Baita copilului este poate cel mai important pas pentru mentinerea sanatatii si a igienei. Iata care sunt etapele in functie de varsta, cateva recomandari esentiale si produse pentru baita celor mici.
CUPRINS:
1. Informatii generale
2. Importanta baitei
3. Principalele probleme asociate
4. Pasii pentru baita copilului
5. Sfaturi
6. Produse recomandate
Informatii generale
Baita copilului este un proces esential pentru igiena celui mic. De asemenea, rutina baitei este esentiala pentru copii si are beneficii pentru somn si starea de bine. Intareste conexiunea parinte-copil. Este ideal sa se creeze o rutina de baita pentru copiii de orice varsta si sa fie un proces placut si relaxant pentru cel mic. De asemenea, este ideal sa se foloseasca produse de ingrijire de calitate, adaptate pielii sensibile a celor mici. Se recomanda baita in cadita speciala pentru bebelusi pana la varsta de 12 luni (in general nu mai devreme de 7 luni), si apoi – de la 12 luni se poate face baie in cada normala – cada mare sau cada „de adulti”. Baia in cada mare poate fi facuta si folosind un colac special (baby swimmer pentru baita) sau scaunel pentru baita.
Prima baita a nou-nascutului
Momentul primei baite a copilului variaza in functie de recomandari. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda intarzierea primei baite a copilului pana la 24 de ore de la nastere – sau asteptarea a cel putin 6 ore daca o zi intreaga nu este posibila din motive culturale. Cercetarile indica faptul ca pot exista beneficii fizice si emotionale semnificative pentru intarzierea acelei baite initiale de la nastere. Stresul indus de frig poate face organismul sa lucreze pentru a se mentine cald, ceea ce poate determina scaderea nivelului de zahar din sange – ducand astfel la hipoglicemie. In plus, bebelusii se nasc cu o substanta albicioasa pe piele, numita vernix caseosa, care o protejeaza.
Dupa ce ajungeti acasa, nu exista un termen stabilit pentru a-i face copilului prima baita. Ideal este sa se curete zona de scutec. Academia Americana de Pediatrie recomanda spalarea cu un prosopel sau un burete umed pana cand cade bontul ombilical sau buricul – ar putea sa dureze o saptamana sau doua.
Pentru nou-nascuti, o baita de buretele umed poate sa fie suficienta de 1-3 ori pe saptamana. Retineti ca nu ar trebui sa bagati complet in apa intregul corp decat dupa ce cade buricul.
Cat de des ii facem baie bebelusului?
O baie de 2-3 ori pe saptamana este suficienta pentru a pastra bebelusul curat. Dar, daca bebelusului ii place foarte mult in apa, ii puteti face baita o data pe zi. O baie de 5-10 minute este suficient de lunga pentru bebelusi, mai ales daca au pielea uscata sau sensibila.
Puteti spala copilul in orice moment al zilei. Este o idee buna sa alegeti un moment in care sunteti relaxat si nu veti fi intrerupt. Cel mai bine este sa evitati sa ii faceti baie copilului atunci cand ii este foame sau imediat dupa hranire. Daca bebelusului ii place la baie si pare sa il relaxeze, puteti folosi baita ca o modalitate de a imbunatati somnul – in rutina de culcare. Unii bebelusi dorm mai bine dupa baita.
Cat de des ii facem baie copilului?
Cat de des are nevoie de baia copilului – asta depinde de varsta si activitatile lui. In general, o baita sau un dus pe zi este in regula. In general, copiii mici si prescolarii au nevoie de baita generala cel putin o data sau de doua ori pe saptamana, si suplimentar cand se murdaresc, dupa ce au fost la piscina sau la plaja, daca transpira mult etc. Altii recomanda baita in fiecare zi. Depinde si de pielea copilului, cat de sensibila sau uscata este.
In cazul adolescentilor, baia zilnica este esentiala, mai ales odata cu pubertatea. La acestea se adauga dus dupa mersul la piscina sau la plaja, dupa activitati sportive intense etc.
Importanta baitei
In primul rand, scopul baitei sau al dusului este de igiena corporala. De asemenea, pentru copii este o rutina importanta si un moment in care se formeaza o conexiune parinte-copil. Baita de seara, de exemplu, poate face parte din rutina de culcare. Este timpul petrecut impreuna cu parintele. Pentru bebelusi este si o experienta de invatare. Se dezvolta simturile si nu numai.
O baita calda poate calma copilul – de fapt, baia este relaxanta pentru oricine, de orice varsta. Baita induce somnul – apa calda, camera calda si senzatia de a fi in siguranta.
Principalele probleme asociate
Riscul de arsuri la baie
Copiii mici au pielea foarte sensibila, ceea ce inseamna ca apa prea calda poate cauza intr-un timp foarte scurt arsuri. Temperatura optima pentru baia unui copil este cuprinsa intre 37 ° C si 38 ° C, in timp ce adultii tind sa foloseasca apa intre 41 ° C si 42 ° C. Cel mai bun mod de a preveni arsurile la baita este sa va asigurati ca apa care curge sa fie setata la temperatura maxima de 50 ° C, dar aceasta NU este o temperatura pentru baita. Trebuie sa amestecati apa rece cu apa calda pentru a obtine temperatura potrivita de baie.
Este esential sa testati temperatura baii cu un termometru de apa sau cu incheietura mainii si cotul. Apa trebuie sa fie calda, dar nu fierbinte. Daca pielea se inroseste atunci cand pui cotul, apa este prea fierbinte pentru pielea unui copil.
Nu lasati niciodata copilul singur in cada sau in baie! Poate sa porneasca usor robinetul cu apa calda si sa nu-l poata opri. Daca esti singura cand ii faci baie si esti chemata la telefon sau la usa, infasoara copilul intr-un prosop si ia-l cu tine, dar nu il lasa nici macar o secunda singur in cadita sau singur in baie.
Frica de baie la copii
Cand copiilor nu le place la baie si plang, poate fi o adevarata provocare pentru parinti. Daca se intampla acest lucru, ia in serios temerile copilului, pentru ca sunt foarte reale pentru el. Pentru a ajuta copilul sa depaseasca frica de baie, poti incerca urmatoarele:
- poti face baie cu copilul;
- lasa-l sa isi aleaga singur jucarii pentru baie;
- lasa-l sa stea sau sa se joace in cada fara apa in ea initial;
- scoate-l din cada inainte de a scoate dopul – unii copii se tem sa nu fie trasi pe gaura de scurgere;
- daca teama e din cauza faptul ca ii intra apa in ochi, foloseste o palarie speciala pentru baie care previne acest lucru;
- lasa copilul sa poarte ochelari de inot;
- pentru a face baia mai amuzanta si placuta, poti apela la tot felul de jucarii pentru baie, bureti de baie colorati, si chiar pasta de pictat la baie si creioane colorate pentru baie – cu care poate colora pe piele sau pe peretii din baie si apoi se curata usor cu apa.
Etape pentru baita copilului
ATENTIE! Inainte de orice tip de baita, asigurati-va ca aveti la indemana absolut tot ce aveti nevoie. De asemenea, incalziti camera in care veti face baia. Temperatura din camera in care se face baita trebuie sa fie de 24 – 26°C , iar apa trebuie sa aiba aproximativ 38 °C.
Puteti utiliza un termometru pentru baie pentru a monitoriza temperatura. De asemenea, verificati diferite parti ale caditei pentru a va asigura ca nu exista puncte fierbinti. Daca utilizati o cada normala, porniti mai intai apa rece si apoi apa calda pentru a o umple. Modificarea apei – prin adaugarea de apa fierbinte sau rece pentru a o incalzi sau a o raci se va face DOAR cand copilul nu este bagat in cadita – poate curge apa prea fierbinte sau prea rece sau cel mic se poate speria de apa de la robinet. Aveti grija ca cel mic sa nu poate ridica singur robinetul. Nu folositi dusul cu apa la bebelusi.
Lista produselor necesare la baita:
- cadita pentru copii;
- o paturica sau un prosop de pus sub cadita copilului;
- prosop pentru a infasura copilul dupa baita – poti opta pentru un prosop cu gluga;
- bol cu apa calda pentru clatire – nu fierbinte;
- sapun pentru copil;
- scutec curat;
- burete sau prosopel pentru a spala bebelusul;
- jucarii de baie pentru copiii mai mari.
Baita cu buretele
Baile blande de buretele sunt perfecte pentru primele saptamani pana cand bontul ombilical cade si buricul se vindeca complet. Este cel mai simplu mod de a curata copilul inainte ca bontul ombilical sa cada. In camera in care se face baita trebuie sa fie cald, in jurul valorii de 24-26 ° C, pentru baie. Asezati copilul pe o suprafata plana, cum ar fi podeaua, masa de schimbare, patut – fara sa existe riscul sa se rostogoleasca.
Dezbracati copilul si infasurati-l intr-un prosop, expunand doar acele zone pe care le spalati, pe rand. Folosind un burete de baie pentru copii sau un prosopel moale umezit, curatati pe rand, cate o zona. Incepeti cu fata, spatele urechilor, apoi treceti la gat, maini, picioare. Nu este nevoie de sampon in general – folositi doar apa. La final spalati parul, apoi burtica, funduletul si organele genitale. In cazul baieteilor, nu decalotati, ci spalati doar regiunea externa a penisului. Decalotarea fortata creste riscul de fimoza.
La finalul baitei, uscati usor copilul tamponand pielea cu un prosop, fara a freca, apoi schimbati-l in hainute curate.
Baita in cada pentru bebelusi
Odata ce bontul ombilical cade si buricul e vindecat complet, este timpul sa incercati o baie in cadita. Alegeti o cadita pentru copii din plastic gros, care are dimensiunea potrivita pentru copil. O insertie pentru bebelusi poate fi ideala. Un suport rezistent la alunecare fixat sub cada este indicat.
- Asigurati-va ca aveti la indemana absolut tot ce va trebuie.
- Umpleti cada cu doar 6-8 centimetri de apa calduta.
- Folositi o mana pentru a sprijini capul copilului, apoi coborati-l incet. Folosind un prosopel moale sau un burete de baie pentru bebelusi, spalati usor fata si parul.
- Spalati usor fata copilului, doar cu apa, fara sapun. Cand clatiti, protejati ochii cu mana peste frunte.
- Spalati usor restul corpului cu apa si o cantitate mica de sapun pentru copii.
- Cand baita s-a terminat, infasurati copilul imediat intr-un prosop, acoperindu-l bine pentru a se incalzi.
Dupa baie
- Uscati bine copilul si imbracati-l.
- Nu folositi pudre sau uleiuri pe corpul bebelusului. Pielea bebelusului are propriile uleiuri naturale, iar utilizarea uleiurilor si a pudrelor poate reduce cantitatea de uleiuri proprii.
- Periati si pieptanati parul copilului. Taiati unghiutele copilului.
Sfaturi
Sfaturi pentru siguranta la baie
Iata cateva sfaturi de siguranta pentru a preveni accidentarile la baie:
- Pregatiti toate lucrurile de care aveti nevoie inainte de a incepe sa ii faceti baita copilului. Nu lasati copilul nesupravegheat in cadita nici macar o secunda!
- Folositi o cada sigura cu baza antiderapanda si margini rotunjite. Nu ridicati si nu mutati cadita cand bebe este in ea.
- Asigurati-va ca apa e destul de calduta inainte de a baga copilul inauntru. Cand copilul e in cadita nu mai adaugati apa si nici nu dati drumul la robinet. Temperatura poate sa se modifice prea mult fara sa va dati seama.
- Mentineti intotdeauna ferm copilul in timpul baii. De la apa si sapun corpul poate fi alunecos.
- Evitati orice sursa de distragere in timpul baitei – fara telefon, televizor sau altele.
- Deconectati toate obiectele electrice, cum ar fi uscator de par.
Sfaturi pentru o baita mai placuta
In primele luni nu e nevoie de jucarii la baita, dar dupa ce copilul creste mai mare, jucarioarele pentru baie sunt utile pentru cei mici. Nu exagerati si nu umpleti insa cadita cu jucarioare. Utilizati jucarii in cada pentru a mentine copilul ocupat si pentru a face din acest moment unul placut. Cu cat copilul se distreaza mai mult in baie, cu atat mai putin ii va fi frica de apa. Baita ar trebui sa fie o experienta relaxanta si linistitoare.
Folositi doar jucarii rezistente la apa si special concepute pentru baita. De asemenea, in timpul baitei puteti sa ii spuneti o poveste, sa cantati tot felul de cantecele si sa jucati diferite jocuri.
Produse recomandate pentru baie
Iata o serie de produse indicate si utile la baita:
-
Cadita pentru copii
Caditele vin in diferite forme si dimensiuni, de la cele cu forma anatomica la cele care se ataseaza la chiuveta. Trebuie sa aiba suprafete antiderapante pentru a preveni alunecarea si sa fie putin mai inclinate in partea superioara, ca bebe sa nu alunece. Plasticul din care sunt facute trebuie sa fie mai gros pentru a sustine greutatea copilului. Caditele ergonomice pot fi folosite in general in 2 pozitii – intre 0-6 luni in pozitia culcat, si apoi pana la 12 luni cu suport ergonomic.
Recomandari cadite:
Cadita Chicco, cu reductor incorporat poate fi folosita inca de la nastere – de la 0 la 6 luni in pozitia culcat si de la 6 la 12 luni in sezut. Are reductor incorporat pentru a preveni alunecarea in apa si sistem de scurgere a apei pentru a nu fi nevoie sa o rasturnati. Dispune si de 2 suporturi pentru sapun, burete sau alte produse.
Cadita Aquanest White Babymoov poate fi folosita de la 0 luni. Are o curbura speciala, ce o face potrivita pentru nou-nascuti, apoi se poate folosi invers de la 6 luni. Are margini rotunjite si design ergonomic.
2. Prosopele pentru baie
Prosopelele sunt necesare pentru a sterge copilul in timpul baitei si pentru a scoate copilul din cada. Trebuie sa fie moi, din materiale delicate pentru a nu irita pielea copilului.
Prosopul cu gluga Dreams Kitikate este din bumbac organic cu imprimeu si culori placute. Este moale la atingere, cu o textura fina, rezistent la spalari repetate.
3. Produse pentru spalare si ingrijire
Produsele de ingrijire pentru baie trebuie sa fie delicate cu pielea sensibila a celor mici, sa nu contina alergeni, alcool, parfum, coloranti. Trebuie sa fie delicate cu pielea, fara lacrimi si sa fie produse hipoalergenice. De asemenea, produsele de ingrijire pentru copii trebuie sa fie microbiologic testate, sa nu usuce pielea, sa nu afecteze bariera naturala sa protectie si sa respecte pH-ul natural al pielii.
Nu trebuie sa contina:
- parabeni;
- alcool;
- parfum;
- coloranti;
- SLS -Sodium Lauryl Sulfate si SLES Sodium Laureth Sulfate.
Sapun lichid si sampon fara lacrimi Baby Moments Chicco este un produs de curatare delicat recomandat pentru pielea sensibila a celor mici. Contine extract de ovaz cu efect calmant. Este formula fara lacrimi, fara parabeni sau coloranti. Contine extract de ovaz si glicerina pentru a calma pielea si pentru a o mentine hidratata.
Sampon fara lacrimi Baby Moments Chicco este formula fara lacrimi, fara parabeni, coloranti, alcool, SLS sau SLES. Produs testat dermatologic, formula hipoalergenica, ce hidrateaza pielea si mentine bariera de protectie. Este cu extract de galbenele si glicerina.
4. Jucarii de baie
Jucariile sunt utile la baita copiilor, mai ales pentru a face din acest moment unul placut si relaxant. Ajuta copilul sa se destinda la baita. De obicei, jucariile sunt utile dupa varsta de 6 luni.
(1) Jucaria de baie Barcuta cu animale WinFun este din cauciuc, fiind o jucarie cu sfoara care se trage pentru a deplasa barcuta. Se foloseste de la 12 luni. Cele doua animalute din cauciuc se folosesc pe post de colac sau conductor, se pot umple cu apa si pot stropi si nu e nevoie de baterii.
(2) Jucaria de baie balenuta luminoasa Hola se poate folosi de la 12 luni. Este confectionata din materiale sigure. Are design colorat si vesel si functioneaza cu baterii.
(3) Jucaria de baie Broscuta Inotatoare Chiccofunctioneaza cu sistem mecanic – se roteste cheita pentru a inota. Este special conceputa pentru a fi folosita in apa, are design atractiv si culori vesele.
(4) Jucaria de baie Broasca testoasa cu pui Toomies TOMY functioneaza prin strangere, puii de broscuta stropesc cu apa si se pot lipi de peretele caditei sau ai baii cu ventuze. Au diferite culori. Sunt usor de curatat si se pot folosi de la 1 an.
Alte produse pentru baita
Cana pentru clatire Skip Hop se poate folosit pentru a clati si pentru a evita zona ochlor. Asigura un flux lin si neintrerupt de apa si e moale la atingere.
Covorasul de baie Bath Mat New Frog Babymoov este antiderapant, cu senzor temperatura. Este practic o salteluta antialunecare pentru baie. Se prinde cu ventuze pentru stabilitate la baita. Se poate folosi in cadita, in cada mare sau la dus. Are sistem de afisare a temperaturii – daca apa e prea fierbinte este un indicator care se activeaza.
Scaun baie pliabil Raccon Badabulle se poate fixa in cada sau cadita usor, cu ventuze. Este usor de depozitat, marginile sunt rotunjite pentru siguranta copilului.
Referinte:
(1) https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/washing-your-baby/
(2) https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/bathing-skin-care/Pages/Bathing-Your-Newborn.aspx
(3) https://www.whattoexpect.com/first-year/first-bath/
(4) https://raisingchildren.net.au/newborns/health-daily-care/hygiene-keeping-clean/bathing-a-newborn