Sanatate copii

Colita ulcerativa la copii – cauze si tratament

Citeste mai multe despre colita ulcerativa la copii – semne si simptome asociate, care pot fi cauzele, ce implica metodele de diagnostic si tratament.

CUPRINS:

1. Ce este colita ulcerativa la copii?
2. Semne si simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnostic
5. Cum se trateaza colita ulcerativa?

Ce este colita ulcerativa la copii?

Colita ulcerativa este o afectiune cronica din categoria bolilor inflamatorii intestinale. In colita ulcerativa, mucoasa interioara a intestinului gros si a rectului se inflameaza. Aceasta inflamatie incepe adesea in rect si colonul inferior (colonul sigmoid), apoi se raspandeste in intregul colon.

Poate cauza diaree sau golirea frecventa a colonului. Pe masura ce celulele de pe suprafata mucoasei colonului sunt grav afectate, se formeaza ulcere. Colita ulcerativa afecteaza de obicei adultii, dar poate aparea si la copii.

Care este diferenta dintre colita ulcerativa si boala Crohn? Desi ambele afectiuni sunt tipuri de boli inflamatorii intestinale, boala Crohn poate afecta orice parte a sistemului digestiv, in timp ce colita ulcerativa afecteaza doar intestinul gros.

Semne si simptome

Cele mai frecvente simptome ale colitei ulcerative sunt durerile abdominale si diareea (diareea poate fi cu urme de sange sau cu mucus uneori) – aceste simptome fiind date de inflamatie. Pot varia de la moderate pana la severe. Alte simptome includ:

  • urme de sange in scaun, pe hartia igienica sau in toaleta;
  • nevoia urgenta de a defeca – scaune urgente si greu de controlat;
  • febra;
  • lipsa de energie;
  • lipsa poftei de mancare;
  • pierdere in greutate;
  • malnutritie – din cauza lipsei absorbtiei nutrientilor;
  • greata.

De asemenea, poate sa apara anemia din cauza pierderilor de sange. In cazul copiilor, inflamatia aceasta poate cauza si probleme de crestere si dezvoltare, iar pubertatea poate fi intarziata.

Uneori, colita poate fi atat de grava incat poate cauza si alte simptome, care nu sunt legate de tractul gastrointestinal. Acestea pot include oase fragile, probleme oculare, dureri articulare, probleme hepatice, eruptii cutanate etc.

Colita ulcerativa este o afectiune cronica, ceea ce inseamna ca pot exista perioade fara simptome (remisie) alternand cu perioade de simptome active (crize).

Cauze si factori de risc

Cauza exacta a colitei ulcerative la copii este necunoscuta. Cu toate acestea, se crede ca poate incepe atunci cand bacteriile sau un virus declanseaza o reactie inflamatorie in colon. Poate exista o legatura genetica.

Similar altor boli inflamatorii, cauza exacta a colitei ulcerative este necunoscuta, dar cercetarile sugereaza ca sunt implicati factori genetici, imunologici si de mediu. Substantele straine (antigenele) din mediu pot provoca in mod direct inflamatie sau pot „declansa” apararea organismului pentru a produce inflamatie care nu dispare. Odata ce sistemul imunitar este „activat”, este posibil sa nu stie cum sa „opreasca”. Drept urmare, inflamatia persistenta afecteaza tesuturile, provocand simptomele colitei ulcerative.

La persoanele care nu au predispozitie genetica, acest raspuns inflamator este autolimitat, ceea ce inseamna ca se reduce de la sine. Cu toate acestea, la persoanele care au colita ulcerativa, exista o influenta genetica ce mentine raspunsul inflamator. Alimentatia si stresul pot agrava simptomele, dar nu sunt dovezi ca aceste cauzeaza in sine colita ulcerativa.

Persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 30 de ani prezinta cel mai mare risc de a dezvolta aceasta afectiune. Aceasta problema poate aparea si la copii si adultii in varsta.

Diagnostic

Diagnosticul incepe cu o examinare fizica, analiza simptomelor si a istoricului medical. Testarea poate include analize de sange, analiza unei probe de scaun, endoscopie si colonoscopie. Aceste teste ajuta la identificarea anumitor probleme, inclusiv anemie sau niveluri scazute de proteine ​​in sange, identificarea zonelor tractului digestiv cu inflamatie activa si daca exista o infectie care contribuie.

Analizele de sange pot ajuta la identificarea anumitor markeri inflamatori, inclusiv daca vorbim despre numar mare de globule albe, pot examina functia hepatica si renala, depozitele de proteine etc. Pot ajuta si la diagnosticarea anemiei. Unele dintre teste pot verifica, de asemenea, semnele de inflamatie acuta (actuala) si cronica in fluxul sangvin. Uneori, inflamatia intestinala pe termen lung poate duce la o absorbtie slaba sau la pierderea proteinelor in intestin, care poate fi verificata si in sange.

Analizele probelor de scaun pot identifica bacterii, paraziti sau semne de infectie, sange in scaun care nu este vizibil cu ochiul liber etc. Aceste analize pot fi completate de o endoscopie superioara sau o colonoscopie. Aceste proceduri ajuta la identificarea urmelor de inflamatie, leziuni, rani sau sangerari la nivelul tractului gastrointestinal. Uneori pot fi necesare si investigatii mai complexe, ca CT sau RMN.

Diagnosticul poate fi dificil de confirmat la inceput, motiv pentru care se vor face mai multe investigatii. In unele cazuri, poate fi dificil de diferentia colita ulcerativa de boala Crohn, celalalt tip comun de boala inflamatorie intestinala.

Cum se trateaza colita ulcerativa?

Nu exista un remediu pentru colita ulcerativa, dar sunt disponibile tratamente pentru a ajuta la reducerea simptomelor si pentru a mentine boala in remisie. Colita ulcerativa este tratata cu medicamente si uneori cu interventii chirurgicale. Scopul tratamentului este ameliorarea simptomelor, prevenirea altor probleme si complicatii si, eventual, vindecarea intestinelor. Tratamentul va depinde de varsta copilului, starea generala de sanatate, severitatea inflamatiilor intestinale.

Medicamente utilizate

Tratamentul primar pentru colita ulcerativa include medicamente. Cele mai des folosite in tratamentul colitei ulcerative sunt 5-aminosalicilatii, corticosteroizii, antibioticele si medicamentele care modifica sistemul imunitar, numite imunomodulatoare sau produse biologice:

  • acid 5-aminosalicilic – poate fi folosit pentru a reduce inflamatia in cazuri usoare sau moderate;
  • corticosteroizi – pot reduce rapid inflamatia in cazuri moderate pana la severe;
  • antibiotice – pentru a reduce bacteriile intestinale, pentru a suprima sistemul imunitar si pentru a trata infectiile;
  • imunomodulatoare – pentru a slabi activitatea sistemului imunitar pentru a reduce inflamatia;
  • agenti biologici – a pentru a opri reactia inflamatorie in cazuri moderate pana la severe.

Recomandari alimentare

Lipsa poftei de mancare, diareea si problemele de absorbtie a nutrientilor pot afecta organismul. Copiii necesita o alimentatie echilibrata si sanatoasa, nutritiva, pentru a creste si a se dezvolta corect. De asemenea, trebuie sa evite alimentele care agraveaza simptomele. Unii pot avea nevoie de suplimente, cum ar fi suplimente de calciu sau vitamina D. Copiii care nu iau in greutate pot avea nevoie de formule speciale pentru a creste aportul caloric si de nutrienti. Poate fi necesar sa solicitati sprijinul unui nutritionist pentru a va asigura ca cel mic primeste suficienti nutrienti.

Cand poate fi necesara operatia?

Daca simptomele copilului nu raspund la aceste tratamente si se agraveaza, medicul va poate recomanda o interventie chirurgicala pentru indepartarea partii afectate a colonului. Uneori pot fi necesare operatii daca se dezvolta leziuni, sangerari sau alte probleme la nivelul colonului. Copilul poate trai fara tot sau o parte din colon, desi indepartarea ii poate afecta digestia. Indepartarea unei parti a colonului nu vindeca boala. Colita ulcerativa poate reaparea in partea de colon ramasa dupa operatie.

Alte recomandari

Tratamentul nu se limiteaza la tratarea simptomelor fizice. Este vital sa ajutati copilul sa faca fata starii sale, abordand schimbarile emotionale, sociale si familiale care apar. Pe langa efectele fizice, copiii pot avea anxietate si probleme sociale legate de boala. Este important ca cei mici sa constientizeze starea lor, simptomele, sa cunoasca alimentele care le declanseaza simptome si cum le pot evita.

Referinte:
(1) https://www.chop.edu/conditions-diseases/ulcerative-colitis
(2) https://childrensnational.org/visit/conditions-and-treatments/stomach-digestion-gi/ulcerative-colitis-in-children
(3) https://kidshealth.org/en/parents/ulcerative-colitis.html

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

4 săptămâni ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

o lună ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago