Astmul afecteaza un numar foarte mare de adulti si copii. Afla care sunt cauzele, simptomele si tratamentul adecvat pentru astm, precum si care sunt metodele de prevenire.
CUPRINS:
Astmul este o boala cronica ce afecteaza caile respiratorii. In timpul respiratiei normale, benzile de muschi care inconjoara caile respiratorii sunt relaxate si aerul circula liber. In timpul unui episod de astm sau a unei crize de astm, exista trei schimbari principale care impiedica miscarea aerului prin caile respiratorii:
Acesti trei factori – bronhospasmul, inflamatia si productia de mucus – cauzeaza simptome precum dificultati de respiratie, wheezing si tuse.
Caile respiratorii ale persoanelor care sufera de astm sunt foarte sensibile la elementele cu risc de a cauza alergii (alergeni).
Simptomele astmului si severitatea variaza substantial de la o persoana la alta. Majoritatea persoanelor cu astm bronsic nu au simptome in mod constant. Simptomele de astm bronsic pot insemna ca astmul nu este controlat suficient sau ca poate incepe un episod de astm acut.
Simptomele astmului obisnuit includ:
Tusea este cea mai frecventa manifestare a astmului. Tusea, in general, este un simptom de raceala sau bronsita, dar daca reapare frecvent, poate fi un simptom al astmului. Astmul afecteaza caile respiratorii, cauzand inflamatia lor, caile respiratorii devin reactive, iritate, iar tusea este modul organismului de a incerca sa elimine din organism alergenii si substantele care irita.
Wheezing-ul este un zgomot de respiratie suieratoare la nivelul cailor respiratorii, in timpul respiratiei. Cu toate acestea, astmul poate fi prezent si fara acest suier. Respiratia suierata rezulta din cauza faptului ca aerul este fortat prin pasaje inguste. Prezenta wheezing-ului, pe de alta parte, nu este un semn clar de astm, ci poate fi un simptom si pentru alte probleme de sanatate, inclusiv boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), insuficienta cardiaca congestiva (CHF) sau pneumonia.
Senzatia de sufocare se produce atunci cand pasajele din sistemul respirator devin puternic inflamate. Astmul general cauzeaza ingustarea acestor pasaje, dar cand apare un atac major de astm, senzatia de sufocare este si mai intensa. Cu cat sunt mai mici aceste pasaje, cu atat este mai profunda senzatia de sufocare si astfel cu atat mai intens va fi atacul de astm. In cazurile severe, pasarele de aer se vor ingusta atat de mult incat pot sa apara inconstienta, leziunile cerebrale si moartea. De aceea, controlul astmului este atat de important si este important sa ramaneti calm in cazul unui atac de astm.
Cauza exacta a astmului nu este cunoscuta. Cercetatorii cred ca unii factori genetici si de mediu interactioneaza pentru a cauza astmul. Acesti factori includ:
O teorie a cercetatorilor este aceea a igienei – ipoteza igienei. Ei cred ca stilul nostru de viata – cu accentul pus pe igiena si salubritate – a dus la schimbari in conditiile noastre de viata si la scaderea globala a infectiilor in copilaria timpurie, ceea ce reduce intarirea naturala a sistmului imunitar, ce poate creste ulterior riscul de alergii si astm.
Simptomele astmului si atacurile apar de obicei dupa expunerea la factori declansatori. Acestia includ:
Asa cum nu stim inca exact ce cauzeaza astmul, nu stim de ce boala este usoara la unii oameni si foarte severa la altii.
In functie de severitate, astmul poate fi:
Astmul este uneori denumit astm bronsic deoarece afecteaza bronhiile din plamani.
Alte clasificari ale tipurilor de astm sunt descrise mai jos:
Copiii pot avea tuse vizibila si respiratie suieratoare, dar acestea nu sunt intotdeauna primele indicii de afectarea a respiratiei. Deseori, cei mici sunt incapabili sa spuna ca ceva ii doare sau ca au un disconfort.
Semnele posibile de astm la bebelusi si copii mici includ:
Semnele astmului la copii mai includ:
Astmul si crizele de astm pot aparea de la orice varsta. Adesea, in primii 5 ani de viata astmul poate fi confundat usor cu alte probleme, deoarece problemele episodice de respiratie ca wheezing-ul si tusea sunt frecvente la copiii sub 3-5 ani.
Astmul poate fi dificil de diagnosticat. Medicul va lua in considerare natura si frecventa simptomelor si poate efectua teste pentru a exclude alte afectiuni si pentru a identifica cea mai probabila cauza a simptomelor.
Unele boli care pot cauza simptome asemanatoare astmului includ, boli cum ar fi rinita, sinuzita, boala de reflux gastroesofagian, anomalii ale cailor respiratorii, disfunctia corzilor vocale, infectii ale tractului respirator etc.
Copilul poate necesita si teste medicale. Spirometria masoara cat de repede si cat de mult aer poate inspira si expira copilul. Se poate efectua spirometria de repaus sau dupa administrarea unor medicamente pentru astm. Pentru copiii mai mici se efectueaza in general monitorizarea simptomelor pentru o perioada de timp. Uneori, un diagnostic nu poate fi facut decat dupa mai multe luni sau chiar ani de observare a simptomelor. Diagnosticul precoce si tratamentul adecvat pot preveni afectarea activitatilor zilnice, cum ar fi somnul, jocul, sportul si scoala, si pot preveni atacurile de astm periculoase care pun viata in pericol.
Se pot efectua si teste de alergie specifice, pentru cazul in care un eventual astm este declansat de acesti factori.
Riscurile si complicatiile astmului pot include:
Medicamentele pentru astm includ utilizarea agentilor de ameliorare si de control.
Dispozitivele inhalatorii pentru astm sunt dispozitive portabile care duc medicamentul la plamani. Majoritatea medicamentelor pentru astm bronsic sunt administrate utilizand un dispozitiv de inhalare.Pentru a ajuta la obtinerea celui mai bun control al astmului, inhalatoarele trebuie utilizate corect. Cereti ajutorul medicului sau farmacistului in acest sens.
Daca aveti astm bronsic si sunteti gravida, ar trebui sa aveti un plan de auto-gestionare, ceea ce inseamna ca va puteti ajusta tratamentul pentru a va satisface nevoile de medicament. In primul rand, trebuie sa evitati complet elementele care pot declansa crize de astm. Tratamentul astmului pentru femeile insarcinate este identic cu cel pentru femeile care nu sunt insarcinate. Este important sa tineti boala sub control, sa mergeti periodic la medic pentru controale, sa evitati factorii ce pot declansa crize de astm si sa identificati la timp simptome ale agravarii astmului sau ale unei crize.
Obiectivele tratamentului pentru astm bronsic sunt de a minimiza simptomele si de a le permite copiilor sa participe la activitati fizice normale cu efecte secundare minime.
Medicamentele pentru astmul copiilor pot fi administrate prin inhalare (cel mai des), oral sau injectabil. Copiii cu simptome de astm, care apar doar ocazional, primesc medicamente doar pentru perioade scurte de timp. Copiii cu astm bronsic ale caror simptome apar mai des, pot necesita o administrare a medicamentelor pe baza severitatii si frecventei simptomelor si varstei lor.
Exista multe remedii naturale pentru astm cu rolul de a ameliora simptomele. Cu toate acestea, deoarece au existat studii limitate de cercetare privind tratamentele complementare si alternative pentru astm, eficacitatea sau siguranta multora este necunoscuta.
Iata cateva exemple de remedii naturale care pot fi utile:
Semnele unei crize de astm pot include:
Sfaturi in cazul unei crize de astm:
Cum iti dai seama ca o persoana are o criza de astm?
Ce e de facut?
Daca nu exista un inhalator in apropiere, sunati imediat la ambulanta. In timpul asteptarii ambulantei, urmati pasii de mai sus pentru a imbunatati respiratia.
In timpul crizelor de astm este indicat sa evitati urmatoarele:
Este recomandat si necesar sa identificati posibilii declansatori ai astmului. Un declansator este orice element care poate duce la un atac de astm. Analizati functia pulmonara in cazul prezentei unui eventual factor declansator, depistand simptome ca afectarea respiratiei, tuse, senzatie de presiune in piept etc. Se pot efectua si teste de alergie pentru a diagnostica eventuale alergii la substante sau alte elemente.
Unii declansatori ai astmului pot include:
Daca aveti astm bronsic indus de exercitii fizice sau intentionati sa faceti exercitii in medii reci, umede sau uscate, preveniti astmul indus urmand sfatul medicului in ceea ce priveste tratamentul astmului bronsic (de obicei, folosind un inhalator de astm care contine albuterolul).
Utilizati aerul conditionat, deoarece acesta poate reduce poluantii atmosferici din interior, cum ar fi polenul, si scade umiditatea din casa. Acest lucru reduce riscul de expunere la acarieni si riscul de a avea o criza de astm.
Nu exista dovezi concludente conform carora o dieta specifica are un efect asupra frecventei sau severitatii atacurilor de astm. In acelasi timp, consumul de alimente proaspete si nutritive va poate imbunatati sanatatea generala, precum si simptomele astmului. E importanta, deci, adoptarea unui stil alimentar sanatos. Evitati alimentele care pot cauza alergii si depistati eventualele alergii alimentare sau intolerante. Alergia alimentara nu trebuie confundata cu intoleranta alimentara, care nu este legata de simptomele astmului, dar poate avea alte efecte negative.
Exercitiul este benefic pentru prevenirea simptomelor de astm. De fapt, stiai ca multi sportivi de performanta au astm bronsic? Important este ca acesta sa fie tinut sub control, sa se urmeze tratamentul prescris de medic si sa se adopte un stil de viata sanatos. Sigur ca sportul este inclus pe lista elementelor pentru un stil de viata sanatos, astfel ca exercitiile fizice pot ameliora intensitatea sau frecventa crizelor de astm, prin „antrenarea” plamanilor.
Sportul imbunatateste functionarea plamanilor, creste rezistenta, stimuleaza sistemul imunitar, sprijina scaderea in greutate, care poate fi asociata cu crizele de astm, si duce la o stare de bine. Studiile sugereaza ca, starile de tristete si depresie predispun la cresterea si intensificarea simptomelor de astm.
O calitate slaba a aerului din interior poate accentua simptomele de astm bronsic, dar poate juca un rol si in dezvoltarea astmului la persoanele mai sensibile, cum ar fi copiii mici.
Referinte:
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…