Cofeina este bine sa fie consuma in cantitati cat mai mici de catre copii, din cauza efectelor negative care pot sa apara. Iata in ce produse se gaseste cofeina si cum sa limitam consumul de cofeina la copii.
CUPRINS:
1. Informatii generale
2. Efectele cofeinei asupra copiilor
3. Recomandari pentru parinti
Cofeina este o substanta psihoactiva. Fara sa ne dam seama uneori, cei mici consuma cantitati destul de mari de cofeina din bauturi si alimente. Cofeina este un stimulent care se gaseste in cafea, ceai, ciocolata si in alte alimente si bauturi.
Exista aproximativ 140 mg cofeina intr-o ceasca de cafea la filtru. O cana de ceai are aproximativ 75 mg, iar o doza de cola cam 45 mg de cofeina. Cofeina se gaseste in cantitati mari si in alte bauturi carbogazoase, in bauturi energizante, dar si in bauturi pe baza de ceai, ciocolata (mai ales ciocolata amaruie), bauturi cu cacao, ciocolata calda etc. Asadar, din cola, bauturi energizante si ciocolata, copiii pot ajunge cu usurinta la peste 100 mg de cofeina intr-o zi. Adolescentii pot consuma in mod deliberat cantitati mai mari.
Unii adolescenti considera ca aportul de cofeina ii ajuta sa aiba rezultate mai bune la scoala si la teste. Daca adolescentul tau are mult de invatat sau multe teme, alimentele si bauturile care contin cofeina pot fi tentante pentru a ajuta la imbunatatirea concentrarii in timpul scolii si pentru a sta pana tarziu pentru studiu. Din pacate, acest lucru poate duce la un ciclu de insomnii din cauza efectelor date de cofeina. Poate consuma mai multa cofeina pentru a combate oboseala din cauza lipsei de somn si apoi sa aiba probleme de adormire.
Cofeina poate creste energia unei persoane, dar o cantitate prea mare de cofeina poate provoca si alte efecte. Excesul de cofeina poate da stare de nervozitate, tremuraturi, insomnii, dar si dureri de cap, dureri de stomac si batai accelerate ale inimii. Cofeina stimuleaza sistemul nervos central. Afecteaza copiii si adultii in mod similar si, la niveluri mai scazute, ne face sa ne simtim mai alerti si mai energici. Astfel, atat la copii, cat si la adulti, prea multa cofeina poate provoca:
In special la copiii mici, nu este nevoie de multa cofeina pentru a produce aceste efecte. In plus, bauturile care au cofeina contin adesea „calorii goale” si zahar in exces. Alimentele ce contin cofeina de obicei nu au nutrienti si pot priva organismul de elemente nutritive importante. Prea multe bauturi indulcite si bogate in cofeina ar putea duce la carii dentare din cauza continutului ridicat de zahar si afectarea smaltului dentar din cauza aciditatii.
Cofeina este un diuretic care determina organismul sa elimine apa, ceea ce poate contribui la deshidratare. Este important sa evitati excesul de cofeina mai ales pe vreme calda, cand copiii trebuie sa inlocuiasca lichidele pierdute prin transpiratie. Cofeina poate agrava problemele cardiace sau tulburarile nervoase. Are un efect in functie de doza. Deoarece copiii au dimensiunea corpului mai mica, este nevoie de o cantitate mult mai mica pentru a le afecta functionarea.
De asemenea, copiii si adolescentii sunt inca in curs de dezvoltare, iar impactul cofeinei asupra sistemului nervos si sistemului cardiovascular nu este pe deplin cunoscut. Prea multa cofeina poate cauza probleme precum anxietatea crescuta, cresterea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale, reflux gastric si tulburari de somn.
Stim deja ca sucurile, cafeaua, bauturile energizante si ciocolata contin cofeina. Ceea ce poate nu stim este ca aceasta cofeina este uneori „ascunsa” si in alte alimente si bauturi. Uneori, nici macar nu apare pe eticheta. Iata cateva exemple de alimente si bauturi in care se poate gasi cofeina:
Este dificil sa evitam complet cofeina. Insa, putem sa minimizam cantitatea de cofeina pe care copilul o consuma in fiecare zi. Un inceput este sa incercati sa eliminati sucurile si bauturile racoritoare din alimentatia copilului. Daca deja bea multe bauturi racoritoare, poate fi necesar sa incepeti usor. Incepeti prin a limita numarul de sucuri pe care copilul le bea pana cand ajungeti la zero.
Nu exista nicio doza sigura recomandata de cofeina la copii. In acest moment, recomandarile sunt ca toti copiii cu varsta pana in 12 ani sa evite complet orice bauturi sau alimente ce contin cofeina sau sa se limiteze la cel mult 45 mg pe zi – echivalentul unei doze de suc. De asemenea, se recomanda limitarea cofeinei la maximum 100 mg pe zi pentru copii de 12-18 ani – desi cel mai bine este sa consume cat mai putin sau deloc.
Este important sa fiti un exemplu pentru copii cand vine vorba despre bauturile carbogazoase si racoritoare. Evitati sa aprovizionati frigiderul cu sucuri si racoritoare, dulciuri si ciocolata in exces etc. Sigur ca cel mic poate sa se rasfete in anumite cazuri cu o felie de prajitura cu ciocolata sau o ceasca de ciocolata calda – insa acestea sa nu faca parte din alimentatia zilnica a copilului. Ca in toate, moderatie este cheia pentru a mentine sub control consumul de cofeina la copii.
Copiii vad reclame la produse care contin cofeina peste tot si, de asemenea, urmaresc modul in care parintii si prietenii lor consuma cofeina. Cel mai bine este ca parintii sa-si educe copiii cu privire la sursele comune de cofeina si despre cum sa citeasca etichetele alimentelor si bauturilor. Vorbiti deschis si liber despre consumul de cofeina cu adolescentul pentru a intelege care sunt riscurile si beneficiile cofeinei.
Daca adolescentul a inceput sa bea cafea, o ceasca pe zi se poate transforma cu usurinta in mai multe (dupa cum stiu majoritatea adultilor), mai ales daca adolescentul o bea pentru a ramane treaz in timpul sesiunilor de studiu. Cea mai buna modalitate de a reduce consumul de cafeina este sa se faca incet. In caz contrar, copiii (si adultii) ar putea avea dureri de cap si alte simptome – sevrajul cofeinic.
Explicati-i si ca multe dintre bauturile bogate in cofeina care pot atrage copilul sunt bogate in zahar si explicati de ce zaharul si cofeina ar trebui sa fie consumate numai cu moderatie. Daca vrea sa consume bauturi pe baza de cofeina, incurajati-l sa limiteze consumul la prima jumatate a zilei si sa le evite cu cel putin 6 ore inainte de culcare.
Daca este nervos sau are probleme cu somnul, discutati cu el despre aportul de cofeina. Lipsa de somn din cauza cofeinei poate avea un efect asupra capacitatii de concentrare si asupra sanatatii mentale si fizice, asa ca este important sa identificati si sa abordati din timp orice problema.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699625/
(2) https://www.hopkinsallchildrens.org/ACH-News/General-News/Is-Coffee-Bad-for-Kids
(3) https://familydoctor.org/caffeine-and-kids/
(4) https://www.aacap.org/AACAP/Families_and_Youth/Facts_for_Families/FFF-Guide/Caffeine_and_Children-131.aspx
(5) https://www.rchsd.org/health-articles/caffeine-and-your-child/
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…