Ce trebuie sa stim despre testele de screening pentru bebelusi si copii
Afla ce trebuie sa stim despre testele de screening pentru bebelusi si copii direct de la domnul Dr. Adrian Craciun, medic primar neonatolog. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.
Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.
– transcriere video interviu cu Dr. Adrian Craciun –
Exista sceening-uri obligatorii, cum se fac in maternitatile de stat, si se fac pentru doua boli extrem de rare, Fenilcetonuria si Hipotiroidismul, care sunt boli de metabolism. Poti face si un screening extins, care nu este acoperit de stat, costa, dar trebuie sa stii ca, in general, bolile metabolice nu sunt foarte frecvente.
Fenilcetonuria si Hipotiroidismul sunt cele mai frecvente, de aceea le testam si noi in sistemul de stat, au o frecventa de 10 la 15.000 de nasteri. Acestea sunt screening-urile care se fac in maternitate.
Ulterior, daca spre exemplu copilul are semne de anemie, iei o hemograma si o analiza pentru a doza fierul din organism. Daca simti la solduri, si este bine de facut, mai ales la copiii care au fost nascuti din prezentatie pelviana, dar se recomanda la toti copiii, este ecografia de sold, care se face de rutina, intre 4 si 6 saptamani. Este o investigatie beningna, nu e dureroasa, nu implica iradiere sau altceva, si atunci ar trebui, teoretic, facuta. In lumea civilizata, toti copiii fac aceasta ecografie.
Alte examene amanuntite, ecografie transfontanelara, abdominala sau de cord se fac numai in circumstante clare, cand suspectezi ceva neurologic, digestive sau cardiac.
A deveni părinte îți schimbă programul și prioritățile. Timpul nu pare niciodată suficient, iar responsabilitățile…
Când vine vara, garderoba celor mici se transformă complet, iar una dintre cele mai importante…
Viața de zi cu zi a devenit mai ușoară datorită unor tehnologii care ne oferă…
Copiii devin, pe zi ce trece, din ce în ce mai curioși și curajoși. Pentru…
Bolile cardiace congenitale și alte afecțiuni cardiovasculare la copii pot avea consecințe grave dacă nu…
Hrana nu înseamnă doar nutrienți, ci și iubire, siguranță și începutul unor obiceiuri care vor…