Articole

Baby blues sau depresie postnatala?

Baby blues se refera la perioada imediata nasterii unui copil, in care proaspetele mame trec prin schimbari bruste de dispozitie, sunt mai sensibile emotional, au frici si temeri legate de abilitatile de a avea grija de copil. Cum difera baby blues de depresia postnatala, cum se recunoaste si ce pot face mamele pentru a depasi mai usor tristetea postpartum?

Cuprins:

(1) Ce inseamna baby blues?
(2) Baby blues versus depresia postnatala – cum le diferentiem?
(3) Cum pot mamele gestiona mai usor baby blues?

Ce inseamna baby blues?

Dupa nasterea unui copil, multe dintre proaspetele mamici pot trece printr-o perioada scurta de deprimare, anxietate, fluctuatii bruste ale dispozitiei, teama, ingrijorari etc. Aceasta stare este numita baby blues sau tristetea postnatala.

Intre 50-80% dintre mame pot avea stari de baby blues in scurt timp dupa ce nasc, in special daca sunt la primul copil.

Oricat de mult mama si-a dorit sa aiba un copil, aparitia bebelusului si tot ce implica venirea lui pe lume reprezinta unul dintre evenimentele cele mai stresante de viata. De aceea, dupa nastere urmeaza o perioada normala de tranzitie si de adaptare a mamei la noua etapa din viata sa, la bebelus si la noile ei responsabilitati.

Baby blues nu inseamna o afectiune, ci sunt stari normale, chiar daca nu sunt usoare si confortabile, unele manifestari semanand cu ale depresiei.

Ce cauzeaza baby blues?

Principalul factor implicat in starile de baby blues se considera modificarile chimice si hormonale bruste care au loc in organismul mamei dupa nastere. Pe durata sarcinii, corpul ei produce cantitati mult mai mari de estrogen si progesteron decat in mod obisnuit. Dupa nastere, nivelul acestora scade brusc la nivelul dinaintea sarcinii, modificare ce are un impact si asupra dispozitiei – aparitia simptomelor depresive. In unele cazuri, si nivelul hormonilor tiroidieni poate scadea dupa nastere, ceea ce duce la deprimare, iritabilitate, tulburari de somn si de concentrare, luarea in greutate.

Alti factori implicati in aparitia starilor de baby blues sunt:

  • privarea de somn, oboseala;
  • stresul de a avea grija de un nou-nascut;
  • noile responsabilitati pe care le are mama;
  • posibile dificultati legate de alaptare;
  • lipsa timpului pentru ea si nevoile ei;
  • presiunea de a fi o mama “foarte buna” sau “perfecta”.

Daca la acesti factori se adauga si conditiile de mai jos, mama este mai predispusa:

  • probleme de sanatate ale copilului;
  • dificultati in relatia de cuplu;
  • adaptarea mai dificila la noul rol de mama (sentimentul puternic al pierderii vietii de dinainte de copil);
  • consumul de alcool.

Cum se manifesta baby blues?

Tristetea postnatala poate incepe in cateva ore sau zile dupa nastere, dureaza cateva zile si trece pana la doua saptamani de la nastere.

Manifestarile cele mai frecvente ale baby blues includ:

  • tristețe moderata;
  • teama;
  • schimbari bruste ale dispoziției;
  • descarcari emotionale bruste – plans “din senin”;
  • tulburari ale somnului;
  • anxietate;
  • neliniste;
  • iritabilitate;
  • sensibilitate emotionala.

De asemenea, proaspata mamica are frecvent ganduri precum:

  • “Daca nu voi fi o mama buna?”
  • “Voi fi in stare sa fac asta?”
  • “In ce m-am bagat?”
  • “Voi face fata la tot ce am de facut?”
  • “Cum ma voi descurca?”

Toate aceste trairi sunt normale si foarte comune pentru noile mame.

Baby blues versus depresia postnatala – cum le diferentiem?

Unele mamici cred ca au sau au avut depresie postpartum dupa ce au nascut, cand de fapt poate fi vorba despre baby blues. Sau dimpotriva, alte mame se confrunta cu depresia postpartum si cred ca asa e normal sa fie.

Despre depresia postnatala cititi pe larg in acest articol.

Cum diferentiem depresia postpartum de baby blues?

Desi tristetea postnatala si depresia postpartum pot semana, exista cateva criterii dupa care pot fi bine diferentiate.

Intensitatea trairilor

Modificarile dispozitiei si emotiile negative sunt moderate in baby blues; in schimb acestea sunt mult mai intense in cazul depresiei postnatale.

Simptomele

Daca la baby blues manifestarile tin de modificarile dispoziei, vulnerabilitate emotionala si toate cele prezentate mai sus, in cazul depresiei postpartum nu doar ca acestea sunt mai intense, dar apar si alte manifestari specifice doar depresiei: scaderea poftei de mancare, insomnie, lipsa de speranta, furie, o lipsa de energie pe care somnul nu o remediaza, sentimentul intens de coplesire.

Durata

Tristetea postnatala apare la scurt timp dupa nastere si dureaza cateva zile, pana la maximum doua saptamani postpartum. Depresia postnatala dureaza mai mult de atat, in general pana cand mama are parte de ajutor specializat. De asemenea, depresia poate aparea oricand in primul an dupa nasterea copilului si e considerata tot postnatala.

Vindecarea

Baby blues trece de la sine, in timp ce depresia postpartum necesita ajutor de specialitate.

Semne specifice doar depresiei postpartum

Depresia postpartum poate incepe ca baby blues, dar continua cu ruminatii, ganduri obsesive, ingrijorarea ca ceva rau s-ar putea intampla copilului, asigurari (verificarea copilului in somn), dificultatea de a dormi, dificultatea conectarii cu copilul, cu partenerul sau familia, tendinta de izolare. Simptomele sunt coplesitoare, sunt prezente in majoritatea timpului si mama nu se poate relaxa.

Dar depresia postpartum poate incepe si imediat dupa nastere. Simptomele sunt mult mai intense decat in baby blues, functionarea mamei este afectata, nu poate dormi noaptea nici atunci cand bebelusul e bine si se odihneste.

Alte simptome specifice pentru depresia postpartum, care sunt semnale de alarma pentru apelarea la ajutor specializat:

  • izolarea de partener si de persoanele apropiate;
  • incapacitatea de a stabili o legatura emotionala cu bebelusul;
  • anxietatea ridicata (griji, frici permanente);
  • sentimente coplesitoare de vina, de a fi lipsita de valoare;
  • ganduri legate de moarte sau chiar dorinta de a nu mai trai.

De ce e important sa facem distinctia intre baby blues si depresia postnatala? Daca baby blues se refera la o perioada normala, depresia postnatala este o problema serioasa, pe care mamele nu ar trebui sa o ignore, asteptand sa treaca de la sine sau cu timpul.

Daca baby blues dureaza mai mult de doua saptamani, chiar daca simptomele sunt de intensitate medie, pot semnala depresia postpartum. Daca starile nu se amelioreaza, ci devin mai severe, cu atat mai mult mama ar trebui sa solicite ajutor specializat.

Cum pot mamele gestiona mai usor baby blues?

In primul rand, tristetea postnatala nu poate fi prevenita, pentru ca nu pot fi controlate modificarile hormonale care au loc in organism dupa nastere. Nici de tratament nu poate fi vorba in baby blues, fiind o perioada normala, deci nu o o afectiune.

In schimb, mamele pot face ceva pentru a depasi mai usor provocarile perioadei de inceput a maternitatii.

Inainte de a naste

Ideal ar fi ca viitoarele mame sa se informeze despre aceste modificari ale dispozitiei care sunt normale dupa nastere, la fel cum se informeaza despre toate aspectele care tin de nastere si bebelusi (alaptarea, prima baita, schimbatul scutecelor etc.). Cu cat stiu mai bine la ce sa se astepte, cu atat vor fi luate mai greu prin surprindere. Iar a sti ca e normal prin ceea ce treci si ca nu esti singura, poate face mai usoara adaptarea la noua viata si la noul rol – cel de mama.

Dupa nastere

Dintr-o perspectiva evolutionista, in generatiile anterioare, tinerele mame aveau suportul familiei si apropiatilor in a avea grija de ele si de nou-nascuti. Astazi, din pacate, proaspetele mame sunt mult mai singure si mai in nevoie de sprijin emotional si practic. Relatiile cu cei apropiati (cu partenerul, cu familia, cu prietenele) sunt esentiale pentru mame, cu atat mai mult atunci cand sunt vulnerabile emotional, deprimate si epuizate. Pe de alta parte, izolarea nu face decat sa agraveze starile de tristete si sa adanceasca mai mult problemele cu care se confrunta.

Alte modalitati de a face fata tristetii postnatale:

  • Pentru ca lipsa de somn contribuie mult la aparitia starilor de tristete si iritabilitate, e important sa va odihniti atunci cand este posibil. Primele zile cu un nou-nascut nu sunt usoare, dar incercati sa faceti din somnul vostru o prioritate, in fata altor activitati mai putin importante in aceasta perioada. Dormiti cand doarme si bebelusul, acceptati ca partenerul sau o persoana de incredere sa supravegheze copilul cat va odihniti.
  • Vorbiti despre ceea ce simtiti. Impartasiti si experientele bune, si cele neplacute cu persoane care sa va asculte, care sa nu va judece si care sa va ofere sustinere.
  • Cereti ajutorul atunci cand aveti nevoie. Uneori cei din jur ar vrea sa va ajute, dar nu stiu cum sa o faca.
  • Acceptati ajutorul fara sa va simtiti vinovate sau mai putin “mame bune”.
  • Nevoia de a plange poate aparea des si brusc, incercati sa nu o blocati, ci dati-va voie sa plangeti si sa va eliberati si linistiti.
  • Iesiti din casa zilnic, insotite sau nu de bebelusi. Plimbarea in aer liber si in lumina naturala ajuta mult starea de spirit, intrucat activitatea fizica si vitamina D au implicatii importante pentru ameliorarea dispozitiei.
  • Chiar daca familia si prietenii sunt nerabdatori sa va vada dupa nastere si sa cunoasca bebelusul, prea multe vizite in perioada imediat urmatoare nasterii va pot impiedica sa va odihniti si sa va adaptazi la noua etapa de viata.
  • Alimentati-va sanatos, pentru ca organismul vostru are nevoie sa se refaca dupa nastere, iar daca alaptati, cu atat mai mult aveti nevoie de nutrienti.
  • Luati pauze mici de la activitatile cu si pentru bebelusi, iar in acest timp faceti lucruri pentru voi, care sa va relaxeze si sa va faca placere.

Referinte:

(1) Feeling depressed after childbirth – https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/feeling-depressed-after-birth/
(2) Understanding Motherhood and Mood, link: http://www.healthychildren.org/English/ages-stages/prenatal/delivery-beyond/pages/Understanding-Motherhood-and-Mood-Baby-Blues-and-Beyond.aspx
(3) Beyond the “baby blues” – https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/beyond-the-baby-blues
(4) Baby Blues or Postpartum Depression? – https://www.psychologytoday.com/intl/blog/mommy-mental-health/200902/baby-blues-or-postpartum-depression
(5) Postpartum Depression and the Baby Blues – https://www.helpguide.org/articles/depression/postpartum-depression-and-the-baby-blues.htm

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Recent Posts

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 săptămâni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

o lună ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

2 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago

Săptămâna 2 de sarcină. De la concepție la implantare

Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…

5 luni ago