Articole

Animalele de companie in familie – beneficii pentru copii

Animalele de companie in familiile cu copii – ce beneficii pot avea acestea pentru dezvoltarea celor mici; cum sa ne asiguram de siguranta copiilor in preajma lor si in interactiunea cu animalele de companie si alte informatii – in acest articol.

Cuprins:

1. Animalele de companie si copiii – informatii generale
2. Alegerea unui animal de companie potrivit pentru copii
3. Ce beneficii pot aduce animalele de companie in dezvoltarea copiilor?
4. Precautii pentru siguranta copiilor

Animalele de companie si copiii – informatii generale

In unele familii, copiii se nasc dupa ce parintii au adoptat deja unul sau mai multe animale de companie. In alte familii, decizia de a avea un animal de companie vine dupa aparitia copiilor; de multe ori pentru ca cei mici isi doresc unul.

A avea un animal de companie ii poate ajuta pe cei mici sa invete o serie de lectii despre viata; dar si sa isi dezvolte mai repede si mai profund unele abilitati. Pe de alta parte, a avea un animal de companie si a te ingriji de el vine cu multe responsabilitati; dar si posibile riscuri pentru sanatate, daca nu ne luam niste masuri de precautie.

Alegerea unui animal de companie potrivit pentru copii

Daca aveti in vedere adoptarea unui animal de companie, dar nu sunteti inca decisi in acest sens, iata cateva intrebari si aspecte pe care sa le aveti in vedere:

  • Varsta copilului si nivelul lui de dezvoltare ii va permite sa se ocupe de ingrijirea si hranirea animalului la care va ganditi? E important si daca este un animal micut (hamster, broasca testoasa) sau unul mare (caine, pisica); dar si actiunile care implica ingrijirea lui – se va putea ocupa copilul de ele sau mare parte din responsabilitati ar reveni parintilor?
  • Cat de mult timp ati avea ca familie sa va ingrijiti de animalul de companie? Daca aveti unul sau mai multi copii mici, un animal de companie e posibil sa va solicite si mai mult.
  • Alegeti un animal de companie care sa se potriveasca stilului de viata al familiei. Unele animale de companie necesita o minima atentie (pestii, pasarile, broastele testoase, reptilele); alte animale au nevoie de atentie si afectiune, pe langa hranirea si ingrijirea zilnica. Daca de obicei calatoriti mult sau lipsiti mult de acasa, un animal care sa poata fi lasat acasa si sa necesite o ingrijire minima ar fi mai potrivit. La fel si daca nu aveti foarte mult timp disponibil. Daca sunteti persoane foarte active si petreceti mult timp afara, un caine ar putea fi o varianta potrivita. La fel si in cazul in care locuiti la casa si cainele ar sta in curte, avand spatiu si stand tot timpul afara.

  • Daca cei mici sunt cei care isi doresc un animal de companie, vorbiti cu ei despre ce presupune acest lucru si care vor fi responsabilitatile lor. In plus, incercati sa aflati daca isi doresc cu adevarat un animal de companie (va spun in mod repetat acest lucru) si si-l vor dori in continuare si dupa ce trece entuziasmul de la inceput.
  • Daca va ganditi sa luati un caine sau o pisica, informati-va despre rase; si cautati un animal de companie care sa fie prietenos si potrivit pentru interactiunile cu copiii.

Ce beneficii pot aduce animalele de companie in dezvoltarea copiilor?

A avea in familie un animal de companie si a avea grija de el dezvolta la copii abilitatile sociale. Un copil care invata de mic sa aiba grija de un animal, sa se poarte cu el cu grija si afectiune, e mai probabil sa invete sa se poarte intr-o maniera similara si cu oamenii.

Relatiile pozitive ale copiilor cu animalele de companie ajuta mult si in dezvoltarea comunicarii non-verbale, a compasiunii, a empatiei. De asemenea, ingrijirea lor implica si o dezvoltare a responsabilitatii si respectului fata de fiintele vii.

O metaanaliza a 22 de studii privind impactul animalelor de companie asupra dezvoltarii copiilor a aratat ca cei care au in familie animale de companie au o stima de sine mai dezvoltata, un nivel mai ridicat al dezvoltarii cognitive si al abilitatilor sociale.

Copiii se ataseaza de animalele lor de companie, le ofera si primesc de la ele afectiune, lucru care contribuie intr-o anumita masura la implinirea nevoii lor de atasament.

In familiile care au un caine ca animal de companie, unul dintre avantaje este activitatea fizica pe care familia sau macar un membru al familiei trebuie sa o faca zilnic alaturi de caine. Cu ajutorul animalelor de companie, copiii invata mai usor despre limite; de exemplu, faptul ca nu ar trebui sa mangaie sau sa deranjeze animalul atunci cand mananca.

A avea un animal de companie ofera o serie de lectii de viata pentru cei mici, din care vor avea multe de invatat (de exemplu, despre reproducere, boli, accidente, poate chiar moarte si doliu).

Precautii pentru siguranta copiilor

Oricat de blande sunt animalele de companie si oricat de bine le cunoasteti, uneori interactiunile dintre ele si copii pot fi si imprevizibile; de aceea e important sa avem in vedere cateva aspecte legate de siguranta copiilor.

Limitarea riscului de accidente

  • Copiii mici (sub 3-4 ani) nu ar trebui lasati nesupravegheati in prezenta animalelor de companie; ei inca nu inteleg cat de mare poate fi pericolul; nu au inca maturitatea de a-si controla impulsurile sau de a intelege ca uneori pot fi prea duri cu animalele. In plus, animalele pot reactiona aparandu-se. Chiar daca cei mici se poarta frumos cu animalele, tot este indicat sa nu lasati copiii mici sa fie singuri cu animalele. Trasul de coada, de urechi, smulsul unei jucarii cu care animalul se joaca, o miscare prea brusca – toate acestea pot speria un animal, lucru care il poate face sa reactioneze pentru a se apara. In plus, copiii nu realizeaza intotdeauna cand un animal devine iritat sau prea stimulat.
  • Pe masura ce copiii mai cresc, invatati-i si explicati-le cum trebuie sa se comporte cu animalele. Ca e important sa fie blanzi cu ele, sa nu le bruscheze, sa nu se apropie foarte mult daca mananca, daca au pui.

Daca aveati deja un animal de companie inainte de a avea un copil, dupa nasterea copilului animalele de companie (in special cainii) pot resimti schimbarea in dinamica familiei, se pot simti neglijate sau pot deveni geloase, triste, abatute. Pe cat posibil, oferiti-le in continuare grija, afectiune si atentie; mai ales in perioada de acomodare cu noul membru al familiei.

Limitarea riscului de imbolnavire

Indiferent de specia animalului de companie, este foarte importanta igiena si deprinderea copiilor cu spalatul pe maini dupa joaca si interactiunea cu animalul si inainte de masa.

  • Daca decideti sa adoptati un animal de companie, mergeti cu el la medicul veterinar pentru a va asigura ca este bine si imunizati-l; astfel il veti proteja si pe el, dar si pe intreaga familie de posibile infectii. Reptilele de companie pot fi purtatoare de salmonella; astfel e cu atat mai importanta igiena corespunzatoare a mainilor dupa contactul cu acestea. Animalele de companie pot fi purtatoare si de alte bacterii sau paraziti; printre cei mai comuni se numara salmonella, campylobacter, giardia, cryptosporidium.
  • Tot pentru a limita riscul de imbolnavire al copiilor, dar si al intregii familii, asigurati-va ca le curatati regulat culcusul, cusca sau locul unde isi fac nevoile. Evitati ca jucariile copiilor mici sau bebelusi sa ajunga in contact cu animalele de companie; la fel si cu farfuriile sau ustensilele lor de bucatarie. De asemenea, mancarea neconsumata de catre animal ar trebui indepartata, pentru a nu deveni un mediu propice pentru dezvoltarea de germeni.
  • Oferiti-le mancarea potrivita si asigurati-va ca au zilnic apa curata. Controalele de rutina si recomandarile din partea veterinarului, in functie de specia animalului, va ajuta sa il mentineti intr-o stare de sanatate cat mai buna. Totodata, nu intarziati sa solicitati o consultatie medicala in cazul in care observati ca animalul nu se simte bine.
  • Animalele de companie pot fi si un factor declansator sau de mentinere pentru anumite alergii ale copiilor. De aceea, atunci cand adoptati un animal de companie, aveti in vedere si acest aspect.

Referinte:

(1) Pets And Children – https://www.aacap.org/AACAP/Families_and_Youth/Facts_for_Families/FFF-Guide/Pets-And-Children-075.aspx
(2) How old should my children be before we adopt a pet? – https://www.healthychildren.org/English/tips-tools/ask-the-pediatrician/Pages/How-old-should-my-children-be-before-we-adopt-a-pet.aspx
(3) The benefits of a family pet – https://www.canr.msu.edu/news/the_benefits_of_a_family_pet
(4) Tips for Choosing the Right Pet for Your Family – https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-home/Pages/Before-Choosing-a-Pet.aspx
(5) Companion Animals and Child/Adolescent Development: A Systematic Review of the Evidence – https://www.mdpi.com/1660-4601/14/3/234/html

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

5 zile ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

4 săptămâni ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

4 săptămâni ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago