Articole

Blastocistul in FIV – embrionul de ziua 5 – tot ce trebuie sa stii

Iata ce este blastocistul, cum se formeaza, ce rol si ce avantaje are in procedurile FIV, precum si alte informatii utile.

CUPRINS:

1. Ce este un blastocist?
2. Ce este transferul de blastocisti?
3. Care sunt semnele implantarii unui blastocist?

Ce este un blastocist?

Un blastocist este o structura embrionara timpurie, ce apare in zilele 5-6 dupa fertilizare. Are aproximativ 100 de celule. Sunt prezente doua tipuri de celule: un grup de celule formeaza placenta si un alt grup de celule formeaza fatul. In aceasta etapa de dezvoltare, un blastocist contine astfel mai multe structuri distincte:

  • masa celulara interna, care va deveni in cele din urma fatul si sacul amniotic;
  • trofectoderm, un strat de celule care se va dezvolta ulterior in placenta;
  • o cavitate centrala (cavitatea blastulei) care este umpluta cu lichid.

Cum se formeaza blastocistul?

Cand un spermatozoid fecundeaza un ovul, nucleele lor se combina pentru a crea o singura celula numita zigot. In urmatoarele zile, acest zigot va suferi o serie de diviziuni celulare, progresand prin stadii de 2 celule, 4 celule, 8 celule, 16 celule. In timpul acestei progresii, celulele sunt cunoscute ca blastomeri. Dupa ce s-a ajuns la forma de 16 celule, blastomerele incep sa se uneasca pentru a crea straturi interioare si exterioare. Odata ce lichidul s-a acumulat in interiorul structurii, acesta intra in stadiul de blastocist.

Cand este dezvoltat pentru prima data, blastocistul va avea zona sa pellucida, adica o masa de celule care protejeaza embrionul ca un scut, impiedicand penetrarea suplimentara a spermatozoizilor. Blastocistul va incepe sa iasa din invelisul sau exterior la 5-9 zile dupa fertilizare. Indepartarea invelisului exterior ii permite unui blastocist sa incerce sa se implanteze in mucoasa uterului. In timpul implantarii, blastocistul incepe sa secrete hormonul hCG, care poate fi detectat in sange si urina. Prezenta hCG este ceea ce face ca un test de sarcina sa fie pozitiv. Cand un blastocist dezvolta un sac amniotic devine embrion.

Citeste si: Donarea de ovule si FIV cu ovocite donate – indicatii, recomandari

Care este scopul blastocistului?

Stadiul de blastocist este o parte extrem de importanta a dezvoltarii embrionare si fetale. Daca blastocistul nu se implanteaza in endometru, sarcina nu va avea loc. Pentru ca implantarea sa aiba loc, hormonii declanseaza un proces numit eclozare. Blastocistul isi pierde membrana exterioara transparenta. Aceasta etapa are loc la 1-3 zile dupa ce un blastocist ajunge in uter. Apoi, celulele de pe stratul exterior al blastocistului se ataseaza de stratul exterior al endometrului. Elibereaza o proteina numita L-selectina, care se leaga de substantele din endometru. Aceste celule exterioare devin in cele din urma fatul.

Celulele din stratul interior al blastocistului se implanteaza mai adanc in endometru. Aceste celule devin placenta, care transporta oxigenul si substantele nutritive catre fatul in curs de dezvoltare. Unele dintre celulele placentare formeaza si sacul amniotic. Sacul amniotic contine un lichid transparent, protector, care inconjoara fatul pe masura ce se dezvolta.

Ce este transferul de blastocisti?

Transferul de blastocist este o tehnologie de reproducere asistata care a fost incorporata cu tratamentul de fertilizare in vitro (FIV) pentru a creste ratele de sarcina, reducand in acelasi timp riscul de sarcini multiple. Inseamna ca un embrion care a fost cultivat pana la stadiul de blastocist este transferat in uter. In stadiul de dezvoltare al blastocistului (la 5 zile dupa fertilizare) un embrion s-ar muta in mod normal in trompele uterine si in uter. Odata ajuns in uter, blastocistul incepe sa se ataseze de mucoasa uterului intr-un proces cunoscut sub numele de implantare.

Avantajul incercarii de a dezvolta embrioni pana la stadiul de blastocisti este ca acestia ar trebui sa aiba sanse mai mari de implantare, deoarece faza de dezvoltare a embrionului se potriveste cu mediul uterin. Dezavantajul este ca mai putini embrioni vor „supravietui” sau vor creste pana la aceasta faza (aproximativ 45% dintre ei). Exista posibilitatea (pana la 10%) ca niciunul sa nu ajunga in stadiul necesar si, prin urmare, niciun embrion nu va fi disponibil pentru transfer.

Procedura de transfer pentru un blastocist este similara cu cea pentru un transfer embrionar normal. Cu toate acestea, diferenta cheie este ca un blastocist este implantat in uter la 5-6 zile dupa colectarea ovulelor, in timp ce un embrion este implantat la 2-3 zile.

Vezi si: Stimularea ovariana – cand se recomanda

Care este avantajul culturii de blastocist?

Transferul embrionilor in stadiul de blastocist permite o selectie mai buna a embrionilor si imbunatateste sincronizarea stadiului embrionar si a mucoasei uterului, ceea ce creste ratele de implantare. Cultura de blastocisti necesita conditii optime de laborator. In medie, aproximativ 45% din ovulele fertilizate ajung in stadiul de blastocist. Deoarece numai embrionii cu cea mai buna capacitate de dezvoltare devin blastocisti, permitand embrionilor sa creasca si sa se dezvolte in laborator pana cand ajung la stadiul de blastocist permite selectarea embrionilor cei mai competenti pentru transferul embrionar.

Cultura de blastocisti poate fi recomandata in urmatoarele cazuri:

  • pentru pacientii cu proceduri FIV multiple esuate – poate ajuta la imbunatatirea probabilitatii de a obtine o sarcina;
  • pentru a reduce riscul de sarcina multipla – cultura de blastocist permite posibilitatea de a transfera cel mai bun embrion unic, reducand astfel riscul unei sarcini multiple.

Cultura de blastocist imbunatateste rezultatele FIV, deoarece medicii au o perioada mai lunga de observare a embrionului timp de 5-6 zile. Aceste zile suplimentare vor fi, de asemenea, utile pentru alegerea embrionilor care se pot dezvolta in blastocist, care au un potential mai mare de a forma sarcina decat embrionii din a treia zi.

De cele mai multe ori exista cel putin un blastocist sanatos dupa perioada de cultura. Insa, este posibil ca niciunul dintr-un grup de embrioni sa nu ajunga la stadiul de blastocist. Desi a nu avea blastocist de transferat poate fi extrem de dezamagitor, majoritatea oamenilor ar prefera sa stie in aceasta etapa decat sa treaca prin cheltuielile, incertitudinea si medicamentele procesului de transfer embrionar fara a obtine un rezultat.

Exista dezavantaje in transferul de blastocist?

Nu toate clinicile efectueaza cultura de blastocist. Controlul calitatii si conditiile optime de laborator sunt esentiale pentru succesul procedurii. Exista riscul ca niciunul dintre embrioni sa nu devina blastocist. In acest caz, procedura de transfer de embrioni este anulata. Acest lucru inseamna de obicei ca, probabil, niciunul dintre embrioni nu a fost suficient de dezvoltat pentru a ajunge la stadiul de blastocist si, de asemenea, efectuarea unui transfer de ziua 3 probabil ca nu ar fi dus la o sarcina.

De asemenea, deoarece mai putini embrioni devin blastocisti, probabil vor exista mai putini embrioni in exces pentru congelare dupa transferul initial de embrioni.

Care sunt semnele implantarii unui blastocist?

Aproximativ o treime dintre femei experimenteaza sangerari usoare sau spotting in timpul implantarii. Spotting poate fi primul semn al sarcinii. Sangerarea aceasta usoara tinde sa fie roz deschis sau maro inchis si dureaza doar cateva ore pana la cateva zile, asa ca nu va fi similara cu menstruatia.

Alte semne pot include:

  • sensibilitatea sanilor;
  • dureri de cap;
  • dureri de spate in zona inferioara;
  • crampe usoare, care de obicei nu sunt la fel de dureroase precum crampele menstruale (dismenoree);
  • modificari ale dispozitiei;
  • greata.

Esecul implantarii unui blastocist este unul dintre cele mai frecvente motive pentru tratamentele FIV nereusite. De asemenea, este cauza a aproximativ 75% dintre avorturile spontane precoce. Aproximativ jumatate dintre toate avorturile spontane precoce sunt rezultatul anomaliilor cromozomiale la embrioni. Este posibil sa nu stiti daca un blastocist nu reuseste sa se implanteze. Multe femei nu au niciun simptom. Unele experimenteaza spotting usor sau sangerari. Deoarece aceste simptome sunt similare cu cele ale implantarii cu succes, este important sa discutati cu medicul.

Citeste si: 10 Mituri despre infertilitate

Referinte:
(1) https://fertilitypedia.org/edu/reproductive-cells/blastocyst
(2) https://www.completefertility.co.uk/fertility-treatments-services/fertility-treatments/in-vitro-fertilisation-ivf/blastocyst-transfer
(3) https://www.fertilityiq.com/ivf-in-vitro-fertilization/cleavage-vs-blastocyst-embryos-day3-day5

 

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago