Articole

Cand ducem copilul la logoped?

Fiecare copil se dezvolta in ritmul propriu, si inclusiv limbajul si vorbirea se dezvolta diferit. Iata, insa, cand este cazul sa ducem copilul la logoped si ce implica sedintele de logopedie pentru copii.

CUPRINS:

1. Dezvoltarea limbajului la copii
2. Probleme comune de vorbire la copii
3. Ce pot face parintii?
4. Cum ajuta logopedia?

Dezvoltarea limbajului la copii

O serie de factori influenteaza progresul copilului in vorbire si limbaj, inclusiv dezvoltarea fizica, ereditatea si mediul inconjurator. Problemele de auz sunt cauze frecvente ale problemelor de vorbire, dar chiar si copiii cu auz normal pot trece prin etape cu probleme de fluenta sau probleme de articulare.

Fiecare copil se dezvolta in ritmul sau si inclusiv limbajul se dezvolta diferit la fiecare copil. Este normal ca in primele etapa de viata cei mici sa aiba unele dificultati in a spune corect cuvintele.

Etapele dezvoltarii limbajului

Limbaj bebelusi

In primele 3 luni, bebelusul reactioneaza la sunete puternice, se calmeaza sau zambeste cand i se vorbeste. De asemenea, recunoaste vocea, se opreste din supt cand ause sunete si modul in care plange indica diferite nevoi, conform unor studii. La 4-6 luni, bebelusul urmareste sunete cu ochii, raspunde la modificarile tonului vocii, observa jucarii care scot sunete. Incepe sa fie atent la muzica si scoate diferite sunete cand e suparat sau entuziasmat. La 7-12 luni e incantat de jocul „cucu-bau”, de exemplu, scoate diferite grupuri de sunete, inclusiv pentru a atrage si a pastra atentia. Comunica folosind gesturi precum ridicarea bratelor, imita diferite sunete de vorbire si poate spune adesea primele cuvinte.

Limbaj dupa varsta de 1 an

La 1 – 2 ani, cunoaste cateva parti ale corpului si poate indica spre ele cand este intrebat. Poate urma comenzi simple si intelege intrebari simple. Se bucura de povestioare simple, cantece si rime, indica imagini atunci cand sunt numite, in carti. Invata cuvinte noi in mod regulat si poate pune doua cuvinte impreuna.

La 2 – 3 ani, limbajul se dezvolta tot mai mult, foloseste fraze din 2 sau 3 cuvinte pentru a vorbi despre lucruri si pentru a le cere, e inteles mai bine de membrii familiei si prieteni. Primii 3 ani de viata, cand creierul se dezvolta, reprezinta perioada cea mai intensa pentru dobandirea abilitatilor de vorbire si de limbaj. Aceste abilitati se dezvolta cel mai bine cand cei mici sunt stimulati cu sunete, imagini si expunere consecventa la vorbirea si limbajul altora. Exista perioade critice pentru dezvoltarea vorbirii si a limbajului la sugari si copii mici, atunci cand creierul este cel mai capabil sa absoarba limbajul.

La 3 – 4 ani vorbeste despre activitatile de la gradinita, de exemplu, vorbeste usor fara sa fie nevoie sa repete silabe si foloseste propozitii cu 4 sau mai multe cuvinte. La 4-5 ani foloseste propozitii care ofera multe detalii, spune povesti care raman pe subiect si poate comunica usor cu alti copii si adulti. Poate spune corect majoritatea sunetelor.

Atentie!

Retineti ca fiecare copil se dezvolta in ritmul propriul. Insa, daca sunteti ingrijorat de dezvoltarea limbajului celui mic, nu ezitati sa mergeti la medic pentru o evaluare.

Probleme comune de vorbire la copii

Balbaiala este printre cele mai frecvente probleme de vorbire la copii. La varsta de 2 – 3 ani, este foarte frecvent ca cei mici sa se balbaie la inceputul unei propozitii. Aceasta balbaiala normala poate lua forma repetarii primului sunet sau silaba intr-un cuvant sau primul cuvant dintr-o propozitie. Insa, daca problema persista, e bine sa mergeti cu cel mic la logoped pentru o evaluare. Este mai probabil sa apara atunci cand copilul este obosit, entuziasmat sau intr-o situatie competitiva, cum ar fi incercarea de a se exprima mai bine sau mai repede decat colegii sai.

Exemple de probleme de vorbire si clasificare

Exista mai multe tulburari de vorbire si limbaj:

  • tulburari de articulare – incapacitatea de a forma corect anumite sunete de cuvinte (copilul poate schimba, distorsiona sau adauga sunete in cuvinte);
  • tulburari de fluenta – afecteaza fluxul, viteza si ritmul vorbirii (balbaiala, de exemplu);
  • tulburari de rezonanta – apare atunci cand un blocaj sau obstructie a fluxului de aer regulat in cavitatile nazale sau orale modifica vibratiile responsabile de calitatea vocii;
  • tulburari receptive – copilul are probleme in intelegerea si procesarea a ceea ce spun altii;
  • tulburari expresive – dificultatea de a transmite sau de a exprima informatii;
  • tulburari de comunicare cognitiva;
  • afazie – este o tulburare de comunicare dobandita care afecteaza capacitatea unei persoane de a vorbi si de a-i intelege pe ceilalti;
  • disartrie – se caracterizeaza printr-o vorbire lenta sau neclara din cauza unei slabiciuni sau a incapacitatii de a controla muschii folositi pentru vorbire etc.

Unii copii nu pot pronunta bine anumite sunete si alteori apar probleme de fluenta – cand fluxul de vorbire al unui copil este afectat. Uneori apar deficiente de vorbire in care vocea copilului are o modificare anormala a tonului, rezonantei sau intensitatii sale. Pot sa apara si deficiente de limbaj in care copilul are probleme in exprimarea nevoilor, ideilor sau informatiilor sau in intelegerea a ceea ce spun ceilalti.

Impactul tulburarilor de vorbire asupra sanatatii copilului

Tulburarile de vorbire afecteaza modul in care o persoana creeaza sunete pentru a forma cuvinte. O persoana cu o tulburare de vorbire poate avea dificultati in producerea corecta a sunetelor, omiterea, conectarea sau distorsionarea sunetelor, precum si procesele utilizate pentru a produce corect vorbirea. Multe tulburari de vorbire pot contribui la dezvoltarea mai lenta si la probleme de invatare la scoala. De asemenea, pot afecta sanatatea psihologica, emotionala si sociala a copilului. O tulburare de comunicare poate avea un impact larg asupra vietii unui copil care dureaza pana la maturitate. Poate ingreuna comunicarea in clasa, ii poate afecta performanta academica si cel mic poate fi izolat social, chiar daca este doar o tulburare usoara. Poate avea probleme in viata sociala atunci cand vorbeste cu ceilalti.

Cum identificam problemele de vorbire?

Este important sa ne amintim ca fiecare copil invata in ritmul sau. Semnele ca cel mic ar putea avea nevoie de un logoped sunt subtile, dar vizibile. Un semn timpuriu este problema cu verbalizarea raspunsurilor adecvate. De exemplu, poate indica o problema faptul ca la 12-15 luni emite doar cateva sunete, nu foloseste gesturi sau nu spune primele cuvinte. La 18-24 luni poate indica o problema faptul ca nu foloseste frecvent combinatii de 2 cuvinte. La 2-4 ani poate fi o problema faptul ca nu pune impreuna combinatii de 2-3 cuvinte sau ca spune mai putin de 50 de cuvinte si de cele mai multe ori neinteligibil. La 4-5 ani poate indica o problema repetarea primelor sunete de cuvinte (semn de balbaiala) etc.

Tulburare de vorbire vs Tulburare de limbaj

Copiii care au dificultati in intelegerea a ceea ce spun ceilalti (limbaj receptiv) sau dificultati in a-si impartasi gandurile (limbaj expresiv) pot avea o tulburare de limbaj. Deficienta de limbaj specifica este o tulburare de limbaj care inseamna intarziere in stapanirea abilitatilor lingvistice. Este posibil ca unii copii cu aceasta problema sa inceapa sa vorbeasca abia la 3-4 ani.

Copiii care au probleme cu producerea corecta a sunetelor de vorbire sau care ezita sau se balbaie atunci cand vorbesc pot avea o tulburare de vorbire.

Ce pot face parintii?

In primul rand, e important sa verificati auzul copilului. Este posibil ca cel mic sa nu aiba deficiente de vorbire sau de limbaj, ci mai degraba o deficienta de auz care interactioneaza cu dezvoltarea limbajului sau. Este important sa intelegem si ca o intarziere a limbajului nu este acelasi lucru cu o afectare a vorbirii sau a limbajului. Intarzierea limbajului este o problema de dezvoltare foarte frecventa – de fapt, cea mai frecventa, afectand 5-10% dintre prescolari. Asta inseamna ca limbajul copiilor se dezvolta in ordinea asteptata, doar intr-un ritm mai lent. In schimb, tulburarile de vorbire si limbaj se refera la dezvoltarea anormala a limbajului.

Discutati cu medicul copilului daca aveti nelamuriri. Medicul va poate indruma catre un logoped pentru a evalua si trata persoanele cu tulburari de vorbire sau limbaj. Acesta va vorbi despre comunicarea si dezvoltarea generala a copilului. Un logoped va folosi, de asemenea, teste speciale pentru a evalua copilul. Un test auditiv este adesea inclus in evaluare deoarece o problema auditiva poate afecta dezvoltarea vorbirii si a limbajului. In functie de rezultatul evaluarii, logopedul poate sugera si activitati pe care le puteti face acasa pentru a stimula dezvoltarea copilului.

SFATURI

  • Sustineti copilul – In primele etape, parintii trebuie sa creeze un mediu mai relaxant pentru ca cel mic sa se poata exprima. Mai ales in caz de balbaiala, reduceti stresul copilului in primul rand. Stresul emotional este semnificativ asociat cu balbaiala, la fel ca si istoricul familial al acestei afectiuni. Evitati sa presati copilul pentru a-i accelera abilitatile lingvistice sau pentru a-i corecta imperfectiunile de vorbire.
  • Cititi cu copilul si incurajati-l sa citeasca – O buna modalitate de a va ajuta copilul sa-si dezvolte abilitatile lingvistice este sa ii cititi si sa il incurajati sa citeasca.
  • Discutati cu copilul despre sedintele de logopedie intr-un moment calm. Explicati-i copilului de ce va merge la logoped si care este scopul acestor sedinte. Explicati-i ca nu este nimic in neregula cu el, dar ca este important sa solicitati sprijin atunci cand este cazul si ca veti fi alaturi de el pe parcursul acestei etape si nu numai. Vorbiti-i mereu calm si explicati-i ca aceste sedinte la logoped NU sunt o pedeapsa.
  • Normalizati logopedia – Parintii nu trebuie sa prezinte sedintele de logopedie ale copilului ca o experienta rusinoasa sau secreta. Cel mic trebuie incurajat sa inteleaga faptul ca toti oamenii au anumite provocari, iar mersul la logoped este extrem de util atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Exersati acasa

Sedintele de logopedie sunt, de obicei, o data pe saptamana sau de 2 ori, astfel ca e absolut necesat ca parintii sa lucreze si acasa cu cei mici. Repetati jocuri, activitati etc. Pentru a incuraja copilul sa foloseasca sunetele si cuvintele, un logoped va poate oferi o lista de cuvinte pentru a le practica acasa.

Cum ajuta logopedia?

Logopedia se ocupa cu evaluarea si tratarea problemelor de comunicare si a tulburarilor de vorbire. Este efectuata de catre un logoped. Tehnicile de logopedie sunt utilizate pentru a imbunatati comunicarea. Acestea includ terapia de articulare, activitati de dezvoltare a limbajului si altele, in functie de tipul tulburarii. Logopedia poate fi necesara pentru tulburarile de vorbire care se dezvolta in copilarie sau tulburari de vorbire la adulti cauzate de o leziune sau boala, cum ar fi accident vascular cerebral sau leziuni cerebrale.

Ce implica sedintele de logopedie?

Logopedia incepe de obicei cu o evaluare. Logopedul va identifica tipul de tulburare de comunicare si cel mai bun mod de a o trata. Exercitiile si activitatile de logopedie variaza in functie de tulburarea, varsta si nevoile copilului. Logopedul si copilul pot interactiona prin vorbire si jocuri, folosind carti, imagini sau diferite obiecte, pentru a ajuta la stimularea dezvoltarii limbajului. Se modeleaza sunete si silabe corecte in timpul jocului adecvat varstei pentru a-l invata pe acesta cum sa scoata anumite sunete. De asemenea, un logoped ofera si strategii si teme pentru copil si parinte – activitati pentru acasa.

Exercitiile pot implica si tactici de conversatie pentru imbunatatirea comunicarii, exercitii de respiratie pentru rezonanta, exercitii pentru intarirea muschilor orali. Exista multe resurse disponibile, inclusiv aplicatii de logopedie, jocuri si jucarii pentru dezvoltarea limbajului, cum ar fi carticele sau cartonase logopedie, fise logopedie, caiete de activitati logopedie etc.

Durata tratamentului logopedic

Sesiunile dureaza de obicei aproximativ o jumatate de ora si poate fi nevoie de pana la 15-20 de ore pentru a corecta o problema de vorbire. Durata tratamentului variaza in functie de varsta, tipul si severitatea tulburarii de vorbire, frecventa terapiei, starea medicala de baza, tratamentul unei afectiuni medicale subiacente. Unele tulburari de vorbire incep in copilarie si se imbunatatesc odata cu varsta, in timp ce altele continua pana la maturitate si necesita terapie si intretinere pe termen lung.

Rata de succes a logopediei variaza in functie de tulburarea tratata si de varsta la care se initiaza. Conteaza cand se incepe terapia logopedica – cu cat se incepe de la o varsta mai frageda, cu atat mai bine.

Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/ncbddd/childdevelopment/language-disorders.html
(2) https://www.asha.org/public/speech/disorders/childsandl/
(3) https://www.choc.org/health-topics/kids-speech-problems/
(4) https://medlineplus.gov/speechandlanguageproblemsinchildren.html
(5) https://www.healthline.com/health/speech-therapy
(6) https://kidshealth.org/en/parents/speech-therapy.html

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 săptămâni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

o lună ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

2 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago

Săptămâna 2 de sarcină. De la concepție la implantare

Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…

5 luni ago