Bronhopneumonia sau pneumonia lobulara apare atunci cand virusurile, bacteriile sau ciupercile provoaca inflamatii si infectii in alveolele pulmonare si in bronhii. Bronhopneumonia poate fi o afectiune grava deoarece afecteaza plamanii si bronhiile. Aceasta este o forma mai severa de pneumonie care prezinta simptome similare, dar cu o intensitate mai mare si o gama mai larga de manifestari.
Cuprins:
Anatomia plamanului unui copil este foarte asemanatoare cu cea a unui adult. Plamanii sunt in numar de 2, o pereche de organe umplute cu aer si formate din tesut spongios numit parenchim pulmonar. Trei lobi alcatuiesc plamanul drept si doi lobi formeaza plamanul stang. Plamanii sunt situati pe fiecare parte a toracelui sau pieptului si ii permit organismului sa primeasca oxigen si sa elimine dioxidul de carbon, un gaz rezidual al metabolismului.
Sistemul respirator cuprinde:
Respiratia incepe la nivelul gurii si nasului, unde aerul este inhalat. Aerul se deplaseaza in spatele gatului, in trahee si apoi in pasajele cunoscute sub numele de bronhii pana la alveole. Atunci cand celulele utilizeaza oxigen, produc un produs rezidual numit dioxid de carbon. Dioxidul de carbon este transportat de vasele de sange inapoi in plamani. Prin expiratie, dioxidul de carbon este transportat afara din plamani.
In general, caile respiratorii pediatrice sunt mai mici, mai putin rigide si mai predispuse la obstructie. Copiii au, de asemenea, rate de respiratie mai mari decat adultii, facandu-i mai sensibili la agentii in aer.
Pneumonia este un termen general pentru infectiile plamanilor si poate fi cauzata de multe organisme diferite. Bebelusii si copiii mici pot dezvolta pneumonie de la virusul sincitial respirator, de exemplu, si bebelusii il pot lua de la streptococul de grup B, dobandit la nastere. Un copil poate dezvolta pneumonie si ca urmare a altor infectii bacteriene sau virale.
Pneumoniile pot fi in principal bacteriene sau virale. Copiii cu pneumonie bacteriana au de obicei simptome instalate brusc – febra mare, respiratie rapida si tuse. Ei nu vor sa manance si par foarte afectati. Pot avea dificultati de respiratie, un puls mai rapid si buze sau unghii vinete. Streptococcus pneumoniae este cauza obisnuita, dar alte bacterii (cum ar fi Staphylococcus aureus sau Mycoplasma pneumoniae) pot provoca si pneumonia.
Pneumonia virala incepe, de obicei, ca o raceala, dar simptomele se agraveaza incet si constant. Copiii pot avea febra mare, cu o tuse puternica, respiratie suieratoare si grea. Slabiciunea, varsaturile sau diareea pot fi, de asemenea, simptome ale pneumoniei virale. Pneumonia virala este, de obicei, mai putin severa decat cea bacteriana, dar poate face copiii mai sensibili la forma bacteriana a bolii. Virusurile din spatele pneumoniei includ virusul sincitial respirator, virusul parainfluenza, adenovirusul si virusul gripal.
Simptomele bronhopneumoniei pot fi foarte asemanatoare cu alte tipuri de pneumonie. Aceasta afectiune incepe deseori cu simptome asemanatoare gripei, care pot deveni mai severe in cateva zile.
Copilul are nevoie de ingrijiri urgente daca:
Bronhopneumonia este cauzata de diferite tulpini de bacterii. Majoritatea cazurilor sunt dobandite intr-un cadru spitalicesc, cand sistemul imunitar este slabit din cauza altor afectiuni.
Cei mai frecventi agenti patogeni care duc la bronhopneumonie sunt:
Exista mai multi factori care pot creste riscul de a contracta o astfel de afectiune ca bronhopneumonia:
Bronhopneumonia este transmisa prin inhalare si are ca rezultat inflamatia peribronhiolara, care se poate raspandi in intregul lobul pulmonar.
Multe cazuri de bronhopneumonie sunt cauzate de bacterii. In afara corpului, bacteriile sunt contagioase si se pot raspandi intre persoane in imediata apropiere prin stranut si tuse. O persoana devine infectata daca inspira bacteriile.
Cauzele bacteriene comune ale bronhopneumoniei includ Staphylococcus aureus, Haemophilus influenza, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae și anumite specii de Proteus. In spitale se raspandeste cel mai frecvent aceasta boala, deoarece organismul este deja afectat de alte probleme si sistemul imunitar este slabit. Poate fi si rezultatul rezistentei la antibiotice.
Medicul va efectua o examinare fizica si analiza repsiratia pentru a depista orice sunete anormale, inclusiv suieraturi. Pot fi necesare si investigatii suplimentare, cum ar fi:
Majoritatea cazurilor de bronhopneumonie necesita tratament medical si la domiciliu. Tratamentul depinde de varsta copilului, de extinderea si gravitatea bolii, cauza ei, toleranta copilului la medicamente, proceduri si terapii etc.
Spitalizarea este necesara pentru nivelurile scazute de oxigen in sange si pentru cei care se confrunta cu dureri in piept, scaderea tensiunii arteriale, dificultate de respiratie, respiratie rapida sau confuzie.
In cazul copiilor, sistemul imunitar poate sa nu fie complet dezvoltat sau suficient de puternic pentru a lupta impotriva infectiei. Multe cazuri la aceste varste vor fi tratate in spital cu antibiotice intravenoase, oxigenoterapie, terapie respiratorie si, mai ales, pentru mentinerea cailor aeriene deschise. De cele mai multe ori e necesara spitalizarea. Probleme de respiratie, deshidratare, febra mare si nevoia de oxigen sunt motive pentru a ramane in spital.
Antibioticele pot fi administrate daca copilul are pneumonie bacteriana. Medicamentele antiinflamatorii, cum ar fi ibuprofenul, ajuta la reducerea umflaturilor, durerii si febrei. Acest medicament este disponibil cu sau fara prescriptie medicala, dar trebuie administrat cu precautie deoarece poate cauza sangerari la nivelul stomacului sau probleme renale.
Acetaminofenul (paracetamol) scade durerea si febra. Este disponibil fara prescriptie medicala, dar trebuie administrat cu precautie.
Cand copilul este bolnav, trebuie tinut departe de alti copii si adulti pentru a preveni raspandirea bolii. Asigurati-va ca cel mic este vaccinat. Vaccinurile Hib si anti-pneumococic conjugat (PVC13) va vor ajuta sa va protejati copilul impotriva pneumoniei bacteriene. Asigurati-va ca cel mic primeste un vaccin impotriva gripei. Virusul gripal poate duce la pneumonie.
Spalarea frecventa a mainilor cu apa calda si sapun este foarte importanta pentru a preveni patrunderea in organism a virusilor sau a bacteriilor atunci cand mainile vin in contact cu nasul sau gura copilului. Cand sunteti in miscare, folositi dezinfectant de mana. Nu lasati copilul sa imparta cu alte persoane vase, cesti sau paie.
Imunizarea inseamna protectie. Este cel mai eficient si sigur mod de a proteja copilul de boli contagioase. Vaccinul antihaemophilus influenzae tip B (Hib) este un vaccin din programele nationale de imunizare ce se administreaza la 2, 4, 6 luni si la 1 an.
Vaccinul antipneumococic conjugat (Prevenar) se efectueaza la 2, 4, 6 luni si la 1 an sau 1 an jumatate.
Referinte:
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…