Concediul paternal – cum poate obtine tatal zile libere de crestere a copilului?

concediul paternal si de paternitate

Meseria de tatic nu este una usoara, insa acestia au ocazia de a se implica mai mult in viata copiilor inca de la nastere. Iata ce este concediul paternal si care sunt conditiile de acordare.

CUPRINS:

1. Concediu de paternitate – importanta si tipuri
2. Concediul paternal
3. Concediu de crestere a copilului
4. Drepturile tatilor in Romania

Concediu de paternitate – importanta si tipuri

Angajatorul are obligatia sa le acorde angajatilor (barbati sau femei), la cererea lor, concediu parental pana in ziua in care copilul implineste 2 ani. In cazul in care copilul este incadrat cu grad de handicap se acorda concediu parental pana cand copilul va implini varsta de 3 ani. Durata minima a concediului parental trebuie sa fie de o luna.

Concediul de paternitate este extrem de important, deoarece sustine conexiunea tata-copil si relatiile familiale. De asemenea, subliniaza rolul pentru care trebuie sa il aiba acesta alaturi de mama in cresterea si ingrijirea copilului. Incurajeaza conexiunea si comunicarea dintre parteneri, are un impact benefic major asupra dezvoltarii copilului, deoarece tatal este implicat mai mult in ingrijirea lui.

Concediul de paternitate poate fi de doua tipuri:

  • concediul paternal de scurta durata;
  • concediul de crestere a copilului.

Concediul paternal

Concediul paternal este concediul de scurta durata acordat proaspetilor tatici. Se acorda atat tatilor naturali, cat si celor adoptivi. Acest concediu are durata de 5 zile lucratoare, insa poate fi extins cu inca 10 zile in conditia in care tatal urmeaza un curs de puericultura.

concediu paternal

Legea concediului paternal

In baza legii care reglementeza acest concediu, Legea 210/1999, un proaspat tatic va beneficia de cele 5 zile libere in primele 8 saptamani de la nasterea copilului. Daca tatal urmeaza un curs de puericultura si obtine atestatul, va mai primi alte 10 zile de concediu. Conform acestei legi, art. 4, paragraful 2, aceasta majorare se poate acorda o singura data, indiferent de numarul copiilor. Scopul este de a sustine participarea tatalui la ingrijirea copilului in prima etapa a vietii. Acest concediu este acordat la cerere in primele 8 saptamani de la nasterea copilului.

cursuri puericultura

Cum se face o cerere de concediu paternal

Pentru a i se acorda concediul paternal, tatal trebuie sa solicite acest lucru printr-o cerere. In cazul in care tatal a absolvit cursul de puericultura si doreste suplimentar 10 zile de concediu, va atasa alaturi de cerere si dovada absorvirii cursului. Cererea se realizeaza conform cu Hotararea Guvernului nr. 244/2000 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999 si trebuie sa cuprinda numele, functia ocupata in cadrul firmei si solicitarea concediului paternal pentru perioada dorita. Se anexeaza si certificatul de nastere al copilului, copie, si dupa caz atestatul de absorvire a cursului de puericultura.

Calcul concediu paternal

Acest tip de concediu se acorda in primele 8 saptamani de la nasterea copilului. Concediul este de 5 zile lucratoare si in plus se mai pot acorda inca 10 zile in cazul absorvirii unui curs de puericultura. Trebuie subliniat ca acest concediu se acorda doar daca tatal are calitate de salariat.

miababy magazin

Acte necesare pentru concediul paternal

Pentru acordarea concediului paternal tatal trebuie sa intocmeasca o cerere catre angajator, impreuna cu certificatul de nastere al copilului (in care apare numele tatului care realizeaza solicitarea) si daca este cazul atestatul din urma absolvirii cursului de puericultura. Atestatul dovedeste absolvirea cursului si dobandirea cunostintelor. Cuprinde datele personale ale tatalui, date privind locul de munca, semnatura si parafa medicului. Daca tatal are studii de specialitate (medic sau asistent medical), trebuie subliniat faptul ca acesta nu mai necesita absolvirea unui curs de puericultura.

Valoarea indemnizatiei

Tatal va primi pentru cele 5 sau 15 zile de concediu cuantumul salariului normal, inclusiv anumite sporuri si bonificatii pentru acea perioada. Conform Legii nr. 210/1999, Art. 2, paragraful 3, indemnizatia este platita din fondul de salarii, fiind egala cu salariul aferent respectivei perioade. De asemenea, pe durata concediului paternal tatal nu primeste tichete de masa.

Drepturi si obligatii

Asa cum in cazul mamelor, pe durata concediului de maternitate angajatorul nu are dreptul de a rezilia un contract de munca, in cazul tatilor lucrurile stau la fel. Contractul de munca al tatalui nu poate fi suspendat pe durata concediului paternal. Daca tatal solicita acordarea acestui concediu, angajatorul nu poate sa refuze acordarea lui si tatal este protejat de lege in acest sens.

  • Tatal trebuie sa solicite acordarea concediului din timp, pentru ca aceste 5 sau 15 zile pot fi luate doar in primele 8 saptamani de la nasterea copilului.
  • Tatal are dreptul la indemnizatia platita de angajator, care este suportata din fondul de salarii al respectivei unitati angajatoare.
  • De asemenea, concediul se acorda doar la cerere, justificand cu certificatul de nastere si dupa caz cu atestatul cursului de puericultura.
  • Concediul paternal se acorda doar acelor persoane care au calitatea de salariat.
  • Tatal poate beneficia de 15 zile libere o singura data, indiferent de numarul copiilor.

Concediu puericultura la al doilea copil? Este posibil?

Conform Legii nr. 210/1999, Art. 4, paragraful 2, un proaspat tatic va putea beneficia de 15 zile de concediu paternal in urma absolvirii cursului de puericultura numai o singura data.

Curs de puericultura

In cadrul cursurilor de puericultura tatal are ocazia de a asimila informatii teoretice si practice privind ingrijirea copilului. Astfel de cursuri sunt sustinute de medicul de familie, medic pediatru etc. Dupa absolvirea cursului, se va elibera un atestat puericultura. Conform Legii nr. 210/1999, aprobata prin H.G. nr. 244/2000, un proaspat tatic va putea beneficia de 15 zile de concediu paternal platit, in urma absolvirii unui curs de puericultura. Acest beneficiu de majorare a concediului paternal se ofera o singura data.

Cursurile de puericultura ofera informatii practice si teoretice despre tot ce inseamna nou-nascut, ingrijirea lui, comportament, igiena, alimentatie. Desi multe astfel de cursuri sunt contra-cost, puteti participa si la un curs de puericultura gratuit.

Concediu de crestere a copilului

Daca in cazul concediului paternal vorbim de 5 sau 15 zile acordate in primele 8 saptamani de la nasterea celui mic, in cazul concediului de crestere a copilului tatal poate beneficia de o perioada de minimum o luna pana la 1, 2 sau 3 ani de concediu in care sa stea acasa pentru cresterea copilului.

Desi concediul de crestere a copilului este solicitat de obicei de catre mame, din ce in ce mai multi tatici aleg sa stea acasa o anumita perioada de timp pentru cresterea copilului.

Conditiile sunt ca tatal sa fie salariat si in ultimele 12 luni sa fi realizat venituri din salarii, activitati independente, activitati agricole supuse impozitului.

drepturile taticilor

Lege

Concediul de crestere a copilului pentru tati se acorda, conform Ordonantei de Urgenta 111/2010 acelor persoane care au realizat venituri impozabile in ultimele cel putin 12 luni inainte de nasterea copilului. Se iau in considerare veniturile din salarii, activitati independente, dar si cele din somaj, concedii medicale sau concediu pentru cresterea unui alt copil alterior.

Acte necesare

Pentru acordarea concediului de crestere a copilului, tatal trebuie sa intocmeasca o cerere prin care solicita acordarea concediului. Cererea trebuie adresata Primariei in maximum 60 zile lucratoare de la data nasterii copilului.

Aceasta cerere trebuie sa aiba anexate si o serie de documente:

  • actele de identitate ale tatalui si mamei (original si copie);
  • certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita concediul (original si copie);
  • livret de famili (copie);
  • certificate de nastere ale altor copii, daca este cazul;
  • certificat de casatorie (copie);
  • act care sa ateste calitatea celui care face solicitarea si ce relatie are cu copilul pentru care se solicita concediul;
  • adeverinta eliberata de angajator privind veniturile realizate in ultimele 12 luni;
  • dovada cu privire la suspendarea activitatii pentru perioada in care s-a solicitat concediul;
  • adeverinta cu stagiul de cotizare (eliberata de Casa Judeteana de Pensii) etc.

Indemizatie

Indemnizatia primita pentru cresterea copilului este de 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni. Conform legii in vigoare, indemnizatia nu trebuie sa fie mai mica de 1250 lei si nici sa an depaseasca pragul de 8500 lei. Se iau in considerare veniturile incasate din salarii, dar si activitati independnete, activitati agricole, din silvicultura sau piscicultura, somaj, concedii medicale, concedii pentru cresterea copilului.

In cazul in care tatal doreste sa revina la locul de munca mai devreme, cu cel putin 60 zile inainte ca cel mic sa implineasca 2, respectiv 3 ani, va beneficia de un stimulent de insertie timp de 1 an, care este de 50% din cuantumul minim al indemnizatiei.

Aceasta indemnizatie se va acorda din prima zi dupa incetarea concediului de maternitate (nu mai devreme de ziua 43 dupa nasterea copilului, deoarece mama are obligatia de a sta in concediu 42 zile dupa nastere), incepand cu data adoptiei sau de la data depunerii cererii, in functie de situatie.

miababy magazin

Drepturile tatilor in Romania

condeiul paternitate

  • Tatal are dreptul la concediu paternal (5-15 zile in primele 8 saptamani dupa nasterea copilului).
  • Tatal poate participa la cursuri de puericultura, care de multe ori sunt gratuite, dureaza aproximativ o saptamana si duc la majorarea concediului paternal de la 5 zile la 15 zile.
  • De asemenea, are dreptul la concediu de crestere a copilului, pentru a participa mai mult la ingrijirea copilului si pentru a fi alaturi de mamica mai mult timp, daca indeplineste anumite criterii in acest sens, precum si la indemnizatie de crestere a copilului.
  • Proaspetii tatici au dreptul la cel putin o luna de concediu dupa finalul concediului maternal al mamei. Daca mama alege sa stea 2 ani acasa in concediul de crestere a copilului, o luna din aceasta perioada ii revine in mod legat tatalui. Daca tatal nu isi revendica acest drept, mama se va intoarce la lucru mai devreme cu o luna.
  • Tatii care adopta un copil au, de asemenea, dreptul la concediu de crestere a copilului sau concediu de acomodare care poate incepe chiar din ziua in care s-a finalizat procesul de adoptie.
  • Un tata salariat are dreptul la concediu de ingrijire a copilului bolnav in anumite conditii.
  • Tatii au dreptul la o zi libera pe an pentru monitorizarea si verificarea sanatatii copilului, pentru fiecare copil in parte.
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

1 Comments on “Concediul paternal – cum poate obtine tatal zile libere de crestere a copilului?”

  1. Sotia casnica va naste in prima saptamana din luna Martie 2020
    Sotul angajat de 5 ani, doreste concediu crestere copil
    Intrebare: cand se depune dosarul?
    Cand intra in drepturi Crestere Copil (indemnizatia , inceteaza activitatea la locul de munca)??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *