Articole

Cezariana la cerere – ce trebuie sa stii despre cezariana electiva

Iata de ce uneori se apeleaza la cezariana la cerere sau electiva, ce beneficii si riscuri poate avea operatia cezariana si cateva recomandari.

CUPRINS:

1. Ce este cezariana electiva?
2. De ce apeleaza unele femei la cezariana la cerere?
3. Recomandari

Ce este cezariana electiva?

O operatie cezariana poate fi o operatie planificata sau o cezariana de urgenta. Cezariana este o procedura chirurgicala in care medicul face o incizie prin abdomenul inferior si uter pentru a scoate copilul. Se poate face sub anestezie regionala sau generala. O cezariana planificata este efectuata in mod normal cu o saptamana inainte de data preconizata scadenta sau atunci cand medicul constata ca ar putea exista o complicatie sau unele probleme de sanatate in timpul sarcinii.

Cezariana planificata este de obicei facuta din motive medicale sau la cererea pacientei, inainte de travaliu. Aceasta metoda de nastere este adesea criticata de adeptii nasterii naturale. Cezariana de urgenta se face atunci cand nasterea este necesara imediat din cauza complicatiilor care apar in timpul sarcinii sau travaliului, iar cea mai sigura optiune este sa nasteti copilul imediat. O operatie cezariana, la fel ca orice alta operatie, are riscuri asociate. De asemenea, recuperarea va fi de obicei mai lunga, ceea ce poate afecta uneori alaptarea si dezvoltarea conexiunii mama-copil.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca cel mult 15% dintre nasteri sa fie facute prin cezariana. Cezariana de urgenta si cezariana planificata din motive medicale sunt operatii recomandate cand exista anumite riscuri pentru mama si fat – cand nasterea naturala ar fi mai riscanta.

Cezariana electiva – beneficii si riscuri

Avantajele unei cezariene elective pot include:

  • pacienta va fi sub anestezie in timpul nasterii si nu va simti durere;
  • risc mai mic de incontinenta si disfunctie sexuala dupa nastere;
  • risc mai mic ca bebelusul sa fie privat de oxigen in timpul nasterii;
  • risc mai mic ca bebelusul sa sufere traumatisme in timpul trecerii prin canalul de nastere.

Riscuri posibile

Operatia cezariana este considerata o operatie sigura in general. Insa, ca orice interventie chirurgicala, pot exista anumite riscuri – riscuri chirurgicale. Cezariana poate avea si alte riscuri, precum risc mai mare de probleme cu imunitatea la copil, anumite dereglari hormonale sau risc de probleme respiratorii. Timpul de recuperare este mai mare de obicei dupa cezariana decat dupa nasterea naturala, insa acest lucru variaza de la o femeie la alta.

Se considera ca din cauza faptului ca bebelusul nu va fi expus la bacteriile benefice din vaginul mamei sau microbiom, poate avea imunitate mai redusa in fata anumitor probleme de sanatate. De asemenea, exista un risc de hemoragii, infectii, anumite leziuni pentru mama si fat in timpul interventiei, reactii la anestezic, risc de cheaguri de sange. Din cauza faptului ca recuperarea dupa cezariana pentru mama este adesea mai lunga, acest lucru poate afecta formarea legaturii mama-copil. Unele studii au legat cezariana si de risc mai mare de anumite afectiuni pe termen lung pentru copil, precum risc de astm, obezitate sau diabet. Multe femei care au avut o cezariana pot naste urmatorul copil natural fara probleme. Cu toate acestea, exista uneori riscul de complicatii in sarcinile viitoare. Vezi aici mai multe despre nasterea naturala dupa cezariana.

Cand se recomanda cezariana din motive medicale?

Nasterea naturala este considerata in general mai sigura pentru mama si copil, cat timp nu exista riscuri pentru cei doi. Recuperarea va fi de obicei mai rapida. Cezariana poate fi recomandata uneori din diferite metode medicale:

  • mama are probleme cardiace, anumite afectiuni cronice, miopie avansata etc.;
  • preeclampsie;
  • placenta previa sau alte probleme cu placenta;
  • anumite anomalii fetale;
  • travaliu prelungit;
  • bebelusul are greutate prea mare;
  • bazin prea ingust si disproportie cefalopelvina;
  • suferinta fetala;
  • pozitie anormala a fatului;
  • prematuritate;
  • infectii ce pot fi transmise copilului in timpul nasterii vaginale;
  • sarcina multipla etc.

De ce apeleaza unele femei la cezariana la cerere?

In afara motivelor medicale, cezariana poate fi uneori prima alegere pentru femei din diferite motive. In principal, femeile opteaza pentru o cezariana la cerere pentru a evita durerile din timpul nasterii sau leziunile la nivelul pelvisului. Un alt motiv ar fi ca travaliul in sine si nasterea naturala pot dura mult, in timp ce interventia chirurgicala este relativ rapida. De asemenea, unele femei aleg cezariana la cerere de teama ca nasterea naturala le poate afecta sensibilitatea sexuala. Unele femei prefera sa nasca prin interventie chirurgicala, deoarece le ofera mai mult control in a decide cand se va naste copilul. De asemenea, cezariana planificata poate reduce o anumita anxietate legata de  asteptarea pentru inceperea travaliului.

Astfel, motivele frecvente pentru cezariana la cerere includ:

Recomandari

Alegerea metodei de nastere trebuie sa fie una bazata pe o informare corecta si completa, analizand riscurile si beneficiile fiecarei metode.

In general, se recomanda ca mamele si medicii sa planifice intotdeauna o nastere naturala, cu exceptia cazului in care cezariana este necesara din punct de vedere medical. Atunci cand se alege metoda nasterii, medicul trebuie sa informeze pacienta cu privire la beneficiile si riscurile fiecarei metode. Trebuie sa se tina cont de factorii de risc, sanatatea mamei si a fatului, starea sarcinii etc. Atunci cand teama de dureri este principala motivatie, medicul trebuie sa discute cu pacienta si sa ii prezinte metodele de ameliorare a durerii la nastere. Retineti ca desi nasterea naturala este dureroasa, exista anumite metode de ameliorare a durerii in travaliu si nastere.

In ceea ce priveste epiziotomia si eventuale leziuni, acestea se vindeca fara probleme de obicei, in timp, iar pentru incontinenta urinara, exercitiile planseului pelvin pot reduce de obicei semnificativ acest risc. Daca in trecut ati avut o nastere naturala traumatica, discutati cu medicul despre acea experienta – de obicei sunt cauze care la a doua nastere pot fi prevenite sau nu mai sunt prezente.

Retineti!

Daca va confruntati cu anxietate severa sau frica severa de nastere, discutati cu medicul, cu un psihoterapeut sau apelati la grupuri de suport. Este important sa luati in considerare cu atentie riscurile si beneficiile. O operatie cezariana planificata te poate face sa te simti mai in control si sa eviti anxietatea si incertitudinile cu privire la travaliu. Cu toate acestea, este o interventie chirurgicala si poate avea unele complicatii. In cazul nasterii naturale, este mai probabil sa puteti avea contact piele pe piele cu bebelusul imediat dupa nastere si sa puteti alapta in timp mai scurt. Este probabil ca recuperarea sa fie mai rapida si de obicei va puteti intoarce mai repede la activitatile de zi cu zi.

Indiferent de metoda prin care vei naste, este importat ca decizia sa fie una analizata si bine informata. Modul in care vei naste este o alegere personala bazata pe multi factori. Trebuie sa fie decizia potrivita pentru tine, dar este important sa asculti sfaturile medicilor si sa te documentezi corect pentru a lua o decizie bine informata. Discuta cu medicul despre riscurile si beneficiile fiecarei metode – riscuri pe termen scurt si pe termen lung.

Referinte:
(1) https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/272454/WHO-RHR-18.08-eng.pdf?ua
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC343856/
(3) https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-019-2440-2
(4) https://myhealth.alberta.ca/Health/Pages/conditions.aspx?hwid=abp8154

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago