In cele ce urmeaza vom face o descriere sumara a bolilor contagioase des intalnite in copilarie pentru a va ajuta sa intelegeti mai bine care sunt simptomele specifice acestora, cum se pune diagnosticul, in ce consta tratamentul si ce puteti face pentru a le preveni.
In cadrul acestui ghid veti invata:
Aceste boli au ca poarta de intrare mucoasa nazo-faringiana. Eliminarea microorganismelor patogene se face prin secretiile nazo-faringiene, saliva, sputa. Contagiunea se face de regula direct de la bolnav sau purtator. Contagiunea indirecta este mai rara (difterie, scarlatina, variola). Aceste boli au, in general, 0 contagiozitate foarte ridicata. In prevenirea lor, accentul se pune pe:
Izvorul de infectie: omul bolnav sau convalescent de scarlatina sau de angine streptococice, precum si purtatorii sanatosi de streptococ hemolitic.
Perioada de incubatie: 2-7 zile.
Simptomele:
Eruptia este mai acceptuaita la plica bratului si plica inghinvala. In jurul nasului si gurii, pielea ramane palida, in timp ce obrajii sunt intens rosu. Eruptia paleste dupa 2-5 zile de la aparitie, disparand catre a 7-a zi, cand incepe descuamarea (se jupoaie pielea). Descuamarea dureaza pana la 30-40 de zile de la inceputul bolii. Limba este la inceput incarcata, apoi zmeurie.
Tratamentul se face in spital. In convalescenta se efectueaza trei examene: de urina, la 7 zile interval, pentru a se urmari starea rinichilor (prevenirea unei atingeri renale).
Imunitate: in general durabila. Au fost insa inregistrate si reimbolnaviri.
Izvorul de infectie: numai omul bolnav (nu se cunosc purtatori sanatosi de virus rujeolic).
Perioada de incubatie: 10-11 zile.
Simptomele:
Eruptia apare dupa 3-4 zile, mai intai dupa urechi si se intinde pe fata in zilele urmatoare, cuprinzand treptat giatul, apoi toracele, abdomenul si la sfarsit membrele. Ea este constituita din pete iesite usor in relief. Eruptia dispare in 3-4 zile de la aparitie. Convalescenta incepe o data cu disparitia eruptiei si scaderea febrei. in locul eruptiei raman pete cafenii si o usoara descuamatie a pielii, cu aspect de tarate, care cedeaza intr-o saptamana.
Tratamentul: repaus strict la pat, in toata perioada de stare a bolii si in primele zile de convalescenta. Regim alimentar usor, hidro-zaharat, dulciuri, fainoase. Tratamentul medicamentos consta antitermice prescrise de medic, calmante ale tusei, expectorante si vitamine.
Se cere multa atentie din partea parintilor, in fata unui caz de rujeola, fiind necesara respectarea cu strictete a indicatiilor date de medic, privind ingrijirea bolnavului pe tot timpul bolii si in convalescenta si prevenirea complicatilor.
Imunitatea: solida si durabila, reimbolnavirile fiind exceptionale.
Izvor de infectie: numai omul bolnav (nu se cunosc purtatori sanatosi de virus)
Perioada de incubatie: 14-21 zile
Simptomele:
Tratamentul: repaus la pat si regim alimentar in perioada de febra. Antitermice pentru combaterea febrei.
Imunitatea: durabila.
Izvorul de infectie: numai omul bolnav (nu se cunosc purtatori sanatosi de virus). Bolnavul este contagios pana la caderea completa a crustelor.
Perioada de incubatie: 10-20 de zile.
Simptomele:
Tratamentul: repaus la pat si regim alimentar usor in perioada de febra. Antitermice pentru combaterea febrei. Atentie deosebita la igiena pielii si mucoaselor pentru a evita infectarea veziculelor. Copiilor mici li se pot pune manusi ca sa nu se scarpine. Este indicata pudrarea pielii cu talc mentolat.
Imunitate: durabila, reimbolnavirile fiind exceptionale.
Izvorul de infectie: numai omul bolnav (acesta elimina virusul in special prin saliva).
Perioada de incubatie: 14-21 de zile.
Simptomele:
Tratamentul: repaus la pat in primele 10 zile de boala (previne complicatiile testiculare, pancreatice etc.). Regim alimentar usor in prima saptamana se pot administra antitermice pentru combaterea febrei. Local comprese reci.
Imunitatea: solida si durablla imbolnavirile fiind exceptionale.
Izvorul de infectie: omul bolnav si purtatorii sanatosi de virus.
Perioada de incubatie: 1-4 zile.
Simptomele:
Tratamentul: repausul la pat in primele zile de boala este foarte important pentru a preveni agravarea bolii si complicatiile. Regim alimentar usor, bogat in lichide si ceaiuri calde. Antitermice pentru combaterea febrei si analgezice pentru combaterea durerilor musculare. Calmante sau expectorante pentru tuse. Comprese calde in jurul gatului, in caz de raguseala. Suplimente de vitamina C. Antibioticele nu au actiune asupra virusului gripal, asa incat nu se recomanda decat la indicatie medicului, in cazul unor complicatii, mai ales la copiii mici.
Imunitatea: de scurta durata si numai feta de tipul de virus care a produs imbolnavirea.
Izvorul de infectie: omul bolnav si purtatorii sanatosi de virus.
Perioada de incubatie: scurta.
Simptomele:
Tratamentul: repaus in casa. Antibioticele nu au actiune asupra virusului guturaiului, asa incat nu se recomanda decat la indicatie medicului, in cazul unor complicatii, mai ales la copiii mici.
Imunitatea: guturaiul nu lasa imunitate.
Izvorul de infectie: omul bolnav si purtatorii sanatosi de virus. Boala este mai frecventa la copii si adultii tineri.
Perioada de incubatie: 5-10 zile.
Simptomele:
Tratamentul: repaus la pat pe durata febrei. Regim alimentar usor. Antitermice pentru combaterea febrei. Calmante sau expectorante pentru tuse.
Izvorul de infectie: numai omul bolnav (nu exista purtatori de microbi).
Perioada de incubatie: 7-12 zile.
Simptomele (in raport cu perioada bolii):
Tratamentul: repaus in casa (in lipsa febrei nu este obligatoriu repausul la pat). In tusei, copiii vor fi ajutati, linistiti si incurajati. Alimentatie obisnuita, dar formata din mese mici, repetate, la copiii care au si varsaturi mai des se recom’anda administrarea mesei imediat dupa un acces de tuse. Antibioticele au eficacitate, scurtand mult perioada convulsiva insa se administreaza numai la indemnul medicului. Se recomanda, de asemenea, calmante si vitamine (C Si D2).
Imunitatea: durabila, insa se inregistreaza si reimbolnaviri.
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
View Comments
Voi aveti doar 5 6 boli ale copilu si in restul europei sunt cam 20
Va mai intrebati de ce mor copii!
Un articol extraoridinar, scris intr-o manier usor de citit.
Recomand si va urmaresc cu drag.