Produse pentru bebelusi si copii mici

Cadouri de Craciun pentru copii – recomandari si sfaturi

🎁 Cadouri de Craciun pentru copii – iata cateva sfaturi si recomandari privind alegerea cadourilor de Craciun pentru cei mici, precum si recomandari de jucarii.

CUPRINS:

1. Cum alegem cadourile de Craciun pentru copii?
2. Cadouri – cat inseamna prea mult?
3. „Mos Craciun exista?”
4. Copiii si traditiile de Craciun
5. 10 Idei de cadouri de Craciun pentru copii

Cum alegem cadourile de Craciun pentru copii?

Craciunul se apropie, iar copiii au trimis deja scrisorile catre Polul Nord. Cei mici sunt incantati de povesti despre Mos Craciun care aduce cadouri si le lasa sub brad. In plus, Craciunul este asociat adesea cu daruri pentru cei dragi, mai ales pentru cei mici.

Alegerea cadourilor de Craciun este adesea o sarcina dificila, mai ales pentru ca exista variante nelimitate de idei de cadouri pentru copii. Trebuie stabilit un buget, alese jucarii sigure si de calitate, adecvate varstei, interesante si atractive pentru cei mici, si in acelasi timp copilul trebuie sa invete despre modestie si apreciere pentru ceea ce primeste. O mare bucurie pentru parinti si ceilalti adulti este cand vad fericirea si entuziasmul celor mici cand isi desfac cadourile de Craciun.

Jocul si jucariile sunt extrem de importante pentru un copil. Prin joaca, cel mic invata noi abilitati, creste si se dezvolta.

Iata cateva sfaturi privind alegerea cadoului de Craciun:

1. Tine cont de varsta si nivelul de dezvoltare

Mai intai, verifica eticheta – de obicei, e trecuta varsta de la care se recomanda jucaria. In al doilea rand, gandeste-te daca cel mic pentru care cumperi cadoul este suficient de dezvoltat pentru acea jucarie. Copiii se bucura de jucariile pe care le pot stapani si care sunt potrivite pentru stadiul lor de dezvoltare.

Pentru copii de 0-6 luni poti opta pentru jucarii viu colorate ce pot fi atasate la patut, care se rotesc, jucarii muzicale etc. Pentru 6-12 luni poti opta pentru carti carticele din carton sau din panza, jucarii pentru baita, papusi moi sau jucarii de plus. Pentru 1-2 ani sunt utile jucariile de tras/impins, cuburi de lemn, mingiute, puzzle-uri pentru aceasta varsta, instrumente muzicale, carticele ilustrate etc. Copiii de 2-3 ani pot fi atrasi de cuburi de lemn, puzzle-uri, carticele, jucarii de rol etc. Copiii de 3-5 ani pot fi incantati de carticele, carti de colorat, seturi de desen si pictura sau jocuri de societate.

2. Ia in considerare preferintele copilului

Gandeste-te la copil. Ce ii place sa faca, ce pasiuni are, ce tipuri de jucarii ii plac? Are o pasiune pentru dinozauri sau supereroi? Vezi ce fel de jucarie i-ar putea starni interesul.

3. Jucarii educative

Nu uita ca jucariile ii ajuta pe copii sa invete. Si adesea, jucariile sunt principala modalitate de invatare a copiilor. Alegeti jucarii care incurajeaza creativitatea si jocul liber, precum si care sa ii ajute sa invete abilitati variate. Optati pentru jucarii care pot stimula creativitatea, atentia si capacitatea de gandire a copilului.

4. Siguranta

Pe cat posibil, alege jucarii din materiale non-plastice, din materiale durabile, fara BPA, ftalati, PVC sau substante chimice toxice si coloranti. Nu va bazati doar pe marci de jucarii scumpe si cunoscute, deoarece nu exista nicio garantie ca jucaria pe care o cumparati va fi sigura. Daca cel mic este in stadiul in care duce totul in gura, jucariile nu trebuie sa contina piese mici care prezinta un pericol de sufocare. Partile mai mici, cum ar fi ochii si butoanele, trebuie sa fie fixate ferm pe jucarie. Atunci cand o jucarie este atasata la un snur, lungimea libera a snurului ar trebui sa fie mai mica de 300 mm, astfel incat sa nu fie un pericol de strangulare.

Verificati daca exista margini ascutite sau varfuri care pot rani copilul. In plus, jucariile ar trebui sa fie fabricate din materiale rezistente, netoxice, care sa nu se rupa usor. Cele mai sigure jucarii sunt cele realizate din materiale naturale, precum jucariile din lemn din ce in ce mai populare, potrivite in special pentru copiii mai mici. Evita jucariile care pot fi periculoase pentru copil, precum si jucariile cu zgomote prea puternice, care pot afecta auzul copilului.

Sfaturi suplimentare:

  • Daca alegi un cadou pentru un alt copil, poate fi bine sa discuti inainte cu parintii copilului. E posibil ca cel mic sa aiba un joc asemanator sau chiar la fel, sau parintii pot avea obiectii cu privire la acea jucarie.
  • Daca ai dubii, cumpara o carte. Cartile ocupa foarte putin spatiu, au o durata de valabilitate foarte mare si cu siguranta cititul ii aduce multe beneficii copilului.

Sfaturi pentru parinti:

  • Invatati copilul sa pretuiasca fiecare jucarie pe care o primeste, indiferent cat costa. Retineti ca unele dintre cele mai bune jucarii nu sunt neaparat cele mai scumpe. Daca oferiti intotdeauna cadouri scumpe, cei mici ajung sa se astepte la asta si vor fi nemultumiti de ceva mai putin costisitor. Invatati-i sa fie mai recunoscatori si mai fericiti cu ceea ce au.
  • Impachetarea cadoului – Cadoul este un semn de afectiune si dragoste. De multe ori, copiii se bucura de intregul proces de desfacere a cadoului. Folositi la impachetat o hartie viu colorata si cateva panglici. Mai important, ajutati copiii sa descopere adevarata bucurie de a darui. In plus, invatati-i pe cei mici ca darurile fizice nu sunt singurele lucruri ce definesc Craciunul.
  • „Jucarii pentru fete” si „Jucarii pentru baieti”? Nu va lasati agatati de jucariile specifice unui anumit gen. Fetele si baietii trebuie sa invete sa se simta confortabil cu jucarii de orice tip, indiferent ca e vorba de o masinuta, un robotel, un set de gatit de jucarie sau o papusa.

Cadouri – cat inseamna prea mult?

Incercati sa nu cumparati excesiv – Cand cei mici primesc multe cadouri, tind adesea sa nu se mai concentreze pe cadoul abia desfacut, ca deja isi muta atentia catre urmatorul ambalaj de sub brad, fara sa aprecieze ce au primit. Prin urmare, incercati sa nu le oferiti mai mult de doua cadouri, cel putin nu in aceeasi zi. Obiceiurile si comportamentele se nasc in familie. Depinde de voi cum vreti sa ii invatati pe cei mici sa aprecieze ceea ce au si ce primesc.

Ca parinte si nu numai, evita sa faci un efort financiar major pentru a-i cumpara copilului o jucarie pe care nu ti-o permiti.  Indiferent de varsta lor, stabilirea unui buget pentru Craciun este esentiala. Invatati copiii sa se bucure de experienta in sine si de cadouri, indiferent de natura lor. Reevaluati valorile de familie si stabiliti propriile traditii cand vine vorba de Craciun si cadouri. E necesar un echilibru intre a le oferi cadouri care ii incanta si sunt durabile si a oferi un minimum de cadouri, astfel incat sa le pretuiasca cu adevarat pe cele pe care le primesc.

🎅 „Mos Craciun exista?”

Pe masura ce copiii cresc, este posibil sa aiba mai multe intrebari despre Mos Craciun si despre cum functioneaza cu adevarat magia lui. In prima etapa, intrebarile copiilor despre Mos Craciun au rolul doar de a se asigura ca intr-adevar Mosul exista.

Descoperirea adevarului despre Mos Craciun face parte din etapa de crestere si este un semn ca cel mic dezvolta abilitati de gandire critica. Unii copii nu acorda importanta acestui aspect, altii se simt mandri ca „si-au dat seama”, in timp ce altii se simt tristi, dezamagiti si chiar jenati ca au crezut. Fiecare copil reactioneaza diferit si e normal.

Mos Craciun, magie si imaginatie…

A crede in Mos Craciun poate sa aduca beneficii in ceea ce priveste dezvoltarea copiilor, creativitatea, imaginatia si joaca.

In timpul copilariei, imaginatia estompeaza linia dintre fantezie si realitate, astfel ca le e usor sa creada. Ideea de a crede fara a vedea este fundamentala in aceasta etapa. Fantezia este o parte normala si sanatoasa a dezvoltarii copilului. Credinta in figuri fantastice precum Mos Craciun este mai puternica intre varsta de 3-8 ani. Prin imaginatie, copiii dezvolta capacitati emotionale si psihologice care ii ajuta sa inteleaga si sa dea sens lumii lor. Imaginatia, jocurile de rol, fantezia ii incurajeaza pe copii sa se concentreze, sa gandeasca situatii ipotetice, sa-si consolideze abilitatile de rationament, sa invete sa rezolve probleme, sa dezvolte teorii despre modul in care oamenii gandesc, sa creeze noi posibilitati etc.

Atentie!

De asemenea, se recomanda sa evitati fraza „daca nu esti cuminte, Mos Craciun nu iti va aduce cadouri”. Cei mici trebuie incurajati sa aiba un comportament potrivit din motive pozitive, nu pentru ca fac legatura cu o amenintare – amenintarea de a nu mai primi cadou. De asemenea, nu trebuie sa invete ca darurile sunt recompensa pentru „comportamentul bun”.

E decizia fiecarui parinte cum alege sa procedeze – daca mentine povestea cu Mos Craciun sau alege sa ofere explicatiile reale. E important sa mentineti insa spiritul Craciunului cu accentul pus pe generozitate, bunatate, fericire – pentru a mentine vie magia Craciunului, indiferent de varsta.

Desi ideea unui batranel care zboara in jurul lumii intr-o sanie condusa de reni zburatori este imposibila, magia lui Mos Craciun este o traditie veche. Traditiile si povestile ofera experiente vesele si distractive. De asemenea, ofera oportunitati pentru credinta si joc, retrairea si impartasirea amintirilor din copilarie si incurajeaza empatia, bunatatea si generozitatea.

Copiii si traditiile de Craciun 🎄

Pentru multe familii, daca Mos Craciun a facut parte din perioadele de Craciun proprii din copilarie, parintii ar putea dori sa continue acest lucru cu proprii copii. Traditiile personale de Craciun pot include scrisoarea catre Mos Craciun, faptul ca in ajunul Craciunului cel mic lasa o farfurie cu fursecuri pentru Mos Craciun si morcovi pentru renii lui, colindele de Craciun, momente in care sa cititi poezii de Craciun si povesti etc.

Traditiile familiale sunt importante pentru copii. Ele intaresc legaturile familiale, ofera sentimentul de apartenenta si creeaza amintiri. Mai important, traditiile familiale le prezinta copiilor o poveste despre cine sunt si despre importanta familiei. Puteti sa faceti propriile traditii de Craciun in familie. Exemple ar fi sa purtati toti pijamale asortate in seara de Craciun, jocuri de familie pe diverse teme, sa urmariti un film de sezon in familie, sa luati cina de Craciun cu totii, activitati de Craciun cu cei mici, impodobitul bradului, surpriza unui calendar de advent, felicitari de Craciun handmade pentru familie etc.

🎁 10 Idei de cadouri de Craciun pentru copii

Cateva sugestii de jucarii pot fi: jucarii din lemn, jocuri de societate pentru copii, articole de colorat si de pictura, jucarii Lego, puzzle-uri pentru copii, jucarii de rol pentru copii etc.

Iata cateva recomandari de cadouri de Craciun pentru fete si baieti, pentru toate varstele si pentru orice buget:

1. Trenulet electric Christmas Pequetren, cu lumina, pod si tunel

 

Afla mai multe despre Trenulet electric Christmas Pequetren, cu lumina, pod si tunel 

  • trenulet electric pentru copii de 3 ani+;
  • lungime traseu de 4,4 m;
  • functionare cu baterii;
  • setul contine locomotiva, 3 vagoane, 12 sine curbe si 6 drepte, pod, tunel si semafor.

2. Set Agenda si accesorii Frozen

Afla mai multe despre Set Agenda si accesorii Frozen

  • set cu agenda cu lacat, pix, stampila, autocolante, cerneala si sabloane;
  • design vesel si colorat cu personajele din Frozen;
  • recomandat pentru copii cu varsta 3 ani+.

3. Papusa Masha and the Bear Simba, cu haine de iarna

Afla mai multe despre Papusa Masha and the Bear Simba, cu haine de iarna

  • papusa Masha and the Bear Simba, de 23 cm;
  • papusa este imbracata cu haine de iarna;
  • varsta recomandata – 3-7 ani.

4. Joc interactiv – Descopera anotimpurile Chalk and Chuckles

Afla mai multe despre Joc interactiv – Descopera anotimpurile Chalk and Chuckles

  • joc de gandire critica;
  • ajuta copiii sa invete despre anotimpuri intr-un mod distractiv si practic;
  • produsul este din lemn, imprimat cu cerneala non-toxica;
  • jocul este pentru 2-4 jucatori;
  • contine 40 carduri cu elemente specifice fiecarui anotimp, 4 carduri cu anotimpuri si 4 piese din fetru specifice fiecarui anotimp;
  • recomandat pentru copii de 3-6 ani.

5. ☃️ Jocul „Construieste un om de zapada” Baker Ross

Afla mai multe despre Construieste un om de zapada Baker Ross

  • fiecare kit contine 4 oameni de zapada din polistiren, diverse materiale din pasla asortate si alte piese;
  • culori: verde, violet, rosu si albastru;
  • e nevoie de adeziv sau lipici pentru a construi omul de zapada;
  • varsta recomandata 3 ani+;
  • dezvolta creativitatea si coordonarea ochi-mana.

6. 🎶 Chitara My Music World Rock Simba

Afla mai multe despre Chitara My Music World Rock Simba

  • chitara rosie, ce ii incurajeaza pe ce mici sa cante singuri pe corzi;
  • functioneaza cu baterii;
  • cei mici pot invata despre muzica si ritm.

7. Joc creativ Fanta Color mozaic 300 piese

Afla mai multe despre Joc creativ Fanta Color mozaic 300 piese Quercetti

  • joc cu tablite perforate pentru a crea desene;
  • setul contine si 300 piese de 4 dimensiuni diferite si de 7 culori diferite, precum si o brosura cu idei de imagini;
  • varsta recomandata 4 ani+.

8. Puzzle „In asteptarea Craciunului Makermax” Chalk and Chuckles, 100 piese

Afla mai multe despre Puzzle In asteptarea Craciunului Makermax Chalk and Chuckles, 100 piese

  • puzzle de 100 piese cu pisicuta Makermax si prietenii sai;
  • ajuta la dezvoltarii logii, a coordonarii si dexteritatii;
  • de asemenea, este un joc de relationare si cooperare;
  • setul contine si card cu misiuni si 5 pliculete sigilate.

9. Spuma de modelat cu surpriza – „Fulg de zapada” – Educational Insights

Afla mai multe despre Spuma de modelat cu surpriza – Fulg de zapada Educational Insights

  • spuma modelatoare ambalata sub forma de capsula;
  • fiecare capsula de spuma contine o minifigurina in interior;
  • textura spumei favorizeaza dezvoltrarea senzoriala si dezvltarea abilitatilor motorii fine.

10 LEGO Disney Princess  – Olaf

Afla mai multe despre LEGO Disney Princess Olaf

  • jucarie LGO ce ii permite sa construiasca personajul om de zapada Olaf din Regatul de gheata;
  • dezvolta abilitatile motorii fine si coordonarea;
  • recomandat pentru varsta 6 ani+.
Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago