Ceaiul de menta este adesea utilizat pentru numeroase probleme de sanatate, mai ales probleme digestive. Iata ce proprietati are si cum se consuma.
CUPRINS:
1. Despre menta
2. Cum se prepara ceaiul de menta
3. Proprietati ale ceaiului de menta
4. Ce beneficii pentru sanatate aduce consumul ceaiului de menta?
5. In ce tratamente naturiste poate fi utilizat ceaiul de menta?
6. Ceaiul de menta la copii – cum se administreaza?
7. Contraindicatii pentru ceaiul de menta
8. Intrebari frecvente
Despre menta
Menta (Mentha piperita) este o planta populara care poate fi utilizata sub numeroase forme (de exemplu ulei, frunze, extract de frunze si ceai din frunze). Menta este utilizata in produse cosmetice, produse de igiena personala, alimente si produse farmaceutice, atat pentru proprietatile aromatizante, cat si pentru parfum. Uleiul de menta are un miros proaspat de mentol si un gust usor picant urmat de o senzatie de racoare.
Principalul ingredient activ din menta este mentolul, care este un compus organic ce produce o senzatie de racoare cand este aplicat la nivelul gurii sau pe piele. De asemenea, actioneaza ca un anestezic usor (ceea ce inseamna un compus care creeaza o pierdere reversibila a senzatiei). Menta contine si vitaminele A si C, precum si o serie de minerale. De asemenea, menta contine componente esentiale ca mentol, mentona, acetat de menil, limonen etc.
Cum se prepara ceaiul de menta
Ceaiul de menta este un ceai care a fost folosit timp de secole pentru a trata o varietate de afectiuni. Are o aroma si un gust proaspat, racoritor.
Pentru prepararea ceaiului de menta se pot folosi frunze verzi sau uscate de menta. Se prepara prin infuzie. Se toarna 150 ml de apa usor fierbinte peste 1,5 g frunze de menta si se lasa la infuzat. Nu se fierbe. Se lasa la infuzat 5-10 minute.
Ceaiul de menta poate fi preparat folosind pliculete de ceai de menta, frunze uscate sau frunze de menta proaspata.
Ceaiul de menta, la fel ca majoritatea ceaiurilor din plante, este cel mai bine sa fie preparat folosind apa usor fierbinte in loc de apa clocotita. Dupa ce se aduce apa la punctul fierbere, se lasa sa se raceasca timp de un minut sau doua inainte de a turna apa in ceasca peste planta sau pliculet.
Ceai de menta uscata
Pentru menta uscata se adauga apa fiarta si calda peste plante intr-un infuzor si se lasa 5-10 minute. Se foloseste aproximativ o lingurita de plante uscate la o ceasca cu ceai.
Ceai de menta proaspata
Frunzele proaspete de menta trebuie rupte usor inainte de prepararea ceaiului, pentru eliberarea mai eficienta a compusilor. Se lasa la infuzat cu cateva minute mai mult fata de planta uscata.
Proprietati ale ceaiului de menta
Menta are mai multe utilizari dietetice si beneficii pentru sanatate. Principalele proprietati sunt:
- antitusiv si antiraceala – Menta este un remediu pentru raceala si pentru tusea si simptomele care insotesc deseori o raceala. Uleiurile volatile din aceasta planta au un efect calmant pentru simptomele tusei si pot calma anumite simptome de raceala. Are si proprietati antimicrobiene si antioxidante.
- antiinflamator – Inflamatiile sinusale si infectiile pot fi reduse prin inhalarea uleiului esential din plante. Mentolul este principala substanta activa din menta si poate reduce congestia nazala, favorizand respiratia.
- digestiv – Menta poate fi eficienta pentru o serie de probleme digestive, inclusiv gaze, balonare si greata, greturi matinale si crampe la stomac. In plus, poate ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului intestinului iritabil.
- relaxant muscular – Crampele dureroase si greata cauzate de menstruatie pot fi ameliorate cu ajutorul mentei. Menta actioneaza ca un relaxant muscular si, prin urmare, reduce durerea cauzata de crampele menstruale.
- analgezic – Durerile de cap, durerile nervoase, durerile de dinti, inflamatia articulatiilor si durerile musculare generale pot fi reduse cu ajutorul mentei.
- energizant – Mirosul de menta este energizant si inhalarea poate duce la cresterea nivelului de energie. Consumul de ceai de menta poate fi astfel benefic pentru cresterea nivelului de nergie.
Ce beneficii pentru sanatate aduce consumul de ceai de menta?
Menta are o aroma placuta si racoritoare, dar pe langa aceste proprietti, are si numeroase beneficii pentru sanatate. Iata care sunt acestea:
Reducerea migrenelor
Menta poate reduce durerile de cap, migrenele si alte simptome legate de stres. Actioneaza prin reducerea contractiei vaselor de sange din creier, favorizand relaxarea si reducand severitatea durerilor de cap. Inclusiv aroma specifica ajuta la reducerea migrenelor.
Reducerea stresului
Menta poate fi utilizata ca agent antispasmodic in medicina traditionala. Natura sedativa naturala sau antispasmodica a mentolului ajuta la reducerea stresului mental. Ceaiul de menta poate reduce tensiunea arteriala si temperatura corpului, favorizand relaxarea. De aceea este utilizat in aromaterapie.
Reduce simptomele sinusale
Tot datorita proprietatilor antispasmodice, poate reduce senzatia de iritare cauzata de tuse. Relaxeaza sistemul respirator si sinusurile. Prin relaxarea musculaturii gatului si a pieptului, poate reduce simptomele de raceala si gripa.
Sanatatea pielii
Ceaiul de menta poate fi util pentru iritatiile pielii si roseata. Poate calma pielea si reduce productia de sebum. Poate reduce de asemenea acneea si are rol energizant pentru ten. De asemenea, poseda proprietati astringente si poate reduce bacteriile, lasand pielea moale si regenerata.
Scadere in greutate
Menta si ceaiul de menta sunt utilizate deseori pentru scaderea in greutate, impreuna cu alte recomandari si sfaturi. Aroma specifica poate reduce apetitul, prevenind supraalimentarea si reducand astfel riscul de crestere in greutate.
Somn mai odihnitor
Ceaiul de menta poate favoriza un somn mai odihnitor. Poate fi consumat inainte de culcare, inducand relaxarea. O ceasca de ceai de menta seara poate reduce riscul de insomnii si actioneaza ca un relaxant muscular.
Problemele digestive
Ceaiul de menta poate reduce o varietate de simptome digestive, inclusiv simptomele de intestin iritabil, indigestie sau contipatie. Poate reduce inflamatia asociata cu crampele, balonarea si indigestia. Stimuleaza bila, favorizand astfel digestia si miscarile intestinale. De asemenea, unele cercetari sugereaza ca ceaiul de menta are proprietati anti Helicobacter pylori.
Cresterea imunitatii
Ceaiul de menta are proprietati antioxidante, putand reduce radicalii liberi daunatori din organism si favorizand astfel imunitatea. Mentolul din ceaiul de menta are proprietati antimicrobiene si poate inhiba dezvoltarea bacteriilor. De asemenea, ceaiul de menta contine vitaminele B, calciu, sodiu, fosfor, potasiu si magneziu – nutrienti care mentin sanatatea organismului si il protejeaza de boli.
Respiratia neplacuta
Mentolul si proprietatile sale aromarizante si antibacteriene pot reduce respiratia neplacuta. Elementele antibacteriene distrug germenii care pot duce la halitoza, in timp ce mentolul reduce mirosul neplacut si lasa o respiratie racoritoare si proaspata.
Greata si voma
Ceaiul de menta poate fi util in reducerea starilor de greata. Poate reduce greata si voma, inclusiv raul de miscare.
Reducerea crampelor menstruale
Ceaiul de menta poate reduce crampele menstruale datorita efectelor antispasmodice. Reduce contractia musculara din uter, reducand acest simptom neplacut al menstruatiei.
In ce tratamente naturiste poate fi folosit ceaiul de menta?
Ceaiul de menta se recomanda in numeroase tratamente naturiste, in asociere cu alte plante sau produse. De obicei se recomanda in cure de cateva saptamani, pana la 3 luni, consumat de 2-3 ori pe zi, in functie de toleranta. Se asociataza deseori cu rozmarinul. Se poate folosi si in asociere cu uleiul de menta sau cu tinctura de menta – fitoterapie.
Poate fi folosit pentru problemle digestive in asociere cu suc de lamaie, seminte de chimion si coriandru. Pentru respiratia neplacuta se poate asocia cu suc de lamaie, consumat sau /si gargara zilnica.
Ceaiul de menta la copii – cum se administreaza?
Ceaiul de menta trebuie administrat celor mici doar la indicatiile pediatrului. In primele 6 luni de viata copilul nu are nevoie de lichide suplimentare pe langa laptele matern. Ca indicatii terapeutice, ceaiul de menta poate ajuta la reducerea colicilor, dar trebuie administrat doar la indicatiile medicului. Se administreaza doar in cantitati reduse si neindulcit. Poate fi indicat copiilor si pentru diaree, greata sau probleme la stomac – gaze, indigestie etc.
Contraindicatii pentru ceaiul de menta
Ca in cazul majoritatii ceaiurilor, ceaiul de menta poate avea cateva efecte secundare minore. Acest ceai ar trebui evitat de persoanele cu alergii la ingredientele sale cum ar fi mentolul si cei care sufera de reflux gastric. Femeile gravide ar trebui sa monitorizeze si sa limiteze aportul de ceai de menta.
Daca suferiti de boala de reflux gastric sau de o afectiune similara, cum ar fi GERD, nu ar trebui sa consumati ceai de menta. Asta pentru ca ceaiul de menta poate relaxa muschii din esofag, care impiedica circulatia acidului gastric si a bilei in esofag. Prin consumul de ceai de menta, se pot agrava simptomele arsurilor la stomac si indigestiei.
Femeile gravide pot consuma ceai de menta, dar ar trebui sa limiteze consumul, deoarece ceaiurile ar putea creste in unele cazuri riscul de avort spontan, desi mai sunt necesare cercetari in acest sens. Daca aveti istoric de avorturi, este recomandat sa evitati consumul de ceai de menta. De asemenea, femeile ar trebui sa evite consumul de ceai de menta atunci cand alapteaza, deoarece uleiurile din menta pot cauza probleme de respiratie la sugari si copii.
Este important sa discutati cu medicul inainte de a utiliza ceaiul pentru a trata bolile sau in combinatie cu orice medicamente. Ceaiul de menta poate interactiona cu medicamentele pentru arsuri gastrice, cu cele pentru hipertensiune si cu medicatia pentru diabet.
Intrebari frecvente
Ceaiul de menta slabeste?
Ceaiul de menta are un continut caloric foarte mic. De asemenea, contine uleiuri esentiale cu proprietati antioxidante. Poate suprima apetitul si sustine digestia. Contine cafeina si catechine care pot creste metabolismul. Cu toate acestea, consumul individual de ceai de menta nu duce la slabire, decat in cazul in care este asociat cu o dieta corespunzatoare care sa promoveze slabirea, si cu un stil de viata activ.
Se poate bea ceai de menta in fiecare zi?
Ceaiul de menta poate fi consumat zilnic, in functie de toleranta fiecarei persoane. Se pot consuma adesea 2-3 cesti pe zi. In cazul prezentei anumitor probleme digestive, ceaiul de menta poate insa agrava aceste simptome.
Ceaiul de menta afecteaza inima?
Ceaiul de menta consumat regulat poate reduce tensiunea arteriala si colesterolul, conform unor cercetari. Poate insa interactiona cu medicamentele pentru hipertensiunea arteriala.
Este ceaiul de menta bun pentru diaree?
Diareea poate cauza simptome ca deshidratare, oboseala si deficit de nutrienti. Ceaiul de menta este utilizat pentru tratarea problemelor digestive. Aroma specifica reduce greata si poate reduce diareea si crampele abdominale. Mentolul pare sa relaxeze membrana mucoasa si captuseala stomacului, reducand inflamatia si iritatia. Ceaiul are proprietati antiinflamatorii ce reduc inflamatia intestinala ce cauzeaza diaree. Se recomanda pentru diaree adesea 3 cesti cu ceai de menta pe zi, neindulcit.
Referinte:
(1) A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.), link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16767798
(2) Mentha piperita, link: https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/mentha-piperita
(3) Peppermint, link:https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-705/peppermint
(4) Peppermint: Health benefits and precautions, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/265214.php
(5) 12 Science-Backed Benefits of Peppermint Tea and Extracts, link: https://www.healthline.com/nutrition/peppermint-tea