Intrebari frecvente

Care este cauza febrei la bebelus? | Intrebari frecvente

Afla care este cauza febrei la bebelus direct de la domnul Dr. Adrian Craciun, medic primar neonatolog. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Care este cauza febrei la bebelus?

–  transcriere video interviu cu Dr. Adrian Craciun –

Cauza febrei la bebelus este multipla. Aceasta poate sa denote o afectiune infectioasa, dar poate sa se datoreze si unei supraincalziri sau unei perioade de agitatie prelungita. Nou-nascutii si sugarii mici fac foarte usor febra, nu e ca la noi.

Temperatura normala se ia intrarectal si este intre 36.5 si 37.5. Daca se ia periferic – frunte, subrat, ureche – se mai adauga 0.5. Temperatura se ia numai daca simti copilul fierbinte la mana. Si v-am spus, intre 36.5 si 37.5 este normal, intre 37.5 si 38 este stare subfebrila si se intra deja in alerta, peste 38 este febra.

Pana in primele 3 luni de zile se pot folosi numai supozitoare, deoarece siropurile sunt un pic iritante gastric. Se pot folosi supozitoare de Paracetamol sau de Nurofen pentru febra mica, Novocalmin, jumatate de supozitor pentru febra mare, peste 39. Dupa 3 luni de zile se pot folosi si siropuri, cum ar fi Nurofen, Panadol, Eferalgan, ca atunci burtica copilului tolereaza.

Atentie! Febra fara niciun alt simptom se poate datora, v-am spus, unei supraincalziri sau unei agitatii prelungite. Nu trebuie sa infofolim copilul; temperatura normala trebuie sa fie intre 22 si 24 de grade. Nu trebuie pusa patura, caciula, etc. Si la baie daca ai folosit o apa mai calda si iei temperatura dupa baie, ai sa vezi ca a crescut cu cateva diviziuni. Aceasta este, ca sa zicem asa, in ghilimele, o febra fiziologica.

Daca febra se asociaza si cu alte simptome – mucozitati, tuse, diaree, varsaturi etc., atunci nu mai e fiziologic, este patologic si trebuie consultat medicul de urgenta. Dar trebuie ca orice mamica de copilas, de sugar, sa aiba in casa aceste antitermice, pentru ca oriunde se trateaza la fel. Si acasa, si la spital, tot ii dai antitermicul respectiv. Si nu trebuie intrat in panica. Fiindca in general febra devine ca o „boala”. Febra este, de fapt, un simptom; trebuie vazuta cauza si trebuie sa stii ce sa faci, trebuie sa ii administrezi antitermicul potrivit in doza potrivita.

Dr. Adrian Craciun

Medic primar pediatru in cadrul Sectiei de Neonatologie a Spitalului Cantacuzino din Bucuresti.

View Comments

Recent Posts

Ghidul părinților moderni: mai puțin stres, mai mult timp pentru tine și bebe

A deveni părinte îți schimbă programul și prioritățile. Timpul nu pare niciodată suficient, iar responsabilitățile…

3 zile ago

Cele mai bune sandale pentru copii – 5 caracteristici importante pe care ar trebui să le aibă

Când vine vara, garderoba celor mici se transformă complet, iar una dintre cele mai importante…

4 zile ago

Tehnologii moderne care îți pot îmbunătăți sănătatea la domiciliu

Viața de zi cu zi a devenit mai ușoară datorită unor tehnologii care ne oferă…

2 săptămâni ago

Cum poți să alegi bicicleta potrivită pentru copii de 3-5 ani?

Copiii devin, pe zi ce trece, din ce în ce mai curioși și curajoși. Pentru…

4 săptămâni ago

Cardiologie pediatrică: investigații esențiale pentru nou-născuți și copii

Bolile cardiace congenitale și alte afecțiuni cardiovasculare la copii pot avea consecințe grave dacă nu…

o lună ago

4 sfaturi esențiale pentru a asigura o alimentație corectă și echilibrată pentru copii

Hrana nu înseamnă doar nutrienți, ci și iubire, siguranță și începutul unor obiceiuri care vor…

2 luni ago