Intrebari frecvente

Ce este rinita si care sunt metodele de tratament? | Intrebari frecvente

Afla ce este rinita si care sunt metodele de tratament direct de la doamna doctor Miorita Toader, medic primar ORL pediatrie. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Ce este rinita si care sunt metodele de tratament?

–  transcriere video interviu cu Dr. Miorita Toader –

Dr. Miorita Toader:

Rinitele sunt intr-adevar in ultimul timp din ce in ce mai frecvente. Ne referim mai ales la rinitele alergice. Alergia a devenit un diagnostic extrem de frecvent in ultimul timp, nu atat la populatia adulta cat mai ales la copii.

De fapt, aceasta este noutatea, ca alergia, implicit rinita alergica a devenit extrem de frecventa la copii, coborand varsta chiar la copiii de un an, chiar in ultimul timp tendinta este ca alergia sa fie frecventa si la grupa de varsta zero-un an, si la sugar. Ma refer la patologia alergica in general, dar chiar si rinita alergica.

Ce implica rinita alergica, din punct simptomatologic: racelile oricum sunt foarte frecvente la copii, mai ales in copiii care merg in colectivitate, dar si la copiii mici care au un frate, o sora care merge in colectivitate.

Lucrul acesta este obisnuit, nu este nimic nou, dar tinand cont de frecventa alergiei in ultimii ani si din ce in ce constat ca este mai frecventa alergia si rinita alergica, trebuie cu totii sa fim extrem de atenti sa ne gandim la rinita alergica, la alergie, sa ne gandim in primul rand noi medicii, dar si parintii, pentru ca de multe ori se confunda o simpla raceala cu o alergie, cu o rinita alergica.

Revenind la simptomatologie. Simptomatologia este asemanatoare cu aceea a unei raceli banale, totusi o rinoree – un nas care curge mult timp, cu secretii apoase, nas infundat – ridica suspiciunea acestei rinite alergice.

Ce e de facut? Ca diagnostic, este uneori dificil de pus diagnosticul de rinita alergica, de preferat ar fi sa se faca testari, la alergeni respiratori alimentari, dar nu intotdeauna aceste testari ne aduc diagnosticul, cat simpla observatie clinica a pacientului, daca se poate de catre acelasi medic sau de catre un grup restrans de medici ca sa nu umble parintii la diversi medici, adica si la pediatru, si la medicul de familie, si la ORL-ist. Daca se poate, intre medic de familie, medic orelist si medic alergolog pentru a se stabili un diagnostic de certitudine.

Ce e de facut cand avem stabilit diagnosticul? Daca reusim sa aflam la ce este copilul alergic, incercam evident sa ferim copilul de alergeni. Daca nu reusim, pur si simplu simpla observatie – eu totdeauna sfatuiesc parintii pentru ca ajungem sa facem testari, nu gasim nimic la testare, nu gasim un alergen, si totusi copilul are simptomatologia de rinita alergica, adica ii curge nasul, are nasul infundat, raceste destul de des.

Ce e de facut? Sfatuiesc intotdeauna parintii sa observe cu atentie cand apar aceste simptome. Le spun: mergeti la munte, daca e o poienita unde s-a cosit iarba de curand, sau o poienita cu nu stiu ce flori. Daca incepe copilul dumneavoastra sa aiba nasul infundat si secretii, e clar ca este o alergie la fanul cosit, sa spunem, sau stiu eu, miros de flori de tei, de salcam. Simpla observatie a parintilor este de mare ajutor in stabilirea diagnosticului. Mergem mai departe.

Ce facem, ce mijloace de tratament avem? Preventia – sa ferim copilul – in primul rand. Dar trebuie sa trecem la mijloace terapeutice, la medicamente. Este un lucru delicat, pentru ca la aceasta varsta, mai ales la copiii foarte mici, gama de medicamente este destul de restransa. Si totusi, trebuie sa administram copiilor antihistaminice, antialergice atat pe gura cat si local. Administrarea antihistaminicelor local, nazal este o discutie chiar intre noi medicii.

Depinde de la ce varsta – nu avem voie sa administram antihistaminice local, nazal la varste mici decat la medicamente care sunt cu studii foarte bine documentate, si desigur sa explicam parintilor cat timp administram, de ce administram, ce efecte adverse pot sa apara – mai ales efectele adverse in timp, ma refer la modificarile de crestere.

Dr. Miorita Toader

Medic primar ORL, pediatrie.

View Comments

  • Buna ziua! Am o intrebare. Spuneti va rog daca copilul meu a urmat un tratament de rinita timp de 2 saptamini, e posibil sa apara iarasi peste vri-un timp simptomele? Ms anticipat!

Recent Posts

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 săptămâni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

o lună ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

2 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago

Săptămâna 2 de sarcină. De la concepție la implantare

Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…

5 luni ago