Amigdalele sunt doua tesuturi rotunde si carnoase situate in partea din spate a gatului (faringe). Amigdalele ajuta la filtrarea agentilor patogeni care intra prin nas sau gura, pentru a proteja restul corpului de infectii. Fac parte din sistemul limfatic si ajuta la combaterea infectiilor. Uneori, amigdalele pot deveni rosii, umflate sau infectate. Indepartarea lor nu pare sa creasca susceptibilitatea la infectii. Amigdalele variaza foarte mult ca marime si se inflameaza ca raspuns la infectii. Daca inflamarea lor devine cronica sau nu se amelioreaza, medicul poate recomanda o amigdalectomie (indepartarea amigdalelor). In mod obisnuit, persoanele carora li se indeparteaza amigdalele pot lupta in continuare cu infectiile, organismul are capacitatea de a gasi alte modalitati de a combate germenii. In acest articol iti spunem ce trebuie sa stii despre amigdale. De asemenea, citeste aici despre amigdalele inflamate.
Afecțiuni ale amigdalelor
Sunt mai multe boli care afecteaza amigdalele:
Cum verifici sanatatea amigdalelor?
Exista teste prin care poti face asta:
Tratamente pentru amigdale
In functie de diagnosticul stabilit, medicul poate recomanda:
Cum poti sa-ti mentii amigdalele sanatoase?
In general, poti reduce riscul de infectii bacteriene si virale prin spalarea frecventa a mainilor. De asemenea, ar trebui sa eviti sa imparti alimente, bauturi sau ustensile de mancare cu cineva care este bolnav.
Daca esti predispus la pietre la amigdale, poti incerca sa le previi prin practicarea unei bune igiene orale. Aceasta include periajul, folosirea atei dentare zilnic si vizitarea dentistului pentru controale regulate.
Este important sa intelegi ca unele persoane sunt pur si simplu mai vulnerabile la infectiile amigdalelor. In afara de amigdalectomie, este posibil sa nu existe o modalitate sigura de a preveni revenirea problemei. De aceea, medicul poate recomanda o amigdalectomie daca alte tratamente nu rezolva problema.
Cand ar trebui sa fie indepartate amigdalele?
Amigdalectomia se face cel mai frecvent la copiii cu infectii frecvente ale amigdalelor. Dar si adultii pot face amigdalectomii. Medicul recomanda adesea amigdalectomia persoanelor care au dureri de gat cronice. De exemplu, daca ai avut mai multe infectii ale gatului in ultimii 2-3 ani, ar putea fi momentul sa iei in considerare o amigdalectomie.
Amigdalele tale sunt mici, dar puternice. Atunci cand functioneaza normal, ele ajuta la protejarea organismului impotriva multor tipuri de infectii. Dar daca amigdalele se infecteaza frecvent, ar putea fi momentul sa iei in considerare o amigdalectomie. Pentru a afla mai multe despre amigdale si despre procedurile care le pot trata, discuta cu medicul ORL.
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…