Categories: ArticoleSanatate

Botulismul – cauze, simptome, preventie

Botulismul este o problema grava care poate pune viata in pericol. Care sunt cauzele si care sunt persoanele cele mai expuse riscului? Cum se manifesta botulismul?

CUPRINS:

1. Ce este botulismul?
2. Tipuri de botulism
3. Despre Clostridium botulinum
4. Botulismul la copii
5. Botulismul la adulti
6. Simptome ale botulismului
7. Analize pentru diagnosticarea botulismului
8. Prevenirea botulismului – reguli de urmat

Ce este botulismul?

Botulismul este o boala rara, dar grava, cauzata de o toxina produsa de bacteria Clostridium botulinum (C. botulinum). Botulismul alimentar este cauzat de consumul de alimente care contin toxina botulismului. Efectele botulismului apar atunci cand persoanele, mai ales sugarii, ingera sporii bacteriilor, care apoi cresc in intestine si elibereaza toxina. De asemenea, puteti dezvolta botulism de la o rana infectata. Toate formele de botulism pot provoca paralizii si pot fi fatale. Aceste toxine sunt unele dintre cele mai puternice cunoscute de stiinta. Ataca sistemul nervos (nervii, creierul si maduva spinarii) si provoaca paralizie (slabiciune musculara).

Sporii bacterieni care produc botulism – Clostridium botulinum – sunt raspanditi in natura, frecvent intalniti in sol si praf. Acesti spori bacterieni produc rareori probleme deoarece nu pot creste daca sunt expusi oxigenului. Daca sporii nu cresc, nu pot produce toxinele care provoaca boala.

Botulismul este considerat o urgenta medicala. Daca nu este tratata, poate provoca moartea.

Tipuri de botulism

Exista trei tipuri de botulism:

  • botulism intestinal;
  • botulism alimentar;
  • botulism provocat de rani.

Botulismul intestinal

Botulismul intestinal este cea mai obisnuita forma de botulism si apare la copii mai ales – botulism infantil. Copiii cu varsta sub 12 luni sunt cei mai sensibili, dar adultii care au anumite probleme gastro-intestinale pot fi, de asemenea, in pericol. Nu este cunoscuta perioada de incubatie pentru botulismul intestinal. Aceasta forma este cauzata de consumul de alimente, in special de miere, ingerarea de praf sau de sol care contine spori de Clostridium botulinum, care apoi se inmultesc in interiorul tractului intestinal si produc toxine.

Botulismul intestinal apare atunci cand sporii de la bacterii sunt ingerati si apoi se inmultesc in tractul intestinal si produc toxine. Botulismul intestinal este cel mai frecvent asociat cu aportul de miere bruta.

Botulismul alimentar

In timp ce botulismul intestinal implica ingerarea organismelor ce contin sporii, botulismul alimentar implica consumul de toxine formate de bacterii din alimente. Aceste toxine sunt absorbite in intestin si actioneaza asupra sistemului nervos al pacientului. Simptomele botulismului alimentar sunt severe si fara ingrijire intensiva intoxicatia este adesea fatala. Simptomele apar in general intre 12 – 36 de ore dupa consumul alimentelor contaminate. Cele mai multe cazuri de botulism sunt produse de alimente gatite, conservate sau conservate necorespunzator, unde cresterea bacteriilor a produs toxinele.

Botulismul alimentar apare atunci cand bacteriile cresc in alimente si produc toxine care nu sunt distruse de procesul de gatire. Consumul acestor alimente contaminate poate provoca botulism.

Cresterea bacteriana apare adesea in alimentele cu aciditate scazuta, cum ar fi:

  • fructe si legume conservate la domiciliu – botulism conserve;
  • usturoi conservat in ulei;
  • conserve;
  • carne si peste;
  • branzeturi moi etc.

Botulismul cauzat de rani

Aceasta forma rara de botulism este cauzata de o rana care intra in contact cu sol contaminat. Utilizatorii de droguri intravenoase sunt, de asemenea, susceptibili la aceasta problema. Simptomele apar dupa 4 zile pana la 2 saptamani.

Despre Clostridium botulinum

Clostridium botulinum este una dintre cele mai cunoscute bacterii toxice alimentare din cauza naturii severe a bolii care provoaca decesul, daca nu este tratata. Boala este cauzata de o neurotoxina puternica produsa de celule pe masura ce acestea cresc. Acest lucru cauzeaza simptome la aproximativ 12-36 de ore dupa ingestie, desi acest lucru poate varia.

Diferitele tipuri de Clostridium botulinum produc mai multe tipuri de toxine. Cand sporii de Clostridium botulinum din praf sau sol sunt amestecati cu alimente umede si nutritive, ele pot produce celule care produc neurotoxina pe masura ce acestea cresc. Aceasta bacterie va creste doar atunci cand nivelurile de oxigen sunt scazute si daca produsele alimentare nu sunt refrigerate sau nu contin conservanti. Astfel de conditii sunt in mod obisnuit prezente in alimente conservate, imbuteliate sau ambalate in vid si in unele alimente fermentate.

Toxina este distrusa prin incalzire, desi multe alimente procesate nu sunt incalzite inainte de a fi mancate (de exemplu, peste in conserva, legume conservate, conserve de carne). Conservele, produsele imbuteliate si ambalate in vid trebuie achizitionate numai dintr-o sursa sigura. In cazul in care alimentele sunt prelucrate in acest mod acasa, urmati cu strictete retete de incredere si respectati instructiunile producatorului pentru echipamentul de procesare.

Botulismul la copii

Botulismul la sugari este o afectiune gastro-intestinala rara, dar grava, cauzata de expunerea la spori Clostridium botulinum (C. Botulinum). In botulismul infantil, sporii de botulism inghititi actioneaza si produc toxina botulinica in interiorul intestinului gros al bebelusului. In botulismul alimentar sporii de botulism activeaza si produc toxina botulinica in alimente. Copiii si adultii dezvolta botulism alimentar prin consumul alimentelor in care bacteriile de botulism au produs toxina botulinica.

La copii, simptomele pot incepe dupa 3 – 30 de zile dupa ce sporii sunt inghititi. Primul simptom este constipatia care dureaza 3 zile sau mai mult. Acest lucru poate fi urmat de:

  • expresii faciale reduse;
  • alimentare necorespunzatoare – nu suge;
  • copilul nu are energie – letargie;
  • stare de lesin etc.

Simptomele ulterioare includ:

  • probleme de inghitire a salivei;
  • slabiciune musculara generalizata;
  • dificultati de respiratie etc.

Aceste simptome se pot dezvolta in aproximativ o saptamana. Peste varsta de 1 an, intestinele sunt, de obicei, destul de mature pentru a preveni cresterea sporilor, iar botulismul este rar. In acest grup de varsta, botulismul apare atunci cand oamenii mananca alimente care au fost tinute intr-un mediu in care bacteria poate creste si produce neurotoxina. Acest lucru se intampla cel mai frecvent cu legume, carne si peste (conservate).

Sfaturi parinti

Pentru a va proteja copilul de botulismul infantil:

  • Evitati expunerea la pamant sau praf potential contaminate. Solul poate contine spori de C. botulinum, care pot circula in aer si pot fi inhalati in plamani.
  • Nu ii dati miere copilului in primul an de viata.
  • Aveti grija atunci cand conservati alimentele. Luati in considerare fierberea mancarurilor acasa timp de 10 minute inainte de a le servi.
  • Constipatia este adesea primul semn al botulismului infantil, insotit in mod obisnuit de slabiciune si dificultati de hranire – copilul nu suge. Daca banuiti ca bebelusul ar putea avea botulism infantil, cereti imediat ajutor medical. Tratamentul prompt cu imunoglobulina botulinica – o substanta administrata intravenos pentru a lucra impotriva toxinei – poate ajuta la prevenirea complicatiilor care ameninta viata.

De ce nu ar trebui sa ii dai miere copilului inainte de 1 an?

Mierea poate fi contaminata cu spori de Clostridium botulinum. Sondajele internationale au aratat ca aproximativ 2 – 7% dintre probele de miere contin spori de Clostridium botulinum. Parintii si persoanele care ii ingrijesc nu trebuie sa le dea miere copiilor mai mici de 1 an. Mierea nu trebuie sa fie adaugata niciodata in alimentele pentru bebelusi, nu se adauga miere in ceai sau lapte si nici nu se introduce suzeta in miere.

Mierea in alaptare este sigura. Mama care alapteaza poate consuma miere, pentru ca botulismul nu este transmis prin laptele matern.

Botulismul la adulti

Simptomele la adulti apar, in general, la 12-36 de ore dupa consumul de alimente contaminate, dar pot sa apara mai devreme de cateva ore si pana la 10 zile. Daca este diagnosticat devreme, botulismul poate fi tratat cu o antitoxina, care blocheaza actiunea toxinei care circula in sange. Acest lucru poate impiedica agravarea pacientilor, insa recuperarea dureaza inca multe saptamani. Daca este lasat netratat, este posibil ca un pacient sa aiba nevoie de ventilatie asistata timp de cateva saptamani si sa necesite o ingrijire medicala intensa.

Simptomele de botulism la adulti includ:

  • gura uscata;
  • greata;
  • varsaturi;
  • dificultati de inghitire;
  • dificultati de vorbire;
  • probleme de vedere;
  • slabiciune musculara si, in cele din urma, paralizia – progresand de la nivelul membrelor pana la corp si, in final, la muschii respiratori incluzand diafragma;
  • dificultati de respiratie.

Simptome ale botulismului

Semnele si simptomele depind de tipul de botulism.

  • In botulismul alimentar, semnele si simptomele includ greata, varsaturile si diareea provocata de constipatie si distensie abdominala. S-ar putea sa existe slabiciune si dificultati de respiratie. Simptomele apar in mod normal intre 18 – 36 de ore dupa consumarea alimentelor contaminate, dar acestea pot varia intre 3 ore si 8 zile.
  • In botulismul plagilor, nervii care conecteaza creierul la nivelul coloanei vertebrale, cunoscuti sub numele de nervi cranieni, prezinta primele simptome. Starea se raspandeste apoi in restul corpului. Perioada de incubare este de la 4 zile la 2 saptamani.

Simptome adulti

Semnele si simptomele neurologice ale botulismului intestinal al adultilor sunt aceleasi, dar simptomele botulismului plagilor pot sa apara mai greu. Simptomele la adulti pot include:

  • o perioada initiala scurta de diaree si varsaturi, urmata de constipatie;
  • vedere incetosata;
  • dificultate in vorbire, inghitire si respiratie;
  • gura uscata;
  • slabiciune, oboseala si in cele din urma paralizia muschilor.

Pacientul poate prezenta o vedere dubla sau incetosata, pleoapele pot cadea, va exista slabiciune faciala, o gura uscata, disfagie sau dificultati la inghitire si probleme de vorbire. Muschii vor deveni slabi. In continuare, paralizia poate sa apara. Fara tratament, muschii respiratori ai pacientului vor deveni in cele din urma paralizati, ducand la insuficienta respiratorie si la deces. Pacientul ramane constient in timpul acestui proces.

Simptome bebelusi

In botulismul infantil, semnele si simptomele pot include:

  • constipatie;
  • alimentarea necorespunzatoare;
  • iritabilitate;
  • caderea pleoapelor;
  • lipsa expresiilor faciale;
  • letargie si apatie;
  • dificultati respiratorii;
  • afectarea reflexelor;
  • tonus muscular slab;
  • lipsa reflexului gag;
  • pierderea controlului capului;
  • reducerea miscarii membrelor si slabiciune.

Analize pentru diagnosticarea botulismului

Daca medicul suspecteaza botulismul dupa ce va intreaba despre antecedentele medicale si va examineaza, probele de sange si scaun pot fi testate pentru a verifica prezenta toxinei botulinice. In general, aceste teste sunt efectuate intr-un laborator specializat in detectarea botulismului. Botulismul este destul de neobisnuit incat medicul va lua in considerare alte explicatii pentru simptomele aparute. In cele mai multe cazuri, vor fi facute mai multe teste:

  • o scanare a creierului, cum ar fi o scanare prin rezonanta magnetica (RMN), pentru a verifica alte diagnostice, cum ar fi accidentul vascular cerebral;
  • teste de sange pentru a verifica boala Lyme – transmisa de muscatura de capusa;
  • o punctie lombara pentru a ajuta la distingerea botulismului de o boala similara numita sindrom Guillain-Barre;
  • o electromiograma, un test al functiei nervoase si musculare, pentru a determina daca problema ar putea fi o alta boala a muschilor slabiti, cum ar fi polimiozita sau miastenia gravis etc.

Cum se trateaza?

Botulismul trebuie tratat in spital. Modul in care este tratat depinde de tipul de botulism, dar de obicei implica:

  • neutralizarea toxinelor cu injectii cu antitoxine speciale sau anticorpi;
  • sustinerea functiilor corpului, cum ar fi respiratia, pana cand va recuperati.

Daca este diagnosticat devreme, botulismul alimentar poate fi tratat cu o antitoxina  care blocheaza actiunea toxinelor de botulism. Acest lucru poate impiedica agravarea conditiei, insa recuperarea dureaza in continuare multe saptamani. Medicul poate incerca sa elimine alimentele contaminate din tractul digestiv prin inducerea varsaturilor sau prin utilizarea de clisme.

Paralizia care apare in botulism sever poate duce la necesitatea de ventilatie asistata timp de cateva saptamani, impreuna cu ingrijire medicala intensiva. Dupa cateva saptamani, paralizia se reduce lent. De obicei, sugarii nu primesc antitoxina. Sugarii mai mici de 1 an pot primi imunoglobulina botulinica pentru a trata botulismul.

Tratamentul nu va inversa o paralizie care a fost deja cauzata de toxina, dar va reduce agravarea. La majoritatea persoanelor, paralizia care a avut loc inainte de tratament se va imbunatati treptat in urmatoarele saptamani sau luni.

Botulismul este o urgenta medicala. Cel mai important tratament pentru botulism este ingrijirea de sustinere, incluzand respiratia asistata folosind un ventilator pentru dificultati de respiratie si fluide intravenoase daca persoana nu poate inghiti.

Prevenirea botulismului – reguli de urmat

Puteti preveni botulismul prin tehnici de manipulare atenta a alimentelor:

Utilizati tehnici adecvate de conservare

  • Asigurati-va ca utilizati tehnici adecvate atunci cand conservati alimente la domiciliu pentru a va asigura ca orice germeni de botulism din alimente sunt distrusi. In cazul conservarii la domiciliu, utilizati un sistem sub presiune care poate atinge temperaturi adecvate pentru a ucide sporii de botulism.
  • Luati in considerare fierberea acestor alimente timp de 10 minute inainte de a le servi. Mancarea conservata trebuie incalzita macar la o temperatura mai mare de 120 grade Celsius timp de cel putin 5 minute in timpul procesului de conservare. Unele alimente, cum ar fi gemurile si jeleurile, nu necesita gatire sub presiune, deoarece nivelul lor ridicat de zahar face dificila dezvoltarea bacteriilor Clostridium botulinum.
  • Nu mancati mancaruri conservate daca recipientul este afectat sau daca mirosul alimentelor este unul rau. Cu toate acestea, gustul si mirosul nu vor indica intotdeauna prezenta C. botulinum.
  • Nu mancati si nu gustati alimentele din recipiente umflate sau alimente care sunt „spumoase” sau au un miros neplacut.

Pregatiti si pastrati hrana in conditii de siguranta

  • Nu mancati si nu pastrati alimentele gatite care au ramas la temperatura camerei mai mult de 4 ore.
  • Nu manancati si nu gustati alimente dintr-o conserva sau borcan care nu a avut un capac bine inchis sau care are un miros urat.
  • Nu lasati cartofii copti inveliti in folie la temperatura camerei.
  • Nu depozitati usturoiul sau ceapa tocata in ulei la temperatura camerei.
  • Daca mancati peste sau legume conservate in casa, fierbeti mai intai mancarea timp de 10 minute cu amestecare frecventa. Aceasta va distruge orice toxina botulinica produsa in alimente.
  • Nu dati miere sau sirop de porumb copiilor cu varsta mai mica de 1 an.
  • Acordati o atentie deosebita igienei, timpului de gatire, presiunii, temperaturii, refrigerarii si depozitarii.
  • Asigurati-va ca toate alimentele sunt bine gatite.
  • Pastrati uleiuri infuzate cu usturoi sau ierburi in frigider doar.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) defineste 5 pasi pentru alimente mai sigure:

  1. igiena alimentara;
  2. separarea alimentelor crude de cele gatite;
  3. gatirea corecta si suficienta;
  4. pastrarea alimentelor la temperaturi sigure;
  5. folosirea apei din surse sigure si curate.

Botulismul nu poate fi intotdeauna prevenit. Toxina poate fi prezenta in praful din casa, chiar si dupa curatare. Parintii ar trebui sa fie constienti de orice semne ca un copil este bolnav si sa ia masuri timpurii, dupa caz.

Surse de hrana ce por deveni contaminate mai usor

Cele mai des intalnite alimente ce pot fi contaminate sunt:

  • legume conservate la domiciliu;
  • carne de porc si sunca uscata;
  • branzeturi moi;
  • conserve de carne si peste;
  • branzeturi brute sau afumate;
  • miere si sirop de porumb etc.
    Botulismul nu se dezvolta in alimente acide cu un pH de 4,5 sau mai putin.

Referinte:
(1) Botulism, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/botulism
(2) Botulism, link: https://www.health.govt.nz/your-health/conditions-and-treatments/diseases-and-illnesses/botulism
(3) Clostridium botulinum, link: https://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/food-safety-education/get-answers/food-safety-fact-sheets/foodborne-illness-and-disease/clostridium-botulinum/ct_index
(4) Infant botulism, link: https://www.aafp.org/afp/2002/0401/p1388.html
(5) Infant botulism, link: https://kidshealth.org/en/parents/botulism.html

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago