Articole

Cititul la copii – ce beneficii are si cum il incurajam?

Cititul la copii este una dintre activitatile pe care parintii le pot face cu cei mici inca din primul an de viata. Ce beneficii are, cand si cum sa le citim copiilor si cum pot parintii sa incurajeze cititul la copii?

Cuprins:

(1) Cititul la copii – informatii generale
(2) Ce beneficii are cititul la copii?
(3) Cum sa le citim copiilor?
(4) Ce carti sa citim copiilor?
(5) Cum incurajam cititul la copii?

Cititul la copii – informatii generale

Cititul la copii este o activitate cu numeroase implicatii pozitive pentru cei mici. Copiii descopera lumea, imaginatia lor se dezvolta, iar cand parintii le citesc din primii ani de viata, tinandu-i in brate sau langa ei, relatia lor devine mai puternica. Este un timp petrecut impreuna, conectati si in care copiii au intreaga atentie a parintilor.

Cititul este o activitate complexa, care intareste conexiunile cerebrale ale creierului copiilor si stimuleaza formarea de noi conexiuni. Atunci cand copiii citesc sau li se citeste, gandirea, dar si alte procese mentale sunt stimulate.

Pe termen lung, cititul este un obicei care tinde sa fie continuat si la varsta adulta daca este insuflat de la varste mici.

Ce beneficii are cititul la copii?

Beneficii pentru copii

  • Cititul stimuleaza dezvoltarea limbajului. Cand copiilor li se citeste cu voce tare, ei se familiarizeaza cu forma si ritmul cititului si incep sa faca asocieri intre obiectele din imagini si cuvintele care le descriu. Studiile arata ca atunci cand parintii le citesc, au tendinta de a folosi mai multe propozitii scurte si repetitii decat in alte activitati curente, ceea ce sustine procesarea si achizitia limbajului.
  • Cu cat li se citeste mai mult, cu atat copiii sunt expusi la mai multe cuvinte si li se dezvolta vocabularul si cunostintele despre lume. Prin cartile citite, copiii au acces la numeroase subiecte si idei, construindu-se astfel baza intelegerii lor despre lumea in care traiesc.
  • Cititul ii familiarizeaza pe copii cu concepte precum numere, litere, forme, culori intr-o maniera distractiva, apoi, pe masura ce cresc, ii ajuta sa fixeze aceste notiuni.
  • Cititul antreneaza si dezvolta o serie de procese cognitive: memoria, atentia, imaginatia, creativitatea. De asemenea, copiii carora li s-a citit de mici si care apreciaza cartile sunt in general mai motivati sa invete sa citeasca singuri, dar sunt si mai pregatiti din punct de vedere cognitiv decat cei carora nu li s-a citit niciodata.
  • Cititul stimuleaza dezvoltarea empatiei. Copiii se pot pune in pielea personajelor si isi pot imagina cum s-ar simti sau ce ar face, privind lucrurile dintr-o alta perspectiva decat a alor.
  • Majoritatea cartilor pentru copii ilustreaza valori si aspecte morale si din fiecare poveste cei mici pot invata ceva in acest sens.

Beneficii pentru parinti

  • Cititul impreuna presupune o interactiune placuta si totodata o ocazie pentru parinte de a dezvolta anumite abilitati ale celor mici (inteligenta emotionala, empatia) sau de a-l ajuta depaseasca anumite frici (teama de intuneric).
  • Cititul este o activitate relaxanta si pentru parinti, o ocazie de a se detasa de la activitatile si problemele lor. Cand face parte din rutina de seara a copiiilor, cititul relaxeaza si calmeaza mintea, fiind recomandata pentru o buna calitate a somnului, pentru copii si parinti deopotriva.

Cand si cum sa le citim copiilor?

Cand sa incepem sa le citim?

Prin prisma studiilor care arata cat de benefic este cititul pentru dezvoltarea creierului, specialistii recomanda parintilor sa le citeasca copiilor cat mai devreme. Creierul unui bebelus incepe sa absoarba informatii chiar de la nastere. In jurul varstei de 4-6 luni incep sa fie tot mai interesati de obiecte si imagini, deci si atunci poate fi un moment optim de a incepe acest obicei.

In cazul bebelusilor, spre deosebire de copii mai mari, mult mai importante sunt aspectele care nu tin de informatiile transmise din poveste, ci cele conexe: ca sunt tinuti in brate, vocea parintelui, imaginile pe care le vad, ritmul si rimele. Astfel, pentru un bebelus, contextul in care i se citeste ii ofera o stimulare pe mai multe planuri:

  • sociala si emotionala din partea parintelui;
  • motrica, prin faptul ca vrea sa atinga imaginile sau sa duca cartea la gura;
  • a memoriei, pe masura ce se familiarizeaza cu cuvintele pe care parintele le spune la imaginile din carte.

De ce sa tinem cont cand le citim copiilor

Implicati-i pe copii in alegerea cartilor si povestilor pe care vor sa le cititi. De asemenea, aveti in vedere preferintele lor legate de cand si pentru cat timp vor sa le cititi.

  • Vorbiti cu cei mici despre ceea ce cititi. Pornind de la intamplarile din carte, ajutati-i sa faca legaturi cu experiente, persoane si lucruri din viata voastra. Uitati-va la imaginile din carte si incercati sa faceti scenarii despre ce urmeaza. Faceti pauze pentru a le pune intrebari, a impartasi cu ei emotii si reactii sau ca sa va uitati cu atentie la ilustratii. Cartile pot fi un prilej bun de a aduce in discutie o situatie dificila pe care copilul o intampina, cu atat mai bine daca personajele trec prin situatii similare.
  • Copiii mai mici nu au foarte multa rabdare, insa pe masura ce cresc, durata de concentrare a atentiei creste. Este important sa va adaptati si sa nu prelungiti cititul mai mult decat pot ei sa se concentreze.
  • Inchideti televizorul sau alte dispozitive care i-ar putea distrage pe cei mici de la citit.
  • Folositi sunete expresive, cititi cu o tonalitate diferita replicile fiecarui personaj, faceti pauze pentru a crea suspans. Copiii vor fi mult mai captivati atunci cand simt ca povestea si persoanjele par sa prinda viata. De asemenea, emotiile si expresivitatea pe care le observa copiii ajuta la dezvoltarea lor sociala si emotionala.
  • Cei mici va pot cere sa le cititi aceeasi carte sau poveste de nenumarate ori. Aveti rabdare, chiar daca poate deveni plictisitor si asigurati-va ca au la indemana si alte variante, din care pot alege cand sunt pregatiti.
  • Puteti introduce cititul in rutina de somn a copiilor. Este o activitate care ii linisteste si ii pregateste pentru somn, dar este si o ocazie de conectare emotionala.

Ce carti sa citim copiilor?

Exista o mare varietate de carti pentru copii, incat e dificil uneori de ales cartile cele mai potrivite. Iata cateva idei si aspecte pe care le puteti avea in vedere:

Cartile pentru bebelusi

Cand sunt foarte mici, bebelusilor le puteti citi orice, mult mai importante pentru ei sunt atunci bratele persoanei care ii citeste si emotiile placute pe care le asociaza cu cititul. Cand devin tot mai interesati de obiectele din jur si de imagini, alegeti carti:

  • din materiale sigure si care nu se pot deteriora usor (materiale textile, carti cartonate);
  • cu imagini simple, viu colorate, care infatiseaza forme, animale sau obiecte familiare;
  • cu diferite texturi pe care sa le poata explora.

Cartile pentru copiii mici (1-3 ani)

In aceasta etapa, copiii sunt extrem de curiosi, sunt incantati sa descopere lumea, au pasiuni si interese bine definite. Va puteti orienta catre carti:

  • despre pasiunile si interesele lor;
  • care ilustreaza oameni, locuri, actiuni noi pentru ei, pentru a veni in intampinarea curiozitatii lor;
  • cu multe imagini si lucruri pe care ei le pot denumi; textul sa nu fie foarte lung pe pagina, pentru ca ei nu au insa suficienta rabdare pentru a asculta un text prea lung;
  • care ilustreaza emotii, intrucat e o perioada in care copiii invata sa isi gestioneze emotiile;
  • cu sisteme pop up sau cu clapete, pentru a-i implica activ in descoperirea cartii.

Cartile pentru prescolari (3-6 ani)

Se dezvolta tot mai mult capacitatea lor de a intelege, concentrarea atentiei, interesul pentru o varietate de subiecte. Va puteti orienta catre carti:

  • care prezinta intamplari similare cu ale lor, eventual spuse in povestiri scurte si simple (despre familie, prietenie, mersul la gradinita sau scoala);
  • despre domeniile lor de interes;
  • cu numere, alfabetul;
  • cu povesti amuzante si personaje haioase, care stimuleaza simtul umorului;

Copiii isi pot concentra atentia pentru durate mai mari de timp, de aceea puteti alege carti cu mai mult text pe pagina sau sa impartiti un capitol in mai multe sesiuni de citit.

Cartile pentru scolari

La varsta scolara, cand copiii devin cititori independenti, pe langa cartile pe care le au de citit pentru scoala, pot primi si recomandari de lecturi suplimentare. Ghidati-va dupa subiectele de interes pentru ei, daca isi doresc sa citeasca in plus si incurajati-i sa ceara de la profesori noi recomandari.

Cum incurajam cititul la copii?

  • Probabil cel mai important mod prin care parintii le pot insufla copiilor placerea de a citi este sa le citeasca de cand sunt mici. Copiii asociaza vocea calda a parintelui si caldura din bratele lui cu cartile, iar daca parintele ii citeste cu drag, cu entuziasm, cu bucurie, toate aceste emotii le va prelua si copilul. In plus, timpul petrecut impreuna citind ii transmite celui mic mesajul ca cititul si cartile sunt importante.
  • Dupa ce invata sa citeasca singuri, faceti cu randul: continuati sa le cititi cu voce tare, pentru a-i motiva sa isi dezvolte abilitatea de a citi. Apoi schimbati rolurile, lasandu-i pe ei sa citeasca.
  • Evitati sa folositi cititul ca pe o pedeapsa, pentru ca va capata valente negative.
  • Cand cititul face parte din rutina de somn de la varste foarte mici, aceasta activitate devine o obisnuinta pentru copii si vor fi ei cei care vor cere sa li se citeasca.
  • Oferiti o varietate cat mai mare de carti copilului, pentru a-i suscita interesul si curiozitatea. Nu e nevoie sa le cumparati daca le puteti imprumuta de la biblioteca. In plus, experienta in sine de a merge la biblioteca si de a alege cartile poate fi inedita pentru copii.

Referinte:

(1) The developing brain and early learning – https://adc.bmj.com/content/88/8/651.1
(2) Reading to Children Promotes Brain Development – https://neurosciencenews.com/mri-early-reading-brain-activity-1996/
(3) Reading and storytelling with babies and children – https://raisingchildren.net.au/babies/play-learning/literacy-reading-stories/reading-storytelling#what-sort-of-books-to-read-with-your-child-nav-title
(4) Reading Aloud with Children of All Ages – https://www.rif.org/sites/default/files/Support_Materials/ReadingAloud.pdf
(5) The Benefits of Reading to Children: From Prenatal to Adolescence – https://www.rasmussen.edu/degrees/education/blog/benefits-of-reading-to-children/

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago