Intrebari frecvente

Cand se face primul examen medical al nou-nascutului? | Intrebari frecvente

Afla cand se face primul examen medical al nou-nascutului direct de la doamna doctor Valeria Herdea, medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Cand se face primul examen medical al nou-nascutului?

–  transcriere video interviu cu Dr. Valeria Herdea –

Dr. Valeria Herdea:

O poveste lunga. Deci, in primul rand, preluarea copilului din maternitate se face in 24-48 de ore dupa ce acel copil a ajuns la domiciliu. Este esential sa stim ca orice copil care se naste intr-o maternitate, practic este declarat de parinti, ajunge in sistemul de asistenta sociala, si este anuntat – in mod normal ar trebui anuntat – la cabinetul medicului de familie al parintilor. Ulterior, acestia decid daca vor inscrie copilul la medicul de familie al lor sau vor cauta un medic pediatru. De fapt, medic de familie cu profil pediatrie.

Si aici avem de facut urmatoarea observatie: este de dorit ca in timpul sarcinii, in ultimele luni de sarcina, ultimele 3-4 luni de sarcina, sa incercati sa cautati un medic de familie care sa ingrijeasca si copii si pe a carui lista sa incercati sa ajungeti, astfel incat la iesirea din maternitate sa puteti anunta unde mergeti. Este esential sa cunoasteti acel medic, sa va stabiliti o relatie si sa incercati sa-l aveti cat mai aproape de domiciliul dumneavoastra, daca se poate, in asa fel incat sa puteti ajunge, sau sa poata ajunge la dumneavoastra in situatia unei urgente.

Pe de alta parte, disponibilitatea de a inscrie copii pe lista este una intalnita astazi din ce in ce mai putin, pentru ca este foarte dificil sa ingrijesti copii, suntem din ce in ce mai putini cei care ingrijim copii si, nu in ultimul rand, din pacate, solicitarile pe care un copil sub varsta de un an le are de la personalul medical sunt foarte multe. Este dificil, desi frumos. Este extrem de frumos, dar extrem de responsabilizant. Asa ca este bine de stiut ca numai in echipa cu parintii putem creste un copil.

Revenind, in primele 24-48 de ore se anunta la iesirea din maternitate. Tatal sau mama anunta ca a ajuns la domiciliu; daca exista disponibilitatea medicului de a merge la domiciliu, vede copilul la domiciliu – asta in situatia in care sta aproape si exista niste conditii indeplinite (gravida a fost pe lista lui) – sau se prezinta acel copil la primul cabinet medical, cel mai apropiat de domiciliu, si este vazut de medic cu o programare prealabila, si este preluat pe lista acelui medic.

Este important sa stim ca etapele preluarii inseamna: 1. o istorie a acelei familii, intocmirea unei fise medicale. In vederea intocmirii acestei fise medicale, parintii au recomandarea de a se prezenta cu copii ale documentelor de iesire din spital mama, iesire din spital copil, copie certificat de nastere al copilului si o copie a unui act de identitate al unuia dintre parinti. Impreuna cu aceste documente si cu copilul, mergem la cabinetul medicului de familie, urmeaza sa fim examinati, ni se intocmeste o fisa medicala, ni se fac recomandari, si copilul este preluat pe listele medicului respectiv.

Ulterior, pana la varsta de un an este vazut la 2, 4, 6, 9 luni, un an, sau sunt cabinete la care se practica a fi vazut lunar. Recomandarea este sa fie vazut lunar de catre medicul de familie cu profil pediatrie si intre un an si 3 ani, din 3 in 3 luni. Dupa varsta de 3 ani, poate sa vina la control din 6 in 6 luni.

Prezentarea la consult profilactic este esentiala. Intelegerea nevoii de prezentare la consult profilactic este esentiala pentru dezvoltarea copilului, pentru ca intr-un fel relationezi cu un parinte care vine cu un copil sanatos (ai timp sa-i explici cum sa-l creasca, ce sa faca, sa-l consiliezi corect pentru vaccinare, pentru tot ceea ce inseamna diversificare, crestere si dezvoltare neuropsihomotorie), si intr-un alt fel actionezi atunci cand vine un copil permanent bolnav.

Te concentrezi, te focusezi pe afectiunea respectiva, incerci sa ajuti parintele sa-l puna pe picioare si, din pacate, timpul pe care-l ai nu-ti permite sa faci si profilaxie foarte mult. Deci nevoia de parteneriat este una reala.

Dr. Valeria Herdea

Doctor Valeria Herdea - medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator.

View Comments

  • Sa le transmita cineva si celor care fac certificate . Am asteptat 2 saptamani dupa certificat ca sa putem sa ne inscriem la medic , ca nici ala fara el nu te primeste

Recent Posts

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 săptămâni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

o lună ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

2 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago

Săptămâna 2 de sarcină. De la concepție la implantare

Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…

5 luni ago