Probleme in sarcina

Astmul in sarcina – sfaturi pentru femeile gravide cu astm

Astmul in sarcina – daca ai astm si esti insarcinata, e important sa eviti factorii declansatori pentru crizele de astm si sa urmezi tratamentele prescrise de medic. Iata cum poate influenta astmul sanatatea sarcinii.

CUPRINS:

1. Sarcina si astmul
2. Astmul poate cauza complicatii in timpul sarcinii?
3. Sarcina poate agrava astmul?
4. Tratamentul astmului in sarcina
5. Va avea si copilul meu astm?

Sarcina si astmul

Astmul este o problema de sanatate destul de frecventa. In timpul sarcinii, astmul poate duce la o serie de complicatii pentru mama si pentru fat, daca nu este gestionat corect. Majoritatea tratamentelor pentru astm sunt sigure in sarcina. In sarcina, aproximativ o treime dintre femeile cu astm au o imbunatatire a simptomelor, aproximativ o treime au simptome mai grave si aproximativ o treime nu au modificari. Femeile cu astm sever au riscuri mai mari ca simptomele sa se agraveze, in timp ce femeile cu astm usor au mai multe sanse de a vedea imbunatatiri sau nicio modificare, dar nu este o regula precisa.

Astmul este cel mai probabil sa se agraveze in timpul saptamanilor 24-36 de sarcina. Aproximativ 10 % dintre femeile cu astm au simptome in timpul travaliului si nasterii. Daca simptomele astmului bronsic se modifica in timpul sarcinii, acestea revin, de obicei, la starea pre-sarcina in termen de 3 luni de la nastere.

Sarcina nu va provoca astm daca nu ai avut anterior. Multe femei sufera de probleme de respiratie in timpul sarcinii din cauza modificarilor hormonale, nu a astmului. Multe femei se confrunta, de asemenea, cu dificultati de respiratie in ultimul trimestru de sarcina din cauza maririi uterului care restrictioneaza miscarea diafragmei. Acest lucru este normal la multe femei insarcinate, chiar si la cele care nu au astm.

Factori declansatori simptome de astm

Exista mai multi factori ce pot declansa simptomele si crizele. Unele dintre cele mai frecvente lucruri care provoaca simptome de astm sunt:

  • alergeni – 70% dintre persoanele cu astm au alergii – alergenii obisnuiti sunt polenul, mucegaiul, parul de animale, acarienii etc.;
  • iritanti – iritantii pot afecta plamanii si pot declansa simptome, iar exemple de iritanti includ poluanti atmosferici, fumul de tigara si fumul de la sobe sau seminee cu lemne, aerul rece si mirosurile puternice, precum vopseaua sau parfumurile;
  • infectii – infectiile precum raceala, gripa sau pneumonia virala pot declansa simptome de astm uneori;
  • exercitiile fizice – uneori, exercitiile fizice pot provoca simptome de astm la unii oameni.

Astmul poate cauza complicatii in timpul sarcinii?

Astmul este una dintre cele mai frecvente probleme medicale care pot sa apara in timpul sarcinii. Nu exista un risc semnificativ pentru mama sau copil daca astmul e bine controlat. Daca va tratati in mod eficient astmul si este bine controlat in timpul sarcinii, exista un risc mic sau chiar deloc de complicatii legate de astm. Cu toate acestea, astmul sever sau slab controlat in timpul sarcinii poate creste riscul aparitiei diferitelor probleme, inclusiv:

  • complicatie a sarcinii caracterizata prin tensiune arteriala crescuta si semne de deteriorare a altor organe, de multe ori rinichii (preeclampsie);
  • restrictii de crestere fetala;
  • nastere prematura;
  • necesitatea unei interventii cezariene.

Preeclampsia este o afectiune care se poate sa apara dupa saptamana 20 de sarcina sau chiar dupa sarcina. Se manifesta prin tensiune arteriala crescuta si semne ca unele dintre organe, cum ar fi rinichii si ficatul, ar putea sa nu functioneze corect. Unele dintre aceste semne includ proteine ​​in urina, modificari ale vederii si cefalee severa.

Astmul necontrolat reduce continutul de oxigen din sange. Deoarece fatul isi obtine oxigenul din sangele mamei, acest lucru poate duce la scaderea oxigenului in sangele fetal. Asta poate afecta cresterea si supravietuirea fetala. Fatul necesita un aport constant de oxigen pentru crestere si dezvoltare normala.

Sarcina poate agrava astmul?

Astmul este clasificat in patru categorii generale, de la cel mai putin sever pana la cel mai sever. Cercetarile sugereaza ca severitatea astmului in timpul sarcinii este legata de severitatea astmului inainte de sarcina. Sarcina poate afecta femeile cu astm in mai multe moduri. Modificarile hormonale care apar in timpul sarcinii pot afecta atat nasul, cat si sinusurile si plamanii. Cresterea estrogenului contribuie la congestie, ceea ce provoaca nas infundat, in special in timpul celui de-al treilea trimestru. Cresterea progesteronului poate provoca dificultati de respiratie.

Unele femei pot prezenta semne si simptome de astm mai grave la inceputul sarcinii, deoarece inceteaza sa mai ia medicamentele dupa ce raman gravide. Orice modificare pe care o faceti in rutina de medicamente poate influenta, de asemenea, severitatea astmului. De asemenea, este mai probabil sa suferiti de reflux gastric in timpul sarcinii, ceea ce poate agrava astmul.

Tratamentul astmului in sarcina

Femeile insarcinate trebuie de obicei sa gestioneze astmul la fel ca femeile care nu sunt insarcinate. La fel ca toate persoanele cu astm, femeile insarcinate ar trebui sa aiba un plan de actiune pentru astm, pentru a controla inflamatia si pentru a preveni si controla crizele de astm. O parte din planul de actiune al unei femei insarcinate ar trebui sa includa si inregistrarea miscarilor fetale. Puteti face acest lucru observand daca loviturile fetale scad in timp. Daca observati mai putina activitate fetala in timpul unei crize de astm, contactati imediat medicul.

Monitorizarea astmului

Echipa medicala trebuie sa va monitorizeze plamanii in sarcina si sa va ajusteze tratamentul medicamentos pentru astm, daca este necesar. Informati medicul daca simptomele se amelioreaza sau se agraveaza. De exemplu, multe femei vor avea dificultati de respiratie in timpul sarcinii, dar medicul va poate ajuta sa vedeti daca scurtarea respiratiei este asociata cu agravarea astmului sau e vorba de dificultati de respiratie normale pe care multe femei le experimenteaza in timpul sarcinii.

Medicul trebuie sa va monitorizeze cu atentie functia pulmonara pe tot parcursul sarcinii pentru a se asigura ca fatul in crestere primeste suficient oxigen. Deoarece severitatea astmului se modifica pentru aproximativ doua treimi dintre femei in timpul sarcinii, ar trebui sa faceti controale lunare pentru a monitoriza simptomele si functia pulmonara.

Evitarea factorilor declansatori

Limitati contactul cu alergeni si alti factori declansatori ai astmului, pentru a evita nevoia de medicamente pentru simptome. Cheia este sa controlati simptomele astmului, evitand factorii declansatori si luand medicamentele pentru astm, conform recomandarilor medicale.

Urmati tratamentul pentru astm

Simptomele astmului care nu se opresc sau care se agraveaza pot fi un risc pentru mama si copil. Daca luati medicamente pentru astm inainte de sarcina, nu incetati sa luati aceste medicamente fara sa discutati mai intai cu medicul. Daca sunteti diagnosticata cu astm in timpul sarcinii, discutati cu medicul despre cel mai bun mod de tratament.

Sunt sigure medicamentele pentru astm in timpul sarcinii?

Orice medicament pe care il luati in timpul sarcinii poate avea riscuri. Cu toate acestea, majoritatea medicamentelor pentru astm pot fi utilizate in siguranta in timpul sarcinii. Alergologul va va ajuta sa alegeti medicamente care pot fi luate in siguranta in timpul sarcinii. Retineti ca medicamentele nu ar trebui sa inlocuiasca evitarea factorilor declansatori. De asemenea, este mai sigur sa luati medicamente pentru astm in timpul sarcinii decat sa experimentati simptome de astm sau o criza de astm.

Daca aveti probleme cu respiratia, este posibil ca bebelusul sa nu primeasca suficient oxigen. Daca aveti nevoie de medicamente pentru a va controla simptomele astmului bronsic in timpul sarcinii, medicul va va prescrie cel mai sigur medicament la cea mai adecvata doza. Luati medicamentul conform recomandarilor. Nu incetati sa luati medicamentul sau sa ajustati singuri doza. In functie de tipul de medicament pe care il luati si de simptome, medicul poate monitoriza astmul in timpul vizitelor prenatale.

Utilizarea unui inhalator pentru controlul astmului este una dintre cele mai frecvente forme de tratament. Majoritatea medicamentelor inhalate sunt sigure in timpul sarcinii. Medicamentele inhalate sunt in general in doze mici, pe care le inspirati direct in plamani.

Cum pot evita crizele de astm in sarcina?

  • Urmeaza-ti tratamentul pentru astm prescris de medic.
  • Evita declansatorii astmului. Redu expunerea la alergeni, cum ar fi acarieni, par de animale, polen, mucegai.
  • Evita contactul cu persoanele cu infectii respiratorii.
  • Evita fumatul si expunerea la fum de tigara. ➤ ➤ Citeste mai multe despre fumatul in sarcina si ce riscuri exista.
  • Exercitiile sunt importante in sarcina, dar discuta cu medicul pentru cele mai bune sfaturi pentru tine privind exercitii fizice in timpul sarcinii.

Va avea si copilul meu astm?

Cauza astmului ramane inca necunoscuta, desi exista un risc posibil ca un copil sa dezvolte astm daca are un parinte sau un frate / o sora cu astm. Genetica joaca un rol in riscul unui copil de a dezvolta astm. Mediul joaca, de asemenea, un rol important. Un factor major de risc pentru dezvoltarea astmului este fumatul. Renuntarea la fumat in sarcina este foarte importanta. Alti factori prenatali care pot influenta dezvoltarea astmului sunt stresul matern, alimentatia mamei, nivelurile de vitamina D, utilizarea antibioticelor. Discutati cu medicul despre identificarea factorilor de risc si despre modificari sigure in sarcina.

Protejarea copilului de fum de tigara, in timpul sarcinii si dupa, este recomandata pentru a reduce riscul ca cel mic sa dezvolte astm. Medicii recomanda, de asemenea, alaptarea exclusiva in primele 6 luni, ca mijloc de a reduce riscul ca bebelusul sa dezvolte astm si alergii. Alaptarea trebuie continuata pana la varsta de cel putin 1 an, in asociere cu alimente solide, conform planului de diversificare.

Referinte:

(1) https://www.aafa.org/asthma-during-pregnancy/
(2) https://www.asthma.org.uk/advice/manage-your-asthma/pregnancy/
(3) https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/asthma-library/asthma-and-pregnancy
(4) https://www.healthdirect.gov.au/asthma-and-pregnancy
(5) https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/asthma/living-with-asthma/managing-asthma/asthma-and-pregnancy

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago