Articole

Cat timp este bine sa doarma un nou-nascut? | Intrebari frecvente

Afla cat timp este bine sa doarma un nou-nascut direct de la doamna doctor Valeria Herdea, medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Cat timp este bine sa doarma un nou-nascut?

–  transcriere video interviu cu Dr. Valeria Herdea –

Dr. Valeria Herdea:

Daca suntem fericiti si nou-nascutul este al vecinilor, sigur doarme 12 ore; daca nou-nascutul este al nostru, sigur doarme mai putin. Acum sigur ca asta este o istorie care se tot vehiculeaza. In general, nou-nascutul doarme aproximativ 20 de ore din 24. In mod normal, un nou-nascut sta treaz, este alert, atunci cand ii este foame, sete, sau se simte ud sau este neglijat. Solicita atentie prin plans pentru ca asta poate sa faca; si, in alta ordine de idei, ce este important este sa-i fim alaturi si sa intervenim foarte repede. Doarme in general dupa ce a mancat, dupa ce a scos aerul, deci dupa ce a eruptat, si dupa ce a avut scaun. Se linisteste si doarme; doarme aproximativ doua-trei ore intre doua mese in prima luna de viata. Ulterior, perioada in care este alert, treaz, creste.

Se ajunge la varsta de un an sa aiba un somn de aproximativ 10 ore, intr-o situatie ideala, si inca doua perioade de somn in timpul zilei: unul dimineata, de aproximativ o ora, si unul de dupa-amiaza, de aproximativ doua ore. Varianta ideala spune ca, odata cu cresterea, se reduce perioada de somn de dupa amiaza. Insa, pana la copilul scolar, ideal este sa aiba aceasta perioada de somn de dupa amiaza si somnul de noapte sa inceapa inainte de ora 22:00, pentru ca este un somn odihnitor. Asta este varianta ideala. Varianta reala este ca bebelusul doarme in functie de starea lui de sanatate. Daca este sanatos si nu are colici doarme, intr-adevar, in jur de 18-20 de ore.

Daca are, insa, perioade de colici, din pacate este posibil sa se trezeasca si la jumatate de ora. Si atunci avem nevoie sa-l putem ajuta, sa-l putem linisti, sa iesim afara, sa-l plimbam pe teren accidentat. Nu in ultimul rand, daca persista durerile colicative, sa ne prezentam la un consult pentru ca acel copil sa fie evaluat clinic, sa i se faca investigatii, sa stim cum stam. Interventia merge de la simplu la complex. In general intervenim cu produse simple, produse naturale; daca nu obtinem rezultate, putem merge la semisintetice si, ulterior, sintetice. Ce este important este sa ne adaptam sugarului, greutatii, starii de sanatate, afectiunilor existente, predispozitiilor mostenite din familie si sa ne modulam interventia strict in functie de evolutia copilului.

Dr. Valeria Herdea

Doctor Valeria Herdea - medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator.

View Comments

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

5 zile ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

4 săptămâni ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

4 săptămâni ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago