Citeste in articolul de mai jos mai multe despre anorexia la copii – care sunt semnele si simptomele de anorexie, cauzele si factorii de risc, ce metode de tratament se folosesc.
CUPRINS:
1. Ce este anorexia?
2. Semne si simptome de anorexie la copii
3. Cauzele anorexiei la copii
4. Complicatii
5. Diagnostic si tratament
Anorexia este o tulburare de alimentatie caracterizata prin reducerea severa a aportului de alimente si/sau exces de activitate fizica. Aceasta problema este adesea legata de sentimente negative cu privire la imaginea corporala. In timp, anorexia poate provoca probleme severe, cum ar fi afectarea cresterii, scaderea densitatii osoase, afectarea organelor majore etc.
Anorexia este o tulburare de alimentatie ce poate afecta atat adultii, cat si copiii, mai ales adolescentii. Insa, problema poate afecta si copiii mai mici. Ratele tulburarilor de alimentatie in randul copiilor sub 12 ani au crescut in ultimii ani, asa ca este important ca parintii sa identifice semnele din timp. Dezvoltarea fizica este o componenta extrem de importanta in copilarie, iar tulburarile de alimentatie pot cauza daune severe.
Persoana in cauza ajunge sa aiba o imagine corporala distorsionata, avand impresia ca are o greutate prea mare. Acest lucru o face sa restrictioneze sever cantitatea de alimente pe care o consuma.
Exista doua tipuri de anorexie:
Aceasta tulburare de alimentatie afecteaza modul in care un copil gandeste si se comporta fata de alimente. De exemplu, un copil cu anorexie poate crede ca este supraponderal, chiar daca are de fapt o greutate normala sau este subponderal.
Copiii si adolescentii cu anorexie apeleaza adesea la masuri extreme pentru a pierde in greutate. Iata cateva semne si simptome la care sa fiti atenti:
Uneori ar putea avea si reguli obsesive cu privire la mancare, cum ar fi sa manance doar la anumite ore, sa nu manance anumite tipuri de alimente, sa manance din anumite farfurii si boluri sau sa inregistreze detalii cu privire la tot ceea ce mananca.
Citeste si: Bulimia nervoasa – manifestare si tratament
Cauza anorexiei la copii nu este pe deplin cunoscuta. Se pare ca genetica si factorii de mediu joaca un rol. Poate afecta atat fetele, cat si baietii. Factorii care cresc riscul de anorexie includ:
Daca anorexia nu este tratata, copiii pot deveni subnutriti si pot dezvolta probleme grave de sanatate. Acestea includ:
In cazuri severe, anorexia poate provoca malnutritie grava.
Diagnosticul incepe cu analiza simptomelor si a comportamentelor alimentare. De asemenea, se va face o examinare fizica si o evaluare psihologica. Daca anorexia este suspectata sau diagnosticata, atunci medicul poate solicita teste suplimentare pentru a determina ce efect a avut anorexia asupra sanatatii generale a copilului. Testele pot include:
Deoarece anorexia este mai mult o tulburare psihologica decat una fizica, metodele de tratament pot varia foarte mult de la un copil la altul. Tratamentul depinde si de tipul de anorexie. Medicul poate incerca sa ajute copilul sa castige greutatea necesara la inceput, mai ales daca sufera de malnutritie severa. Problemele de comportament sunt apoi tratate prin psihoterapie si consiliere. Ulterior, copilul trebuie sa invete care sunt obiceiurile alimentare sanatoase, iar parintii sunt sfatuiti sa sustina copilul in tot acest proces, cu rabdare si intelegere.
Principalele obiective ale tratamentului sunt:
In cazuri severe de malnutritie poate fi necesara spitalizarea. De asemenea, in caz de depresie pot fi necesare uneori si antidepresive.
Cel mai probabil veti fi indrumat catre un dietetician care va discuta cu parintii si copilul despre obiectivele generale privind greutatea si aportul de nutrienti. Dieteticianul va ajuta copilul sa dezvolte obiceiuri alimentare sanatoase. Citeste si: Cand ducem copilul la nutritionist? | recomandari si sfaturi
Terapia poate ajuta la abordarea factorilor care pot fi legati de anorexia copilului, inclusiv modele de gandire daunatoare, anxietate si stima de sine scazuta. De asemenea, poate ajuta copilul sa dezvolte o atitudine mai sanatoasa si pozitiva fata de mancare si imaginea corporala. Uneori pot fi utile si terapia de familie si terapia de grup.
Cu tratamentul si sprijinul potrivit, copiii si adolescentii cu anorexie se pot recupera complet. Este important sa va asigurati ca mergeti la toate controalele de monitorizare. Sustineti copilul pe durata intregului proces si nu numai.
Iata cateva sfaturi pentru parinti care pot ajuta la prevenirea anorexiei la copii:
Unii copii sunt mai predispusi decat altii sa dezvolte tulburari de alimentatie. Fiti foarte vigilenti daca aveti antecedente familiale de tulburari de alimentatie sau daca stiti ca exista presiuni externe cu privire la aspect si greutate. De asemenea, identificati alti factori declansatori. Stresul, starea de spirit si somnul de proasta calitate pot duce la comportamente alimentare nesanatoase.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181903/
(2) https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Eating_disorders/
(3) https://kidshealth.org/en/parents/anorexia.html
(4) https://www.health.harvard.edu/blog/eating-disorders-spike-among-children-and-teens-what-parents-should-know-202204212731
(5) https://www.childrenshospital.org/conditions/eating-disorders
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…