Articole

Cat dureaza greturile in timpul sarcinii? | Intrebari frecvente

Afla informatii utile despre disgravidie si despre cat dureaza greturile in timpul sarcinii direct de la doamna doctor Valeria Herdea, medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Cat dureaza greturile in timpul sarcinii?

–  transcriere video interviu cu Dr. Valeria Herdea –

Dr. Valeria Herdea:

Perioada de disgravidie, cum ii spunem noi poate fi precoce, in primele 3 luni de sarcina, sau poate fi tardiva dupa luna a 7-a de sarcina. In prima perioada, primele trei luni, disgravidia este produsa de modificarile hormonale, pe de o parte e indusa de sarcina, dar nu in ultimul rand de starea afectiva. Sa nu uitam ca o gravida care se simte nesigura pe ea, nu este protejata, o gravida care nu are un partener pe care sa se bazeze sau nu este sustinuta de familie sau este o sarcina care nu au fost dorita are din pacate astfel de stari mult mai des decat gravidele celelalte.

Un studiu pe care noi l-am derulat la cabinetul nostru, pe cinci ani, a demonstrat ca aproximativ 81% dintre gravide trec prin anxietatea de sarcina. Anxietatea este o stare in care gravida este tensionata, nivelul de stres este mai ridicat, se simte anxioasa, depresiva, speriata, nesigura in primul rand pentru ca ii este teama de produsul de conceptie, de fat si daca va fi in stare sa fie o mama buna. Aceasta e speriata de responsabilitatile care urmeaza si de foarte multe ori si de faptul ca s-a terminat copilaria si incepe copilaria unui altui prunc.

Pe de alta parte, este important sa stim ca in general tensiunile, conflictele nu fac bine perioadei de sarcina. Un loc de munca stresant, un loc de munca in care atmosfera nu este una cordiala, un loc de munca in care nu are satisfactie profesionala, persoana respectiva nu se simte valorizata, respectata sau e o atmosfera in care cineva tot timpul o umileste, poate duce la scaderea stimei de sine, la scaderea increderii si astfel la dezvoltarea si aparitia acestui sindrom de disgravidie precoce, mai intens si mult mai rapid.

O veste buna este ca greturile in timpul sarcinii se termina undeva pe la 4 luni si jumatate. In credinta populara se spune ca atunci cand se misca si copilasul, se termina si perioada de greturi. Urmeaza o perioada de-a dreptul fericita, pentru ca undeva intre 4 si 7 luni jumate toata lumea se simte minunat, asta sigur daca sunt intrunite conditiile de afectiune, de grija, de protectie sociala, familiala din jurul gravidei.

Ce se intampla in ultimele trei luni cand vorbim de disgravidia tardiva – de foarte multe ori sarcina creste dimensiuni, apasa si impinge in sus absolut tot ce inseamna musculatura, stomac si atunci orice mancam, daca mancam mai mult decat e necesar, imediat o sa ne trezim cu o senzatie de greata si varsaturi. Ambele sunt stari care nu necesita tratament special, ci necesita o dieta adecvata starii generale, adica fara sa ne infundam cu carne foarte multa daca tot varsam.

Este bine sa avem alimentatie usoara cantitativ, aspectuoasa, asezonata si in primul rand care sa contina foarte multe fructe, legume, foarte multe alimente care sa ne aduca aportul de proteine, lipide, glucide necesar si nu in ultimul rand saruri minerale. Se recomanda, salata de fructe, sucul de fructe naturale stoarse la storcator, atat cat putem, ca nimeni nu ne obliga sa mancam foarte mult si inca o data nimeni nu ne pune sa mancam, de buna voie si nesilite de nimeni, pentru doua-trei persoane.

Orice spor ponderal in timpul sarcinii, sa nu se uite ca va trebui dat jos dupa aceea sau este recomandat sa il dam jos dupa aceea si e bine sa nu uitam ca ramanem femei si dupa ce am nascut si dorim sa ne fie mai usor si dupa aceea.

Dr. Valeria Herdea

Doctor Valeria Herdea - medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

2 săptămâni ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago