Sanatate copii

Circumcizia la copii si adulti – ce presupune procedura

Circumcizia la copii sau adulti este o interventie chirurgicala ce implica indepartarea (partiala sau totala) a preputului – zona de piele retractabila ce acopera capul penisului. Iata care sunt indicatiile si ce implica procedura.

CUPRINS:

1. Circumcizia la copii
2. Circumcizia la adulti

Circumcizia la copii

Preputul este un pliu cutanat ce acopera capul penisului sau glandul. La nastere, preputul este legat de glandul penisului, astfel incat nu poate fi tras inapoi. In timpul copilariei, preputul continua sa acopere si sa protejeze glandul sensibil. La un moment dat in copilarie, pentru majoritatea baietilor, preputul se separa de gland si poate fi tras inapoi pentru a expune glandul.

Circumcizia la copii poate fi facuta din credinte culturale sau religioase sau din motive medicale. In cazul circumciziei, preputul este indepartat chirurgical, expunand capul penisului. Circumcizia din motive religioase se efectueaza de obicei in primele 10 zile (adesea in primele 48 de ore), la spital. Circumcizia dupa perioada de nou-nascut poate fi o procedura mai complicata si necesita de obicei anestezie generala la copii. Circumcizia se poate face, insa, la orice varsta.

Avantaje

Sugarii circumcisi se considera ca au un risc mai mic de a dezvolta infectii ale tractului urinar, in special in primul an de viata. De asemenea, poate fi mai mic riscul de probleme ale penisului, ca iritatii, inflamatii si infectii. Asta pentru ca se considera ca e mai usor sa se pastreze igiena unui penis circumcis. Circumcizia inainte de pubertate are cateva beneficii medicale si pentru sanatate, si anume poate reduce riscul de infectii urinare si poate preveni problemele asociate preputului.

Dezavantaje

Unii sustin ca circumcizia diminueaza sensibilitatea varfului penisului, reducand placerea sexuala mai tarziu in viata, cand copilul va creste. Insa, nu exista date medicale care sa sustina aceste afirmatii. Desi circumcizia pare sa aiba unele beneficii medicale, prezinta si riscuri potentiale – la fel ca orice procedura chirurgicala. Aceste riscuri sunt mici, dar ar trebui sa fie luate in considerare cand se opteaza pentru circumcizie. Complicatiile circumciziei la nou-nascut sunt mai putin frecvente, apar intre 0,2 – 2% dintre cazuri. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt sangerarile minore si infectia locala, ambele putand fi tratate cu usurinta.

Una dintre cele mai grele parti ale procedurii este acceptarea faptului ca procedura poate fi dureroasa. Se poate folosi anestezie locata aplicata topic sau anestezic injectabil. La copii mai mari se foloseste adesea anestezie generala. Pe langa anestezie, se administreaza uneori acetaminofen pentru reducerea disconfortului in timpul procedurii si timp de cateva ore dupa.

Rata de complicatii chirurgicale raportata este destul de scazuta si in general vorbim de sangerari usoare post-operatorii. Problemele grave sau care pun viata in pericol, cum ar fi deteriorarea penisului sau sangerarile majore, sunt extrem de rare. Circumcizia trebuie intarziata daca deschiderea uretrei nu se afla la varful penisului, daca penisul este curbat prea mult sau penisul este foarte mic.

Cum se realizeaza circumcizia la copii?

Bebelusul poate primi anestezic local sau general. Se face anestezie generala, de obicei, doar pentru copiii mai mari. Pielea care acopera varful penisului este indepartata cu un dispozitiv de protectie si apoi se aplica tifon cu vaselina sau unguent cu antibiotic. Daca se administreaza anestezie locala, copilul va simti presiune si miscare, dar nu durere. Odata ce procedura este finalizata, copilul nu va avea dureri la urinare, deoarece uretra nu este atinsa in timpul circumciziei.

Exista mai multe moduri de a efectua o circumcizie. Unele metode folosesc un dispozitiv cu clema temporara, in timp ce altele folosesc un sistem din plastic care ramane pe penis o anumita perioada de timp. Fiecare metoda necesita separarea preputului de capul penisului, taierea unei mici fante in preput si plasarea clemei pe preput. Clema este lasata acolo cateva minute pentru a opri sangerarea. Preputul poate fi apoi taiat si indepartat.

Ingrijirea dupa circumcizie la copii

Bebelusul poate avea un anumit grad de disconfort la schimbarea scutecului in primele cateva zile. Circumciziile se vindeca de obicei in decurs de 1-2 saptamani. Dupa circumcizie, pot aparea vanatai temporare ale pielii sau umflaturi usoare care pot dura cateva saptamani. Dupa circumcizie, este important sa pastrati zona cat mai curata posibil. Curatati usor cu apa calda – nu utilizati servetele umede. Daca exista un pansament pe incizie, aplicati unul nou (cu unguent pe baza de vaselina prescris de medic) de fiecare data cand schimbati scutecul in primele 2 zile. Chiar si dupa ce pansamentul nu mai este necesar, puneti putin unguent pe baza de vaselina pe penis sau pe partea din fata a scutecului timp de 3 -5 zile. Acest lucru poate ajuta la evitarea disconfortului prin frecare si lipire de scutec.

Initial, varful penisului poate aparea usor umflat si rosu si este posibil sa observati o cantitate mica de sange pe scutec. De asemenea, puteti observa o usoara scurgere galbuie dupa cateva zile. Asta face parte din procesul normal de vindecare.

Contactati medicul daca observati:

  • sangerari persistente sau sange pe scutec;
  • roseata care se intensifica;
  • febra;
  • umflare care se intensifica sau scurgeri cu puroi;
  • afectarea urinarii in decurs de 12 ore dupa circumcizie.

Ingrijirea unui penis necircumcis la copii

Penisul copilului se curata cu apa calda si sapun delicat. Nu se recomanda decalotarea fortata – nu trageti preputul inapoi pentru a curata sub el. In timp, preputul se va retrage singur, astfel incat sa poata fi indepartat cu usurinta de gland spre abdomen. Acest lucru se intampla in momente diferite pentru fiecare baiat in parte, dar in general baietii isi pot retrage preputul pana cand ajung la pubertate. ➤ ➤Afla tot ce trebuie sa stii despre igiena organelor genitale la copii.

Pe masura ce un copil creste, ar trebui sa fie invatat cum sa retraga preputul si sa curete zona. Preputul NU trebuie niciodata retras fortat. Nu lasati preputul sa ramana retras pentru perioade lungi, deoarece acest lucru poate opri alimentarea cu sange, provocand durere si leziuni. Uneori, preputul se blocheaza in pozitia retrasa si nu poate fi tras inapoi. Aceasta se numeste parafimoza si este o urgenta medicala. Uneori, preputul nu poate fi retras, cauzand o afectiune numita fimoza. Aceasta afectiune poate necesita circumcizie mai tarziu in copilarie, daca nu raspunde la tratament medical. ➤ ➤ Citeste mai multe despre fimoza si parafimoza la copii

Circumcizia la adulti

Circumcizia este mai putin frecventa la adulti decat la copii. Dureaza mai mult si este posibil sa implice mai multe leziuni tisulare. Cu toate acestea, poate reduce riscul anumitor afectiuni, inclusiv fimoza, parafimoza si balanita. Uneori, exista o nevoie medicala de circumcizie, cum ar fi cand preputul este prea strans pentru a fi tras inapoi peste gland. In alte cazuri, circumcizia este recomandata barbatilor pentru a reduce riscul anumitor infectii cu transmitere sexuala. Pot fi si motive non-medicale, si anume motive sociale, culturale, personale sau religioase.

Beneficiile circumciziei la adulti

Circumcizia poate avea diverse beneficii pentru sanatate, inclusiv:

  • faciliteaza mentinerea unei bune igiene genitale – circumcizia faciliteaza igiena penisului, insa, cu toate acestea, baietii cu penis necircumcis pot sa aiba o igiena buna si fara circumcizie, respectand o serie de masuri;
  • risc mai scazut de infectii ale tractului urinar;
  • risc mai mic de infectii cu transmitere sexuala – barbatii circumcisi ar putea avea un risc mai mic de anumite infectii cu transmitere sexuala, inclusiv HIV;
  • risc mai mic de probleme ale penisului – previne balanita, balanopostita, parafimoza si fimoza;
  • scaderea riscului de cancer al penisului – desi cancerul penisului este rar, este mai putin frecvent la barbatii circumcisi.

Circumcizia si infectiile cu transmitere sexuala

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), exista date care sugereaza ca circumcizia poate reduce riscul de infectare cu HIV in timpul sexului vaginal cu 60%. Cu toate acestea, acestia subliniaza ca circumcizia va oferi doar protectie partiala si indeamna oamenii sa foloseasca si metode de contraceptie de bariera, cum ar fi prezervativele.

Explicatia pentru riscul mai mic poate fi faptul ca preputul devine mai predispus la mici leziuni in timpul actului sexual, permitand ca agentii patogeni sa patrunda in sange. O alta posibilitate este ca spatiul dintre penis si preput ar putea oferi un mediu in care un virus poate supravietui o perioada de timp, crescand riscul de infectie pentru individ si urmatorul partener.

Insa, trebuie sa retineti ca pentru a preveni infectiile cu transmitere sexuala trebuie folosite metode contraceptive de bariera ca prezervativul si trebuie limitat numarul partenerilor sexuali. NU ar trebui sa presupunem ca circumcizia in sine ofera protectie impotriva HIV sau a altor infectii cu transmitere sexuala.

Cand este indicata circumcizia la varsta adulta?

Circumcizia poate fi efectuata din mai multe motive. Circumcizia este o practica obisnuita in comunitatile evreiesti si islamice si este practicata si de multe comunitati africane. Cele mai multe circumcizii din motive non-medicale se efectueaza la copii. La barbati, circumcizia se efectueaza cel mai frecvent atunci cand preputul este strans si nu se retrage, ceea ce este cunoscut sub numele de fimoza.

La barbati, circumcizia este uneori considerata o posibila optiune de tratament pentru urmatoarele afectiuni:

  • fimoza – incapacitatea de a retrage preputul, ducand la durere si probleme urinare;
  • balanita recurentabalanita apare atunci cand capul penisului se inflameaza sau se umfla;
  • parafimoza – apare atunci cand preputul se blocheaza in spatele capului penisului si restrictioneaza fluxul de sange la capatul penisului;
  • balanitis xerotica obliterans – aceasta afectiune provoaca fimoza si, in unele cazuri, afecteaza si capul penisului, care poate deveni cicatrizat si inflamat;
  • cancer penian – cancerul penisului este un tip foarte rar de cancer;
  • postita – inflamatia preputului;
  • balanopostita – inflamatia atat a preputului, cat si a capului penisului;
  • leziuni – daca preputul se rupe in timpul sexului sau intr-un accident, unele persoane pot opta pentru o interventie chirurgicala pentru a-l indeparta.

Retineti!

In cele mai multe cazuri, circumcizia va fi recomandata numai atunci cand au fost incercate si nu au functionat alte tratamente mai putin invazive si mai putin riscante. Cazurile usoare de fimoza pot fi tratate cu steroizi topici pentru a ajuta la inmuierea pielii si pentru a facilita retragerea preputului. In parafimoza, medicul poate folosi gel anestezic local pe gland pentru a reduce durerea si inflamatia. Apoi, poate aplica presiune pe capul penisului in timp ce impinge preputul inainte. In cazurile severe de parafimoza, gelul anestezic local poate fi aplicat pe penis si se face o mica fanta in preput pentru a ajuta la ameliorarea presiunii.

Ce implica circumcizia la adulti?

La adulti, interventia chirurgicala poate dura intre 30 de minute si o ora. Dupa ce penisul si zona inconjuratoare sunt curatate, se va face anestezie generala, anestezie in coloana vertebrala sau anestezie locala – se va injecta un anestezic in baza penisului sau aplicat pe penis sub forma de crema. Circumcizia nu necesita de obicei internare peste noapte. Nu trebuie sa mancati sau sa beti nimic cu 6 ore inainte de operatie, daca se va folosi anestezic general. Circumcizia este o procedura relativ simpla.

In timpul procedurii, medicul va indeparta preputul de capul penisului si apoi inapoi pe ax. Va masura exact cat de multa piele trebuie sa indeparteze.O clema speciala sau un inel din plastic va fi atasat la penis, iar preputul va fi indepartat. Preputul este indepartat chiar in spatele capului penisului folosind un bisturiu sau o foarfeca chirurgicala. Pielea va fi apoi cauterizata si/sau se vor folosi suturi resorbabile. Ulterior, penisul va fi acoperit cu un unguent, cum ar fi un antibiotic topic sau pe baza de vaselina, si infasurat liber cu tifon.

Instructiuni de ingrijire postchirurgicala

In primele cateva zile de recuperare, este important ca pansamentele din jurul penisului sa ramana curat, astfel incat sa puteti reduce riscul de infectie. Durerea cauzata de circumcize este de obicei usoara. Medicul va poate prescrie un calmant usor. De asemenea, medicul va poate prescrie un antibiotic pentru a preveni o posibila infectie.

Pansamentul trebuie indepartat la 24 – 48 de ore dupa operatie, dupa ce va asigurati ca nu exista sangerari. Purtati lenjerie de corp confortabila, dar de sustinere. Aplicarea unui unguent pe baza de vaselina in jurul varfului penisului va preveni lipirea de lenjeria intima. Purtati haine usoare, largi, timp de 2 – 3 zile dupa operatie pentru a evita iritarea penisului in timp ce se vindeca. Nu ar trebui sa simtiti durere sau disconfort in timpul urinarii.

Dupa indepartarea bandajului, puteti face dus. Aveti grija sa nu glisati incizia cu prosopul si nu folositi sapunuri sau geluri parfumate timp de cateva saptamani. Parfumul si substantele chimice pot irita pielea sensibila pe masura ce se vindeca. Uscati zona usor pentru a reduce sensibilitatea.

Recuperare la adulti

Medicul va oferi instructiuni specifice despre cum sa ingrijiti incizia si sa diminuati durerea. De obicei, dureaza 7- 10 zile pentru ca penisul sa se vindece. Este posibil ca varful penisului sa fie dureros la inceput, iar penisul ar putea fi usor inrosit, umflat sau invinetit. S-ar putea sa observati o cantitate mica de lichid galbui pe varful penisului.

Timp de 3 – 4 zile dupa operatie, este posibil sa experimentati un anumit disconfort si umflaturi in jurul capului penisului. Evitati exercitiile fizice intense, cum ar fi jogging-ul sau ridicarea greutatilor, in primele 4 saptamani de recuperare. De asemenea, ar trebui sa evitati activitatea sexuala timp de cel putin 4-6 saptamani dupa procedura. Erectiile pot fi, de asemenea, dureroase in timpul fazei de recuperare. In perioada postoperatorie, erectiile pot provoca durere si afectarea liniei de sutura care poate necesita inlocuirea suturilor. Recuperarea completa dupa circumcizie necesita, in general, 6 saptamani de abstinenta de la toate stimularile genitale si activitatea sexuala.

Riscuri si complicatii

Cele mai frecvente complicatii asociate cu circumcizia sunt sangerarile si infectiile. Efectele secundare legate de anestezie sunt posibile, de asemenea. Circumcizia este o procedura relativ sigura, iar complicatiile severe sunt rare. Cu toate acestea, sunt posibile urmatoarele riscuri:

  • sangerari – este posibil sa aveti sangerari cateva ore sau zile dupa procedura din jurul inciziei;
  • infectii – infectia poate prelungi recuperarea;
  • reactii la anestezie – sunt posibile reactii la medicamente – acestea includ greata, varsaturi si cefalee;
  • probleme cu preputul – in timpul procedurii, este posibil ca pielea sa fie taiata prea putin sau prea mult – ambele pot provoca probleme si complicatii suplimentare;
  • complicatii ale ranilor –  incizia si suturile pot sa nu se vindece corect, ceea ce poate duce la probleme cu pielea sau la cicatrici;
  • reatasarea – preputul s-ar putea reatasa la penis in mod necorespunzator – poate fi nevoie de o alta interventie chirurgicala.

Alte posibile complicatii ale circumciziei (foarte rare) pot include:

  • reducerea permanenta a senzatiei in capul penisului, in special in timpul sexului;
  • sensibilitate in jurul cicatricii.

Retineti:

  • Circumcizia NU afecteaza dimensiunea penisului. Preputul poate face ca penisul sa para usor mai voluminos atunci cand este flasc. In timpul unei erectii, preputul se retrage, deci nu va afecta dimensiunea penisului cand este erect.
  • Nu exista dovezi ca circumcizia afecteaza fertilitatea.
  • Nu sunt dovezi care sa arate ca circumcizia afecteaza dorinta sexuala, erectiile, ejacularea si durata actului sexual. Anumite probleme pot sa apara, insa, in cazul unei complicatii chirurgicale sau cand sunt afectate terminatiile nervoase.

Referinte:
(1) https://kidshealth.org/en/parents/circumcision.html
(2) https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/circumcision
(3) https://www.webmd.com/parenting/baby/circumcision-what-expect
(4) https://www.nhs.uk/conditions/circumcision-in-boys/
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/adult-circumcision
(6) https://www.aafp.org/afp/1999/0315/p1514.html
(7) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17155977/
(8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3042320/

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago