Botulismul este o problema grava care poate pune viata in pericol. Care sunt cauzele si care sunt persoanele cele mai expuse riscului? Cum se manifesta botulismul?
CUPRINS:
1. Ce este botulismul?
2. Tipuri de botulism
3. Despre Clostridium botulinum
4. Botulismul la copii
5. Botulismul la adulti
6. Simptome ale botulismului
7. Analize pentru diagnosticarea botulismului
8. Prevenirea botulismului – reguli de urmat
Botulismul este o boala rara, dar grava, cauzata de o toxina produsa de bacteria Clostridium botulinum (C. botulinum). Botulismul alimentar este cauzat de consumul de alimente care contin toxina botulismului. Efectele botulismului apar atunci cand persoanele, mai ales sugarii, ingera sporii bacteriilor, care apoi cresc in intestine si elibereaza toxina. De asemenea, puteti dezvolta botulism de la o rana infectata. Toate formele de botulism pot provoca paralizii si pot fi fatale. Aceste toxine sunt unele dintre cele mai puternice cunoscute de stiinta. Ataca sistemul nervos (nervii, creierul si maduva spinarii) si provoaca paralizie (slabiciune musculara).
Sporii bacterieni care produc botulism – Clostridium botulinum – sunt raspanditi in natura, frecvent intalniti in sol si praf. Acesti spori bacterieni produc rareori probleme deoarece nu pot creste daca sunt expusi oxigenului. Daca sporii nu cresc, nu pot produce toxinele care provoaca boala.
Botulismul este considerat o urgenta medicala. Daca nu este tratata, poate provoca moartea.
Exista trei tipuri de botulism:
Botulismul intestinal este cea mai obisnuita forma de botulism si apare la copii mai ales – botulism infantil. Copiii cu varsta sub 12 luni sunt cei mai sensibili, dar adultii care au anumite probleme gastro-intestinale pot fi, de asemenea, in pericol. Nu este cunoscuta perioada de incubatie pentru botulismul intestinal. Aceasta forma este cauzata de consumul de alimente, in special de miere, ingerarea de praf sau de sol care contine spori de Clostridium botulinum, care apoi se inmultesc in interiorul tractului intestinal si produc toxine.
Botulismul intestinal apare atunci cand sporii de la bacterii sunt ingerati si apoi se inmultesc in tractul intestinal si produc toxine. Botulismul intestinal este cel mai frecvent asociat cu aportul de miere bruta.
In timp ce botulismul intestinal implica ingerarea organismelor ce contin sporii, botulismul alimentar implica consumul de toxine formate de bacterii din alimente. Aceste toxine sunt absorbite in intestin si actioneaza asupra sistemului nervos al pacientului. Simptomele botulismului alimentar sunt severe si fara ingrijire intensiva intoxicatia este adesea fatala. Simptomele apar in general intre 12 – 36 de ore dupa consumul alimentelor contaminate. Cele mai multe cazuri de botulism sunt produse de alimente gatite, conservate sau conservate necorespunzator, unde cresterea bacteriilor a produs toxinele.
Botulismul alimentar apare atunci cand bacteriile cresc in alimente si produc toxine care nu sunt distruse de procesul de gatire. Consumul acestor alimente contaminate poate provoca botulism.
Cresterea bacteriana apare adesea in alimentele cu aciditate scazuta, cum ar fi:
Aceasta forma rara de botulism este cauzata de o rana care intra in contact cu sol contaminat. Utilizatorii de droguri intravenoase sunt, de asemenea, susceptibili la aceasta problema. Simptomele apar dupa 4 zile pana la 2 saptamani.
Clostridium botulinum este una dintre cele mai cunoscute bacterii toxice alimentare din cauza naturii severe a bolii care provoaca decesul, daca nu este tratata. Boala este cauzata de o neurotoxina puternica produsa de celule pe masura ce acestea cresc. Acest lucru cauzeaza simptome la aproximativ 12-36 de ore dupa ingestie, desi acest lucru poate varia.
Diferitele tipuri de Clostridium botulinum produc mai multe tipuri de toxine. Cand sporii de Clostridium botulinum din praf sau sol sunt amestecati cu alimente umede si nutritive, ele pot produce celule care produc neurotoxina pe masura ce acestea cresc. Aceasta bacterie va creste doar atunci cand nivelurile de oxigen sunt scazute si daca produsele alimentare nu sunt refrigerate sau nu contin conservanti. Astfel de conditii sunt in mod obisnuit prezente in alimente conservate, imbuteliate sau ambalate in vid si in unele alimente fermentate.
Toxina este distrusa prin incalzire, desi multe alimente procesate nu sunt incalzite inainte de a fi mancate (de exemplu, peste in conserva, legume conservate, conserve de carne). Conservele, produsele imbuteliate si ambalate in vid trebuie achizitionate numai dintr-o sursa sigura. In cazul in care alimentele sunt prelucrate in acest mod acasa, urmati cu strictete retete de incredere si respectati instructiunile producatorului pentru echipamentul de procesare.
Botulismul la sugari este o afectiune gastro-intestinala rara, dar grava, cauzata de expunerea la spori Clostridium botulinum (C. Botulinum). In botulismul infantil, sporii de botulism inghititi actioneaza si produc toxina botulinica in interiorul intestinului gros al bebelusului. In botulismul alimentar sporii de botulism activeaza si produc toxina botulinica in alimente. Copiii si adultii dezvolta botulism alimentar prin consumul alimentelor in care bacteriile de botulism au produs toxina botulinica.
La copii, simptomele pot incepe dupa 3 – 30 de zile dupa ce sporii sunt inghititi. Primul simptom este constipatia care dureaza 3 zile sau mai mult. Acest lucru poate fi urmat de:
Simptomele ulterioare includ:
Aceste simptome se pot dezvolta in aproximativ o saptamana. Peste varsta de 1 an, intestinele sunt, de obicei, destul de mature pentru a preveni cresterea sporilor, iar botulismul este rar. In acest grup de varsta, botulismul apare atunci cand oamenii mananca alimente care au fost tinute intr-un mediu in care bacteria poate creste si produce neurotoxina. Acest lucru se intampla cel mai frecvent cu legume, carne si peste (conservate).
Pentru a va proteja copilul de botulismul infantil:
Mierea poate fi contaminata cu spori de Clostridium botulinum. Sondajele internationale au aratat ca aproximativ 2 – 7% dintre probele de miere contin spori de Clostridium botulinum. Parintii si persoanele care ii ingrijesc nu trebuie sa le dea miere copiilor mai mici de 1 an. Mierea nu trebuie sa fie adaugata niciodata in alimentele pentru bebelusi, nu se adauga miere in ceai sau lapte si nici nu se introduce suzeta in miere.
Mierea in alaptare este sigura. Mama care alapteaza poate consuma miere, pentru ca botulismul nu este transmis prin laptele matern.
Simptomele la adulti apar, in general, la 12-36 de ore dupa consumul de alimente contaminate, dar pot sa apara mai devreme de cateva ore si pana la 10 zile. Daca este diagnosticat devreme, botulismul poate fi tratat cu o antitoxina, care blocheaza actiunea toxinei care circula in sange. Acest lucru poate impiedica agravarea pacientilor, insa recuperarea dureaza inca multe saptamani. Daca este lasat netratat, este posibil ca un pacient sa aiba nevoie de ventilatie asistata timp de cateva saptamani si sa necesite o ingrijire medicala intensa.
Simptomele de botulism la adulti includ:
Semnele si simptomele depind de tipul de botulism.
Semnele si simptomele neurologice ale botulismului intestinal al adultilor sunt aceleasi, dar simptomele botulismului plagilor pot sa apara mai greu. Simptomele la adulti pot include:
Pacientul poate prezenta o vedere dubla sau incetosata, pleoapele pot cadea, va exista slabiciune faciala, o gura uscata, disfagie sau dificultati la inghitire si probleme de vorbire. Muschii vor deveni slabi. In continuare, paralizia poate sa apara. Fara tratament, muschii respiratori ai pacientului vor deveni in cele din urma paralizati, ducand la insuficienta respiratorie si la deces. Pacientul ramane constient in timpul acestui proces.
In botulismul infantil, semnele si simptomele pot include:
Daca medicul suspecteaza botulismul dupa ce va intreaba despre antecedentele medicale si va examineaza, probele de sange si scaun pot fi testate pentru a verifica prezenta toxinei botulinice. In general, aceste teste sunt efectuate intr-un laborator specializat in detectarea botulismului. Botulismul este destul de neobisnuit incat medicul va lua in considerare alte explicatii pentru simptomele aparute. In cele mai multe cazuri, vor fi facute mai multe teste:
Botulismul trebuie tratat in spital. Modul in care este tratat depinde de tipul de botulism, dar de obicei implica:
Daca este diagnosticat devreme, botulismul alimentar poate fi tratat cu o antitoxina care blocheaza actiunea toxinelor de botulism. Acest lucru poate impiedica agravarea conditiei, insa recuperarea dureaza in continuare multe saptamani. Medicul poate incerca sa elimine alimentele contaminate din tractul digestiv prin inducerea varsaturilor sau prin utilizarea de clisme.
Paralizia care apare in botulism sever poate duce la necesitatea de ventilatie asistata timp de cateva saptamani, impreuna cu ingrijire medicala intensiva. Dupa cateva saptamani, paralizia se reduce lent. De obicei, sugarii nu primesc antitoxina. Sugarii mai mici de 1 an pot primi imunoglobulina botulinica pentru a trata botulismul.
Tratamentul nu va inversa o paralizie care a fost deja cauzata de toxina, dar va reduce agravarea. La majoritatea persoanelor, paralizia care a avut loc inainte de tratament se va imbunatati treptat in urmatoarele saptamani sau luni.
Botulismul este o urgenta medicala. Cel mai important tratament pentru botulism este ingrijirea de sustinere, incluzand respiratia asistata folosind un ventilator pentru dificultati de respiratie si fluide intravenoase daca persoana nu poate inghiti.
Puteti preveni botulismul prin tehnici de manipulare atenta a alimentelor:
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) defineste 5 pasi pentru alimente mai sigure:
Botulismul nu poate fi intotdeauna prevenit. Toxina poate fi prezenta in praful din casa, chiar si dupa curatare. Parintii ar trebui sa fie constienti de orice semne ca un copil este bolnav si sa ia masuri timpurii, dupa caz.
Cele mai des intalnite alimente ce pot fi contaminate sunt:
Referinte:
(1) Botulism, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/botulism
(2) Botulism, link: https://www.health.govt.nz/your-health/conditions-and-treatments/diseases-and-illnesses/botulism
(3) Clostridium botulinum, link: https://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/food-safety-education/get-answers/food-safety-fact-sheets/foodborne-illness-and-disease/clostridium-botulinum/ct_index
(4) Infant botulism, link: https://www.aafp.org/afp/2002/0401/p1388.html
(5) Infant botulism, link: https://kidshealth.org/en/parents/botulism.html
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…