Sanatate

Apendicita la copii – simptome si tratament

Apendicita este o urgenta medicala care necesita indepartarea apendicelui inflamat. Primul semn este adesea durerea abdominala. Iata care sunt cauzele si ce presupune operatia.

CUPRINS:

1. Ce este apendicita?
2. Cauzele apendicitei
3. Cum se manifesta apendicita la copii?
4. Apendicita in sarcina
5. Diagnostic
6. Complicatii
7. Tratament

Ce este apendicita?

Apendicita este inflamatia apendicelui, provocand dureri abdominale din ce in ce mai severe si alte simptome. O interventie chirurgicala de urgenta este necesara pentru a evita riscul de complicatii severe cauzate de ruptura apendicelui.

Apendicele este un organ tubular mic, gol, care se extinde de la inceputul intestinului gros de pe partea dreapta inferioara a abdomenului. Nu are nicio functie utila cunoscuta. Apendicita apare atunci cand apendicele se inflameaza si se infecteaza. Primul simptom vizibil al apendicitei este de obicei durerea abdominala. Apendicita rezulta din blocarea apendicelui cauzata de mucus uscat, scaun dur, paraziti sau alte corpuri straine. Mucusul, care este secretat de captuseala interioara a apendicelui, se acumuleaza. Pe masura ce mucusul se acumuleaza, pacientul se poate plange de dureri de burta, pierderea poftei de mancare si greata.

Rolul apendicelui

Apendicele este un tub subtire, lung de aproximativ 4 cm, care se afla la jonctiunea intestinului subtire si a intestinului gros de pe partea dreapta a abdomenului. Produce mucus care ajunge in intestinul gros. Apendicele este adesea gandit ca un organ „inutil” care nu are nicio functie la oameni,. Cu toate acestea, in ultimii ani, unii oameni de stiinta au emis ipoteza ca are intr-adevar un scop. O teorie este ca apendicele poate fi o unitate de stocare a bacteriilor bune, care poate ajuta la reglarea sistemului digestiv dupa o infectie bacteriana.

Apendicita acuta

Apendicita acuta este o inflamatie acuta a apendicelui, cel mai probabil din cauza obstructiei apendicelui. Aceasta infectie si inflamatia rezultata pot provoca simptome, inclusiv durere in fosa iliaca dreapta, febra usoara, pierderea poftei de mancare, disconfort gastric.  Este o urgenta medicala, deoarece, daca nu este tratata, apendicele se poate rupe si materialele fecale se pot raspandi in cavitatea abdominala, o situatie care poate pune viata in pericol si trebuie tratata de urgenta cu antibiotice, precum si prin eliminarea apendicelui infectat.

Apendicita cronica

Apendicita cronica este o inflamatie de lunga durata a apendicelui. Desi rara, poate deveni extrem de dureroasa si, in unele cazuri (simptome apendicita cronica), poate pune viata in pericol. Persoanele cu aceasta forma cronica au inflamatia apendicelui care dureaza de perioade lungi de timp. Aceasta inseamna ca dureaza dee mai mult de o saptamana. Forma cronica este relativ rara, fiind estimat ca doar 1,5 % dintre toate cazurile de apendicita sunt considerate cronice.

Cauzele apendicitei

Apendicita este rezultatul unui blocaj al apendicelui cauzat de mucus dur, scaun sau umflaturi cauzate de un virus. Blocajul face ca apendicele sa se umfle si sa se inflameze. Daca umflarea si infectia sunt lasate netratate, apendicele poate sa se rupa (perforatie), determinand eliberarea continutului apendicelui in abdomen, raspandind infectia. Cand apendicele este blocat, bacteriile normale din organ se inmultesc, provocand umflarea si infectia.

Se estimeaza ca aproximativ 1 din fiecare 13 persoane o dezvolta la un moment dat in viata lor. Poate sa apara la orice varsta, dar afecteaza de obicei copiii si tinerii cu varste cuprinse intre 10 si 20 de ani.

Cum se manifesta apendicita la copii?

Cel mai frecvent simptom al apendicitei este durerea in abdomen:

  • durere in fosa iliaca dreapta, care poate iradia spre restul abdomenului;
  • durerea se agraveaza in timp;
  • durerea este intensificata de efort fizic, de mers, tuse, stranut, respiratie profunda.

Alte simptome ale apendicitei pot include:

  • pierderea poftei de mancare;
  • greata si varsaturi;
  • constipatie sau diaree;
  • incapacitatea de a elimina gazele;
  • febra usoara;
  • umflarea abdomenului.

Apendicita la fete si apendicita la baieti

Apendicita poate afecta in egala masura fetele si baietii. Conform datelor medicale, se pare ca in randul fetelor este un risc mai mare de diagnostic negativ al apendicitei, iar in randul baietilor riscul de perforatie a apendicelui pare a fi mai mare – peritonita la copii. Simptome apendicita fete sunt similare celor din cazul baietilor.

Apendicita acuta la nou-nascut

Apendicita neonatala este rara. De obicei, este asociata cu comorbiditatea, inclusiv prematuritatea. Simptomele sunt nespecifice. Prognosticul este marcat de un risc ridicat de mortalitate si morbiditate. Este rara la nou-nascuti si este greu de diagnosticat.

Apendicita acuta la bebelusi

Apendicita acuta este cea mai frecventa cauza a durerii abdominale care necesita interventii chirurgicale la copii. Pentru sugarii mai mici de 2 ani, apendicita provoaca, de obicei, varsaturi, abdomen umflat sau umflat si febra, desi diareea nu este, de asemenea, neobisnuita. Pentru a confirma un diagnostic de apendicita, medicii folosesc adesea proceduri imagistice. Se recomanda mai intai efectuarea unei ecografii, urmata de o tomografie computerizata doar daca ecografia este neconcludenta.

Simptomele apendicitei la sugari includ febra, varsaturi, pierderea poftei de mancare, greata, bebelusul pare ca are dureri abdominale, diaree, abdomen sensibil la atingere.

Apendicita in sarcina

O infectie a apendicelui in timpul sarcinii este cel mai frecvent motiv pentru care femeile au nevoie de interventie chirurgicala in timpul sarcinii. Se estimeaza ca 1 din 1.500 de femei insarcinate vor avea nevoie de apendicectomie in timpul sarcinii. Una dintre cele mai mari probleme ale apendicitei in timpul sarcinii este legata de diagnostic din cauza modificarilor fizice ale corpului gravide. Este mai usor de diagnosticat in primul si al doilea trimestru.

Un diagnostic la timp e esential – cu cat amanati mai mult, cu atat este posibil sa aveti complicatii, in special perforarea apendicelui. Daca se intampla acest lucru, ratele de pierdere a sarcinii si rata de travaliu prematur sunt crescute, cu 36% mai mari. Acest lucru este mai probabil in al treilea trimestru.

Durerea in fosa iliaca dreapta este cel mai frecvent simptom, dar 70 % dintre gravide nu vor avea febra.

Operatia de apendicita in sarcina

Daca va aflati in primul trimestru sau al doilea trimestru, cel mai probabil veti avea posibilitatea de a face o operatie laparoscopica. In al treilea trimestru, se va face o incizie mai mare, din cauza dimensiunii uterului care face dificila o laparoscopie. In timpul interventiei chirurgicale dupa 24 de saptamani, monitorizarea fetala este esentiala.

Aproximativ 80 % dintre femei vor avea contractii premature, desi marea majoritate nu va avea parte de nastere prematura. Doar intre 5-14% dintre femei vor avea nastere prematura dupa o apendicectomie.

Diagnostic

Simptomele apendicitei pot fi foarte asemanatoare cu ale altor probleme medicale (cum ar fi pietre la rinichi, pneumonie sau o infectie a tractului urinar). Deci, poate fi o provocare pentru medici sa faca diagnosticul. Pentru a afla daca un copil are apendicita, un medic face un test apendicita si va examina abdomenul pentru semne de durere si sensibilitatea. Medicul va recomanda analize de sange si urina. Unii copii beneficiaza, de asemenea, de o radiografie a abdomenului si a pieptului sau o ecografie.

Complicatii

Apendicita este o afectiune potential grava; este important sa fie indepartat apendicele inflamat inainte de a se rupe. Timpul dintre debutul durerii si ruptura poate fi uneori doar o chestiune de ore, in special la copiii mici si sugari.

Ruptura apendicelui poate provoca patrunderea infectiei in abdomen si poate duce la peritonita – o inflamatie a peritoneului, membrana care acopera organele abdominale.

Apendicita poate provoca astfel complicatii grave, cum ar fi:

  • ruptura apendicelui – in acest caz se poate raspandi infectia in tot abdomenul – peritonita;
  • puroi in abdomen – daca apendicele se rupe, se poate forma un abces care necesita drenaj.

Tratament

Eliminarea chirurgicala a apendicelui (apendicectomie) este tratamentul ales pentru apendicita. Antibioticele individual sunt rareori folosite ca solutie.

Pacientii primesc antibiotice atat inainte, cat si dupa operatie. In unele cazuri, se efectueaza o interventie laparoscopica si nu o interventie chirurgicala deschisa.

Operatie de apendicita laparoscopica

Aceasta tehnica chirurgicala presupune realizarea a trei incizii mici in abdomen si introducerea unui laparoscop (un tub ingust fin, cu o camera mica la varful ei) printr-o incizie si instrumente chirurgicale prin alta incizie. Laparoscopul ii permite chirurgului sa vada interiorul cavitatii abdominale pe un ecran. Cavitatea abdominala este umflata cu bioxid de carbon pentru a-i permite chirurgului sa vada clar zona. Chirurgul foloseste laparoscopul pentru localizare apendice si foloseste instrumentele chirurgicale pentru a-l indeparta.

Inciziile mici din abdomen sunt inchise cu ajutorul firelor de sutura si sunt acoperite de pansamente sterile, impermeabile. Antibioticele sunt de obicei administrate inainte si / sau in timpul operatiei si pot fi administrate si dupa operatie. Antibioticele pot fi luate pe cale orala sau sub forma de lichide intravenos.

Aceasta operatie presupune efectuarea a trei sau patru taieturi mici (incizii) in burta (abdomen). Se introduc instrumente speciale, inclusiv:

  • un tub prin care se pompeaza gazul pentru a umfla abdomenul – acest lucru ii permite chirurgului sa vada mai clar apendicele si ofera mai mult spatiu de lucru;
  • un laparoscop – un tub mic, cu sursa de lumina si camera foto, care transmite imagini din interiorul abdomenului pe un monitor;
  • mici instrumente chirurgicale folosite pentru a indeparta apendicele.

Operatie clasica de apendicita

Este numita si operatie deschisa si implica o incizie mai mare in partea inferioara dreapta a abdomenului. Este singura varianta pentru peritonita. Straturile musculare sunt separate si apendicele este localizat si eliminat. Straturile musculare si pielea sunt apoi cusute impreuna folosind fire de sutura dizolvabile.

In unele circumstante, nu este recomandata o interventie chirurgicala laparosocpica, si in schimb este utilizata o interventie chirurgicala deschisa. Acestea includ:

  • cand apendicele s-a rupt – peritonita;
  • cand chirurgul nu are experienta in indepartarea laparoscopica;
  • pentru persoanele care au avut anterior o interventie chirurgicala abdominala deschisa.

In chirurgia deschisa, se face o singura taietura putin mai mare in partea dreapta inferioara a abdomenului pentru a indeparta apendicele.

Recuperare

Timpii de recuperare dupa operatie vor varia in functie de gravitatea apendicitei si de tehnica chirurgicala folosita. Apendicectomia laparoscopica tinde sa aiba un timp de recuperare mai rapid. Lichidele vor fi administrate intravenos pana cand intestinul functioneaza eficient. Majoritatea oamenilor sunt externati din spital dupa 1-4 zile de la inlaturarea apendicelui, dar poate fi necesara o spitalizare mai lunga daca apendicele s-a rupt sau s-a dezvoltat peritonita.

  • E necesara o perioada de recuperare – copilul nu va merge la scoala, iar adultii evita activitatea timp de 2 saptamani – acest timp depinde in functie de starea de sanatate.
  • Se consuma alimente usoare in primele zile si se vor bea multe lichide, pentru a preveni constipatia.
  • Evita activitatea fizica si ridicarea de obiecte grele.
  • Se poate face dus si baie, dar sa existe un pansament impermeabil. In caz contrar, se evita udarea zonei inciziei si a pansamentului.
  • Pansamentul trebuie sa fie lasat ca inciziile sa se vindece si sa opreasca infectarea plagii.
  • Exista riscul de a dezvolta o infectie dupa operatie. Contactati medicul urgent daca apar simptome ca febra, incizie care pare infectata (arata rosie si inflamata, are scurgeri sau cauzeaza dureri).

Se poate preveni apendicita?

Nu exista nicio modalitate de a preveni apendicita. Dar, cand se primeste rapid asistenta medicala potrivita, medicii o depisteaza si o trateaza fara probleme.

Referinte:
(1) Symptoms appendicitis, link: https://www.nhs.uk/conditions/appendicitis/symptoms/
(2) Appendicitis in pregnancy: diagnosis, management and complications, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10535336
(3) Everything You Need to Know About Appendicitis, link: https://www.healthline.com/health/appendicitis
(4) Appendicitis, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/appendicitis/symptoms-causes/syc-20369543
(5) Appendicitis, link: https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-appendicitis#1

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

3 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago