Articole

Ce greutate ar trebui sa acumulez in timpul sarcinii? | Intrebari frecvente

Afla raspunsul la intreebarea “Ce greutate ar trebui sa acumulez in timpul sarcinii?” direct de la doamna doctor Valeria Herdea, medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Foloseste calculatorul pentru greutate in sarcina!

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Ce greutate ar trebui sa acumulez in timpul sarcinii?

–  transcriere video interviu cu Dr. Valeria Herdea –

Dr. Valeria Herdea:

Este una dintre cele mai frumoase intrebari care se pun, pentru toata lumea doreste sa stie cum va arata la finalul sarcinii. Ideal ar fi sa nu acumulam foarte mult, adica ca undeva 9-10 kg, cam aceasta ar fi greutatea ideala, pentru ca avem 3 – 3,5 kg copilul, avem lichidul amiotic, placenta, deci ar trebui sa ramanem cu 3-5 kg la finalul sarcinii, ceea ce este in regula si sa dau foarte usor jos, mai ales la mamele care alapteaza sau la mamele hiperactive, care se misca si sunt implicate social.

Pe de alta parte, este important sa stim ca a acumula foarte mult in timpul sarcinii, din pacate poate fi o mare problema. Obezitatea pe perioada sarcinii poate duce la diabet gestational, dislipidemie, risc de fenomene neurologice si in primul rand de sarcina dificila.

Femeia care ia foarte mult in greutate are foarte multe riscuri si ulterioare sarcinii. In primul rand apar riscuri de expulzie. Este foarte dificila epiziotomia, coaserea de dupa ce fatul a venit pe lume este extrem de dificila pentru ginecolog in cazul femeilor obeze si vindecarea este mult mai grea.

O mama obeza este o mama care va avea probleme cu circulatia. Aceasta este predispusa la boala hemoroidala, la insuficienta venoasa periferica cronica, deci apar varice. O mama obeza va avea foarte multe probleme si in a-si recapata aspectul fizic anterior sarcinii. De cele mai multe ori la femeile obeze sau la cele care au acumulat intre 20 si 30 de kg in timpul sarcinii apare depresia postnatala si depresia accentueaza obezitatea. Mamele in aceasta situatie de foarte multe ori mananca pentru ca asa au senzatia ca isi rezolva problemele – infruntarea problemei e solutia, nu ascunderea in spatele frigiderului.

Dr. Valeria Herdea

Doctor Valeria Herdea - medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator.

View Comments

  • Eu am 35 de săptămâni și am luat 11 kg, e ok?Mulțumesc!

  • Bună! Sunt în sapt 19 de sarcină. Am început cu 57 kg, și am ajuns la 49 din din cauza vărsăturilor din primul trimestru. Acum am 51. Oare reprezinta greutatea mea o problema în acest moment? Se pare ca iau f lent în greutate

  • Sunt la a doua sarcina si sunt in 18 saptamani am 35 de ani si am luat in greutate 6 kg .

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

6 zile ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

o lună ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

o lună ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago