Articole

Buricul bebelusului – cum se ingrijeste?

Buricul bebelusului – cum trebuie ingrijit si cand este normal sa cada? Sunt intrebari la care multi parinti cauta un raspuns. Afla din articol tot ce trebuie sa stii despre buricul bebelusului.

Igiena copilului este esentiala pentru mentinerea sanatatii si prevenirea imbolnavirii. Cei mici au nevoie de o atentie deosebita cand vine vorba de ingrijirea corpului, pentru reducerea riscului de infectii, boli etc. 

CUPRINS:

1. Cum se ingrijeste buricul bebelusului?
2. Semnele infectiei buricului bebelusului la care trebuie sa fii atenta
3. Cand trebuie sunat medicul
4. Intrebari frecvente

Cum se ingrijeste buricul bebelusului?

Ce este cordonul ombilical?

Cordonul ombilical transporta oxigenul si substantele nutritive de la placenta in sangele bebelusului. Cordonul ombilical este alcatuit din:

  • 1 vena care transporta sange bogat in oxigen si nutrienti de la mama la copil;
  • 2 artere care returneaza sangele fara oxigen si produsele reziduale, cum ar fi dioxidul de carbon, de la copil inapoi la placenta.

Aceste vase de sange sunt inchise si protejate de o substanta lipicioasa numita gelatina Wharton, care in sine este acoperita de o membrana numita amnion.

La scurt timp dupa nastere, se prind aproximativ 2 cm din cordonul ombilical de buric cu o clema din plastic si o alta clema la celalalt capat al cordonului, langa placenta. Ulterior, cordonul ombilical va fi taiat intre cele doua cleme, lasand o bucata de aproximativ 2 cm de cordon atasata de burta bebelusului. Aici se va forma buricul bebelusului dupa vindecare.

Nu exista nervi in cordonul ombilical, astfel ca taierea lui nu produce durere nici mamei, nici copilului.

Sfaturi pentru ingrijire

Dupa 5-15 zile de la nasterea bebelusului, bontul ombilical se va usca, va deveni negru si va cadea. Dupa ce bontul cade, dureaza de obicei aproximativ 7 – 10 zile pentru ca buricul bebelusului sa se vindece complet. Buricul are un aspect deschis, care se va inchide incet in 2-4 saptamanai, cel mult 2 luni.

Imediat dupa nastere, bontul ombilical arata de obicei albicios si poate fi usor umed. Pe masura ce se usuca si se vindeca, poate deveni maro, gri sau chiar negru. De obicei, nu se vor dezvolta probleme atat timp cat pastrati zona curata si uscata.

Pana cand cade bontul si buricul se vindeca, este important sa pastrati zona curata si uscata, pentru a preveni infectia.

Iata cum se ingrijeste buricul bebelusului:

  • In general, nu se recomanda imbaiarea bebelusului complet, ci spalarea cu buretele pana cand cade bontul ombilical. Folositi un burete umed sau un tampon din bumbac cu apa calduta si sapun pentru a curata pielea din jurul buricului. Uscati bine zona apoi cu un prosopel uscat si curat.
  • Zona buricului trebuie mentinuta curata si uscata. Se poate folosi alcool alb pentru buric sau nitrat de argint pentru buric, dar nu este neaparat nevoie, plus ca unele date sugereaza ca alcoolul afecteaza bacteriile benefice cutanate ce favorizeaza vindecarea.
  • Tineti scutecul indoit sub bontul ombilical, pentru ca bontul sa fie expus la aer si sa nu apara frictiunea si iritatia intre buric si scutec.
  • Evitati sa atingeti direct cu degetele bontul ombilical sau buricul nevindecat.
  • NU incercati sa indepartati bontul ombilical. Acesta trebuie sa cada de la sine, nu sa fie indepartat fortat, pentru ca pot aparea infectii, sangerari si leziuni.
  • Evitati hainutele copilului care preseaza buricul sau care pun presiune.
  • Nu este nevoie sa acoperiti buricul cu bandaj, deoarece acest lucru opreste fluxul de aer si intarzie vindecarea.
  • Nu aplicati creme sau lotiuni pe buric sau in jurul lui.

Semnele infectiei buricului bebelusului la care trebuie sa fii atenta

Acordati atentie deosebita buriculului bebelusului, pentru a depista la timp eventuale semne de infectie. Semnele de infectie includ:

  • aspect rosu, inflamat si pielea rosie si inflamata in jurul buricului;
  • o bula cu lichid in apropiere de bont;
  • scurgeri anormale din buric – puroi alb sau galbui – sau scurgeri lipicioase;
  • miros neplacut in jurul buricului;
  • sangerare – desi o cantitate mica de scange este normala dupa cadere;
  • febra;
  • copilul este slabit, letargic, fara apetit;
  • umflatura abdominala.

Omfalita – infectia buricului

Daca observati oricare dintre aceste simptome, contactati medicul pediatru pentru a discuta tratamentul. Este posibil sa fie nevoie sa utilizati un unguent antibiotic sau, daca infectia este severa, cunoscuta sub denumirea de omfalita, poate fi necesara spitalizarea pentru a opri raspandirea infectiei ombilicale.

In timp ce omfalita este o complicatie grava care necesita ingrijire imediata, este relativ rara.

Din punct de vedere clinic, nou-nascutii cu omfalita prezinta semne si simptome de infectie in jurul bontului ombilical (roseata, caldura, umflaturi, durere), puroi la nivelul ombilical, febra, somnolenta.

Cand trebuie sunat medicul?

Infectia ombilicala si granulomul ombilical

La primele semne de infectie, inclusiv febra, trebuie contactat medicul. De asemenea, daca observati o scurgere persistenta din buric, galbuie sau verzuie, umflare si sensibilitate, dar fara roseata, fara febra, poate fi vorba de granulom ombilical. Acesta este un mic nodul sau o masa de tesut roziu. Se trateaza de obicei cu nitrat de argint aplicat pe bontul ombilical cu un tampon de bumbac. Nitratul de argint actioneaza prin cauterizarea si uscarea tesutului la baza bontului, permitand pielii normale sa se dezvolte.

Contactati medicul daca apar oricare dintre urmatoarele semne si simptome:

  • semne de infectie: umflatura in zona buricului, roseata, caldura;
  • puroi sau alte scurgeri anormale din buric;
  • buricul sangereaza – e normal sa se observe cateva picaturi mici in primele zile, dar daca e vorba de mai mult sange, poate fi o problema;
  • in jurul buricului apar cosulete sau blistere;
  • pielea din jurul buricului este rosie;
  • copilul are febra;
  • pielea din jurul buricului sau buricul au un miros urat;
  • se observa o mica zona de tesut rosiatic la ombilic etc.

Intrebari frecvente

Pot sa fac ceva pentru a ma asigura ca bebelusul va avea un buric neiesit?

Desi unii sustin ca se poate face ceva pentru ca cel mic sa aiba un buric in interior si nu un buric iesit – de exemplu, prin plasarea unei monede peste buric – adevarul este ca nu poate fi modificat acest lucru. Multi oameni cred ca plasarea unei monede sau a unui alt obiect plat peste buric va ajuta ca buricul sa nu fie proeminent, dar acest lucru nu este adevarat.

De asemenea, forma buricului nu are nimic de-a face cu modul in care a fost taiat cordonul sau prins cu cleme. Este doar un rezultat al felului in care cordonul ombilical al bebelusului a intrat in contact cu burta si nu exista nimic de facut pentru a schimba acest lucru.

Un caz aparte poate fi reprezentat de herniile ombilicale, caz care necesita interventie medicala. De asemenea, unele date sugereaza ca in 90% dintre cazuri, buricul se mai retrage pana la varsta de 5 ani.

Buricul bebelusului supureaza. Ce inseamna?

La majoritatea nou-nascutilor, buricul se vindeca singur, fara complicatii. Unele scurgeri in timpul procesului de vindecare sunt normale, dar anumite tipuri de scurgeri indica o problema, cum ar fi o infectie la nivelul buricului nou-nascutului.

In momentul caderii buricului, poate sa apara sangerarea usoara si o scurgere usoara, in cantitati mici, fara miros.

Daca insa vorbim de puroi, acesta este semn de infectie. Aceasta scurgere anormala este galbuie si lipicioasa, adesea cu miros neplacut. Scurgerea in sine nu este adesea singurul semn al unei probleme in zona buricului. Roseata sau umflarea in apropierea bazei cordonului ombilical este de obicei un semn de infectie. Roseata se extinde uneori de la buric si de-a lungul zonei buricului. Alte simptome ale unei probleme grave includ febra mare sau o schimbare in comportament.

Uneori, in loc sa se usuce complet, buricul va forma un granulom sau o mica masa de tesut rosiatic care ramane dupa ce bontul a cazut. Acest granulom poate produce un fluid usor galbui, dar de obicei granulomul se reduce in aproximativ o saptamana.

Buricul bebelusului sangereaza. Ce inseamna?

De obicei se observa cateva picaturi de sange la caderea bontului, dar dupa aplicarea de presiune pe muschiul ombilical, sangerarea se opreste. Daca insa sangerarea nu se opreste si e vorba de mai mult decat cateva picaturi, poate fi semn de infectie.

Uneori scutecul sau chiar o piesa de imbracaminte se pot freca de cordonul ombilical, ceea ce poate irita zona si poate duce la sangerare, de asemenea. Pentru a opri sangerarea buricului, tineti o bucata de tifon curata usor, dar ferm in acelasi timp, peste buric. Sangerarea poate sa apara si daca bontul este fortat sa cada, ceea ce nu este deloc recomandat, crescand riscul de leziuni si infectii.

Ingrijirea corecta a bontului ombilical poate ajuta la prevenirea sau reducerea sangerarii buricului.

Buricul bebelusului e iesit afara. Ce inseamna?

Unii copii au buricul iesit mai mult in afara decat altii. De cele mai multe ori nu vorbim de cauze patologice, si cat de mult e iesit in afara buricul depinde de cauze naturale, de cum se ataseaza tesutul din acea zona. Buricul mai iesit in exterior nu are nicio legatura cu modul in care cordonul ombilical a fost taiat.

Cauzele patologice pot fi date de o hernie ombilicala sau de tesutul de granulatie.

Herniile ombilicale se formeaza din cauza slabirii peretelui muscular din jurul abdomenului. In burta mamei, cordonul ombilical se conecteaza prin abdomenul copilului. Odata ce bebelusul se naste si cordonul este taiat, se formeaza o deschidere in acel loc, care se sigileaza cu ajutorul muschilor. O hernie ombilicala apare atunci este o slabire a muschilor din jurul umbilicului care permite ca tesuturile abdomenului sa iasa in muschi. Herniile ombilicale sunt de multe ori prezente la nastere si pot sa dispara de la sine – hernie reductibila. O hernie ombilicala este de obicei nedureroasa; de fapt, singurul simptom este ca buricul este umflat sau herniat.

Chirurgia poate fi uneori necesara daca o hernie ombilicala este foarte mare (de exemplu, mai mare de 2 cm), o hernie devine din ce in ce mai mare sau nu a disparut pana la varsta de 4 – 5 ani.

Un granulom ombilical este o bucata mica de piele umflata, care se dezvolta in buric, imediat dupa caderea cordonului ombilical. Daca este lasat netratat, se intareste si arata ca o mica bucata de piele in zona buricului.

Caderea buricului – cand se intampla?

Bontul ombilical ramane de obicei atasat timp de 5 – 15 zile. In acest timp, bontul se usuca, se micsoreaza si devine negru. Bontul trebuie lasat sa cada de la sine, nu trebuie fortat, pentru ca pot aparea leziuni, sangerari severe si infectii.

Cand cade buricul, se pot observa uneori cateva picaturi de sange, lucru perfect normal. Nu este normal insa ca sangerarea sa fie intensa sau sa nu se opreasca.

Referinte:
(1) Caring for your baby’s umbilical stump, link: https://www.babycentre.co.uk/a127/caring-for-your-babys-umbilical-stump
(2) Everything You Need to Know About Baby Belly Buttons, link: https://www.healthline.com/health/parenting/baby-belly-button
(3) Is a bleeding belly button normal in newborns?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323513.php
(4) Umbilical care, link: https://raisingchildren.net.au/newborns/health-daily-care/hygiene-keeping-clean/umbilical-care

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Buna, daca buricul bebelusului are un miros nu prea placut, dar bebelusului nui provoaca nici o durere, discomfort , ce ar putea insemna? E o infectie? Ce am putea interprinde?

  • Asta seara a baita fetitei mele de 10luni am observat ca are buricul rosu și o secreție urat mirositoare și lipicioasa la atingere... Ce ar putea fi? Este de la amiaza asa, presupun, ca ultima data când am schimbat o la pampers nu avea nimic.

  • Băietelu meu are 11zile de la naștere la 7zile ia căzut bontul ombilical însă din ziua ceea spre seara a început să elimine un lichid gălbui fără miros din buric,acum observ și niște fulgi ca brânza oricum lichidul persista menționez fără miros și nu-l deranjează deloc,am fost la medic mi-a zis ca e ceva normal va trece într-o săptămână însă îmi fac griji cine a mai pățit asa ceva luminati mă vă rog

  • Buna, bebelusul meu are o luna și 2 săpt aproape 2luni, in zona buricului e neagra in interior țin să menționez că nu e roșie nu e nici umflata zona buricului, până în 2 săp nu avea negritura și când o șterg nici nu se ia

  • Bună ziua am un bebeluș de 1 an și 3 luni și de câteva zile ii se deschide și se închide buricul,nu are roseata sau puroi,e totul normal...ce ar putea avea de se deschide asa de des?

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago