cand simtim nevoia sa compensam pentru ceva. Copiii au capacitatea de a distinge intre conectarea emotionala si lucrurile materiale pe care le primesc si observa atunci cand parintii le folosesc pentru a le obtine bunavointa.
  • Oricand este posibil, sa raspundem copilului la intrebarile si discutiile pe care le initiaza. Daca suntem ocupati sau nu le oferim atentia totala, este posibil sa devina reticent in a se mai dezvalui, chiar si mai tarziu, cand devenim disponibili. Daca totusi nu avem cum sa fim atunci disponibili, sa le spunem copiilor ca intelegem ca e ceva important pentru ei; dar ca vom reveni catre ei imediat cum vom fi disponibili.
  • Activitatile prin care ne conectam cu copiii pe durata unei zile nu trebuie sa fie consumatoare de timp, mai ales cand parintii au un program foarte incarcat si multe sarcini de realizat. Chiar si asa, putem gasi momente pe parcursul unei zile in care sa ne conectam cu copiii: in masina; cand ne intoarcem acasa de la serviciu/gradinita; cat asteptam la rand in supermarket; cat pregatim impreuna cina si asezam masa etc.
  • Sa fim atenti la limbajul corporal al copiilor, la emotiile lor si la ceea ce ne spun, astfel incat sa intelegem ceea ce simt si ce nevoi au, pentru a le putea raspunde si a ne sincroniza cat la mult la ei.

Referinte:

(1) 10 Habits to Strengthen Your Relationship with Your Child – https://www.ahaparenting.com/read/10-habits-to-stay-connected-to-your-child

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago