Amenoreea defineste lipsa menstruatiilor. Amenoreea este un simptom, nu o boala, si are o varietate de cauze. Aflati tot ce trebuie sa stiti despre amenoree din randurile de mai jos.
CUPRINS:
Femeile nu au menstruatii inainte de pubertate, in sarcina si dupa menopauza. Daca lipsa menstruatiilor apare in alte momente, poate fi un simptom al unei afectiuni tratabile. Amenoreea defineste lipsa menstruatiilor. Exista doua tipuri de amenoree: amenoreea primara este atunci cand prima menstruatie nu a aparut pana la 14-15 ani, iar amenoreea secundara este cand menstruatia a intarziat 3 luni sau mai mult. Daca nu aveti menstruatii timp de 3 luni, numim aceasta problema amenoree.
Amenoreea este un simptom, nu o boala, si are o varietate de cauze. Varsta medie a aparitiei menarhei (prima menstruatie) este de 12 ani, iar media ciclului menstrual este de 28 zile. Varsta medie a instalarii menopauzei este 51 ani.
In mod traditional, amenoreea este clasificata ca primara (o pacienta care nu a avut menstruatie niciodata) sau secundara (o pacienta care anterior avea functia menstruala normala).
Amenoreea este un simptom in sine. Orice simptome asociate depind de problema care provoaca amenoreea.
Alte simptome asociate includ:
In mod normal, hipotalamusul genereaza impulsuri pentru hormonul de eliberare a gonadotropinei (GnRH). Acesta stimuleaza hipofiza pentru a produce gonadotropine (hormon foliculostimulant – FSH si hormon luteinizant – LH). Gonadotropinele stimuleaza la randul lor ovarele sa produca estrogen (in principal estradiol), androgeni (in principal testosteron) si progesteron. Acesti hormoni dirijeaza menstruatia si tot ce tine de ciclul menstrual. Modificari ale acestor hormoni pot duce la afectarea perioadelor menstruale si aparitia amenoreei.
In primele 1-2 luni de la prima menstruatie, aproximativ 20% dintre fete au amenoree care dureaza 2-12 luni, fara cauze patologice, desi uneori putem vorbi de un deficit de estrogen ce poate cauza probleme.
In cazul femeilor fertile, principala cauza a amenoreei este sarcina sau inceputul menopauzei. La femeile care alapteaza, durata amenoreei de la nastere este variabila, data de modificari ale sistemului mamar-hipotalamo-hipofizar.
Pe scurt, exista mai multe cauze posibile ale amenoreei, printre care:
Diagnosticul incepe cu un istoric medical si un examen fizic complet, inclusiv un examen pelvin. Acest lucru este necesar pentru a exclude alte cauze medicale sau medicamente care pot cauza sau agrava aceasta afectiune. Un diagnostic de amenoree inseamna lipsa menstruatiile timp de 3 luni consecutiv, fara a fi vorba de sarcina.
Cand vorbim de fete in varsta de aproximativ 15 ani care nu au menstruatie, evaluarea presupune si analiza semnelor de pubertate (de exemplu, dezvoltarea sanilor, dezvoltare fizica), prezenta parului pubian sau nu etc.
Istoricul medical cuprinde:
Examenul fizic si istoricul medicaul includ analiza unor simptome cum ar fi migrene, afectarea vederii, oboseala, cresteri in greutate, intoleranta la frig sau caldura, palpitatii, nervozitate, tremur, acnee, hirsutism, bufeuri, uscaciune vaginala. Se va analiza si tratamentul medical folosit in ultima perioada care ar fi putut da aceasta problema: antihipertensive, opioide, antidepresive, chimioterapice, hormoni, corticosteroizi etc. De asemenea, se va tine cont de antecedentele familiale, istoricul personal de boli si afectiuni.
Ca parte a examenului fizic se va masura greutatea, compozitia corporala, inaltimea, IMC-ul, se vor analiza caracteristicile sexuale. Examenul pelvin se face pentru a detecta anomalii genitale anatomice, si de cele mai multe ori e necesar si un control ginecologic.
Testele de laborator indicate includ:
Se recomanda uneori si ecografii ale organelor interne, CT pentru analiza uterului, ovarelor si rinichilor, RMN etc.
Pentru a stabili diagnosticul de amenoree sunt necesare si analize de sange, pentru a identifica exact cauza. Testele initiale de sange includ masurarea hormonilor implicati in reglarea functiei reproducatoare, cum ar fi hormonul foliculo stimulator FSH, prolactina, testele pentru analiza tiroidei, androgenii etc. In amenoreea primara, se masoare mai ales nivelul de FSH si LH care poate indica hipogonadism. Pentru amenoreea secundara, de interes e in principal nivelul de prolactina si TSH (poate indica o afectare tiroidiana drept cauza).
Daca nivelurile de prolactina si TSH sunt normale, se analizeaza progesreronul, estrogenul pentru alte cauze. Alte teste sunt cele pentru testosteron (liber si total) si dehidroepiandrosteron sulfat (DHEA S) ce pot indica afectare ovariana sau hiperandrogenism, nivelul de estradiol (ce poate indica o afectare a glandei pituitare sau hipotalamusului). In unele cazuri pot fi necesare teste genetice, in cazul amenoreei primare.
Tratamentul amenoreei depinde de cauza care sta la baza acesteia. De multe ori sunt necesare doar modificari ale stilului de viata, in timp ce in alte cazuri sunt necesare chiar interventii chirurgicale.
Pentru amenoreea primara, in functie de varsta pacientei si de rezultatele testarii functiei ovariene, se poate recomanda doar o monitorizare atenta pentru o perioada de timp. Uneori poate fi vorba de un istoric familial de intarziere a primei menstruatii.
Amenoreea primara cauzata de probleme cromozomiale sau genetice poate necesita interventii chirurgicale. Femeile cu o afectiune genetica numita disgeneza gonadala 46 XY au un cromozom X si un cromozom Y, dar ovarele lor nu se dezvolta in mod normal. Aceasta afectiune creste riscul de aparitie a cancerului de ovare. Ovarele sunt adesea indepartate prin interventii chirurgicale laparoscopice pentru prevenirea sau reducere riscul de cancer, dar doar in cazuri rare.
Tratamentul chirurgical pentru amenoree nu este obisnuit, dar poate fi recomandat in anumite cazuri, ca:
Tratamentul amenoreei secundare, in functie de cauza, poate include tratamente medicale, chirurgicale sau o combinatie a celor doua.
Tratamentele medicale comune pentru amenoreea secundara includ:
Iata o serie de sfaturi, suplimente alimentare si terapii naturiste ce ar putea fi utile in tratarea amenoreei:
Referinte:
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…