Animalele de companie in familiile cu copii – ce beneficii pot avea acestea pentru dezvoltarea celor mici; cum sa ne asiguram de siguranta copiilor in preajma lor si in interactiunea cu animalele de companie si alte informatii – in acest articol.
1. Animalele de companie si copiii – informatii generale
2. Alegerea unui animal de companie potrivit pentru copii
3. Ce beneficii pot aduce animalele de companie in dezvoltarea copiilor?
4. Precautii pentru siguranta copiilor
In unele familii, copiii se nasc dupa ce parintii au adoptat deja unul sau mai multe animale de companie. In alte familii, decizia de a avea un animal de companie vine dupa aparitia copiilor; de multe ori pentru ca cei mici isi doresc unul.
A avea un animal de companie ii poate ajuta pe cei mici sa invete o serie de lectii despre viata; dar si sa isi dezvolte mai repede si mai profund unele abilitati. Pe de alta parte, a avea un animal de companie si a te ingriji de el vine cu multe responsabilitati; dar si posibile riscuri pentru sanatate, daca nu ne luam niste masuri de precautie.
Daca aveti in vedere adoptarea unui animal de companie, dar nu sunteti inca decisi in acest sens, iata cateva intrebari si aspecte pe care sa le aveti in vedere:
A avea in familie un animal de companie si a avea grija de el dezvolta la copii abilitatile sociale. Un copil care invata de mic sa aiba grija de un animal, sa se poarte cu el cu grija si afectiune, e mai probabil sa invete sa se poarte intr-o maniera similara si cu oamenii.
Relatiile pozitive ale copiilor cu animalele de companie ajuta mult si in dezvoltarea comunicarii non-verbale, a compasiunii, a empatiei. De asemenea, ingrijirea lor implica si o dezvoltare a responsabilitatii si respectului fata de fiintele vii.
O metaanaliza a 22 de studii privind impactul animalelor de companie asupra dezvoltarii copiilor a aratat ca cei care au in familie animale de companie au o stima de sine mai dezvoltata, un nivel mai ridicat al dezvoltarii cognitive si al abilitatilor sociale.
Copiii se ataseaza de animalele lor de companie, le ofera si primesc de la ele afectiune, lucru care contribuie intr-o anumita masura la implinirea nevoii lor de atasament.
In familiile care au un caine ca animal de companie, unul dintre avantaje este activitatea fizica pe care familia sau macar un membru al familiei trebuie sa o faca zilnic alaturi de caine. Cu ajutorul animalelor de companie, copiii invata mai usor despre limite; de exemplu, faptul ca nu ar trebui sa mangaie sau sa deranjeze animalul atunci cand mananca.
A avea un animal de companie ofera o serie de lectii de viata pentru cei mici, din care vor avea multe de invatat (de exemplu, despre reproducere, boli, accidente, poate chiar moarte si doliu).
Oricat de blande sunt animalele de companie si oricat de bine le cunoasteti, uneori interactiunile dintre ele si copii pot fi si imprevizibile; de aceea e important sa avem in vedere cateva aspecte legate de siguranta copiilor.
Daca aveati deja un animal de companie inainte de a avea un copil, dupa nasterea copilului animalele de companie (in special cainii) pot resimti schimbarea in dinamica familiei, se pot simti neglijate sau pot deveni geloase, triste, abatute. Pe cat posibil, oferiti-le in continuare grija, afectiune si atentie; mai ales in perioada de acomodare cu noul membru al familiei.
Indiferent de specia animalului de companie, este foarte importanta igiena si deprinderea copiilor cu spalatul pe maini dupa joaca si interactiunea cu animalul si inainte de masa.
(1) Pets And Children – https://www.aacap.org/AACAP/Families_and_Youth/Facts_for_Families/FFF-Guide/Pets-And-Children-075.aspx
(2) How old should my children be before we adopt a pet? – https://www.healthychildren.org/English/tips-tools/ask-the-pediatrician/Pages/How-old-should-my-children-be-before-we-adopt-a-pet.aspx
(3) The benefits of a family pet – https://www.canr.msu.edu/news/the_benefits_of_a_family_pet
(4) Tips for Choosing the Right Pet for Your Family – https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-home/Pages/Before-Choosing-a-Pet.aspx
(5) Companion Animals and Child/Adolescent Development: A Systematic Review of the Evidence – https://www.mdpi.com/1660-4601/14/3/234/html
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…