Intrebari frecvente

Ce ascunde diagnosticul de rosu in gat? | Intrebari frecvente

Afla ce ascunde diagnosticul de rosu in gat direct de la domnul Dr. Adrian Craciun, medic primar neonatolog. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Ce ascunde diagnosticul de rosu in gat?

–  transcriere video interviu cu Dr. Adrian Craciun –

Rosu in gat… painea pediatrului si stresul mamicilor de copii din Romania. Te duci, copilul are febra, mananca prost, te duci la doctor si doctorul se uita in gat si spune “are rosu in gat”. Si mama devine “aoleu, a cazut casa peste noi”.

Rosu in gat, de fapt, nu inseamna nimic altceva decat un faringe mai hiperemic sau niste amigdale mai inflamate, care daca nu se asociaza cu febra mare care nu scade, puncte albe de puroi sau stare proasta, sunt de obicei virale. 95% dintre infectiile respiratorii sunt virale, adica nu necesita tratament antibiotic. 5% sunt bacteriene.

Deci daca copilul iti face febra mare, care nu scade sau scade foarte greu la antitermice. Doctorul vede puroi, vezi ca refuza alimentatia – acestea sunt semnele indirecte ale unei amigdalite bacteriene care necesita antibiotic. Numai ca in Romania se da antibiotic pe banda, mama se sperie ca, vezi-Doamne, febra e mare, doctorul e mai darnic si mai dornic sa se acopere, si atunci pentru un banal rosu in gat primesti 7 medicamente. Primesti antibiotic chiar daca uneori nu e nevoie de el, primesti inhalatii cu cortizol chiar daca nu ai nevoie de ele, antitermice chiar daca nu faci febra, de imunitate, de draci, de laci.

Un banal rosu in gat se trateaza local. Daca copilul este mai mic se foloseste spray; exista mai multe tipuri de spray pentru copii. La copii mai mari, care pot sa suga, sunt bomboane cum le folosim si noi de supt. Pe vremuri era celebrul Faringosept. Acum pe langa Faringosept exista o gramada de spray-uri locale. Ca un banal rosu in gat nu se trateaza general, ci local. Si mama trebuie sa inteleaga ca e o chestie pasagera, care dureaza cam 7-10 zile si nu este o treba, cum sa va spun eu, de vine sfarsitul lumii. E cea mai frecventa si cea mai cunoscuta infectie respiratorie. Si la copilul mic, si la copilul mare, si la adult. Dar cu cat copilul este mai mic si parintele mai stresat, cu atat acest rosu in gat devine o tragedie fara sa fie.

Dr. Adrian Craciun

Medic primar pediatru in cadrul Sectiei de Neonatologie a Spitalului Cantacuzino din Bucuresti.

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

2 săptămâni ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

4 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

4 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

o lună ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

o lună ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago