Cunoscuta si sub denumirea populara de „raceala la plamani“, bronsita este o inflamatie la nivelul plamanilor care poate sa apara dupa o raceala grava.
In acest articol o sa afli ce este bronsita, cum se manifesta si cum poate fi tratata corespunzator.
Ce este bronsita
Bronsita reprezinta o afectiune comuna a cailor respiratorii, care se manifesta prin inflamarea bronhiilor terminale, acele tuburi prin care aerul este transportat catre plamani. Uneori, dupa o raceala grava, aceste cai respiratorii se pot inflama. Aceasta inflamatie cauzeaza umflarea bronhiilor si producerea mucusului (sputa). La randul ei, sputa favorizeaza aparitia tusei sau respiratiei greoaie.
Este important de stiut faptul ca bronsita este o boala contagioasa, iar persoanele cu cel mai mare risc de imbolnavire sunt copiii si persoanele in varsta, din cauza sistemului imunitar vulnerabil.
Tipuri de bronsita si simptome specifice
Exista doua tipuri de bronsita care afecteaza sanatatea plamanilor: bronsita acuta si bronsita cronica. Iata ce trebuie sa stii despre ele si cum se manifesta:
Bronsita acuta
Acest tip de bronsita se instaleaza rapid si poate fi vindecata in doua sau trei saptamani. De cele mai multe ori, copiii care fac bronsita acuta nu necesita neaparat un tratament specific, intrucat se vindeca de la sine.
Simptomele bronsitei acute sunt urmatoarele:
- tuse seaca, insotita de durere, tuse expectoranta, cu eliminare de sputa (mucus transparent sau albicios in formele usoare sau de culoare galben-verzuie atunci cand mucusul se acumuleaza in cantitati mari in plamani)
- secretii nazale
- dureri de cap
- senzatie de arsura in piept
- frisoane
- febra usoara
- respiratie greoaie si suieratoare, cunoscuta sub denumirea de wheezing
Bronsita cronica
Cand episoadele de bronsita acuta continua sa reapara, se poate instala bronsita cronica. Aceasta forma de bronsita este mai grava, deoarece are manifestari de lunga durata. Simptomele pot sa dureze mai mult de trei saptamani, iar inflamarea bronhiilor terminale este constanta.
Simptomele bronsitei cronice sunt urmatoarele:
- Episoade de tuse intense
- Dureri puternice in piept
- Stare de epuizare
- Senzatie de congestie a sinusurilor
- Respiratie urat mirositoare (halena)
- Buzele si pielea capata o nuanta usor vinetie, pentru ca organismul este slab oxigenat. Acest simptom apare atunci cand bronsita cronica se agraveaza.
Bronsita cronica poate avea mai multe forme:
- Bronsita cronica simpla – este insotita de expectoratii transparente sau albicioase
- Bronsita cronica mucopurulenta – este recurenta si este insotita de expectoratii purulente
- Bronsita cronica astmatica – aceasta apare la copiii care sufera de astm
- Bronsita obstructiva – respiratia este obstructionata, aerul nu mai circula corespunzator si poate sa apara dispneea
Ce este bronsiolita – cauze si simptome
Aceasta afectiune este frecventa in randul bebelusilor, in special in randul celor cu varsta sub patru luni, cei nascuti prematur sau cei care au afectiuni cardiace sau respiratorii. Principala cauza care favorizeaza aparitia bronsiolitei este imunitatea scazuta.
Simptomele bronsiolitei sunt urmatoarele:
- stare generala proasta
- secretii nazale
- tuse usoara
- febra usoara
De obicei, aceste simptome usoare dureaza doua zile si pot fi insotite ulterior de respiratie suieratoare, tuse agravata, puls accelerat, umflarea narilor. Mai pot sa apara stari de voma, insotite de lipsa poftei de mancare.
Cand apare bronsita – cauze frecvente
Bronsita apare de obicei pe perioada rece, in lunile noiembrie – februarie, si este intalnita frecvent in randul sugarilor si copiilor. Cauzele care pot duce la aparitia bronsitei sunt urmatoarele:
- virusi – de cele mai multe ori bronsita este cauzata de virusul care provoaca aparitia racelii sau gripei. Agentii patogeni sunt virusul gripal, rhinovirusuri, adenovirusuri, coronavirus, virusul respirator sincitial
- bacterii – tipurile de bacterii pot provoca aparitia bronsitei sunt streptococ, pneumococ, haemophilus influenzae
- praf sau factori toxici – expunerea la chimicale, fum, praf, aer poluat sau alte substante iritative pot provoca aparitia bronsitei iritative
- virusul respirator sincitial – acesta determina aparitia infectiilor la nivelul tractului respirator si al plamanilor. Virusul afecteaza de cele mai multe ori copiii pana in varsta de doi ani si poate fi severa in cazul bebelusilor nascuti prematur sau care sufera si de alte afectiuni
Cum se transmite bronsita si care sunt factorii de risc
Bronsita de transmite prin mucus sau picaturi de saliva infectate, care sunt eliminitate prin stranut sau tuse. Acestea ajung in aer sau pe diferite obiecte. Cand o persoana inhaleaza particulele cu virusi din aer sau atinge obiectele infectate si apoi duce mana la gura, nas sau ochi, se poate infecta cu aceasta boala.
Virusii din aer se intind pana la o distanta de un metru si raman in aer pentru o scurta perioada. Apoi, acestia ajung pe diferite suprafete sau obiecte si pot supravietui pana la 24 de ore.
Factori de risc
Factorii de risc care pot favoriza aparitia bronsitei sau chiar agravarea simptomelor sunt urmatoarele:
- sistemul imunitar slabit – acesta este cazul bebelusilor si copiilor, dar si al adultilor care au si alte afectiuni
- boli care scad eficienta sistemului imunitar – diabet sau SIDA
- boli cronice ale aparatului respirator – astm, obstructie pulmonara cronica, fibroza chistica
- alte infectii respiratorii – precum racela, gripa sau sinuzita. Organismul este deja slabit din cauza infectiei cu virusi, iar aceste infectii de la nivelul tractului respirator se pot extinde catre plamani
- fumatul sau inhalarea fumului de tigara
- leziuni la nivelul toracelui
- igiena precara
- poluarea – inhalarea chimicalelor, prafului sau a unor substante toxice
- alergii, rinita alergica sau astm
- bronsita acuta tratata necorespunzator
- expunere indelungata la factori iritanti, precum substantele chimice
Cum se face diagnosticarea bronsitei si cand trebuie sa mergi la medic
Diagnosticul bronsitei este stabilit de catre medicul pediatru. Acesta are competentele necesare sa diagnosticheze bronsita deoarece este o afectiune frecventa in randul copiilor. Totodata, poti apela si la un consult de catre medicul de familie, medicul generalist, pneumolog sau medicul de la sectia de medicina interna.
Consultul medical este important in urmatoarele situatii:
- tusea este insotita de sange
- durerile din piept sunt puternice si sunt insotite de senzatia de apasare
- dificultati de respiratie
- sputa are o culoare galben-verzuie
- tusea productiva tine mai mult de trei saptamani
- tusea este insotita de voma
- febra mare timp de mai multe zile consecutive (38 de grade sau mai mult)
- pierderi in greutate intr-o perioada scurta de timp
- nu apare nicio imbunatatire dupa un tratament de 14 zile
Investigatii specifice pentru bronsita
Diagnosticul bronsitei este pus pe baza istoricului medical, dar si in urma unor investigatii amanuntite. Aceste investigatii pot sa includa:
- examen fizic – medicul va asculta inima si plamanii pentru a stabili daca inima bate prea repede sau respiratia este suieratoare. Ambele indica faptul ca organismul nu primeste suficient oxigen. De asemenea, bronsita poate sa provoace cresterea tensiunii arteriale
- hemoleucograma – teste de sange care indica prezenta sindromului inflamator
examen al sputei (antibiograma) – pentru a verifica prezenta leucocitelor, care sunt un semn al infectiei. Prelevarea sputei trebuie facuta din expectoratia de dimineata - spirometrie – este o metoda neinvaziva, folosita pentru diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor pulmonare. Spirometrul masoara cantitatea de aer care intra si iese din plamani, iar in cazul unei infectii, cantitatea de aer este mult mai mica decat in mod normal
- radiografie pulmonara – reprezinta o examinare suplimentara cu scopul de a stabili cat de afectati sunt plamanii
Metode de tratament medicamentos pentru bronsita
In cazul in care bronsita are o forma usoara, copiii trebuie sa se odihneasca suficient, astfel incat sa ii permita organismului sa elimine infectia mai usor. In plus, este indicat sa consume cat mai multe lichide (8-12 pahare pe zi) si sa stea intr-un mediu umed si cald, care favorizeaza eliminarea rapida si mai usoara a mucusului.
In cazul in care respiratia este ingreunata, apare durerea in piept sau febra persistenta, este indicat sa mergeti la doctor. Acesta o sa va indice tratamentul adecvat, dupa cum urmeaza:
- antitusivele – atunci cand tusea este seaca. Acestea se administreaza doar la sfatul medicului, in special in cazul copiilor cu varsta sub patru ani. Antitusivele trebuie utilizate pe termen scurt, deoarece ele nu suprima doar tusea, ci si sputa, fapt care poate sa duca la aparitia unor complicatii, precum penumonia
- expectorantele – fluidifica mucusul si favorizeaza eliminarea lui
- analgezice si antipiretice – se folosesc pentru scaderea febrei si pentru calmarea durerilor din piept
- antibiotice – trebuie administrate atunci cand starea generala este degradata, apare febra ridicata, iar expectoratiile sunt abundente si purulente. Tratamentul cu antibiotice este stabilit de catre medicul specialist in urma efectuarii unei antibiograme
- corticosteroizi – se administreaza atunci cand copiii prezinta accese puternice de tuse iritativa, in cazul unei bronsite cronice, cand bronhiile sunt puternic inflamate. Corticosteroizii sunt administrati pe cale inhalatorie, in special in cazul copiilor care au astm sau boala pulmonara obstructiva cronica
- bronhodilatatoare – sunt administrate oral sau inhalate pentru tratarea bronsitei acute agravate sau bronsitei cronice. Acestea au scopul sa reduca tusea si respiratia suieratoare
Tratamente naturiste pentru ameliorarea simptomelor bronsitei
Tratamentele naturiste pot fi de ajutor in cazul bronsitei si au rolul sa calmeze simptomele. Remediile naturiste recomandate in cazul bronsitei sunt urmatoarele:
- ceai de lumanarica – are proprietati antiinflamatoare si emoliente
- ulei de eucalipt – sunt recomandate inhalatiile cu ulei de eucalipt pentru copii, deoarece ajuta la decongestionarea cailor respiratorii
- ulei din muguri de pin – are proprietati calmate si amelioreaza tusea
- miere de albine – pentru calmarea tusei
- ceai de ghimbir – usureaza respiratia
- ceai de cimbrisor – calmeaza tusea si durerile de cap
Ce complicatii pot sa apara daca nu tratezi bronsita
Un singur episod de bronsita nu este neaparat ingrijorator, insa, in cazul in care simptomele se agraveaza si nu sunt tratate corespunzator, pot duce la aparita complicatiilor. Episoadele recurente de bronsita acuta se pot transforma in bronsita cronica, iar aceasta la randul ei poate provoca urmatoarele complicatii:
- pneumonie – este cea mai comuna complicatie care apare in urma unei bronsite netratate. Pneumonia este o infectie a alveolelor pulmonare, care se umplu cu lichid sau puroi si ingreuneaza respiratia
- boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) – episoadele recurente de bronsita cronica netratate pot sa duca la aparitia BPOC. Aceasta afecteaza plamanii (emfizem) si bronhiile, iar, in timp, duce la ingustarea progresiva si ireversibila a bronhiilor, fiind insotita de scaderea capacitatii respiratorii
- emfizem pulmonar – peretii alveolari de la nivelul plamanilor sunt distrusi
- bronsiectazie – dilatarea puternica si ireversibila a bronhiilor
- scleroza pulmonara – reprezinta ingrosarea si sclerozarea alveolelor pulmonare si poate duce la insuficienta respiratorie
Metode eficiente de prevenire a bronsitei
Pentru prevenirea aparitiei bronsite trebuie respectate cateva reguli utile. Iata cum sa-ti protejezi copilul:
- trebuie sa se spele pe maini in mode regulat si, eventual, sa foloseaza un sapun sau o solutie dezinfectanta
- trebuie sa evite contactul cu persoanele deja bolnave, in special in sezonul rece, cand riscul unei epidemii este ridicat
- nu il lasa sa stea prea mult timp afara, daca locuiti intr-o zona unde gradul de poluare este ridicat
- nu il lasa sa stea in preajma fumului de tigara
- in cazul in care copilul tau are o alergie, evita sa il expui la substante care pot declansa un episod alergic. Copiii cu alergii sunt predispusi la aparitia bronsitei
- vaccineaza-ti copiii impotriva bronsitei
- incurajeaza-l sa consume cat mai multe legume si fructe, deoarece sunt pline de vitamine si intaresc sistemul imunitar
Bronsita este o boala contagioasa frecventa in randul copiiilor, din cauza faptului ca acestia au imunitatea scazuta. Igiena si evitarea factorilor care favorizeaza imbolnavirea sunt cele mai eficiente metode de preventie. In cazul in care copilul tau prezinta simptomele unei bronsite, asigura-te ca ii oferi tratamentul corespunzator. In cazul in care simptomele se agraveaza, este recomandat sa mergi la medic.
Sursa foto: Shutterstock
View Comments
Multumesc, doamna doctor! Foarte clar explicat. Este posibil ca in momentul recoltarii unui test din gat asistenta medicala (care probabil are copil mic - varsta) sa transmita bronsita unui adult ? Sa nu uitam ca in ultima vreme cu masca pe fata am cam evitat contactul cu semenii.