Educatie

Back to school cu fratii Kratt – De ce veveritele ascund provizii pentru iarna?

Fratii Kratt de la Minimax te ajuta sa hranesti curiozitatea copilului tau. Descoperiti impreuna cele mai interesante curiozitati despre animale. Aveti idee de ce veveritele ascund provizii pentru iarna? Aflati raspunsul din articol si urmarind episoadele noi „Cu fratii Kratt in salbaticie” pe Minimax.

Veveritele sunt unele dintre cele mai indragite animale salbatice. Micile roscovane pot fi intalnite in parcuri, paduri si chiar in gradinile oamenilor, daca acolo gasesc surse de hrana si se simt in siguranta. Campioane la catarare si salturi de pe o creanga pe alta, veveritele sunt in permanenta cautare a rontaielilor preferate: nuci, alune, seminte, samburi, ghinde, castane, conuri, fructe de padure.

Dintii din fata ai veveritelor nu se opresc niciodata din crestere, la fel ca ai castorilor. De aceea, trebuie sa rontaie tot timpul cate ceva. Insa toamna pornesc o activitate intensa de cautare a hranei pentru a se pregati sa infrunte iarna grea. Aceste animalute ne pot oferi o adevarata lectie despre gospodarire si economisire. Noile episoade ale serialului animat „Cu fratii Kratt in salbaticie” le explica si copiilor modul de viata al veveritelor si al altor vietuitoare fascinante. Serialul de la Minimax este difuzat zilnic, de luni pana duminica, de la ora 18.00, in weekend fiind programate doua episoade.

Aprovizionarea de toamna

Odata cu venirea toamnei, veveritele incep o adevarata cursa pentru procurarea hranei. Rontaie din belsug ghinde, alune, nuci, castane, fructe, seminte. Si cum toamna este darnica in aceste roade, harnicele veverite incep sa-si provizii pentru iarna. Inainte de instalarea zilelor aprige de iarna, roscovanele au o multime de ascunzisuri in care si-au depozitat hrana.

Iarna poate fi foarte lunga, iar pentru a avea suficiente provizii, o veverinta ajunge sa depoziteze in ascunzatori pana la 10.000 de nuci, alune, ghinde… Insa nu orice nuca este pusa in „camara”. „Gospodina” le verifica pe toate cu ajutorul mirosului sau fin, lasandu-le deoparte pe cele stricate. Hrana buna este depozitata in scorburi, cuiburi abandonate ale pasarilor si in mici galerii subterane. Fratii Chris si Martin Kratt le vor arata fanilor care ii urmaresc la Minimax cum se adapteaza veveritele la schimbarea anotimpurilor si ce pot invata si ei din comportamentul lor.

Cum isi amintesc veveritele unde au ascuns alunele?

Proviziile nu sunt depozitate la intamplare. Veverita apeleaza la una dintre urmatoarele strategii. Fie gaseste o scorbura uriasa in care aduna tot ce gaseste in cantitati mult mai mari decat ii sunt necesare, fie ascunde mai multe gramezi in locuri diferite. De obicei, a doua varianta este cea mai folosita. Prevazatoare, veverita isi ia masuri pentru a nu suferi o pierdere majora in cazul in care un alt animal infometat ii descopera comoara.

Ca sa le regaseasca, veverita sapa ascunzatorile dupa o schema geometrica. Se pozitioneaza la mijlocul distantei dintre doi copaci, apoi sare o anumita distanta intr-o parte, unde ascunde 30-40 de nuci. Cu alta incarcatura se deplaseaza aceeasi distanta in spatele acestei ascunzatori, unde depune din nou hrana. Si tot asa pana formeaza un patrat. Unele dintre „depozite” sunt regasite iarna cu usurinta, altele raman abandonate si duc la cresterea noilor copaci. Iata cum animalele influenteaza viata plantelor si invers. Natura este uimitoare! Fiecare episod din serialul „Cu fratii Kratt in salbaticie” prezinta intr-un mod accesibil si distractiv concepte stiintifice despre biodiversitate.

Veverita depinde de mediul in care traieste. Desi nu hiberneaza, ea isi amenajeaza un cuib confortabil intr-o scorbura. Isi captuseste adapostul cu iarba, muschi, pene si coaja de copac, fiind protejata intreaga iarna. Din cand in cand, veverita se trezeste din somn, merge la „camara”, mananca si iese putin la aer. Insa nu-si permite sa intarzie prea mult, pentru ca pisica salbatica si alti pradatori sunt de asemenea in cautare de hrana. Din fericire, agila veverita este echipa pentru a se catara pe cele mai indepartate crengi ale copacilor pentru a se salva.

Echipamentul de catarare

Exista peste 300 de specii de veverite, care traiesc pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii. Toate au in comun abilitatea extraordinara de a se catara in copaci si de a sari sau chiar zbura de pe o creanga pe alta. Ghearele ascutite si coada lunga sunt principalele componente ale echipamentului de catarare al veveritelor. Cand sar si coboara din copaci, ele isi folosesc coada atat pentru echilibru, cat si ca parasuta.

Despre coada uimitoare a veveritelor afla si fratii Chris si Martin Kratt in aventurile lor din habitatele animalelor. Eroii de la Minimax fac cunostinta cu o veverita rosie care ajunge accidental in savana africana. In incercarea lor de a readuce veverita acasa in America de Nord, fratii Kratt si echipajul de pe nava Tortuga descopera marea varietate si diversele functii ale cozilor veveritelor.

Descoperiti impreuna cu copiii vostri aceste informatii. Iar pentru a afla si mai multe lucruri despre animale incredibile urmariti pe MINIMAX aventurile lui Chris si Martin Kratt in habitatele vietuitoarelor din intreaga lume. „Cu Fratii Kratt in salbaticie” sunt desene animate educative care imbina informatiile stiintifice cu distractia.

„Cu fratii Kratt in salbaticie”, episoade noi zilnic, de la ora 18.00, pe MINIMAX.

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago