Ce trebuie sa stii despre amigdale?

Amigdalele sunt doua tesuturi rotunde si carnoase situate in partea din spate a gatului (faringe). Amigdalele ajuta la filtrarea agentilor patogeni care intra prin nas sau gura, pentru a proteja restul corpului de infectii. Fac parte din sistemul limfatic si ajuta la combaterea infectiilor. Uneori, amigdalele pot deveni rosii, umflate sau infectate. Indepartarea lor nu pare sa creasca susceptibilitatea la infectii. Amigdalele variaza foarte mult ca marime si se inflameaza ca raspuns la infectii. Daca inflamarea lor devine cronica sau nu se amelioreaza, medicul poate recomanda o amigdalectomie (indepartarea amigdalelor). In mod obisnuit, persoanele carora li se indeparteaza amigdalele pot lupta in continuare cu infectiile, organismul are capacitatea de a gasi alte modalitati de a combate germenii. In acest articol iti spunem ce trebuie sa stii despre amigdale. De asemenea, citeste aici despre amigdalele inflamate.

 

Afecțiuni ale amigdalelor

Sunt mai multe boli care afecteaza amigdalele:

  • streptococ: afectiunea este cauzata de o bacterie cunoscuta sub numele de Streptococcus, care poate provoca dureri in gat si febra.
  • pietre la amigdale: sunt mici umflaturi albe sau galbene la nivelul amigdalelor. Acestea pot duce la dureri de amigdale, respiratie urat mirositoare sau gust neplacut.
  • abces peritonsilar (parafaringian): este o punga de infectie care impinge amigdala in cealalta parte a gatului. Abcesul peritonsilar poate provoca dificultati la inghitire sau la respiratie. Daca se intampla acest lucru, contacteaza imediat medicul. Tratamentul prompt este esential.
  • mononucleoza: cauzata de un virus herpetic numit Epstein-Barr, mononucleoza poate duce la umflarea amigdalelor, dureri in gat, oboseala si eruptii cutanate.
  • amigdale marite (hipertrofice): amigdalele mai mari decat in mod normal pot bloca caile respiratorii, ceea ce duce la sforait sau apnee in somn.
  • cancer la amigdale: cea mai frecventa forma de cancer orofaringian, cancerul de amigdale este adesea legat de papilomavirusul uman (HPV). Simptomele includ dureri de amigdale, o umflatura in gat si sange in saliva (scuipat).

 

Cum verifici sanatatea amigdalelor?

Exista teste prin care poti face asta:

  • un test de cultura bacteriana: medicul orelist ia o proba de la nivelul amigdalelor si o trimite la laborator pentru analiza. Astfel poate verifica diferite infectii bacteriene, inclusiv amigdalita, streptococul si pneumonia.
  • teste de sange: daca medicul crede ca durerea de amigdale se datoreaza mononucleozei, acesta poate solicita un test monospot. Acest test de sange detecteaza anumiti anticorpi, ceea ce poate ajuta la confirmarea diagnosticului. Daca testul monospot este negativ, se poate verifica daca in sange exista anticorpi Epstein-Barr.

 

Tratamente pentru amigdale

In functie de diagnosticul stabilit, medicul poate recomanda:

  • antibiotice: amigdalita datorată unei infecții bacteriene poate fi vindecată cu antibiotice.
  • drenarea abcesului: un abces periamigdalian trebuie, în general, să fie punctat cu un ac, pentru a permite infecției să se dreneze și să se vindece.
  • amigdalectomia: în cazul amigdalelor prea mari sau infectate în mod repetat, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a le îndepărta.

 

Cum poti sa-ti mentii amigdalele sanatoase?

In general, poti reduce riscul de infectii bacteriene si virale prin spalarea frecventa a mainilor. De asemenea, ar trebui sa eviti sa imparti alimente, bauturi sau ustensile de mancare cu cineva care este bolnav.

Daca esti predispus la pietre la amigdale, poti incerca sa le previi prin practicarea unei bune igiene orale. Aceasta include periajul, folosirea atei dentare zilnic si vizitarea dentistului pentru controale regulate.

Este important sa intelegi ca unele persoane sunt pur si simplu mai vulnerabile la infectiile amigdalelor. In afara de amigdalectomie, este posibil sa nu existe o modalitate sigura de a preveni revenirea problemei. De aceea, medicul poate recomanda o amigdalectomie daca alte tratamente nu rezolva problema.

 

Cand ar trebui sa fie indepartate amigdalele?

Amigdalectomia se face cel mai frecvent la copiii cu infectii frecvente ale amigdalelor. Dar si adultii pot face amigdalectomii. Medicul recomanda adesea amigdalectomia persoanelor care au dureri de gat cronice. De exemplu, daca ai avut mai multe infectii ale gatului in ultimii 2-3 ani, ar putea fi momentul sa iei in considerare o amigdalectomie.

 

Amigdalele tale sunt mici, dar puternice. Atunci cand functioneaza normal, ele ajuta la protejarea organismului impotriva multor tipuri de infectii. Dar daca amigdalele se infecteaza frecvent, ar putea fi momentul sa iei in considerare o amigdalectomie. Pentru a afla mai multe despre amigdale si despre procedurile care le pot trata, discuta cu medicul ORL.

Despre autor

Mamisicopilul.ro