Afla cat de des i se face baita bebelusului direct de la doamna doctor Valeria Herdea, medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.
Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.
– transcriere video interviu cu Dr. Valeria Herdea –
Dr. Valeria Herdea:
Baia bebelusului este unul dintre cele mai controversate subiecte mondene, pentru ca exista teorii si teorii. In tarile nordice, de exemplu, baia se face mai rar pentru ca se considera ca a expune bebelusul la detergenti inseamna a-i dezvolta de fapt atopii, si a incuraja, de fapt, predispozitia acelui copil spre alergii. Cultura noastra, sa spunem, este una traditionalista, si baia este indicat sa se faca zilnic. Totdeauna incercam sa spunem parintilor – intrebam parintii: de cate ori va spalati pe zi? Si parintele se uita la noi, si-n functie de cum se uita si ce spune, cam realizam cam de cate ori se spala pe zi. Si este de dorit sa le recomandam sa-si spele si copilul de cate ori se spala si ei.
In primul rand, se spala la fundulet la fiecare emisie de urina sau de scaun. Dupa urina poate fi spalat cu jet de apa, iar dupa scaun cu apa si sapun, si protejat dupa uscare cu crema de protectie. Atentie! Baia generala se face minim o data pe zi. Nu este obligatoriu sa folosim abrazive, sa folosim detergenti foarte puternici pentru piele. Este important sa folosim un produs adaptat pielii bebelusului, un produs care sa fie sigur, standardizat, folosit dupa studii si care sa aiba in spate rezultate ale acestor studii, care sa indice folosirea lui in siguranta pe pielea unui bebelus. Atentie, produsele cosmetice se vor folosi in functie de starea de sanatate a bebelusului! Daca avem o piele atopica, deci cu predispozitie spre alergii, folosim un produs; daca exista o dermatita atopica, atunci deja folosim alt tip de produs, emolient, hidratant, si daca este o piele normala, fara probleme deosebite, se foloseste un alt tip de produs.
Adaptarea produselor de igiena se face specific, pentru fiecare copil. Nu exista o reteta ideala. Dar exista, in mod cert, de la simplu la complex. De la natural, la semisintetic, la sintetic. Si fiecare pas are in spate o experienta medicala, o experienta de cercetare si de standardizare a acelui produs pentru o grupa de varsta. In ce priveste baia, ideal ar trebui sa facem dus. Pentru ca dusul inseamna baia care indeparteaza celulele, mizeria de fapt – sunt celulele moarte de pe pielea noastra, si nu in ultimul rand resturile de urina, de fecale de pe pielea copilasului. Ce este important este sa potrivim apa, sa putem sa-l spalam sub jet de dus pe copil, dupa ce l-am spalat sa-l uscam prin tamponare si, sigur, sa avem grija de el cu toate cele corespunzatoare varstei si tegumentelor pielii lui, caracteristicilor pielii lui.
Exista situatii in care un copil urineaza sau are scaun de mai multe ori pe zi. De fiecare data se intervine facand aceiasi pasi. Sigur acum, un mod ar spune ca ar trebui sa folosim servetele si sa facem baie cam la doua zile. Nu este o solutie… sau nu este o solutie pentru fiecare copil. Fiecare copil are regulile dupa care poate fi crescut in asa fel incat sa-i mearga bine. Sa creasca frumos, sa aiba pielea sanatoasa, fara leziuni, si in asa fel incat sa nu cadem in nicio extrema – deci nu folosim nici excesiv produse de cosmetica, dar nici nu uitam apa si folosim doar servetele. Servetelele sunt bune cand mergem in vizita, cand mergem la medic… si cam atat. In rest folosim apa. Apa lasata de bunul Dumnezeu care ne ajuta sa ne spalam copiii, sa curga apa pe ei.
Dupa ce am facut dus, daca vrem neaparat sa-l rasfatam pe micut si micutul are deja cateva luni, il putem lasa in apa sa inoate. Dupa varsta de trei luni, putem umple cada cu apa dupa ce am dezinfectat-o, ii punem colacelul de gat si-l lasam sa inoate. 5-10 minute, cat ii face placere. Asta este o bucurie, este cu totul altceva. Deci putem sa-l lasam sa faca baie, sa-si dezvolte musculatura, mai ales musculatura cefei, musculatura toracelui, a picioarelor, sa scape de colici, iata, exista si solutii naturale de a scapa de colici. Putem, la fel, sa facem acelasi lucru in bazine cu apa sarata sau in bazinele cu apa de mare; in niciun caz in bazine cu apa dulce care nu au verificare sanitara corespunzatoare, sau bazine care nu sunt speciale pentru copii.
Ce este important pentru noi este sa intelegem ca igiena se invata din prima zi de viata, si asa cum il invatam, asa o sa il avem pe copil; ca aceeasi igiena are nevoie sa respecte particularitatile fiecarei fiinte vii – ca exista copii cu pielea atopica, care nu tolereaza decat anumite produse cosmetice, si exista copii care n-au nicio problema indiferent unde sunt spalati. Important este sa asiguram toaleta corespunzatoare copilului in fiecare zi.
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…