Articole

Bunicii si rolul in dezvoltarea copiilor

Bunicii sunt membrii importanti ai familiei extinse pentru copii. Care este rolul relatiei dintre bunici si nepoti si cum este influentata dezvoltarea emotionala si sociala a celor mici – aflati din articol.

Cuprins:

(1) Bunicii si importanta relatiei cu nepotii
(2) Importanta nepotilor pentru bunici
(3) Implicarea bunicilor în creșterea copiilor
(4) Idei de activitati pentru bunici si nepoti

Se vorbeste foarte mult despre importanta relatiei pozitive parinte-copil pentru dezvoltarea emotionala si sociala a celor mici. Este un subiect intens studiat si promovat in randul parintilor si persoanelor care lucreaza cu copii. Mai putin se vorbeste insa despre despre relatia pozitiva dintre copii si bunici si de numeroasele beneficii pe care le poate avea pentru ambele parti.

Bunicii si importanta relatiei cu nepotii

Rolul bunicilor a inceput sa fie studiat sistematic abia dupa anii 1970, iar cercetatorii in domeniul psihologiei dezvoltarii inca intampina dificultati metodologice. In plus, la dezvoltarea unui copil contribuie numerosi factori. De aceea e nevoie de studii complexe pentru a stabili care este aportul bunicilor in devenirea nepotilor de care se ingrijesc.

O relatie apropiata si calda intre bunici si nepoti aduce beneficii copiilor si dezvoltarii lor ulterioare. Iata la ce concluzii au ajuns studiile in acest sens.

Bunicii si rolul lor – ce arata studiile

Un studiu realizat de cercetatorii de la Oxford, a aratat ca un nivel ridicat de implicare din partea bunicilor este benefica pentru starea de bine a copiilor. Studiul s-a realizat pe un esantion de minimum 1500 de copii. S-a observat ca acei copii care beneficiaza de implicarea bunicilor se confrunta cu mai putine probleme emotionale si comportamentale. Ei intampina mai putine dificultati de adaptare, mai ales adolescentii care provin din familii cu parinti divortati sau separati.

Echipa de cercetatori a analizat apoi rolul bunicului versus rolul bunicii in relatia cu nepotii. S-a observat ca rolurile lor sunt diferite si independente. In general bunicile sunt preocupate si implicate in tot ceea ce tine de hranirea copiilor. Bunicii fac activitati cu ei si le devin mentori.

Un alt studiu, publicat in 2004, a aratat ca nepotii care sunt apropiati emotional de bunici au un risc mai mic de depresie la varsta adulta. Efectul antidepresiv apare si la bunicii. Cu cat legatura e mai puternica, cu atat se confrunta cu mai putine simptome depresive. Cercetatorii au analizat datele privind 374 de bunici si 356 de nepoti. Informatiile au fost colectate in perioada 1985-2004.

Alte beneficii ale relatiei bunici-nepoti

Relatia cu bunicii are si alte beneficii pentru copii.

  • Copiii au nevoie de radacini, au nevoie sa simta ca apartin unei familii, unui loc, unei povesti. Bunicii le pot implini aceasta nevoie, impartasind nepotilor traditiile si obiceiurile familiei, povesti din trecutul lor, retete, jocuri. Toate acestea imbogatesc si largesc orizontul copiilor.
  • In relatiile apropiate, bunicii pot deveni confidentii nepotilor, mai ales in cazurile cand bunicii nu au aceeasi figura autoritara a parintilor.
  • Cand parintii divorteaza sau se separa, daca relatia parintelui (in custodia caruia raman copiii) cu bunicii este una buna, bunicii sunt o sursa important de sprijin, stabilitate si suport financiar pentru familie si copii.

Importanta nepotilor pentru bunici

Pentru bunici, plecarea copiilor lor de acasa (asa-numitul “sindrom al cuibului gol”) este deseori compensata de aparitia nepotilor. Ce beneficii aduc nepotii pentru bunicii de care sunt legati emotional:

  • Copiii energizeaza si imbunatatesc starea de spirit. Desi la 50-60 de ani nu mai au acelasi nivel de energie ca in tinerete, interactiunea cu copiii ii face pe bunici sa redevina energici. Chiar daca nu pot tine pasul cu cei mici, copiii le reamintesc despre lucrurile simple ale vietii care aduc bucurie.
  • Bunicii care au grija de nepoti traiesc mai mult decat cei care nu au aceasta responsabilitate. Aceasta este concluzia unui studiu recent la care au participat 500 de adulti cu varsta mai mare de 70 de ani. Rezultatele au aratat ca bunicii implicati in activitati frecvente de babysitting au un risc de mortalitate mai mic cu 37%. Se presupune ca activitatea mentala si faptul de a avea un scop ar fi principalele motive ale unei mai mari longevitati.
  • O relatie apropiata intre bunici si nepoti scade riscul de depresie de ambele parti, asa cum arata studiul mentionat mai sus. Cu cat relatiile sunt mai stranse, cu atat beneficiile anti-depresive sunt mai mari.
  • Interactiunile frecvente dintre bunici si copii presupune si o imbogatire a cunostintelor de ambele parti. Bunicii le spun nepotilor povesti, anecdote, lectii de viata, in timp ce copiii au si ei cunostinte de oferit (de exemplu, despre noile tendinte in tehnologie).

Varsta si noul rol de bunici

Daca pentru cei mai multi bunici aparitia nepotilor este o experienta pozitiva, varsta nepotrivita cand devin bunici poate schimba lucrurile. Conform rezultatelor analizei British Social Attitudes (BSA) din 1998:

  • Daca nepotii apar devreme (cand bunicii au cel mult 50 de ani), este posibil ca tranzitia catre noul rol sa creeze frustrare, nemultumire (ca sunt prea tineri, ca inca lucreaza si nu au timp sa se ocupe de nepoti asa cum si-ar dori, ca au noi obligatii pentru care nu erau pregatiti).
  • Daca nepotii apar tarziu (cand bunicii au peste 70 de ani), este posibil ca nemultumirea bunicilor sa fie legata de faptul ca nu mai au conditia fizica necesara sa se ocupe de nepoti asa cum ar trebui.

Bunicii din categoria de varsta 50-65 de ani e mai probabil sa fie mai motivati de noul rol de bunici si sa fie mai apropiati de copii, comparativ cu ceilalti, care e mai probabil sa aiba dificultati mai mari cu rolul de bunici.

Implicarea bunicilor în creșterea copiilor

Cat ar trebui sa se implice bunicii in cresterea si educarea nepotilor este un aspect delicat, la care contribuie numerosi factori. Nivelul implicarii poate varia de la o implicare totala (in situatiile in care bunicii iau locul parintilor – in cazul decesului sau plecarii din tara a parintilor) pana la absenta relatiei (cand nici relatia dintre tinerii parinti si bunici nu este functionala).
Pe acest continuum, fiecare familie decide cat de necesare sunt ajutorul si implicarea bunicilor, dar in egala masura este important ca si bunicii sa le comunice tinerilor parinti cat sunt dispusi sa o faca.

Echilibrul este important pentru toti cei implicati. Este si concluzia unui studiu privind impactul pentru sanatate al timpul dedicat de bunici activitatilor de babysiting. Rezultatele au aratat ca:

  • Atunci cand bunicii petrec o zi pe saptamana cu copiii, scade riscul lor de a dezvolta boala Alzheimer.
  • Minimum cinci zile pe saptamana petrecute de bunici cu copiii poate creste riscul bolilor neurodegenerative.

Tendinte privind implicarea bunicilor

In ultimii ani, studiile vorbesc despre o tendinta a parintilor tineri de a implica mai putin bunicii în ceea ce tine de creșterea copiilor. Motivele sunt variate:

  • parintii tineri sunt mai independenti;
  • o mobilitate mai mare a parintilor si bunicilor, care implica distante mai mari intre ei, comparativ cu situatia din trecut, cand deseori acestia locuiau impreună sau aproape unii de altii;
  • parintii au un acces mai rapid la informatii legate de cresterea, îngrijirea si dezvoltarea copiilor pe internet (site-uri dedicate, grupuri pe Facebook), televizor sau carti de parenting;
  • parintii tineri nu vor sa repete greselile parintilor lor, de aceea apelează mai putin la sfaturile si ajutorul acestora.

Pe de alta parte, exista si un interes al bunicilor de a se informa despre noile tendinte din parenting. Ei isi doresc astfel sa le fie aproape tinerilor parinti si copiilor.

In SUA, de exemplu, exista cursuri dedicate bunicilor. Ei pot invata cum sa-si imbunatateasca abilitatile de comunicare cu familia, cum sa asculte fara sa judece opiniile tinerilor parinti, cum sa dezvolte la nepoti simtul moral, cum sa le ofere timp de calitate etc. Exista, de asemenea, programe pentru “bunicii vitregi”. Acestia pot oferi companie si ingrijre copiilor si tinerilor cu risc, din spitale, adaposturi si centre de ingrijire. Nu in ultimul rand, o serie de site-uri dedicate ofera informatii pentru proaspetii bunici. Ei pot afla cum sa se adapteze la noua etapa din viata lor si cum sa se bucure din plin de ea.

Idei de activitati pentru bunici si nepoti

De multe ori, momentele petrecute cu bunicii raman unele dintre cele mai placute amintiri din perioada copilariei. Iata cateva exemple de activitati pe care bunicii si nepotii le pot face impreuna.

Activitati bunici si nepoti acasa

  • Desenul arborelui familiei. Este o modalitate prin care copilul poate constientiza ca familia lui este mai mare decat isi imagina. De asemenea, e un prilej potrivit pentru povesti spuse de bunici despre membrii familiei.
  • Rasfoirea albumelor de fotografii. Daca tendinta actuala este de a pastra fotografiile mai mult in format electronic, albumele cu fotografii printate ofera copiilor ocazia sa afle povestile din spatele imaginilor.
  • Cititul. Fie ca e inainte de culcare sau ca o activitate distincta de pe parcursul zilei, cititul impreuna cu bunicii (sau de catre bunici, pentru copiii mici) le intareste ideea importantei cititului.
  • Pregatirea prajiturilor. Timpul petrecut in bucatarie (cu bunica de cele mai multe ori), implicati intr-un proces in toate etapele lui, este o ocazie de conectare, dar si de antrenare a atentiei si motivatiei celor mici.
  • Impartasirea unei pasiuni sau invatarea unui hobby. Fiecare bunic are cel putin o activitate care ii face placere. Iar daca ii implica si pe copiii, castigul e de ambele parti. Cei mici sunt interesati sa descopere activitati noi si sunt sanse mari ca parintii sa nu aiba timp sa le faca cu ei.
  • Conectarea prin intermediul tehnologiei. Cand bunicii si nepotii locuiesc departe unii de altii (orase sau chiar tari diferite), distanta nu ar trebui sa fie un impediment in comunicare. Accesul la internet face posibila comunicarea ori de cate ori bunicii si nepotii vor sa petreaca timp impreuna.

Activitati bunici si nepoti afara

  • Plimbari in aer liber. O iesire in parc, o plimbare in natura sau un picnic afara sunt obiceiuri sanatoase cu care copiii ar trebui obisnuiti. Iar miscarea e benefica deopotriva pentru bunici si nepoti.
  • Gradinarit. Pentru bunicii care locuiesc la casa si au gradina este o ocazie sa-i implice pe copii in activitatile de ingrijire a plantelor. Astfel, cei mici fac miscare, invata lucruri noi si petrec timp cu bunicii.
  • Cinema sau teatru de papusi. Un film sau o piesa de teatru pot fi modalitati relaxante si deosebite de a petrece zilele mai friguroase si/sau de weekend.

Cand relatia dintre bunici si nepoti este pozitiva, beneficiile sunt de ambele parti. Relatia dintre un copil si un bunic este diferita de cea dintre copil si parinti. Mai mult, poate fi o conexiune unica, cu un impact ridicat pentru devenirea copilului.

Referinte:

(1) Grandparents contribute to children’s wellbeing – http://www.ox.ac.uk/research/research-impact/grandparents-contribute-childrens-wellbeing
(2) 12 Fun Things to Do With Grandkids – https://www.familyeducation.com/fun/grandparents/12-great-activities-grandparents-and-grandchildren
(3) 15 fun activities for when you visit your grandparents – https://friendshealthcare.org/2017/03/23/15-fun-activities-visit-grandparents/
(4) Grandparents and grandchildren – https://thepsychologist.bps.org.uk/volume-18/edition-11/grandparents-and-grandchildren
(5) Solidarity in the Grandparent–Adult Grandchild Relationship and Trajectories of Depressive Symptoms – https://academic.oup.com/gerontologist/article/56/3/408/2605571
(6) Grandparents who babysit ‘tend to live longer’ – https://www.nhs.uk/news/older-people/grandparents-who-babysit-tend-to-live-longer/

(7) Cum sa formezi caracterul copiilor – John G. Miller, Karen G.  Miller

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago